chambertin
Medlem
Drack -15 här:Vad tycks generellt om la Guiraude?
https://www.finewines.se/threads/id...ar-och-diskussioner.2030/page-776#post-146646
Har köpt -17 också men inte provat.
This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!
Drack -15 här:Vad tycks generellt om la Guiraude?
En bra hushålls-nebbiolo. Köpte en låda för ett år sedan och har bara en flaska kvarVisa bifogad bild 22005
Bovio Langhe Nebbiolo 2018 - dracks under två kvällar och gillar verkligen detta. Upplever den förhållandevis ganska lätt kan misstas med en Barbaresco i utförandet.
I smaken återfinns klassiska Nebbiolo toner i form av rosor, tjära, körsbär och mjuka jordgubstoner. Tanninerna är kittlande i munnen som personligen hanteras ypperligt på egen hand (tannin-lover).
Mest elegant var den dag två och överväger starkt köpa på sig lite till (från BS) att lagra då jag ser bra potential i detta!
Gott!
Yes, har Renato i kylen också!En bra hushålls-nebbiolo. Köpte en låda för ett år sedan och har bara en flaska kvar
Rekommenderar också Renato Corino Langhe Nebbiolo från samma importör. Tror att årgång 2019 är på väg.
Det där är minsann ett kanonvin!
Kul att Il Poggione 15 gick hem, jag var också mycket imponerad och överraskad att den var så tillgänglig redan nu. Slut på Xtrawine nu - hoppas att många flaskor gick till FinewinesNyss hemkomna Brunello-15:
Visa bifogad bild 22064
2015 Il Poggione Brunello di Montalcino: viol, syren, tjärpastill, hyacint och polerat ekbord i doften. I smaken finns plommon, mandelmassa, mörk choklad, ingefära, svart te och tantparfym. Koncentrerad frukt, maffig syra, tuffa tanniner och en hel del polerad ek. Kraftfull och komplex, svulstig, men utan att gå till överdrift. Ung, men väldigt tillgänglig. Bästa Brunello 2015 som jag har testat.
2015 Lisini Brunello di Montalcino: doft av körsbär, champinjoner, murket trä och blomjord. I smaken hittar vi körsbär, rosor, mörk choklad, mynta, nyklippt gräs och kryddpeppar. Stram, sval, koncentrerad frukt, monstersyra och rejält tuffa tanniner. Mer återhållsam, sofistikerad och druvtypisk än Poggione. Njutbar nu, men kommer nog att vinna på några års lagring. Mycket bra vin även detta.
Poggione, ingen bråkig syra, snarare samarbetsvillig? Ung (< 20 år) Brunello brukar ofta behöva sällskapet av mat har jag noterat. ”Intressant, men var är Barolon?” brukar min störiga fru säga när jag förespråkar en druva med, ähum, lite syrliga förtoner och återhållsamma tanniner.Nyss hemkomna Brunello-15:
Visa bifogad bild 22064
2015 Il Poggione Brunello di Montalcino: viol, syren, tjärpastill, hyacint och polerat ekbord i doften. I smaken finns plommon, mandelmassa, mörk choklad, ingefära, svart te och tantparfym. Koncentrerad frukt, maffig syra, tuffa tanniner och en hel del polerad ek. Kraftfull och komplex, svulstig, men utan att gå till överdrift. Ung, men väldigt tillgänglig. Bästa Brunello 2015 som jag har testat.
2015 Lisini Brunello di Montalcino: doft av körsbär, champinjoner, murket trä och blomjord. I smaken hittar vi körsbär, rosor, mörk choklad, mynta, nyklippt gräs och kryddpeppar. Stram, sval, koncentrerad frukt, monstersyra och rejält tuffa tanniner. Mer återhållsam, sofistikerad och druvtypisk än Poggione. Njutbar nu, men kommer nog att vinna på några års lagring. Mycket bra vin även detta.
Poggionen var inte särskilt druvtypisk. Särskilt inte när man hade Lisini som referens. Jag tror inte att jag hade satt den som sangiovese blint, det skulle vara syran i så fall. Plommonfrukten och den polerade eken kändes mer som högra stranden i Bordeaux. Jag tror inte att någon av de här vinerna behöver någon längre lagring för att nå sin topp (<5 år).Poggione, ingen bråkig syra, snarare samarbetsvillig? Ung (< 20 år) Brunello brukar ofta behöva sällskapet av mat har jag noterat. ”Intressant, men var är Barolon?” brukar min störiga fru säga när jag förespråkar en druva med, ähum, lite syrliga förtoner och återhållsamma tanniner.
Alltid då jag ser/hör Paso Robles återupplever jag min vinresas startpunkt. Det var där jag lärde mig skilja mellan Chard/Sb, CS/Merl samt fick förstå skillnaden mellan hög o låg kvalitet. Fasen vilken sommar! Skoj att Broken Stones levererade!Visa bifogad bild 22065
2013 Saxum, Paso Robles ”Broken Stones” har en mörk och tät purpurröd färg. Doften är stor och mörkfruktig med en skogig, murrig och jordig ton. Kokos, mörk choklad och bitterhet som kaffebeska. Blåbär, muffins och lite allmänt dov och knuten doft. Trädbark, ceder och pepprighet.
Smaken är betydligt mer rödbärig och syrarik. Choklad, bittermandel med finmalda tanniner och en del beska i eftersmaken. God och spännande men samtidigt lite bångstyrig med saltlakrits och lite sötsyrlig fruktighet. God men behöver tid (94p).
Visa bifogad bild 22066
Tror det är tredje flaskan provad och ingen har varit sådär riktigt i nivå med förväntan. Gillar det men samtidigt får jag en känsla av obalans som stör mig. Vet inte riktigt vad man vill med vinet. Får hoppas på en överraskande utveckling.
Visa bifogad bild 22067
2014 Andremily, Santa Barbara County ”Syrah No. 3” har en rejält tät och svartröd färg. Doften är stor med viol, körsbär, vanilj och choklad. Espresso, medicinalton med kanel och kummin. Aprikos, marsipan och bittermandel. Citrus, pomerans och torkat kött. Köttig och fruktig i en fin harmoni. Riktigt trevligt. Nästan som en Cabbe.
Smaken är frisk med en härlig och djup sötruktighet. Björnbär, drottningsylt och en finstämd kryddighet samt violpastill. Hallon, jordgubb och kolaton mot slutet. Tydliga tanniner och syra som en Nord-Rhônare men samtidigt rik, fruktig och eldig som den nya-världen Syrah det är. Väldigt gott men med en ännu mer lovande framtid (96p+).
Visa bifogad bild 22068
Borde vara tredje eller fjärde provade flaskan och här känns det som om potentialen är större med massor av koncentration och fruktighet. Känns inte som om det hänt så mycket sedan senast. Möjligen saknas det lite komplexitet idag men samtigt känns framtiden väldigt lovande.
Om du jämför Japan med Sverige, hur är utbudet och priserna på alkohol?(s)Vinig lördag
Vi startade på Pecorella med en gammal favorit, mitt livs fjärde möte med:
Visa bifogad bild 22076
2004 Numanthia, 95p
Osannolikt muskulös och deffad. Galet magiskt underbart vin som trycker på alla mina G-punkter.
Svartröd utan minsta antydan till mognadstoner.
På näsan hittar vi allt vackert som mineraliserad koncentration för med sig. Lakrits, sylt, allehanda bär och frukter, tjära, nylagd asfalt, nyregnad gatsten, tobak, halm, otvättad tiger...
I munnen är det en total käftsmäll! Så mycket koncentration, tanniner, raketbränsle, illern Göran och underbarheter som räcker långt och länge. Fyller hela munnen, tickar alla våra boxar och är bara en barnrumpa ännu... Om Thor vore ett vin.
Att man med Tempranillo kan åstadkomma sådana här underbara vibbar av Penfold's Grange Hermitage är så att man ler i smyg - fortfarande någorlunda överkomligt i pris. Ser fram mot fler encounters av detta magiska vin. Fö är detta källarmästarens egen favoritårgång, faktiskt.
Väl hemkommen behöver man lite ost!
Den väl valda ostkanten var en kortlagrad Argentinsk Parmesan. Som det poetiska rimmet går:
Gräddig och fin,Till ost kan man ju välja att dricka allt möjligt spännande. Jag valde att prajma två flaskor inför mars månads njutningar:
samman med pepsin.
(februari blir vit.)
Visa bifogad bild 22077
1998 Weinhaus Kaisergarten Beerenauslese, 92p
Gyllengul.
Österrike rular!
Underbar botrytiskaraktär med aprikoser, hjortron, revlummer och skvattram. Rik, lockande och fyllde hela vardagsrummet.
Lite väl söt i förhållande till syrorna. Trots underbara komponenter är den i obalans (eller chock) men har alla möjligheter att komma runt det. Har ju åldern inne för söta kompositioner från Burgenland.
Tobak, hjortronsylt, jasmin, heliotrop, norsk fjord om våren samt en kompnent av fernissa, Karlssons Klister, Silikonlim som är svår att sätta korken på.
Rävligt bra
1983 Domaine du Duy Banyuls, 95p
Djupröd med lätt tegelanstrykning. Ser ut att vara från ca 2010.
Blyg doft av äldre underbar VDN.
Breder ut sina vingar väl och fyller ut i hela munnen, men på ett oförlöst, okomplext, knutet, omoget vis.
Efter några timmar dyker det upp underbara tobakstoner, aska, oxiderad frukt, krasse, flera nävar grusdamm, och allt det där underbara som port saknar.
Kommer förgylla min mars-april ostkonsumtion med många underbara glas!
Var mycket svårt att sätta tillbaka korken istf att hälla upp skvätt #2...
Bubbly time!
Sen önskade vi oss bubbel. Helt enkelt för att de feta flaskorna tar för mycket plats och det alltid är skönt att rensa ut så att nya viner (med högre förväntanspotential) beredes utrymme i de trånga skåpen.
Visa bifogad bild 22075
N.V. Champagne Jean Danflou, F
Denna Champis var bara att vaska. Fanns en liiiiten gnutta gas under korken, men inga bubblor i vinet. Vinet doftade inte, det STANK av någonting ruttet. Fick nästan whip-lash. Vågade inte ens smaka. Slask i vask. Patrask. Plask.
N.V. Codorniu Brut Chardonnay Cuvée Raventos, 90p
Flaskan har "gammaldags" streckkod.
Gyllengul med en gnutta bornyr kvar. (Hälls upp med lutande glas och behöver ingen champagnevisp.)
Lite tunn och fyller inte ut kostymen riktigt. Äpplen (röda, osyrliga), citrus (apelsin, blodapelsin, pomelo), soltorkat trä modell "strandplanka" och inlagda grönsaker modell Japan. Riktigt gott.
Ja! Zatan i Gatan så gott det här är! Mogen Cava kommer garanterat bli nästa svarta. Kostar som bubbelvatten på auktion.
N.V. Giuseppe Verdi Lambrusco Secco, 100p
Naturligtvis är poängen fel, men detta är så in i rävlingen gott att jag lätt kan lägga ned allt annat vin och gladeligen ägna mig åt dessa lättbubblande italienska mummigheter. De passar till ALL mat, underbart som Sprechenwein, galet bra till ost osv. Gott! Gott! Gott!
Godare än Coca Coa Zero. Första riktiga mötet var med två av Portugals motsvarigheter och helgrillad spädgris. *MJUFF*
Ja, Söndag blir helt nykter, även om jag har ett glas kvar av en Sancerre att ge mig på. Sen väntar en vit februari. Känner mig som om att jag haft en bra sista kväll med dessa kära återseenden och nya bekantskaper.
Kulturell fullträff ;-)
Smart att välja Februari som vit månad...(s)Vinig lördag
Vi startade på Pecorella med en gammal favorit, mitt livs fjärde möte med:
Visa bifogad bild 22076
2004 Numanthia, 95p
Osannolikt muskulös och deffad. Galet magiskt underbart vin som trycker på alla mina G-punkter.
Svartröd utan minsta antydan till mognadstoner.
På näsan hittar vi allt vackert som mineraliserad koncentration för med sig. Lakrits, sylt, allehanda bär och frukter, tjära, nylagd asfalt, nyregnad gatsten, tobak, halm, otvättad tiger...
I munnen är det en total käftsmäll! Så mycket koncentration, tanniner, raketbränsle, illern Göran och underbarheter som räcker långt och länge. Fyller hela munnen, tickar alla våra boxar och är bara en barnrumpa ännu... Om Thor vore ett vin.
Att man med Tempranillo kan åstadkomma sådana här underbara vibbar av Penfold's Grange Hermitage är så att man ler i smyg - fortfarande någorlunda överkomligt i pris. Ser fram mot fler encounters av detta magiska vin. Fö är detta källarmästarens egen favoritårgång, faktiskt.
Väl hemkommen behöver man lite ost!
Den väl valda ostkanten var en kortlagrad Argentinsk Parmesan. Som det poetiska rimmet går:
Gräddig och fin,Till ost kan man ju välja att dricka allt möjligt spännande. Jag valde att prajma två flaskor inför mars månads njutningar:
samman med pepsin.
(februari blir vit.)
Visa bifogad bild 22077
1998 Weinhaus Kaisergarten Beerenauslese, 92p
Gyllengul.
Österrike rular!
Underbar botrytiskaraktär med aprikoser, hjortron, revlummer och skvattram. Rik, lockande och fyllde hela vardagsrummet.
Lite väl söt i förhållande till syrorna. Trots underbara komponenter är den i obalans (eller chock) men har alla möjligheter att komma runt det. Har ju åldern inne för söta kompositioner från Burgenland.
Tobak, hjortronsylt, jasmin, heliotrop, norsk fjord om våren samt en kompnent av fernissa, Karlssons Klister, Silikonlim som är svår att sätta korken på.
Rävligt bra
1983 Domaine du Duy Banyuls, 95p
Djupröd med lätt tegelanstrykning. Ser ut att vara från ca 2010.
Blyg doft av äldre underbar VDN.
Breder ut sina vingar väl och fyller ut i hela munnen, men på ett oförlöst, okomplext, knutet, omoget vis.
Efter några timmar dyker det upp underbara tobakstoner, aska, oxiderad frukt, krasse, flera nävar grusdamm, och allt det där underbara som port saknar.
Kommer förgylla min mars-april ostkonsumtion med många underbara glas!
Var mycket svårt att sätta tillbaka korken istf att hälla upp skvätt #2...
Bubbly time!
Sen önskade vi oss bubbel. Helt enkelt för att de feta flaskorna tar för mycket plats och det alltid är skönt att rensa ut så att nya viner (med högre förväntanspotential) beredes utrymme i de trånga skåpen.
Visa bifogad bild 22075
N.V. Champagne Jean Danflou, F
Denna Champis var bara att vaska. Fanns en liiiiten gnutta gas under korken, men inga bubblor i vinet. Vinet doftade inte, det STANK av någonting ruttet. Fick nästan whip-lash. Vågade inte ens smaka. Slask i vask. Patrask. Plask.
N.V. Codorniu Brut Chardonnay Cuvée Raventos, 90p
Flaskan har "gammaldags" streckkod.
Gyllengul med en gnutta bornyr kvar. (Hälls upp med lutande glas och behöver ingen champagnevisp.)
Lite tunn och fyller inte ut kostymen riktigt. Äpplen (röda, osyrliga), citrus (apelsin, blodapelsin, pomelo), soltorkat trä modell "strandplanka" och inlagda grönsaker modell Japan. Riktigt gott.
Ja! Zatan i Gatan så gott det här är! Mogen Cava kommer garanterat bli nästa svarta. Kostar som bubbelvatten på auktion.
N.V. Giuseppe Verdi Lambrusco Secco, 100p
Naturligtvis är poängen fel, men detta är så in i rävlingen gott att jag lätt kan lägga ned allt annat vin och gladeligen ägna mig åt dessa lättbubblande italienska mummigheter. De passar till ALL mat, underbart som Sprechenwein, galet bra till ost osv. Gott! Gott! Gott!
Godare än Coca Coa Zero. Första riktiga mötet var med två av Portugals motsvarigheter och helgrillad spädgris. *MJUFF*
Ja, Söndag blir helt nykter, även om jag har ett glas kvar av en Sancerre att ge mig på. Sen väntar en vit februari. Känner mig som om att jag haft en bra sista kväll med dessa kära återseenden och nya bekantskaper.
Kulturell fullträff ;-)
Det är bara 60% Sangiovese, måste vara 80% för att uppfylla kraven för Chianti DOCG.Villa Antinori 2018. Gillar den skarpt. Värd att köpa en låda att lagra? Räknas V-A som ett Chiativin? Inte enligt SB.
Den här då? 85% Sangiovese. Inte heller Chiati enligt SB. https://www.johanlidbyvinhandel.se/privat/produkt/vino-nobile-viti-nuove/Det är bara 60% Sangiovese, måste vara 80% för att uppfylla kraven för Chianti DOCG.
Jag börjar idag, för att förlänga feb lite. Dessutom kör jag också samma visa i september. Det är ju liksom bara att låta bli att ploppa korkar.Smart att välja Februari som vit månad...