08 Roederer Rosé vs 08 Henriot Rosé vs 08 Veuve Clicquot Rosé
Sammanfattning
Färg:
Roederer mer laxrosa
Henriot mer kopparfärgad
Veuve Clicquot mer rödaktig
Doft:
Roederer mer rödbäriga toner av jordgubb, hallon, smultron, lite blodapelsin
Henriot mer toner av mandarin, aprikos, nektarin, röda äpplen + kryddor
Veuve Clicquot mer toner av lingon, röda vinbär
Smak:
Roederer hänger ihop bäst av de tre, från attack till finish. Fin midpalate med lager på lager av röd frukt, lång finish med smultron.
Henriot bra men inte lika bra som Roederer. Hänger inte ihop lika bra från start till finish.
Veuve Clicquot syrligare, stramare, kortare finish.
Winner
Dag 1 kändes Henriot bäst.
Dag 2 definitivt Roederer. Mycket bra champagne. Tack
@Sonderlese för att du fixade så jag har en låda!
2008 Veuve Clicquot Ponsardin Champagne Brut Rosé Vintage
Rödare i färgen än de andra två.
Dag1
Initialt helt sluten och doftade ingenting. Öppnade upp efter ett tag med lite toner av lingon och röda äpplen men kom aldrig loss. Högst upplevd syra av de tre. Väldigt torrt avslut.
Dag 2
Mer öppen idag och mer rödbäriga nyanser. Lingon och röda vinbär är väl det man mest tänker på (alltså mer syrliga röda bär). Fortfarande mest upplevd syra av de tre. Inte så mycket brödiga toner jmfrt med den andra två. Tappar på midpalate och finishen är rätt så kort med viss grapebeska. Känns tight och inte så generös. Kanske behöver den mycket mer tid? Känns ändå som det finns en del där inunder. Jag har några flaskor kvar så det skall bli kul att spara dem några år och se vad som händer.
2008 Henriot Champagne Brut Millésimé Rosé
Mer kopparfärgad.
Dag 1
Initialt mest expressiv av de tre i doften. Stor doft av autolytiska toner i form av bröd, jäst, toast. Väldigt lite toner av frukt till att börja med. Kändes också lite kryddig med toner av ingefära. Ganska sluten i munnen.
Dag 2
Fortfarande bröd och jäst men nu kombinerad med mer frukt i form av mandarin, aprikos, nektarin, röda äpplen. Även lite nötighet. Hyfsad midpalate men ingen lager på lager-komplexitet. Finishen hänger kvar ett tag men är rätt så tam. Finns dock en tilltalande kryddig ingefäraton som inte finns i de andra två.
2008 Louis Roederer Champagne Brut Rosé
Laxrosa i färgen
Dag 1
Medelstor doft av både autolys (bröd, jäst, toast ) och rödfruktighet i form av jordgubbar och röd citrus. Även lite nötighet. Hyfsad finish. Gav ett ganska blekt intryck.
Dag 2
Utan tvekan det bästa vinet av de tre.
Framförallt hur det beter sig i munnen - fin attack och sen fyller den ut mittdelen och expanderar med fin röd frukt i lite lager på lagerkänsla som övergår i en väldigt lång finish med smultron. Väligt bra! Inte världens högsta intensitet men just att strukturen är “seamless” är så schysst. De andra två har inte alls detta. Henrioten hackar lite på midpalate och har jämförelsevis en halvlång finish. Veuve Cliqioten är rätt så oenergisk och försvinner rätt snabbt i finishen.