This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!
Verkar ologiskt om oxidativa toner minskar med mer luft.Musar kan ha lite flaskvariation men oxidativa toner hör till Musar. Brukar avta med lite luftning.
Sant, men jag tycker att Musar kan ha toner som påminner om lätt oxidation men som nödvändigtvis inte är just oxidation. Därav min något motsägelsefulla notering.Verkar ologiskt om oxidativa toner minskar med mer luft.
Vilket glas avslutades det med?2006 Barone Ricasoli Casalferro
I ett tappert försök att tunna (fata?) ur källaren på lite bortglömda bra-att-ha-flaskor hittar vi ovanstående flaska under ett lager av damm. Vi tänker oss grillpannestekt entrecôte med klyftor och bearnaisesås och det är väl kanske inte riktigt en perfekt matchning, men vi kör ändå. Druvblandning sangiovese och merlot utan närmare specifikation (efterföljande årgång består tydligen av 100% merlot så förmodligen består 2006 av mer merlot än sangiovese), men musten har enligt baksidesetiketten ”bottled in June 2008, after ageing for 18 mounths in french oak”. Hoppas bara att det var ekfat som vinet tillbringade sina ”18 mounths” i. Nåväl, merlot från Italien och undertecknad brukar på statistikerspråk vara ömsesidigt uteslutande, såvida inte vinet fått viss ålder. Tex Gaja Promis brukar kunna slinka ner obehindrat när vi lokaliserar en bortglömd flaska i källaren. Om jag inte minns fel har vi även, till vår förvåning, avnjutit någon yngre årgång av Casalferro och konstaterade att ”italiensk merlot går ju faktiskt att dricka”.
Åter till kvällens vin; vi korkar upp och häller en skvätt i lite olika glas innan resten av innehållet i flaskan åker ner i karaff för ett milt uppvaknande.
Zalto Bordeaux; det initiala intrycket är på gränsen till övermogen sangiovese, vilket är lite märkligt om det nu är övervägande del merlot i vinet. Vi fortsätter att sniffa vidare och hittar etylacetat, jordkällare och orensade skogschampinjoner. I munnen främst syra och eld (14,5%) och yrvaken kropp. Hoppas på att vinet utvecklar sig till det bättre med luft.
Riedel Veritas Cab/Merlot; doftmässigt mindre mängd etylacetat och större mängd badboll av plast, jordkällaren är kvar, men champinjonerna är utrangerade. I munnen klart eldigare än i Zalto Bx och något slankare intryck. Det dyker upp lite salmiak i eftersmaken.
Riedel Sommeliers Bordeaux Grand cru; stor kupa ger tydligen flyktigare doft för det här vinet och doftmässigt känns vinet märkligt nog en aning anonymt. Snällast i munnen där eld och syra inte längre är de mest framträdande intrycken.
Och efter en timme i karaff är intrycken av etylacetat nedtonat men inte så mycket mer har tyvärr hänt. Antingen har jag lagrat vinet på felaktigt sätt eller så är vinet halvhavererat redan från början. Slutliga omdömet blir ”nja, ok då” men inte så mycket mer och inte den comfort drinking vi hade tänkt oss till kvällens entrecôte med bearnaisesås. Vid tillfälle får vi leta upp en yngre flaska i källaren och jämföra.
Bonus-riesling-info (kanske lite uttjatat, men för den som glömmer (ha! Som om?!) en flaska i kylen kan det kanske vara intressant); von Winnings Win win håller förvånande nog ihop helt ok, men doft, smak och upplevelse är försvinnande kort numera. Vi öppnade de fyra flaskorna den 23 juli och de har i avvaktan på konsumtion fått husera i kylen sedan dess. Kort sagt, det är bra kvalitet, men fyra flaskor tar ett tag att dricka upp, framför allt när vi korkar upp andra viner parallellt.
Visa bifogad bild 23991
Den här var nog bättre förr.
Visa bifogad bild 23992
Baksidan av flaskan och något säger mig att det var innan man började bli lite petig med att specificera druvor och fat.
Riedel Sommeliers Bx Grand Cru, snällast i munnen.Vilket glas avslutades det med?
Mycket kloka ord och jag håller helt och hållet med; det är ofta värt att leta lite utanför den vanliga strömmen.Visa bifogad bild 24003
Saint-Aubin les Eduens 3015, Domsine Lauren. En röd Saint -Aubin det hade jag aldrig druckit förut, visste ej heller att det producerades dylikt. Men detta ger mersmak då det är ett väldigt bra vin för en rimlig peng. Doften är ganska blygsam men efter ett tag kommer det fram söta jordgubbar och lite skog och viol. Smaken är ganska stram och de söta jordgubbarna transformeras till rätt syrliga lingon men med en trevlig mognadston. Detta vin är gjort i en stil jag gillar skarpt, helt enkelt en superb måltidsdryck till lite egengrillad kyckling. Ni som enkom springer er fördärvade för klassade produkter, stanna upp och leta lite utanför allfartsvägarna.
Det ser ut som om att jag beger mig dädan i slutet september. Har Paris, London @vintomas , Umeå @Mats , Sthlm @Patrik Sellin och Lund @buteljen på min itinerary för september. Dock har jag ej fått mitt japanska utresetillstånd beviljat ännu, vilket krävs för att jag skall kunna återvända hem till Yokohama.Lund
Hur är det att prova vin med facemask? Kommer bli mckt spännande och lärorikt!
Kul! Då får vi ordna en BYOB med skåningarna när du är härDet ser ut som om att jag beger mig dädan i slutet september. Har Paris, London @vintomas , Umeå @Mats , Sthlm @Patrik Sellin och Lund @buteljen på min itinerary för september. Dock har jag ej fått mitt japanska utresetillstånd beviljat ännu, vilket krävs för att jag skall kunna återvända hem till Yokohama.
Men, det borde gå!
Hur är det att prova vin med facemask? Kommer bli mckt spännande och lärorikt!
Lite i yngsta laget?Visa bifogad bild 24015
Le Serre Nuove, Ornellaia, 2015
Björnbär, plommon och vaniljsötma i doften. Känner också en del animaliska toner och lite apelsinskal. Rätt tuffa tanniner och vinet känns lite oförlöst men piggnar till något dag två. Framträdande fattoner, björnbär, muskott, plommon och mjölkchoklad. Blint hade jag nog gissat högra stranden. 91p idag men kommer att hoppa upp några pinnar med lite mer tid.
När du ändå är på turné, varför inte passera Göteborg för en träff? Hade varit trevligt!Det ser ut som om att jag beger mig dädan i slutet september. Har Paris, London @vintomas , Umeå @Mats , Sthlm @Patrik Sellin och Lund @buteljen på min itinerary för september. Dock har jag ej fått mitt japanska utresetillstånd beviljat ännu, vilket krävs för att jag skall kunna återvända hem till Yokohama.
Men, det borde gå!
Hur är det att prova vin med facemask? Kommer bli mckt spännande och lärorikt!
Absolut. Skulle nog säga minst fem år till.Lite i yngsta laget?
Tack, värdefull information, bra att veta.Absolut. Skulle nog säga minst fem år till.