2008 William Fèvre Chablis
Direkt från flaska ner i
Zalto Universal; här var det smörkola! Tydliga mognadstoner där smörkolan är så dominant att det är lönlöst att leta vidare efter andra intryck i nuläget. Plus att vi hade mat att laga till kvällens besök. I munnen, fin syra, smörkolatonerna går igen, dock inte på samma överväldigande sätt smakmässigt som doftmässigt. Blir intressant att se hur vinet tar sig efter närkontakt med frisk karaffluft.
Efter 3 timmar i karaff; smörkolan har lugnat ned sig och är nu lite mer diskreta och dämpade, samma sak med smaken och nu släpps även citrustoner fram. Fin syra och det känns som att vinet är på topp och knappast något föremål för långlagring.
Direkt från flaskan ner i
Veritas Viognier/Chardonnay; väldigt anonym doft, faktiskt lite svårt att hitta något tydligt, en jaså-jaha-upplevelse. I munnen känns syran klart mer än i Zalto, det kommer fram lite smörkolatoner i eftersmaken. Vinet känns knutet och intrycket blir lustigt nog att det känns som att vinet ber om lite mer tid i källaren.
Efter tre timmar i karaff; fortfarande knutet och smakmässigt lite väl anonymt. Nja.
Intressant att vinet kan upplevas så pass olika i de olika glasen; ”perfekt att dricka nu” och raka motsatsen ”några år till i källaren”. Tidigare har vi oftast druckit Chablis ur Zalto vitvin/riesling, vilket för det mesta fungerat bra, men vinerna upplevs emellanåt som lite anonyma/karaktärslösa och nu tänkte jag att en lite större, men fortfarande någorlunda långsmal, kupa borde passa en Chablis med lite ålder, vilket vi tyckte att det gjorde. 12,5 behagliga alkoholhaltiga procent i vinet.
Visa bifogad bild 24363
Längre eller kortare tid i källaren? Det är helt upp till glaset för det här vinet.