Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

lukastollig

Pudelfantast
Intressant! Jämförelsen med 2012 håller jag med om, när det kommer till stil; sett till tidig drickbarhet så tycker jag även den årgången var allt för tungfotad. 2010;orna däremot smakade ju fånigt bra direkt efter buteljering. Jag har ett gäng som nu ligger och vilar sig i form, men det är nästan så jag ångrar att jag inte sölade i mig rubbet direkt (nåja), inte för att jag tror att årgången inte kommer att åldras med välbehag, men frågan är om de kommer bli godare än vad de var då(?). En makalöst fin årgång.


Båda två är min bet, fast med fler "jaha, jag får ge den några år till..."-omdömen för 2016.

Jag har kanske lite högre tolerans än du för tyngre frukt.

Håller annars helt med om 2010. Underbara i sin ungdom, börjar bli underbara igen (efter en kort semi-tunnel som kanske bara var inbillning), åtminstone de enstaka flaskor på 1er cru nivå där jag gluttat på förlåten lite. Men bör nog få några år till. Tror de bättre vinerna har balansen för nära nog evigt liv.
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
Gårdagens BYOB:
...
Missade att fota det söta
img_3168.jpg

1997er Eitelsbacher Karthäuserhofberg Riesling Auslese Nr. 33. Producent Karthäuserhof, Mosel-Saar-Ruwer.
 

Trydebull

Medlem
2015 Alheit Vineyards Cartology Bushvines

20190331_171525.jpg


Noter från fyra timmar efter korkdragning.

Timida finstämda dofter. Lätt rök och lite mild lardo. Ajax genomskinliga glasputs och gröna smaklösa äpplen från Nya Zeeland - utan skal. Grön-gula krusbär. Lite kiwi

Smaken ger både lila hyacinter och rök. En fet känsla med brynt, nästan rökt smör. Mycket speciell men väldigt god. En hel del vit norra-Rhone-känsla för mig även om en mer logisk druvreferems borde säga Loire.

Jag gillar ju det här och öppnar en flaska någon gång emellanåt - den här gången till matiga våfflor. Det har definitivt ändå mer att ge. Min subjektiva sida måste ändå lyssna till min objektiva och därmed sätter vi 91 streck i boken. Det här är både udda och kul, men ffa väldigt bra vin för pengarna.
 

Adamanko

Medlem
Ost och skumpakväll hos Chez Adamanko. Först ut L'affut från bolis fasta. Är ingen skumpaexpert så det blir ganska kortfattat. Men L'affuten var trevlig. En av dom bättre skumporna jag druckit och sällskapet var enigt. Inga äpplen och jäst som jag kan tycka blir lite tråkigt utan en klar härlig fruktighet. Sen var det dags för en riktigt krutare. Graham Beck BdB-14. Att lukta på den var som att sticka ner näsan i Möllevången på nyårsafton. Krutrök, krutrök och mera krutrök. Kul vin men jag tror jag väntar i några år innan jag öppnar den sista. För att se om det finns något annat än krutrök i den.

Ostarna var Gruyere, Manchego, Crottin de chavignol och Basaja al Passito. Chark från Per i viken och Chorizo Cular Iberico.
 

petterkalle

I rescued some wine. It was trapped in a bottle.
2015 Alheit Vineyards Cartology Bushvines

Visa bifogad bild 16405

Noter från fyra timmar efter korkdragning.

Timida finstämda dofter. Lätt rök och lite mild lardo. Ajax genomskinliga glasputs och gröna smaklösa äpplen från Nya Zeeland - utan skal. Grön-gula krusbär. Lite kiwi

Smaken ger både lila hyacinter och rök. En fet känsla med brynt, nästan rökt smör. Mycket speciell men väldigt god. En hel del vit norra-Rhone-känsla för mig även om en mer logisk druvreferems borde säga Loire.

Jag gillar ju det här och öppnar en flaska någon gång emellanåt - den här gången till matiga våfflor. Det har definitivt ändå mer att ge. Min subjektiva sida måste ändå lyssna till min objektiva och därmed sätter vi 91 streck i boken. Det här är både udda och kul, men ffa väldigt bra vin för pengarna.
Smaklösa äpplen från Nya Zeeland och Kiwi? Mycket toner från NZ i ett Sydafrikanskt vin?? Vad är det för druva/druvor?
 

Trydebull

Medlem
Smaklösa äpplen från Nya Zeeland och Kiwi? Mycket toner från NZ i ett Sydafrikanskt vin?? Vad är det för druva/druvor?

Hahaha, ja, och då hittar jag dessutom mest likheter i Norra Rhone... Ur led är tiden...
(Smaklösa äpplen - du vet de där ill-gröna äpplena som egentligen inte smakar någonting - åtminstone inte när du tar en tugga av ett hem-odlat Ingrid-Marie eller Alnarps-favorit istället...)

Det är Typ 90% Chenin Blanc och ca 10% Semillon - med viss reservation för att siffrorna är tagna direkt ur minnet.
 

LeChat

Medlem
52D7CFA9-A908-45D0-8DBF-03B0207A4F1A.jpeg

2015 Kutch Pinot Noir Sonoma Coast

Mineralrik med klunkvänlig syra. Frisk, parfymerad komplex doft. Även smaken är stor men utan att bli klumpig, med bl.a. kryddnejlika , salmiaklakrits, tobak och något blommigt. Kvalitet, men mer kraft än elegans kan jag tycka. Dock riktigt smarrig pinot!
 
Last edited:

Jonas Sand

Medlem
Jahapp. Tänkte jag skulle vara tidigt ute med mina tankar runt Navaherreras Gernacha 2016 men jäklar vad det duggat poster om denna.

Dag ett.... inte imponerad. I går när jag öppna flaskan var det först trevligt men sen dyker det upp lite väl mycket naturvinsvibbar på det dåliga sättet och jag tycker det är lite tunn-surt och spretar. Men ska ju på jobb idag så kan inte sänka en flaska kvällen innan utan sparar halva.

Och jäsiken vilken tur det var. Ett helt annat vin idag! Allt är liksom mycket snyggare ihopsatt! Mumma!
Sval frukt, citronskal och nejlika i doften. lite dirty på det bra sättet.
Smak med torkade jordgubbar. Metall. Mumsiga tanniner med vått hö. Eucalyptus-pastill.

Detta var kul! Dag två alltså. Tror nog ett år eller tre på rygg kommer vara lagom.
Dag två. 88 väldigt prisvärda poäng!

Visa bifogad bild 16265
Vad tror du/ni om längre luftning om man önskar dricka en flaska nu i helgen?
 

LeChat

Medlem
2FAFDC89-A346-4272-85C0-942C4CEF449E.jpeg

2016 Domaine Santa Duc Châteauneuf-du-Pape Habemus Papam

Får vibbar av både CndP och god syrah från Hermitage. Terroir, garrigue och animaliska, skitiga toner. Snabbanalysen säger, ett förbannat gott vin i den optimala kategorin ”gott nu & sen”. Tror jag håller där och gör en liten beställning istället.
 

LarsW

Medlem
Små partier 15e februari.
Dominio del Aguila Pícaro del Águila 2016

Dag 1... ekad blåbärssaft med vaniljglass i näsan. Mums!
Smaken bjuder på drottningsylt utan att vara syltig. Det är läder. Rökt hö och vaniljig cigarrlåda. Ganska häftiga tanniner men så mycket kropp och är behagligt svalt att det bara blir gott.

Dag 2... men... wot? God och väldigt klunkvänlig men liksom... mindre av allt. Den där bastanta kroppen med all god frukt och tanniner har liksom fallit ihop en smula.

Kollade vad vår gode @Patrik Sellin skrev i sina provningsnoter: "Gjort för tidig konsumtion". Kan bara hålla med! Inget att lägga i källaren.

Dag 1 lätt 89p, borderline 90... Kan se denna vid många grillar i sommar!
Dag 2... 86p
thumbnail_20190405_201823.jpg
 

n_micke

Medlem
Tanca Farra Alghero 2014. Gott, lite rustikt men samtidigt mjukt och fint eller vad man ska säga. Svamp, typ trycka näsan i en färsk champinjon. Spännande bekantskap.

Idag mindre av allt. Mest tanniner och dåligt med höstig svampskog. Inte så kul, gäller nog att ha någon passande mat o suga i sig hela flaskan första kvällen.

Vet inte om den fått för sig att jäsa lite till? Små bubblor i glaset jag inte noterade igår. Kan ju hoppas på en extra procent så man iallafall blir mer berusad när inte vinet var nån hit idag.
 

Trydebull

Medlem
2015 Patrick Piuze Chablis Grand Cru Bougros
20190405_194327.jpg

Jo, jag vet. Man ska ju inte nalla på dem nu, men jag var "tvungen" att öppna en.

Riktigt Ljusgul i färgen

Tillknäppt med väldigt timida toner de första timmarna. Något från vita vinbär och lite lätt feta meloner. Med lite högre temperatur (12-13 grader) och framförallt tid (tre-fyra timmar) kommer lätt smöriga och lätt nötiga toner med väldigt begränsade toner från honungsmelon. Fortfarande inte någon tango för två. Det bjuds inte direkt upp till dans.

I munnen är den verkligen också återhållsam de första timmarna men trots den unga åldern öppnar den faktiskt upp efter ett tag - även om den kommer långt från sin fulla potential som troligtvis ligger minst fem till åtta år bort. Kanske mer än så. Melonig, mjuk och fin trots ungdomen. Inget stickigt, ingen beska, ingen syraatack. Inte mycket fetma och smör - men en hint av vanilj där bakom.

Men, med luft är den direkt och absolut njutbar. Det här kommer att bli riktigt bra. Nu - 91 +++
 

grappa

Medlem
IMG_20190406_155954.jpg

Domaine Vindemio, Caviste låda 43.
Funambule 2013, 80% Syrah, 20% Grenache. Relativt transparent, svartröd nyans. Doft av röda vinbär, vanilj, lite plommonspäckad karre (kall från kylen). Smak av mörka bär, lite vitpepprig, liten beska i eftersmaken typ cigarraska, bra syra och tanniner. Har svårt att riktigt sätta vinet, det känns lite spretigt. Skulle kunna ligga några år till. Tycke och smak 86 p, kvalitet 86 p.
 
Toppen