Chateau Mercian har sitt ursprung i
Dainihon Yamanashi Wine Company som startades 1877. Det var det första bolaget som jäste vin med kvalitetsambitioner i Japan. Ursprunget var två bröder som reste till Europa för att lära sig göra kvalitetsvin. Allting ägs numer av Kirin Holdings och vingårdar, uttryck, druvsorter, varumärken äro idag legio. Har besökt ursprungsvineriet med Koshu-utställning och druckit en hel kader av fantastiska Koshu, både där och i andra sammanhang. Köper alla mogna jag finner på auktion.
Från hemsidan:
The
Mercian Brand, the authentic wine from Japan, was born in 1949. Its name is a coinage of
merci, the French word for “thank you,” and
an, meaning “person.” Initially its labels featured a trademark with four small designs – the sun, a mountain, a river, and grapes – as an expression of gratitude to nature.
Visa bifogad bild 21533
Deras moderna logga på ett sött uttryck av Koshu.
Man kan nog anta att vinet från 1970 var gjort av druvan Koshu. Denna gröna druva har två unika egenskaper: klasarna är glesa, vilket gör att de klarar av Japans extremt fuktiga klimat. (Möglar inte så lätt.) Vinerna innehåller antioxidanter i höga halter, viket gör att de kan hålla och utvecklas under mycket lång tid. Som ungt vin har Koshu normalt ganska lite att erbjuda drickaren. Det vanligaste sättet att jäsa det på sedan 80-talet, är "sur Lie" för att lura fram mer aromatik och fräschör ur det unga vinet.
Viner av druvan Koshu spänner över hela registret, fräscha sommarviner, bubbel, rosé (vet ej hur dessa görs), fylliga vita, ekade vita, halvsöta och sedan söta. Har även stött på 濁、[NIGORI] dvs "dimmiga" eller "mjölkiga". Har ännu aldrig druckit ngn Koshu som varit ädelrötad. Har ännu inte druckit ngn Koshu som varit oxiderad på ett äckligt sätt. Har ännu inte druckit ngt Koshububbel som klår ens Cava ur de lägsta kvalitetssegmentet (söker dock inte upp bubbel överdrivet ofta).
Fotnot: om man vill ha korrekt japanskt uttal, skall det vara monotont, dvs ingen upp- eller negång i uttalet, samt ett långt "åå", [ kååshu ].
Japanska: 甲州 dvs samma som staden. Med hiragana: こうしゅ。
Fotnot: Nigori är ett etablerat uttryck i saké, dvs man lämnar kvar gegga (risrester) som gör att sakén kan vara allt från lätt slöjig till rena rama tuggbara yoghurten. En av de bästa sakkarna jag druckit var just en sådan. Faktiskt tillsammans med
@vintomas i Yokohama. Chez Brian. Det var tider det!