Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Gurto

Medlem
Kumeu River Estate Chardonnay 2012 (beer can chicken med provencalkryddor, gåsfettsrostad mandelpotatis och morötter samt gräddig sås på skyn)
Doftar: Bakad citron, mogen tropisk gul frukt, rostad ek, brynt smör, lite rostade kryddor och lite stenig mineralitet.
Bra konc av citrus, fet tropisk frukt och smörig ek (inte på något sätt överdriven sådan). Medelhög syra.

Riktigt trevlig och balanserad ekad Chardonnay. Tillgänglig redan nu. Visst är det Bourgogne-vibbar men lite mer tropisk frukt, mjukare struktur och lägre syra än bättre sådan brukar ha. Har svårt för säga om detta kommer vinna mycket på mer lagring. Säkert gör det det men är troligtvis ingen långliggare. 89p

Passade perfekt till maten.
 

grappa

Medlem
Snabbtitt på Albarino
  • Pago de Tharsys, Vendimia Nocturna, Albarino y Godello, 2012; Guldgul med grönton i färgen. Återhållsam doft med inslag av vått ylle, päron, aprikos och fatbeska. Efter en timma i glaset har doften vuxit med mer dominans av päron och fat samt äppletoner och lite grape. Smaken är lätt kryddig med inslag av fatbeska ovan på äpple och päron karaktär. Låg syra. Trevligt vin men sticker inte ut. 81 p.
  • Granbazan, Don Alvaro de Bazan, Albarino, 2011; Guldgul färg, relativt ljus. Äpplen och päron i doft och smak med lite inslag av aprikos och antydan av grapebeska. Viss syra. Som ovan, trevligt men lämnar inget bestående intryck. 83 p.
 

vininfo.nu

Medlem
Sitter med söta frugan (ja, ja vet, helt onödig kommentar) mitt i semestern i Cassis (10 minuter från Bandol) och avnjuter en 2007 Philippe Leclerc Chambolle-Musigny. Handlade 6 premier crus av "honom" häromdagen och lyckades även prångla på sonen i huset en grovsnusdosa. Attans trevlig producent. Trots att vi redan hade sagt vad vi ville ha så fick vi 10% rabatt och en extra flaska att konsumera på semestern. Och här sitter vi nu och mår sådär gott dom man bara gör när man är förrymd från sovjetrepubliken Sverige.

Chambolle'n då?
Torkad frukt, röda bär åt lingon, lite kärna, bourbonvanilj, tobak och lite multen höstträdgård (frugans kommentar). Kanske lite nypon. Helt torr, lite träig och med bittra tanniner.

image.jpg
 

Attachments

  • image.jpg
    image.jpg
    68,5 KB · Visningar: 154

chambertin

Medlem
Blev 2012 Kumeu River Estate Chardonnay för min del också. Härlig doft med blandad citrus, melon, fat, och lite krut. Störtskönt vin att dofta på. 90+ där utan tvekan. I munnen viker det ner sig en aning med mjuka syror och inte så bra intensitet som i doften. Finns egentligen inget att klaga på förutom att doften lovar lite för mycket. Moget nu men kommer att vara bra minst ett år framöver. 89p.
image.jpg
 
Last edited:

ChristianB

DipWSET
Sitter med söta frugan (ja, ja vet, helt onödig kommentar) mitt i semestern i Cassis (10 minuter från Bandol) och avnjuter en 2007 Philippe Leclerc Chambolle-Musigny. Handlade 6 premier crus av "honom" häromdagen och lyckades även prångla på sonen i huset en grovsnusdosa. Attans trevlig producent. Trots att vi redan hade sagt vad vi ville ha så fick vi 10% rabatt och en extra flaska att konsumera på semestern. Och här sitter vi nu och mår sådär gott dom man bara gör när man är förrymd från sovjetrepubliken Sverige.

Chambolle'n då?
Torkad frukt, röda bär åt lingon, lite kärna, bourbonvanilj, tobak och lite multen höstträdgård (frugans kommentar). Kanske lite nypon. Helt torr, lite träig och med bittra tanniner.

Visa bifogad bild 4394
Lätt en av de mer charmiga producenterna som vi besökte i Bggne! Vinerna är dessutom riktigt vassa och särskilt på 1er Cru-nivån! :) Chambollen köpte jag inget av dock, men din not påminner mig lite om 2006 Gevrey-Chambertin 1er Cru Combes-aux-Moines. Det var också med tydlig torrhet och något bittra tanniner.
 

MartinE

Medlem
Tyværr inga bilder (och inga svenska vokaler heller, tydligen...) men hær blev det en alldeles lysande David Leclapart L'Apôtre 2001 ikvæll, tillsammans med 19 rætter på Kadeau i Køpenhamn. Det blir ett inlægg om matupplevelsen i annan tråd vid annan tidpunkt, men champagnen upplevde jag så hær: Utvecklad, komplex, oxiderad och något blommig doft med inslag av torkad gul frukt, gula æpplen och ljust brød. Efter ett par timmar æven svagt rostade toner och inslag av kex och honung. Smaken ær mycket frisk, mycket torr och utvecklad. Jag kænner gula æpplen, gula plommon och mineral. Senare æven lite græddkola. Høg syra! Medellång, mycket torr eftersmak med inslag av æppelskal.

Det hær var min klart mest utvecklade L'Apôtre hittils - och samidigt en mycket potent champagne før att vara en 2001:a! Och definitivt ett bevis før att man ska lagra sina L'Apôtre længe. Før hur bra kan inte exempelvis 2002:an eller 2008:an bli om man har tålamod med dem! 93 p.
 

Tomas Lindblom

fd Deppodi
Moderator
Tyværr inga bilder (och inga svenska vokaler heller, tydligen...) men hær blev det en alldeles lysande David Leclapart L'Apôtre 2001 ikvæll, tillsammans med 19 rætter på Kadeau i Køpenhamn. Det blir ett inlægg om matupplevelsen i annan tråd vid annan tidpunkt, men champagnen upplevde jag så hær: Utvecklad, komplex, oxiderad och något blommig doft med inslag av torkad gul frukt, gula æpplen och ljust brød. Efter ett par timmar æven svagt rostade toner och inslag av kex och honung. Smaken ær mycket frisk, mycket torr och utvecklad. Jag kænner gula æpplen, gula plommon och mineral. Senare æven lite græddkola. Høg syra! Medellång, mycket torr eftersmak med inslag av æppelskal.

Det hær var min klart mest utvecklade L'Apôtre hittils - och samidigt en mycket potent champagne før att vara en 2001:a! Och definitivt ett bevis før att man ska lagra sina L'Apôtre længe. Før hur bra kan inte exempelvis 2002:an eller 2008:an bli om man har tålamod med dem! 93 p.

+ i kanten för att du har sånt engagemang som gör att du skriver inlägget så bra utan att ha ett svenskt tangentbord.

Jag hade gett upp :p extremt frustrerande!
 

gece

Man vänjer sig.
Uppsamligsheat från de senaste veckorna:

NV Marguet BdN Massor av äpplen, bröd och ek. Slinker ner vansinnigt snabbt.
2006 Pierre Gimonnet Champagne Spécial Club Bra, frisk, något stramare än jag förknippar med Spécial Club-skumpor. Något ung kanske.
2012 Tissot Savagnin "Amphore" Djuriskt juriskt Jura. Grusväg, sherry och efter luft en hel del blomster, typ syrén. Intogs på Volt, himla trevlig restaurang.
1998 Georges Vesselle Champagne Grand Cru Collection Millésimés KAVRING. Massor av kavring. Och bokna äpplen. Stor doft, liten besvikelse att smaken var betydligt slankare. Bra syra men frukten känns kanske som att den börjar tröttna lite.
2002 Paul Bara Champagne "Comtesse Marie de France" Bra, gott, men för ung. Hold!
2014 Occhipinti Etna Bianco SP68 Serveras med viss varning från sommelieren på Eriks, inte helt obefogad. Otroligt blommig, men stendammig och torr som attan. Syran är ganska tunn för vitpang men en viss tanninstruktur finns där. Var inte odelat positiv till detta, men det var en oväntat bra partner till Vinbarens monstruösa räkmacka och framåt slutet av glaset var jag ledsen att se det sina.
NV Krug Grande Cuvée Oklart degdatum, gissar på ganska nyligt. Eken är lite rökig och känns inte helt integrerad men det är så sjukt bra ändå. Ååååh
 

Mattias Schyberg

Administratör
Den minnesgoda läsaren vet nog vid det här laget att jag har en liten crush för spanska viner, speciellt röda kraftpaket eller åldrade riojor, gärna med fula guldnät och stora fina porträtt på framsidan. :confused: När det då står en 100 % Tempranillo från Ribera del Duero och gluttar på mig där bland små partier för en lagom summa på strax över 200 pix, så är det lätt att övertyga mig. Dessutom är det alldeles för svårt att motstå ett måttligt glas vin när grillen skall tändas och hamburgare behöver kolgrillas i sann svenneanda. Jag är förövrigt väldigt lyckligt lottad att jag KAN grilla mitt i stan, då jag bor högst upp i mitt hyreshus och har terrass. Vardagslyx kallar jag det i brist på hus, vinkällare och trädgård. :)

Nåväl, gårdagens rödtjut handlar om 2010 Bodegas y Viñedos Valderiz Ribera del Duero (90339), vilket inte blev en besvikelse utan snarare en rakryggad och adekvat upplevelse...

image.jpg


En medelfyllig historia med bra balans och lite lagom hård och ungdomlig struktur. Mörk och kryddig frukt med ganska rostad fatkaraktär med viss vaniljrondör samt ettriga tanniner, rimlig längd och en intensitet runt medel. Inslag av plommon, blåbär, torkad frukt, lakrits och peppar ihop med lite funk som drar åt rostbiff, soja och läder. Inte helt olik en Malbec, men mer Cahors än Argentina samt ett helt klart lättare klipp i steget.

Jomenvisst, detta rockar på riktigt bra och slinker ner utan problem. Kan säkerligen lagras några år, men är färdigt att drickas nu enligt mig. Jag gillar trots allt lite tanninbett i mina rödtjut. Tycker det landar snyggt och prydligt på 90p, vilket gör det till en solklar rekommendation till den som vill ha ett rejält vin i vardagen och varför inte i samband med lite grillat? :)
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Noterar att man också blint i Gbg inser att även om det bubblande vinet inte är från Champagne, så kan det vara riktigt bra och vice versa: Bara för att det har en dyr etikett från Champagne måste det inte alls vara särskilt bra.
Tydligen så att klassikern 2007 Graham Beck Cuvée Clive, var kvällens bästa vin, med
2005 House of Arras Grand Vintage på en öronbedövande andra plats.

Utmaning:
Fortsätter man vara läjbelfixerad Champagnetaliban efter en sådan upplevelse, eller inte? Plockar man fram ord som att "jomen, Dompan kom ju i glaset, och oäktingarna visade snabbt sina griniga ansikten" eller vågar man utmana dogmatismen och omfamna bubbelviner ÄVEN om de inte har 1000-kronorsetiketter?

Naturligtvis är alla fria att sponsra vems lyxbilar man behagar. Men... Om man inte kan lita till några andra sinnen än sina egna läsglasögon, vad är det då för vits med vinprovning? Då kan man ju köra BGK:s race och skita i sörplet och istället författa sina smaknoter efter att ha läst på etiketten.
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Du borde inte missa 2005 Arras Grand Vintage (96057) med tanke på vad du tyckte om lillebror. Plocka upp en på SB genast! :)
Tror bestämt vi drack en specialimporterad (via Japan) sådan vid Umeås stora bubbelövning i våras. Den var också riktigt bra, och om jag inte alldeles missminner mig, så var det @vintomas som gillade just den mest. Mycket vin för pengarna, jajjebox!

...personligen är jag ju inte syradriven och min hustru ändå mindre. Bubbel öppnar vi nästan aldrig tillsammans. Så, det blir tyvärr inte många sådana flaskor inköpta.
 

Mattias Schyberg

Administratör
Tror bestämt vi drack en specialimporterad (via Japan) sådan vid Umeås stora bubbelövning i våras. Den var också riktigt bra, och om jag inte alldeles missminner mig, så var det @vintomas som gillade just den mest. Mycket vin för pengarna, jajjebox!

...personligen är jag ju inte syradriven och min hustru ändå mindre. Bubbel öppnar vi nästan aldrig tillsammans. Så, det blir tyvärr inte många sådana flaskor inköpta.
Jag minns inte att jag läst att Arras var med där, men kul att @vintomas (som har oerhört bra koll på skumpa) gillade den lika mycket (eller mer) som oss i Göteborg. :)
 

magnum

Epernay, Frankrike
Noterar att man också blint i Gbg inser att även om det bubblande vinet inte är från Champagne, så kan det vara riktigt bra och vice versa: Bara för att det har en dyr etikett från Champagne måste det inte alls vara särskilt bra.
Tydligen så att klassikern 2007 Graham Beck Cuvée Clive, var kvällens bästa vin, med
2005 House of Arras Grand Vintage på en öronbedövande andra plats.

Utmaning:
Fortsätter man vara läjbelfixerad Champagnetaliban efter en sådan upplevelse, eller inte? Plockar man fram ord som att "jomen, Dompan kom ju i glaset, och oäktingarna visade snabbt sina griniga ansikten" eller vågar man utmana dogmatismen och omfamna bubbelviner ÄVEN om de inte har 1000-kronorsetiketter?

Naturligtvis är alla fria att sponsra vems lyxbilar man behagar. Men... Om man inte kan lita till några andra sinnen än sina egna läsglasögon, vad är det då för vits med vinprovning? Då kan man ju köra BGK:s race och skita i sörplet och istället författa sina smaknoter efter att ha läst på etiketten.
Nästan så man snart vill tolka det som att all champagne kostar för mycket och presterar sämre än det mesta av allt annat bubbel och de som ändå fortsätter med att gilla champagne måste det vara nåt galet med.
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Nästan så man snart vill tolka det som att all champagne kostar för mycket och presterar sämre än det mesta av allt annat bubbel och de som ändå fortsätter med att gilla champagne måste det vara nåt galet med.
Nehejdå, så är det absolut inte ;)
Bara den gamla sanningen att dyr skumpa (och för all del: dyr bdx, bgn, screaming eagle osv) inte nödvändigtvis är superba och att den fördjupade oenologiska kunskapsmassan bland vinvärldens horder av välutbildade vinmakare ger enormt bra resultat runt om i vår underbara Värld.

Att utmana sina egna dogmer är sådant som vissa gärna gör, medan andra gärna avstår. Det är naturligtvis ett personlig val. (Jmf talibaner och kreationister.) Kan väl, utan att vara allt för pekfingrig, påstå att världen kommer att se ändå fler rejält bra bubblande viner framgent som ej har AOC Champagne och som kommer fortsätta klå många av finetiketterna i blindprovningar. Vinvärlden är inte som den var för 50 år sedan (Då Napa fnystes åt men ändå drog byxorna av fransmännen) och kommer att fortsätta förändras i ökande takt.

Drack fö en underbar skumpa på Arlanda för någon dag sedan. Stötte på Andreas som gör Brännlands Iscider. Jag på väg hem till Japan och han på väg mot semester. Medan vi promenerade mot Utrikes så fick han besked om att en större distributör (UK och Kina) beslutat plocka in hans vin from i höst. Så, vi firade naturligtvis med en flaska god Champagne! Så som det sig bör :cool:
 
Last edited:

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
...tyvärr hade de inget bubbel från någon endaste annan appellation.
Kanske på inspiration av SB: att hålla ett litet sortiment men kalla det "världens bästa".
Vad vet jag :)
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Moulin Touchais 1964 va väl inte så pjåkig heller?
Tillägger att det bästa botemedlet efter 17 flaskor vin är barnskrik tidig morgon efter... :baksmälla:
Föredrar '64:an före allt vad barnaskrik heter :)
Den var också en riktig stänkare!
Skall försöka hinna plita ned mina anteckningar från den magiska CB-kvällen asap.
 

Mattias Schyberg

Administratör
Noterar att man också blint i Gbg inser att även om det bubblande vinet inte är från Champagne, så kan det vara riktigt bra och vice versa: Bara för att det har en dyr etikett från Champagne måste det inte alls vara särskilt bra.
Jag har i alla fall blivit övertygad om att det finns mycket bubbel utanför Champagne som levererar toppklass. Jag tycker även att det är tydligt att så är fallet för majoriteten vinnördar om vi skall använda forumets provningar som referens.

Kan också tycka att det vore smart av alla vinintresserade att lyfta upp alternativen för att på sikt öka trycket på Champagne. Konkurrens är väldens bästa motivator till att bli bättre och vassare. Även prismässigt så borde väl vi alla önska att de bästa skumporna blev billigare så att vi kan unna oss att dricka de bästa exemplaren oftare?

Att det idag finns riktigt bra bubbel från andra platser på jorden än Champagne är till gagn för oss alla. DET om något måste väl vi alla vara överens om kan jag tycka.
 

Daniel A

Administratör
Semester hos föräldrarna i Småland. Det här är två personer jag lyckats locka över till de goda vinernas sida! Blir lite extra varm i hjärtat när man kommer hem och blir bjuden på nedanstående (visst, jag kan ju ha tipsat om ett och annat…). Bara torsdag än så länge, tre dagar kvar!

Smålandssemester, vinrapport nr. 1:

1993 Winzer Krems, riesling spätlese - Kremstal
Kraftig doft, lite petroleum, mogen riesling alright! God, söt, fyllig, saknar lite syra. 88p.

2008 Domaine Huet, Haut Lieu, demi-sec - Vouvray
När kall och nyöppnad: ångkokta grönsaker. Vad i hela världen…? Djupt obehagligt. Går snabbt över till den Huet jag fallit pladask för. Lät den dock stå till dagen efter. Bra val, där. Dag 2: orimligt ylligt, äpplen, honung och kanske lite melon. Härlig balans mellan sötma och syra. Klockrent exempel på en fantastisk vinstil. Flaskan försvinner snabbt som attan till eftermiddagens pokerspelande. 90p.

2012 Alto Moncayo - Campo de Borja
Djuuupt mörkröd. Kraftpaket deluxe! Tjock, en vägg, svårt att plocka ut något. Men bra! Alkoholen ger sig till känna (16 %), men rätt lent under omständigheterna. Försvinner snabbt när den gått ner i halsen. Dag 2: mycket bättre! Lite lenare tanniner (fortfarande bra bett dock!), alkoholen känns mer integrerad. Frukten kommer fram tydligare. Nu har den skönt lång eftersmak. Har mycket av allt - en mastodont! Osubtilt, men gott som tusan. Är ingen kännare av rödvin direkt, men tycker det påminner en del om Decendients de J. Palacios, ffa Villa de Corullon. 91p.
När Alto Moncayo åter finns på hyllor i min närhet kommer jag nog plocka på mig en flaska av monstret Aquilon.

1999 Faustino I, gran reserva
Det här vinet slinker alltid ner! Inte en vistelse i Småland utan lite Faustino. De extra åren har skänkt lite mer jordighet än vanligt, reducerat tanninerna en smula. Inget speciellt, men gott, gott! 88p.

1994 Lopez de Heredia, gran reserva, rioja blanco
Enda vinet som jag stod för. Möttes av sammanbitna uttryckt och rynkade näsor. Nähä! Aja, mer åt mig...
Äpple, nötter, oxiderade toner. Lite återhållsam i nosen, faktiskt (speciellt i jämförelse med Huet). Negativ association är lacknafta till en början. Smaken är sådär härligt honungsaktig samtidigt som det är snuuuustorrt. Eftersmaken är eoner lång. 90p.
Hade nog lite för höga förväntningar här, som vinet inte helt levde upp till. Tycker både 91:an och 87:an som jag drack nyligen spelade på betydligt fler strängar. Ett välgjort vin oavsett!
 
Toppen