This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!
Själva fan att man bara har såna på magnum kvar :'(Andreas skrev:SWC85, jättegott men minnet av VVF suddar en del av upplevelsen. Skönt att man har en till att prova snart.
Krug88 skrev:Själva fan att man bara har såna på magnum kvar :'(
anders skrev:Lördagen var en trevlig historia.
Efter lunch var det vinprovning av äldre prylar.
Först en vit Vina Tondonia från 76. Påminde starkt om en fino men med frukt. Intressant vin.
Därpå en Clos de Mouches 76 från Drouhin. Helt klart över kanten. Detta är från Hjo grosshandels stora släpp. Det känns som att betyget bör bli "undvik de äldre prylarna" (var det inte Mmm som hade en polare som slagit till på Bonnes Mares 78 och som ansåg denna stenålders?)
Därefter en Vin Tondonia 78. Den här var betydlig mer Bourgognelik än den förra. Smultron var min tanke i doft och smak.
Senare ytterligare en provning men inget av intresse där.
Så kom den efterlängtade kvällen. Vi bänkade oss på PM för en middag som vi sett fram emot länge.
Medan vi väntade på att temperaturen skulle sjunka i skumporna och att maten på menyn skulle börja passa till dessa drack vi ett glas Taittinger 2000 (från magnum). Betydligt roligare än standardbaljan.
Först ut i startfältet var en VVF 88. När vi fick den i glaset drog besvikelsen över våra anleten. Oxiderad. Vi fick så Bollinger 69 bredvid. Även den oxiderad. Ja vad fan gör man?
Hur som helst började maten komma in och sherrytonerna i vinerna var inte alls oävna därtill. Sherry är ju ett fantastiskt matvin. När jag en stund senare satte näsan till VVF hade miraklet inträffat. Alla oxidationstoner var helt underordnade den kraftigaste ostrondoft jag någonsin känt i en skumpa. Likaså var sherrytonen i smaken väck och istället hade en riktigt kraftig frukt trätt i dess ställe. Lycka! Dessutom passade VVF alldeles förträffligt till den beurre blanc som serverades till fisken. Dubbellycka!!
69:an gjorde dock inte någon come back utan den förblev en elegant Amontillado under kvällen. Trist.
Efter att ha varvar upp på lite hyggliga viner ( ;D) kom vi så till kvällens huvudnummer: Ch Latour 82. Karafftid estimeras till två timmar. Vilket vin! Näsan innehåll en ren Pauillac-ton, Bordeaux i ett nötskal. Men det som var slående var smaken. Normalt räknas ju Pauillac till de maskulinaste vinerna i Bordeaux och Latour till de maskulinaste vinerna i Pauillac. Men vad som möter smaklökarna innehåller sådana eleganta övertoner att tankarna på maskulinitet går till typ Schlager-Carlsson et al. Det är enligt mig utan tvekan denna överton som gör detta vin till en legendar. När denna överton senare försvinner så är vinet naturligtvis fortfarande ruskigt bra men det där extra saknas, vinet ligger på samma nivå som flertalet av de bättre producenterna i dag åstadkommer.
Vi kastade oss vidare och fick Ch Suduiraut 90 i glaset. Kändes faktiskt lite platt. I det parallella glaset gick ett tyskt eiswien på Riesling från 96. Det var en mycket märklig historia. Vinet hade en färg som en gammal calvados och därtill oxidation i näsan. Va fan, tredje för kvällen! Men smaken var allt annat än oxiderad. En riktigt intensiv syra möter tungan och när desserten baserad på gräddfil kommer i munnen samtidigt uppstår änglaspel. Jawohl!
För att inte lägga lock på sordinen avrundar vi med A. E. Dor 7 med en snittålder på 45 år. Vi enas om att nästa träff ska innehålla en jämförelse mellan just denna, Delamain RdlF samt Grönstedts Jubilee.
Jag har en hel uppsjö bilder men vad hjälper det när jag inte har kabeln för överföring från kameran tillgänglig. Återkommer med dessa.
anders skrev:...
Därpå en Clos de Mouches 76 från Drouhin. Helt klart över kanten. Detta är från Hjo grosshandels stora släpp. Det känns som att betyget bör bli "undvik de äldre prylarna" (var det inte Mmm som hade en polare som slagit till på Bonnes Mares 78 och som ansåg denna stenålders?)
...
Jag har flaskor du kan få byta till. 1-1Krug88 skrev:Själva fan att man bara har såna på magnum kvar :'(
Om de är vällagrade kanske jag kan släppa en mot tre...magnum skrev:Jag har flaskor du kan få byta till. 1-1
Krug skrev:Låter som en behaglig kväll!
Vilken Bolly 69 var det? R.D eller G.A? Har provat RD 69 förut och den var hjälplöst förlorad redan för fem år sen eller vad det var...
Gustibus skrev:Vit eller röd?
Gustibus skrev:2005 Volnay från Ferdinand & Laurent Pillot. Ett riktigt fynd för 199 spänn! Silkigt, lent och väldoftande som bara en Volnay kan vara. En riktigt klassisk bourgogne i förförisk, lååååång smak. Vi pratar sensualism här! En nackdel med detta vin är att det säkert skulle bli riktigt spnnande om några år...men hur fan ska man kunna låta bli att dricka upp det?
Jag vill inte vara den som är den, men nog är det mycket från Bourgogne som inte är Volnay som kan vara precis sådär och till och med bättre. Det känns som att det är har blivit något av en Volnay hype bland så kallade kännare vilket bara är fånigt. Bra bourgogne är bra bourgogne, sedan om det står Volnay, Chambertin eller något annat gör det samma. Kör vi en blindprovning är det få som kommer pricka rätt på område.Gustibus skrev:2005 Volnay från Ferdinand & Laurent Pillot. Ett riktigt fynd för 199 spänn! Silkigt, lent och väldoftande som bara en Volnay kan vara.
El burro grande skrev:Jag vill inte vara den som är den, men nog är det mycket från Bourgogne som inte är Volnay som kan vara precis sådär och till och med bättre. Det känns som att det är har blivit något av en Volnay hype bland så kallade kännare vilket bara är fånigt. Bra bourgogne är bra bourgogne, sedan om det står Volnay, Chambertin eller något annat gör det samma. Kör vi en blindprovning är det få som kommer pricka rätt på område.
Kanske vore något för en framtida provning?
Gustibus skrev:2005 Volnay från Ferdinand & Laurent Pillot. Ett riktigt fynd för 199 spänn! Silkigt, lent och väldoftande som bara en Volnay kan vara. En riktigt klassisk bourgogne i förförisk, lååååång smak. Vi pratar sensualism här! En nackdel med detta vin är att det säkert skulle bli riktigt spnnande om några år...men hur fan ska man kunna låta bli att dricka upp det?