SV: Idag dricker vi
Först ett stort tack till Elvis för hans perfekta värdskap. Tilltugg och allt fanns på plats samt röjning efteråt gjordes av värden själv, så TACK.
På plats var Andreas , Mesnil , Elvis samt inbjuden hangaround. NonPlusUltra valde istället att prova lite tunga spanska och grekiska mousserande vad jag förstår men smaken är ju olika ;D
Som vanligt körde vi allt blint, den djupa kunskapen och erfarenheten i gruppen visade sig tydligt med kvalificerade gissningar som för vissa enskilda viner omfattade alla producenter i Champagne, tunga uttalanden som ”ren chardonnay” för Bollinger RD 96 (just 96an är väldigt unik då den har ca 1% mer pinot än någon annan RD gjord på 90-talet, tack till Andreas för den djupa insikten :
) och andra djuplodade kommentarer.
Generellt levererade alla vinerna förutom Clos des Goisses extremt bra. Årgångar som 82,90 och 96 kan ibland ge besvikelser men denna kväll var alla perfekta inklusive den otroligt välbevarade Dom Perignon 88.
Ni som var med , fyll gärna på med kommentarer.
Clos des Goisses 1997
Börjar riktigt bra, exotiska frukter, kryddor och mineraler, nästan som en marknad i Vietnam som Mesnil så vältaligt uttryckte sig då vi sörjde lite över vår förlorade dryckesbroder
Krug88 (eller
Bia Hoi 10 som jag förstår är hans nya pseudonym). Smaken följer inte upp , tunt och kort smak, vinet dör väldigt snabbt i glaset, besvikelse, andra 97orna varit så bra. Från en annan batch så vi får se hur det utvecklas. Kan varit i en tunnel eller så var det en dåligt flaska helt enkelt.
Dom Perignon 1988
Ren, frisk, viss rökighet, extremt ljus färg, otroligt att det är en 88a. En av de mer pigga 88or jag druckit de senaste åren (med undantag för rena vinotheque viner). Det finns en del rostade toner men inte alls så dominerade som Dom Perignon kan visa upp. Syran och sötma är väl integrerade och det finns en hel del frukt i smaken. Bra mousse och lång eftersmak. Vinet håller sig väldigt bra i glaset.
Charles Heidsieck 1990
Presterar riktigt bra, i sällskapet med i princip bara prestigeviner så visar det här hur en bra lagrad standardvintage från ett bra år kan leverera. Lite rostat, röda äpplen, begynnande mognadssötma. Bra balans med en intregrerad syra som hela tiden ligger i bakgrunden men inte dominerar. Många 90or är konstiga då de är ganska intesägande men det här vinet har karaktär som lyser igenom. Bra eftersmak men dog kanske lite i glaset efter ett tag. Drick nu.
de Venoge Louis XV Rosé 2002
Väldigt fin doft med lite örter, bär (hallon, smultron), mineraler. Tydligt ungt med pinotanslag. Smaken är lite spretig men visar på lång lagringspotential. Vi är lite oeniga kring vinet och om det är en ful ankunge eller svan(men eniga kring hur ful flaskan är
) Citrus och röd lite sötare grapefrukt i smaken, bra mousse. Låg dosage så vinet kommer fram på ett tydligt sätt. Om ni har detta vin, lägg långt in i källaren och låt ligga 10 år till. Idag kommer inte vinet till sin fulla rätt. Tydligt att de Venoge har ambitioner med vinet men flaskan skrämmer nog bort många entusiaster.
Dom Perignon 2002
Intressant nog är de flesta inne på 90-tal vilket jag faktiskt inte förstod (nu satt jag med facit). Vinet är otroligt ungt på näsan, mineraler, citrus, naturligt sötma med honung. En del rostade toner som man gillar eller inte gillar, dock inte dominerande, kan kanske öka med tiden. Smaken är kanske lite spretig men vinet är väldigt förföriskt. Som vinnörd så ska man ju rynka lite på näsan åt DP men det här är ett riktigt bra vin (och som 88an visade, klarar lång lagring om lagrat på rätt sätt). Är man intresserade av vin ska man köpa det här (med reservation för de av er som enbart gillar små odlare utan dosage). Personligen är jag mer åt odlarhållet men kan bara kapitulera för det här vinet. I jämförelse med Cristal 02 (som väl en av de få andra tillgängliga 02-prestige från de större champagnehusen) så håller jag just nu det här vinet som bättre. Över tiden får vi se vad som händer.
Bollinger RD 1996 (deg juni 07)
Vi är alla inne på en non-dosage , ren chardonnay, odlare samt 2000-tal. Vissa gissningar på Billecart-Salmon efter ett tag. Mineraler, lime, kanske med facit i handen lite av den brödighet som RD ska ha. Tillsammans med Dom Perignon 1988 kvällens vin. Frisk syra som är i perfekt balans med frukten. En av de 96or som visar på årgångens storhet. Lever hela kvällen i glaset. Den stora frågan är, dricka allt nu eller lagra. Vinet är så bra
Jacquinot & Fils Symphonie Brut 1982
Lite spritiga toner (en av våra mer erfarna provare av exklusiva spritvarianter får lite postiv t-sprit känsla 8) ) , pappas barskåp är en annan kommentar. Över toppen och ett vin man blir mätt av. Förutom sherry/whiskey så finns det aromer av choklad, lite trä, kanske lite kaffe. Mörk färg , känns kanske till och med lite äldre än 82 men ingen otrevlig upplevelse, Mäktig smak som fyller munnen. Ett bra vin till exempelvis gåslever