Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Monopol/Systembolaget - vill vi ha det eller ej, fördelar och nackdelar?

Mattias Schyberg

Administratör
Vad är det du för typ av vin du saknar på t. ex. Otto Suenssen som du kan hitta i butik på systembolaget? (Om vi nu skall jämföra utbud)
Otto Suenson saknar i princip helt (med enstaka undantag och helt om jag utgår från butik) viner från Sydafrika, Nya Zeeland, Bandol, röd Loire, tysk PN och säkert lite till.

Bredast utbud i Köpenhamn har nog Vinoble, men där saknas å andra sidan djupet.
 

Magnus L

urydhtfilgukj
Otto Suenson saknar i princip helt (med enstaka undantag och helt om jag utgår från butik) viner från Sydafrika, Nya Zeeland, Bandol, röd Loire, tysk PN och säkert lite till.

Bredast utbud i Köpenhamn har nog Vinoble, men där saknas å andra sidan djupet.
Visst, Otto Suenssen är ju lite specialiserade på Bourgogne så det kanske är ett dåligt exempel (Kjer Sommerfeldt eller Logismose hade kanske varit bättre exempel.). Men senast jag var där stod det ungefär lika mycket finviner från nya världen och tyskland som det står på hyllorna i Nordstan.


Min poäng är att det finns minst ett par butiker i Köpenhamn med minst lika bra bredd och djup i sitt sortiment som Systembolagets vinkällarbutiker.
 

Peder

Medlem
Om vi saknade monopol? Hur många importörer skulle motstå att sälja sina viner direkt genom Ehandel som nu förpassats till beställningssortimentet även till sina kunder och snabbt skulle det gå till skillnad mot när vinet ska gå igenom en DDR-liknande process.

Beställer man från en handlare i Tyskland på en måndag så brukar man i många fall ha vinet hemma vid dörren på torsdag (3 dagar leveranstid).

Men personligen kan monopolet få finnas kvar för alla dumbommar så länge man har möjlighet att handla från Europa istället.
 
Trådskapare
Sörplarn

Sörplarn

Medlem
Eller TV monopolet som (i min högst personliga åsikt) har lett till ett större utbud av kvalificerat skräp och ett minskat utbud av kvalitet. Just en risk jag tror föreligger på vinområdet.

Glömmer du inte betal kanal alternativ där du kan sy ihop ditt egna TV-utbud, sen att man måste betala för något man inte använder är tvång och DDR fasoner, som Eva Hamilton klämde ut sig i demokratiskt anda sen mobiler, surfplattor och datorer slapp licensen.
-De yngre med ”manicker av olika skärmstorlek” ska inte komma undan.

I nuet är redan det privata sortimentet i Sverige (BS) större än Systembolaget egna, skall det vara så svårt att förstå?
Dock är man tvungen att sälja via Systembolaget pga monopol och dom tar ut ett påslag på deras arbete på 19%.
  • Sök bland 17,000 drycker, ja men mindre än en fjärdedel tar systembolaget ansvar över.
    "Allt ryms inte i butiken – men kan beställas
    Oavsett vilket utbud butiken har så kan allt beställas på systembolaget.se. Förutom vårt provade fasta sortiment, som är kvalitetssäkrat och beskrivet med smakklockor, smaktyper och karaktäristik, finns cirka 12 900 produkter tillgängliga genom det så kallade beställningssortimentet."
  • Leker man med hemsidan, så får man fram 1166 Röda viner, 720 Vita viner, 113 stilla Rosé, 456 Mousserande viner, 57 Port viner, 28 Frukt viner, totalt 2540 viner som Systembolaget tar ansvar över (det är utspritt bland butiker), men det är mindre för det kan förekomma enstaka dubbleter, slut såld vara (små upplagor och släpp som försvinner fort ur sortimentet) och att man tagit in ett vin från BS pga av lokal efterfråga (vilket man fortfarande inte tar ansvar över).
Försvinner monopolet får alla privata redan etablerade importörer/leverantörer ett helt annat spel rum, inklusive öppnande av special butiker, sen öppnas även en nisch marknad, gårdshandel, men framför allt näthandeln där finns bekvämligheten för den late och dom som inte bor i närheten av Stockholm, Göteborg eller Malmö där endast en källarbutik finns.

Det går inte att argumentera vare sig för eller emot om ett sortiments kvalitet om man inte först definierar vad som är bra och vad som är dåligt!

Kvalités biten är intressant.

Något som Systembolaget missat är ursprungs PDF, med det menar jag vin makarens produkt blad, det är på sätt och vis en innehålls förteckning om vinets egenskaper ett mått av kvalité, hur det tillverkas, odlats, lagrats, drick fönster, o.s.v.
Här gör även det privata ett bättre jobb, men inte alla, förekommande att man klipper ut och klistrar in under den produkt som säljs.

Är man tvungen att visa vart och hur en del BiBar, tetror och flask viner tillverkas, kan då ett frö börja gro i gemene mans huvud?

Finns exempel att ja druvorna köptes löjligt billigt per ton i Italien, vinet produceras i Sverige, men produkten säger Italien, borde det inte stå Sverige?

Här kan man skämta en del om någon dricker en Umbala BiB som produceras i Sverige.
-Jaså dricker du svensk tillverkat?
-Nä jag dricker sydafrikanskt.


Systembolaget kvalité säkrar, vad är det?
  • "Före lansering görs även en omfattande kvalitetskontroll, där vi doftar, smakar och gör kemiska analyser av dryckerna i vårt eget laboratorium. Detta för att säkerställa att den produkt som hamnar på butikshyllan är samma produkt som provades i den första blindprovningen."
Står inget om själva vinets kvalité, endast att det skall vara samma vin på hylla som var i blindprovningen.
Kan då Systembolaget avgöra vad som är bra eller dålig kvalité?

Detta bygger på att jag personligen värderar min tid högt så jag vill ha så mycket som möjligt på ett ställe, är helt enkelt inte intresserad av att åka till 5 ställen men kan tänka mig att åka lite längre bara utbudet på platsen är bra. Jag tittar dessutom bortanför det snäva vinintresset och kollar även på tex öl. Här är ju hela Danmark ett svart hål. Det är inte konstigt att våra diskussioner blir lite otydliga eftersom vi inte utgår från definitioner och mätningar och uppenbarligen har vi väldigt olika uppfattningar vad som är ett bra utbud.

Ett bra utbud (för mig och därmed en åsikt) skall uppfylla: i) allt samlat på en plats, ii) ett bra utbud på vin, öl, whiskey med mera för all smakinriktningar, iii) ha hyfsade priser.

Kan detta vara något för Herrn?

"Scandlines BorderShop består av 8000 m² fördelade på fyra våningar. Du kan inte missa det när du kör från färjan. Håll bara till höger vid den stora skylten 300 meter från färjan."

Sen kan man väl undra varför existerar flyt ladan, och kommer det finnas ett liknande i Sverige om monopolet försvinner?

När det gäller öl biten har även öl intresserade irriterat sig på både monopol och systembolag, röster höjs, förra året kom flera kritiska röster, här lägger även Systembolaget 19% på andras arbete, mer info finns här Ja till försäljning av hantverks producerat öl i Sverige.

Men jag köper bekvämlighets argumentet, alla har inte ett vin/öl/sprit intresse, men varför inte låta som @Magnus L sa, låt livsmedel ta denna börda. Vi sticker till Tyskland denna gång som har liknande ICA, men kör ett inbakat system där man har en egen vin avdelning där man kan täcka sitt behov, här är en länk av det sortimentet, det är inte livs medel butiken som driver utan man sammarbetar istället med ett företag, man finns på små orter som Eckernförde med pop runt 21000, finns även specialist butiker, plus andra livsmedels handlare i samma stad, något som är intressant är att en bulk handel finns, en Calles inte alltför långt bort och bra vägar dit existerar, men endå finns det ett bra utbud i Eckernförde.

header_schneekloth1.jpg

Bild från en av dessa "ICA".

Jag har själv besökt flera olika (väljer hellre att vara i Tyskland framför Danmark) och är nöjd, här erbjuds även gratis provning av nya produkter, inte varje dag, men lite titt som tätt. Man har även öl och sprit i butiken, inte lika mycket som just vin, men det finns att välja på olika märken, det är även vanligt att det lokala bryggeriet eller bränneriet har sina lokal tillverkade produkter på hylla.

Öl inköp sköts av butiken i detta fall och inte företaget man sammarbetar med, men just Öl har stort intresse i Sverige så varför skulle inte man ta tillvara på det i Sverige hos ICA eller andra livsmedels butiker, finns det en efterfrågan så.

Glöm inte ICA Liljeholmen i Stockholm som även gör detta här.

Varför tror folk att Sverige skall drabbas av ett sämre sortiment totalt när det privata redan erbjuder bättre i Sverige trots Systembolag?
Vad grundar sig denna tro på, är det sortiments myten som bolaget lyckats pränta in?
 

chambertin

Medlem
Kunde inte riktigt släppa den här diskussionen som jag uppskattade att @grappa försökte lyfta och styra mot lite mer fakta- och evidensbaserad information.

Nu är jag däremot inte alls överens med @grappa vad gäller sortimentet som vi har tillgängligt i Sverige via SB kontra t.ex Danmark och är väldigt undrande till varför plötsligt information om utbud/sortiment inte räknas som underlag för en jämförelse.

Vad gäller utbudet så är jag lite ställd. Jag har bott i Boston USA i ett par år, Wellington Nya Zeeland 6 månader, London till och från i korta perioder och besökt Köpenhamn en uppsjö tillfällen ofta i syfte att handla vin. Min åsikt är att Göteborg har överlägset bäst utbud av dessa platser! (Men det är en åsikt.) Detta bygger på att jag personligen värderar min tid högt så jag vill ha så mycket som möjligt på ett ställe, är helt enkelt inte intresserad av att åka till 5 ställen men kan tänka mig att åka lite längre bara utbudet på platsen är bra. Jag tittar dessutom bortanför det snäva vinintresset och kollar även på tex öl. Här är ju hela Danmark ett svart hål. Det är inte konstigt att våra diskussioner blir lite otydliga eftersom vi inte utgår från definitioner och mätningar och uppenbarligen har vi väldigt olika uppfattningar vad som är ett bra utbud.
Nej, jag tycker inte vi skall fastna i diskussionen i vad som är bra resp dåligt utan bara titta på sortiment/utbud (storlek).
Ngt annat lär bli väldigt svårt att mäta utan mkt stora IT-insatser.
Tråkigt att du hänfaller åt just åsikt/tyckande baserat på att du bott utomlands. Svårt att bemöta och känns som en liten "von oben"- åsikt baserat på att du är mer världsvan (?) än vi andra här ? Har varit intresserad av vin i +35 år, handlat vin lite varstans i världen, bott i Frankrike och rest i de flesta världsdelar men mina erfarenheter från det är väl ganska irrelevanta tycker jag för att jämföra just dagens vinutbud mellan Dk och Sv. Lika bra som jag hittar i Gbg, lika dåligt känner jag till vinaffärer i Amsterdam men det är ju ingen bra utgångspunkt för att jämföra.

Jag värdera också min tid högt (vem gör inte det) och föredrar 99 ggr av 100 att INTE besöka en butik för att handla vin utan gör det mkt hellre över nätet. Butiker med kunnig personal och t.ex provsmakning, vinprovningar, besök av leverantörer har absolut ett berättigande och jag ser ett värde i det men kan inte säga att det är ett absolut krav för att handla vin. Egentligen är det irrelevant i diskussionen om sortiment/utbud för det är väl bara ett sätt att snäva in det så att t.ex SB (eller andra fullsortimentsbutiker) framstår som bättre än specialisten med 200 viner från bara en Italiensk region (för att ta ett exempel) ?

Är också intresserad av öl men tycker nog precis som @Magnus L var inne på att Danmark har ett väldigt bra utbud (det är bara att googla eller fråga några olika ölbloggare vad man skall ta vägen). Danskarna var dessutom långt före SB vg Craftbeer-vågen vilket man lätt glömmer idag när SB till slut vaknat ur sin slummer och har många och riktigt kul släpp av hantverksmässigt öl.

Du behöver inte åka till 5 ställen utan det är bara att beställa med några knapptryckningar. Möjligheten att få rätt årgång hem till dig är också ganska stor om du handlar non-SB/BS.

Delar majoriteten svenskar synen (som verkar vara dominerande på detta forum) att Danmarks utbud på alkoholhaltiga drycker är bättre? Gissar att öl blir en avgörande faktor och att svaret blir tvärt nej! Delar majoriteten svenskar synen att Danmarks utbud på vin drycker är bättre? Nu kanske det börjar finnas en lite större mängd som tycker så även om min högst privata gallup på jobbet gav ett rungande Nej för h-e! (4 personer av 5 tyckte inte att Köpenhamns utbud är bättre.)
Ganska irrelevant vad väldigt många människor tror om vårt utbud kontra t.ex Danmarks. Det är ju lättare att jämföra utbuden i stället med dom siffror vi har tillgång till ? Vi bör ju få ett bättre svar då än om vi frågar dina arbetskollegor t.ex. Dom kanske är lika färgade av dina åsikter (Om du är munskänk och vinintresserad så antar jag att du är lite av jobbets centerpoint om ngn undrar om vin. Så är det för mig i alla fall och här tycker definitivt INTE 4 av 5 att Systembolagets sortiment är bäst. Jag lovar !. Vi är 8-10 som ganska ofta handlar tillsammans från diverse olika näthandlare i Europa).

Många framför Danmark som ett exempel för bra utbud, någon hade kommentaren så bra på halva folkmängden. Detta är ju helt fel parameter. Det är densiteten som är avgörande inte folkmängden (apropå att ha åsikter istället för genomtänkta argument) och Kph har exvis dubbelt så hög som Sthlm, Danmark har 5 ggr så hög som Sverige. Givetvis är befolkningsdensiteten på landsnivå orättvis pga norrland så en bättre jämförelse kan nog ges genom att titta på halva Sverige och nästan samma mängd. Nämnder detta bara för att visa på svårigheten att få fram bra rättvisande parametrar.
Ja det var nog min kommentar det.
Varför skulle densitet det vara en mycket mer styrande parameter än storleken på marknaden ? Vad bygger du det påståendet på ?
Du menar alltså att om ett land har 5ggr så hög befolkningstäthet så är retailutbudet också 5ggr större oavsett totala storleken på marknaden ?

Lite siffror att jämföra som jag tagit fram med det som finns någorlunda lätt tillgängligt utan att grotta ner sig alltför mycket.
Källor (Systembolaget, Wine-searcher):
Systembolaget sortiment (antal artiklar inkl BS): drygt 17000
Danska vinhandlare (endast viner): 71200

Lite justering av dessa siffror är givetvis på sin plats.
Vissa saker justerar antalet artiklar uppåt andra nedåt.
Upp Sverige: Auktionsartiklar tillkommer på Stadsauktionen.
Ner Sverige: Slutanmälda (eller med 1 st flaska som nästan alltid inte finns) artiklar som står som existerande.
Ner Danmark: En del viner dyker upp i sortimentet hos flera handlare. Svårt att uppskatta hur mycket men kanske mellan 10-20%. De mindre handlarna jobbar ofta med direktimport från odlarna och är då nästan alltid unika med sitt utbud medanss de större har mer gemensamt sortiment. Vissa av handlarna i wine-searchers lista arbetar som återförsäljare och inte mot konsument. 266 var markerade som Retail och 49 som Wholesale (vissa både och)
Upp Danmark: Lägg till sprit och öl till utbudet (sprit verkar utgöra max 5% av vinhandlarnas sortiment och väldigt få har öl). Öl för entusiaster verkar handlas i specialbutiker och har inga siffror på det tyvärr. Ca 110 handlare i Wine-searchers lista hade ingen siffra på antalet viner !
 

ChristianB

DipWSET
Varför tror folk att Sverige skall drabbas av ett sämre sortiment totalt när det privata redan erbjuder bättre i Sverige trots Systembolag?
Vad grundar sig denna tro på, är det sortiments myten som bolaget lyckats pränta in?
Det här sammanfattar så mycket. Stående ovationer! :D
 

Vino fino

Medlem
Tycker @chambertin och @Sörplarn sammanfattat bra. Några tillägg bara, @grappa, och jag ska hålla mig kort.

Kvalitet på vin går absolut att mäta på samma sätt som andra kulturyttringar. Och det går givetvis att ställa mot sortiment ("vad är ett bra sortiment?"). På det allmänna planet gäller en god representation av klassiska stilar / regioner och också de regioner som är nyligen etablerade eller på uppsegling med en autentisk egen stil. Hur ser representationen och balansen ut på SB? Den är fullständigt snedvriden. På det individuella planet (alltså det enskilda vinet) använder vi BLIC eller andra etablerade kvalitetskriterier från välrenommerade utbildningsinstitut som ex WSET. Även där kan vi konstatera att SB:s sortiment har en överrepresentation av undermåliga viner. Sockrade boxar etc.
När det gäller rena sifferexerciser vet vi att SB har alldeles för få viner i sitt sortiment, de har världens sämsta sortiment, inte bästa, när man jämför med liknande monopol i liknande ekonomier. Vad det nu egentligen betyder... för vinälskarna är det viktigare med representation än absolut antal.

Logiken (folkhälsoargumentet).... ja, vi får väl ta fram vetenskapsteorin från A-kursen. Om folkhälsan dikterar att SB måste finnas, så dikterar den också att vinster i välfärden måste förbjudas. Helt OK för mig om man har den åsikten, det kan jag respektera, det är logiskt konsekvent. Jag antar att du är av den uppfattningen, all heder. Men man kan inte ha SB som ett undantag--- principerna är universella, om man argumenterar ur ett "vetenskapligt" folkhälsoperspektiv.

Själv har jag levt 12 år utomlands varav 5 i London och att påstå att Göteborg har bättre vinutbud... jag vet inte riktigt vad du baserar den åsikten på. London har varit vinhandelns centrum i världen sedan 1300-talet och även om mycket nu skickas vidare till HK eller NY (just via engelska handlare eller auktionshus) så kan du fortfarande köpa det på plats innan det skeppas bort. Det finns ingen annan enskild plats på jorden som har ett bättre sortiment på vin (och då menar jag både allmänt--- representation, och individuellt--- kvalitet).
 

Mattias Schyberg

Administratör
Är lite sugen på att arrangera en vinprovning med temat Systembolaget versus Köpenhamn.

En person får i uppdrag att fördela en förutbestämd budget på Systembolaget avseende en range viner med fördefinierat ursprung, specifika årgångar och möjligtvis valt efter marknadsandel globalt (plonk undantaget) samtidigt som en annan gör likadant med utgångsläge på Köpenhamn. Ingen e-handel får användas och inte heller beställningssortimentet eller privatimport.

När vinerna samlats in så blindprovar vi parvis per region och röstar fram en vinnare per heat för att slutligen kora en kvalitativ vinnare totalt. :)

Inte mycket till vetenskaplig studie, men satan i gatan vilken kul provning!
 
Trådskapare
Sörplarn

Sörplarn

Medlem
Visst god idé, men valuta kursen spökar.
Men enklast är X antal DDK mot X SEK utan valuta tjafset, så tanken blir en mot en.
 

Larseman

Medlem
Många i tråden verkar överrens om att så länge som näthandel finns som alternativ, så är Systembolagets sortiment inte livsavgörande.
Men vad tror ni egentligen om framtiden för näthandeln? Efter det s.k. Alkotaxi-målet så tror åtminstone IOGT-NTO att näthandeln med alkohol kan stoppas. Jag har svårt att tro att det är så självklart som nykteristerna gör gällande, men vad tror ni händer nu? Med tanke på att folkhälsoministern verkar gå i nykteristernas ledband så lär väl något lagförslag dyka upp, eller också blir det en ny utredning...
 

Mattias Schyberg

Administratör
Visst god idé, men valuta kursen spökar.
Men enklast är X antal DDK mot X SEK utan valuta tjafset, så tanken blir en mot en.
Jag vet inte om jag håller med om att man borde anpassa budgeten efter hur valutan står. Det är ju en del av ekvationen att den lokala alkoholskatten, priser och valutakurs bidrar till vad man slutligen får för kvalitet för sin peng, så en jämförelse bör nog vara ur ett helhetsperspektiv tycker jag.

Poängen är ju att jämföra vad man får om man åker på vinsafari till Köpenhamn med att handla fysiskt på Systembolaget ur ett rent svenskt konsumentperspektiv. :)
 

chambertin

Medlem
Många i tråden verkar överrens om att så länge som näthandel finns som alternativ, så är Systembolagets sortiment inte livsavgörande.
Men vad tror ni egentligen om framtiden för näthandeln? Efter det s.k. Alkotaxi-målet så tror åtminstone IOGT-NTO att näthandeln med alkohol kan stoppas. Jag har svårt att tro att det är så självklart som nykteristerna gör gällande, men vad tror ni händer nu? Med tanke på att folkhälsoministern verkar gå i nykteristernas ledband så lär väl något lagförslag dyka upp, eller också blir det en ny utredning...
Näthandeln måste man ju dela upp i minst två delar så som jag ser det. Den ena där vi som privatpersoner har rätt att köpa nästan vad vi vill från ett annat EU-land och få det levererat hit. Vi som köpare får stå för skatter och transporter och säljaren är inte registrerad för att betala skatt på alkohol i Sverige. Det andra där aktörer i andra länder är helt inriktade på svenska marknaden för alkohol och står för skatter, transport, svensk moms etc.
Det första kommer inte ngn svensk politiker ta i med tång för att ändra så länge vi är med i EU. Det avgjordes i och med Rosengrendomen och känns ganska lönlöst för IOGT att försöka sig på igen.
Det andra tror jag dock att dom med näbbar och klor kommer att försöka sätta käppar i hjulet för men ser inte att dom kan göra så mycket åt det så länge aktörerna finns utanför Sverige. Kanske kan dom komma åt transport-delen på ngt sätt (alltså kräva att köparen arrangerar och står för detta själv och inte säljaren) men är inte tillräckligt insatt i de juridiska delarna för att spekulera i deras möjligheter där. Carlo Merolli har ju löst detta med att lägga frakten helt utanför vinverksamheten t.ex.

Personligen så ser jag bara att näthandeln med vin (liksom med andra sällanköpsvaror) kommer att fortsätta öka. Fördelarna med att slippa butiker, butikspersonal, snatterier, butiksinredning m.m är alltör stora jfrt med renodlade butikskoncept för att trenden skall ändras. Det kommer fortfarande att finnas kunder som vill ha butiker så de försvinner nog inte men butiker med stora breda vinsortiment kommer nog mest att finnas där det finns stort kundunderlag för detta dvs i eller runt större städer. Så är det ju i praktiken redan idag på SB och på de marknader i Europa som inte har monopol så är merparten av de stora butikerna lokaliserade till storstäderna. Internethandeln bryter ju effektivt alla dessa barriärer och det blir möjligt att ha ett stort sortiment även om man inte har en butik över huvud taget eller har butiken som komplement till sin internetförsäljning.

Tittade igår på t.ex Tyskland och antalet vinhandlare och Wine-Searcher listade >5000 handlare. Kan svårligen tänka mig att vi skulle se så många handlare utan internethandel.
 

grappa

Medlem
Glömmer du inte betal kanal alternativ där du kan sy ihop ditt egna TV-utbud, sen att man måste betala för något man inte använder är tvång och DDR fasoner, som Eva Hamilton klämde ut sig i demokratiskt anda sen mobiler, surfplattor och datorer slapp licensen.
-De yngre med ”manicker av olika skärmstorlek” ska inte komma undan.

I nuet är redan det privata sortimentet i Sverige (BS) större än Systembolaget egna, skall det vara så svårt att förstå?
Dock är man tvungen att sälja via Systembolaget pga monopol och dom tar ut ett påslag på deras arbete på 19%.
  • Sök bland 17,000 drycker, ja men mindre än en fjärdedel tar systembolaget ansvar över.
    "Allt ryms inte i butiken – men kan beställas
    Oavsett vilket utbud butiken har så kan allt beställas på systembolaget.se. Förutom vårt provade fasta sortiment, som är kvalitetssäkrat och beskrivet med smakklockor, smaktyper och karaktäristik, finns cirka 12 900 produkter tillgängliga genom det så kallade beställningssortimentet."
  • Leker man med hemsidan, så får man fram 1166 Röda viner, 720 Vita viner, 113 stilla Rosé, 456 Mousserande viner, 57 Port viner, 28 Frukt viner, totalt 2540 viner som Systembolaget tar ansvar över (det är utspritt bland butiker), men det är mindre för det kan förekomma enstaka dubbleter, slut såld vara (små upplagor och släpp som försvinner fort ur sortimentet) och att man tagit in ett vin från BS pga av lokal efterfråga (vilket man fortfarande inte tar ansvar över).
Försvinner monopolet får alla privata redan etablerade importörer/leverantörer ett helt annat spel rum, inklusive öppnande av special butiker, sen öppnas även en nisch marknad, gårdshandel, men framför allt näthandeln där finns bekvämligheten för den late och dom som inte bor i närheten av Stockholm, Göteborg eller Malmö där endast en källarbutik finns.



Kvalités biten är intressant.

Något som Systembolaget missat är ursprungs PDF, med det menar jag vin makarens produkt blad, det är på sätt och vis en innehålls förteckning om vinets egenskaper ett mått av kvalité, hur det tillverkas, odlats, lagrats, drick fönster, o.s.v.
Här gör även det privata ett bättre jobb, men inte alla, förekommande att man klipper ut och klistrar in under den produkt som säljs.

Är man tvungen att visa vart och hur en del BiBar, tetror och flask viner tillverkas, kan då ett frö börja gro i gemene mans huvud?

Finns exempel att ja druvorna köptes löjligt billigt per ton i Italien, vinet produceras i Sverige, men produkten säger Italien, borde det inte stå Sverige?

Här kan man skämta en del om någon dricker en Umbala BiB som produceras i Sverige.
-Jaså dricker du svensk tillverkat?
-Nä jag dricker sydafrikanskt.


Systembolaget kvalité säkrar, vad är det?
  • "Före lansering görs även en omfattande kvalitetskontroll, där vi doftar, smakar och gör kemiska analyser av dryckerna i vårt eget laboratorium. Detta för att säkerställa att den produkt som hamnar på butikshyllan är samma produkt som provades i den första blindprovningen."
Står inget om själva vinets kvalité, endast att det skall vara samma vin på hylla som var i blindprovningen.
Kan då Systembolaget avgöra vad som är bra eller dålig kvalité?



Kan detta vara något för Herrn?

"Scandlines BorderShop består av 8000 m² fördelade på fyra våningar. Du kan inte missa det när du kör från färjan. Håll bara till höger vid den stora skylten 300 meter från färjan."

Sen kan man väl undra varför existerar flyt ladan, och kommer det finnas ett liknande i Sverige om monopolet försvinner?

När det gäller öl biten har även öl intresserade irriterat sig på både monopol och systembolag, röster höjs, förra året kom flera kritiska röster, här lägger även Systembolaget 19% på andras arbete, mer info finns här Ja till försäljning av hantverks producerat öl i Sverige.

Men jag köper bekvämlighets argumentet, alla har inte ett vin/öl/sprit intresse, men varför inte låta som @Magnus L sa, låt livsmedel ta denna börda. Vi sticker till Tyskland denna gång som har liknande ICA, men kör ett inbakat system där man har en egen vin avdelning där man kan täcka sitt behov, här är en länk av det sortimentet, det är inte livs medel butiken som driver utan man sammarbetar istället med ett företag, man finns på små orter som Eckernförde med pop runt 21000, finns även specialist butiker, plus andra livsmedels handlare i samma stad, något som är intressant är att en bulk handel finns, en Calles inte alltför långt bort och bra vägar dit existerar, men endå finns det ett bra utbud i Eckernförde.

Visa bifogad bild 6089
Bild från en av dessa "ICA".

Jag har själv besökt flera olika (väljer hellre att vara i Tyskland framför Danmark) och är nöjd, här erbjuds även gratis provning av nya produkter, inte varje dag, men lite titt som tätt. Man har även öl och sprit i butiken, inte lika mycket som just vin, men det finns att välja på olika märken, det är även vanligt att det lokala bryggeriet eller bränneriet har sina lokal tillverkade produkter på hylla.

Öl inköp sköts av butiken i detta fall och inte företaget man sammarbetar med, men just Öl har stort intresse i Sverige så varför skulle inte man ta tillvara på det i Sverige hos ICA eller andra livsmedels butiker, finns det en efterfrågan så.

Glöm inte ICA Liljeholmen i Stockholm som även gör detta här.

Varför tror folk att Sverige skall drabbas av ett sämre sortiment totalt när det privata redan erbjuder bättre i Sverige trots Systembolag?
Vad grundar sig denna tro på, är det sortiments myten som bolaget lyckats pränta in?
Tyvärr lite tight helg så några korta tankar.
Vad gäller TV utbudet så lägger jag in hela betalutbudet också. Inget som intresserar mig det minsta men det kan mycket väl vara så att det är att jag inte lyckats hitta det som intresserar mig. Men även detta kan ju vara en parameter i utbud dvs lättillgänglighet, eller ska dessa separeras?
Ansvarsfrågan kan visserligen vara en parameter men definitivt inte så avgörande att denna del kan räknas bort! I ett utbud måste alla tillgängliga artiklar räknas in men det som finns på hyllan och det som kan skickas efter skall givetvis inte likställas.
Vad gäller Bordershopen så är den ju ett utslag av gränshandel och därför svår att jämföra på ett likvärdigt sätt. Sen har jag vid ett flertal varit där men det var nog två år sedan. Har även på ett systematiskt sätt jämför priser och kan konstatera att i alla fall då så var SB billigare på vin om det inte fanns 6 packs erbjudande på Bordershopen. Whiskey var i regel billigare på Bordershopen och även öl. Vad gäller utbudet så var (enligt min åsikt) det fullständigt bedrövligt på vin och öl men ganska bra på Whiskey om man inte letade rariteter.
Ett av mina huvudargument för risken för ett sämre utbud i Sverige bygger på demografin (halva befolkningstätheten i Sthlm jämfört med Köpenhamn innebär en risk för halva utbudet). Men som sagt så måste detta undersökas med större noggrannhet innan man kan veta. Vill som vanligt bara påpeka att de flesta argumenten bygger på åsikter, tro, förhoppningar och sällan fakta.
Att personer som är sak i målet (dvs de vars marginal eller affär påverkas av monopolet) kommer ju (med all rätt) att bara framföra argument som stöttar deras sak och därför är deras argumentation sällan saklig. Detsamma gäller ju för övrigt monoploet som givetvis verkar för att få finnas kvar. Detta ligger i sakens natur men min misstro mot båda sidors argument är därför ganska hög.
 

grappa

Medlem
Kunde inte riktigt släppa den här diskussionen som jag uppskattade att @grappa försökte lyfta och styra mot lite mer fakta- och evidensbaserad information.

Nu är jag däremot inte alls överens med @grappa vad gäller sortimentet som vi har tillgängligt i Sverige via SB kontra t.ex Danmark och är väldigt undrande till varför plötsligt information om utbud/sortiment inte räknas som underlag för en jämförelse.


Nej, jag tycker inte vi skall fastna i diskussionen i vad som är bra resp dåligt utan bara titta på sortiment/utbud (storlek).
Ngt annat lär bli väldigt svårt att mäta utan mkt stora IT-insatser.
Tråkigt att du hänfaller åt just åsikt/tyckande baserat på att du bott utomlands. Svårt att bemöta och känns som en liten "von oben"- åsikt baserat på att du är mer världsvan (?) än vi andra här ? Har varit intresserad av vin i +35 år, handlat vin lite varstans i världen, bott i Frankrike och rest i de flesta världsdelar men mina erfarenheter från det är väl ganska irrelevanta tycker jag för att jämföra just dagens vinutbud mellan Dk och Sv. Lika bra som jag hittar i Gbg, lika dåligt känner jag till vinaffärer i Amsterdam men det är ju ingen bra utgångspunkt för att jämföra.

Jag värdera också min tid högt (vem gör inte det) och föredrar 99 ggr av 100 att INTE besöka en butik för att handla vin utan gör det mkt hellre över nätet. Butiker med kunnig personal och t.ex provsmakning, vinprovningar, besök av leverantörer har absolut ett berättigande och jag ser ett värde i det men kan inte säga att det är ett absolut krav för att handla vin. Egentligen är det irrelevant i diskussionen om sortiment/utbud för det är väl bara ett sätt att snäva in det så att t.ex SB (eller andra fullsortimentsbutiker) framstår som bättre än specialisten med 200 viner från bara en Italiensk region (för att ta ett exempel) ?

Är också intresserad av öl men tycker nog precis som @Magnus L var inne på att Danmark har ett väldigt bra utbud (det är bara att googla eller fråga några olika ölbloggare vad man skall ta vägen). Danskarna var dessutom långt före SB vg Craftbeer-vågen vilket man lätt glömmer idag när SB till slut vaknat ur sin slummer och har många och riktigt kul släpp av hantverksmässigt öl.

Du behöver inte åka till 5 ställen utan det är bara att beställa med några knapptryckningar. Möjligheten att få rätt årgång hem till dig är också ganska stor om du handlar non-SB/BS.


Ganska irrelevant vad väldigt många människor tror om vårt utbud kontra t.ex Danmarks. Det är ju lättare att jämföra utbuden i stället med dom siffror vi har tillgång till ? Vi bör ju få ett bättre svar då än om vi frågar dina arbetskollegor t.ex. Dom kanske är lika färgade av dina åsikter (Om du är munskänk och vinintresserad så antar jag att du är lite av jobbets centerpoint om ngn undrar om vin. Så är det för mig i alla fall och här tycker definitivt INTE 4 av 5 att Systembolagets sortiment är bäst. Jag lovar !. Vi är 8-10 som ganska ofta handlar tillsammans från diverse olika näthandlare i Europa).


Ja det var nog min kommentar det.
Varför skulle densitet det vara en mycket mer styrande parameter än storleken på marknaden ? Vad bygger du det påståendet på ?
Du menar alltså att om ett land har 5ggr så hög befolkningstäthet så är retailutbudet också 5ggr större oavsett totala storleken på marknaden ?

Lite siffror att jämföra som jag tagit fram med det som finns någorlunda lätt tillgängligt utan att grotta ner sig alltför mycket.
Källor (Systembolaget, Wine-searcher):
Systembolaget sortiment (antal artiklar inkl BS): drygt 17000
Danska vinhandlare (endast viner): 71200

Lite justering av dessa siffror är givetvis på sin plats.
Vissa saker justerar antalet artiklar uppåt andra nedåt.
Upp Sverige: Auktionsartiklar tillkommer på Stadsauktionen.
Ner Sverige: Slutanmälda (eller med 1 st flaska som nästan alltid inte finns) artiklar som står som existerande.
Ner Danmark: En del viner dyker upp i sortimentet hos flera handlare. Svårt att uppskatta hur mycket men kanske mellan 10-20%. De mindre handlarna jobbar ofta med direktimport från odlarna och är då nästan alltid unika med sitt utbud medanss de större har mer gemensamt sortiment. Vissa av handlarna i wine-searchers lista arbetar som återförsäljare och inte mot konsument. 266 var markerade som Retail och 49 som Wholesale (vissa både och)
Upp Danmark: Lägg till sprit och öl till utbudet (sprit verkar utgöra max 5% av vinhandlarnas sortiment och väldigt få har öl). Öl för entusiaster verkar handlas i specialbutiker och har inga siffror på det tyvärr. Ca 110 handlare i Wine-searchers lista hade ingen siffra på antalet viner !
Du har en bra poäng i att jag faller på eget grepp eftersom jag kommer med åsiktsbaserad information men avsikten var att visa på hur dåligt det är och det verkade ju fungera:). Det var även min avsikt att visa på att värderingar skapar omöjligheter tex kan vi kanske enas om en definition om utbud men så fort vi går in på vad som är bra utbud så blir det värderingsgrundat.
Självklart gäller fakta med god källhänvisning men en huvudpoäng för mig är ju om hur tex antal vinsorter i en region, land eller stad kan translanteras till ett annat område som många verkar taga för självklar i diskussionen nämligen att det blir lika bra som i det och det landet bara för att de inte har monopol. Jag hänger mycket upp mig på tex halva befolkningsmängden i Sthlm per ytenhet i förhållande till Köpenhamn. Efterfrågan är ju rimligen beroende på hur många personer som är inom rimligt avstånd eller? En person som bor i Skagen har ju knappast något intresse eller nytta av ett bra utbud i Kph.
Sen (för att återgå till min gamla retorik) hur kan vi definiera utbud? Är det bara antal sorter eller spelar avstånd in (dvs sorter per kvadratkilometer bättre)? Hur kommer "djupet" in? Ett exempel: Vilken affär har bäst utbud en affär som har en sort (säg exempelvis Hermitage Rouge från Gugal, 2010) och 100 stycken av denna eller en affär som har 10 olika "likvärdiga" viner (som Hermitagen) men bara en flaska av varje? Jag har inget bra svar på frågan men hade vi haft en entydig definition av utbud hade svaret kunna vara givet.
Definitivt inte meningen att försöka sätta mig på piedestal, referensen till länder och tid är snarare ett sätt att ge jämförbarhet och öppna för en dialog. Om man på åsiktsbasis skall jämföra så bör det ju vara likvärdiga jämförelser.
Vad gäller nätet och utlandet så handlar jag givetvis via alla tillgängliga kanaler men mina åsikter är fortfarande inte baserade på vad jag själv tycker utan mina fördomar om befolkningsgenomsnittet.
För att summera, jag håller med, låt oss gå tillbaka till en mer faktabaserad diskussion! Återkommer (förhoppningsvis snart) med ett inlägg om utbud.
 

grappa

Medlem
Tycker @chambertin och @Sörplarn sammanfattat bra. Några tillägg bara, @grappa, och jag ska hålla mig kort.

Kvalitet på vin går absolut att mäta på samma sätt som andra kulturyttringar. Och det går givetvis att ställa mot sortiment ("vad är ett bra sortiment?"). På det allmänna planet gäller en god representation av klassiska stilar / regioner och också de regioner som är nyligen etablerade eller på uppsegling med en autentisk egen stil. Hur ser representationen och balansen ut på SB? Den är fullständigt snedvriden. På det individuella planet (alltså det enskilda vinet) använder vi BLIC eller andra etablerade kvalitetskriterier från välrenommerade utbildningsinstitut som ex WSET. Även där kan vi konstatera att SB:s sortiment har en överrepresentation av undermåliga viner. Sockrade boxar etc.
När det gäller rena sifferexerciser vet vi att SB har alldeles för få viner i sitt sortiment, de har världens sämsta sortiment, inte bästa, när man jämför med liknande monopol i liknande ekonomier. Vad det nu egentligen betyder... för vinälskarna är det viktigare med representation än absolut antal.

Logiken (folkhälsoargumentet).... ja, vi får väl ta fram vetenskapsteorin från A-kursen. Om folkhälsan dikterar att SB måste finnas, så dikterar den också att vinster i välfärden måste förbjudas. Helt OK för mig om man har den åsikten, det kan jag respektera, det är logiskt konsekvent. Jag antar att du är av den uppfattningen, all heder. Men man kan inte ha SB som ett undantag--- principerna är universella, om man argumenterar ur ett "vetenskapligt" folkhälsoperspektiv.

Själv har jag levt 12 år utomlands varav 5 i London och att påstå att Göteborg har bättre vinutbud... jag vet inte riktigt vad du baserar den åsikten på. London har varit vinhandelns centrum i världen sedan 1300-talet och även om mycket nu skickas vidare till HK eller NY (just via engelska handlare eller auktionshus) så kan du fortfarande köpa det på plats innan det skeppas bort. Det finns ingen annan enskild plats på jorden som har ett bättre sortiment på vin (och då menar jag både allmänt--- representation, och individuellt--- kvalitet).
Jag blir väldigt nyfiken på hur kvalitet mäts i andra kulturella sammanhang. Det finns ju möjlighet att tex för en sångröst definiera mätbara kvalitetskriterier som "förmåga att hålla ton", "ren ton", "spektral bred" med mera och vi kan då mäta och jämföra. Jag känner mig dock lite tveksam om man kan helt parametrisera upp kvalité här men tycker det är en mycket spännande fråga.
Vad gäller utbudet så var det mer åsiktsfärgat dvs jag försökte visa att det är skillnad på "upplevt utbud" och strikt mätbart utbud (hur det nu definieras).
Vinster i välfärden har jag ingen strikt definition av och min personliga åsikt i frågan är inte så intressant. Däremot kan jag inte utan vidare hålla med dig om logiken men har inte tänkt igenom alla stegen. Du får gärna utveckla här.
 

Stenberg

Medlem
Nämnden har bland annat beslutat att boxviner och blanddrycker, så kallad alkoläsk, måste få säljas i Sverige. Detta beslut fattades efter att Systembolaget avvisat offerter på dessa typer av produkter med hänvisning till folkhälsan.
Boxviner svarar idag för över hälften av vinförsäljningen.

Citerar en gammal post men jag ar ny har och sitter och laser ifatt lite bland alla tradar.
Vet nagon om denna halft som namns ar beraknad pa volym eller penningvarde?
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Glömmer du inte betal kanal alternativ där du kan sy ihop ditt egna TV-utbud, sen att man måste betala för något man inte använder är tvång och DDR fasoner, som Eva Hamilton klämde ut sig i demokratiskt anda sen mobiler, surfplattor och datorer slapp licensen.
-De yngre med ”manicker av olika skärmstorlek” ska inte komma undan.

I nuet är redan det privata sortimentet i Sverige (BS) större än Systembolaget egna, skall det vara så svårt att förstå?
Dock är man tvungen att sälja via Systembolaget pga monopol och dom tar ut ett påslag på deras arbete på 19%.
  • Sök bland 17,000 drycker, ja men mindre än en fjärdedel tar systembolaget ansvar över.
    "Allt ryms inte i butiken – men kan beställas
    Oavsett vilket utbud butiken har så kan allt beställas på systembolaget.se. Förutom vårt provade fasta sortiment, som är kvalitetssäkrat och beskrivet med smakklockor, smaktyper och karaktäristik, finns cirka 12 900 produkter tillgängliga genom det så kallade beställningssortimentet."
  • Leker man med hemsidan, så får man fram 1166 Röda viner, 720 Vita viner, 113 stilla Rosé, 456 Mousserande viner, 57 Port viner, 28 Frukt viner, totalt 2540 viner som Systembolaget tar ansvar över (det är utspritt bland butiker), men det är mindre för det kan förekomma enstaka dubbleter, slut såld vara (små upplagor och släpp som försvinner fort ur sortimentet) och att man tagit in ett vin från BS pga av lokal efterfråga (vilket man fortfarande inte tar ansvar över).
Försvinner monopolet får alla privata redan etablerade importörer/leverantörer ett helt annat spel rum, inklusive öppnande av special butiker, sen öppnas även en nisch marknad, gårdshandel, men framför allt näthandeln där finns bekvämligheten för den late och dom som inte bor i närheten av Stockholm, Göteborg eller Malmö där endast en källarbutik finns.



Kvalités biten är intressant.

Något som Systembolaget missat är ursprungs PDF, med det menar jag vin makarens produkt blad, det är på sätt och vis en innehålls förteckning om vinets egenskaper ett mått av kvalité, hur det tillverkas, odlats, lagrats, drick fönster, o.s.v.
Här gör även det privata ett bättre jobb, men inte alla, förekommande att man klipper ut och klistrar in under den produkt som säljs.

Är man tvungen att visa vart och hur en del BiBar, tetror och flask viner tillverkas, kan då ett frö börja gro i gemene mans huvud?

Finns exempel att ja druvorna köptes löjligt billigt per ton i Italien, vinet produceras i Sverige, men produkten säger Italien, borde det inte stå Sverige?

Här kan man skämta en del om någon dricker en Umbala BiB som produceras i Sverige.
-Jaså dricker du svensk tillverkat?
-Nä jag dricker sydafrikanskt.


Systembolaget kvalité säkrar, vad är det?
  • "Före lansering görs även en omfattande kvalitetskontroll, där vi doftar, smakar och gör kemiska analyser av dryckerna i vårt eget laboratorium. Detta för att säkerställa att den produkt som hamnar på butikshyllan är samma produkt som provades i den första blindprovningen."
Står inget om själva vinets kvalité, endast att det skall vara samma vin på hylla som var i blindprovningen.
Kan då Systembolaget avgöra vad som är bra eller dålig kvalité?



Kan detta vara något för Herrn?

"Scandlines BorderShop består av 8000 m² fördelade på fyra våningar. Du kan inte missa det när du kör från färjan. Håll bara till höger vid den stora skylten 300 meter från färjan."

Sen kan man väl undra varför existerar flyt ladan, och kommer det finnas ett liknande i Sverige om monopolet försvinner?

När det gäller öl biten har även öl intresserade irriterat sig på både monopol och systembolag, röster höjs, förra året kom flera kritiska röster, här lägger även Systembolaget 19% på andras arbete, mer info finns här Ja till försäljning av hantverks producerat öl i Sverige.

Men jag köper bekvämlighets argumentet, alla har inte ett vin/öl/sprit intresse, men varför inte låta som @Magnus L sa, låt livsmedel ta denna börda. Vi sticker till Tyskland denna gång som har liknande ICA, men kör ett inbakat system där man har en egen vin avdelning där man kan täcka sitt behov, här är en länk av det sortimentet, det är inte livs medel butiken som driver utan man sammarbetar istället med ett företag, man finns på små orter som Eckernförde med pop runt 21000, finns även specialist butiker, plus andra livsmedels handlare i samma stad, något som är intressant är att en bulk handel finns, en Calles inte alltför långt bort och bra vägar dit existerar, men endå finns det ett bra utbud i Eckernförde.

Visa bifogad bild 6089
Bild från en av dessa "ICA".

Jag har själv besökt flera olika (väljer hellre att vara i Tyskland framför Danmark) och är nöjd, här erbjuds även gratis provning av nya produkter, inte varje dag, men lite titt som tätt. Man har även öl och sprit i butiken, inte lika mycket som just vin, men det finns att välja på olika märken, det är även vanligt att det lokala bryggeriet eller bränneriet har sina lokal tillverkade produkter på hylla.

Öl inköp sköts av butiken i detta fall och inte företaget man sammarbetar med, men just Öl har stort intresse i Sverige så varför skulle inte man ta tillvara på det i Sverige hos ICA eller andra livsmedels butiker, finns det en efterfrågan så.

Glöm inte ICA Liljeholmen i Stockholm som även gör detta här.

Varför tror folk att Sverige skall drabbas av ett sämre sortiment totalt när det privata redan erbjuder bättre i Sverige trots Systembolag?
Vad grundar sig denna tro på, är det sortiments myten som bolaget lyckats pränta in?
Vilken underbar och genomodlad och egenUPPLEVD replik på en kanske lite mindre genomtänkt för-pre-replik.

Systemet = Nordkorea i hårigt oskyldiga bomullskläder och FULASTE frisyren... Kan bara hålla med.

Varje dag i mitt liv i Japan så fascineras jag över hur hålet-i-väggen-alko-butiken med standard 14 japanska ölsorter (3 av respektive Kirin, Asahi, Sapporo och Ebisu med ytterligare 2 independent brews), 16 saké och 40 sorters shochu fortfarande har över 250 kvalitetsviner varur bara en eller två sorter återfinns i "Världens B***a Sortiment" i Nord-Swärje-Korea. Eller att jag i vilken butik som helst i Yokohama kan plocka hem en 8-flskors vinprovning av kvalitetsviner från 90-talet, 8-flaskors vertikala provningar med LaTache eller DRC Richebourg. I en butik som ligger nära 20 minuters promenad från där jag bor återfinns BÅDE Queens' och Elvis Presley's viner samtidigt med 12 viner från Bandol och 80-tal, La Chapelle från 27 årgångar (!) och ena långväggen med ca 50/50 shouchu och saké (ca 500 olika.)

Har inte en enda dag i Japan känt att Systemets ickeexistens här, (trots avsaknad av tomte-snyft-reklam eller ens någon form av representation av varken uppsötade boxar eller sekunda Amarone - som ju egentligen inte ens existerar på marknaden här...) på något vis bidragit till alkoholism bland mina grannar eller i mitt när-samhälle. Jag kan inte heller lista ut HUR Systemets insamlade statistik (i samklang med Japans dryckes- och alkoholistrelaterade statistik på något minsta vis) skulle kunna motivera ett införande av SYSTEMET här. För en lekman som jag så pekar ju statistiken snarare mot ÖKADE alkoholskador om man skulle införa Systemet här...

OCH HUR I HELWITTE GÖR DET SYSTEMET TILL VÄRLDENS BÄSTA ? ? ?


Och HUR törs de fortsätta kalla sig Världens Bästa System trots att det fullkomligt saknas relevanta data för att underhålla en sådan åsikt?
  • Utbud? -nej.
  • Alkoholskadeprevention? -nej.
  • Servicenivå? -nej.
Och tänk på vad som händer ett Vällingproducerande företag som skriker på barrikaderna att deras välling är det BÄSTA som någonsin hänt Nestle i Afrika? Eller hur ett Amerikanskt företag skryter över hur deras ammunition är så PRECISIONSBÄST, veckan efter tragiken i Columbine?

Under Lunchen idag föreslog min bordsgranne att det har att göra med att svenskar evt kanske dricker EN GNUTTA MER alkohol än Japaner (statistiken ljuger, eller???), men i så fall på ett sätt som skapar mer elände (ssk på lördagar), samtidigt som japaner är annorlunda och essentiellt areligiösa...

(Moi no comprendo.)

Om man ser på per-capita-konsumtion av alkohol, så har Japan i modern tid legat över Sverige och svenskarnas alkoholkonsumtion (trots att Japan har drygt 10% alkoholallergiker som pga ett medärvda genfel producerar Antabus-liknande effekter vid alkoholintag), med i princip samma andel alkoholister som i Sverige. Men, man har i Japan klarat sig avsevärt bättre ur aspekterna: FRIHET, samhälleliga alkoholkostnader och alkoholrelaterat våld. Jämförelsevis så har Sverige att räkna in avsevärt fler kristna, en något lägre per-capita-alkoholkonsumtion och en one-of-a-kind pan-europeiskt PERVERS alkohollagstiftning trots att samhället ur alla väsentliga aspekter (utom möjligtvis geografisk repatriering) per se närmat sig Medelhavet ur alla aspekter sedan 60-talet.

...och, jomenHUWWA, till skillnad mot @grappa njuter jag uppenbarligen hård-kåt-mumpa av att shoppa loss i 50 olika butiker med olika utbud i Yokohama (respektive de shopars utbud som finns uppradade i KATAGANA på Internet - så inte ssk svårt nyttja en japansk sökmaskin för att hitta PRECIS det jag vill ha om jag nu inte hellre går pot-luck-shopping.) Och att ha möjligheten att fingra på ALLA flaskor av ALLA årgångar av ALLA världens kvalitetsviner appellerar till mig och min känsla av hur jag föredrar att leva mitt liv.

För en ignorant räcker kanske tre sorters öl, ett rött, ett vitt och ett druvdestillat hela vägen till graven. Men, jag är kräääsnare än så.

Yag menar, bara en sådan sak som att jag i Yokohama kan gå en shoppingrunda och komma hem med en 20-flaskors vinprovning med Washingtonsk PN eller en 10-flaskors provning av 1976 Mosel Riesling Auslese... Inte i någon dimension av alla teoretiska universa är DETTA möjligt med det självutnämnda "Världens Bästa Systembolaget".

Längtar redan mot nästa shoppingtur i Yokohama där jag slipper begränsningen i Systemets utbud. Men, som expatrierad så kan man ju bara förvänta sig honung i mjölken och guld på gatorna. ....eller ett ok och oförutsägbart REJÄLT utbud i de affärer man handlar vin i. I love my life here, och tycker egentligen bara synd om Sverige ur denna aspekten. (Sverige har andra bra sidor. Mer IKEA, Volvo och Brea och samtidigt mindre dagis, Bullerbyn och Systemet...).

För övrigt önskar jag att Kartago skall förstöras, liksom Systembolaget!

För övrigt önskar jag att Kartago skall förstöras, liksom Systembolaget!

För övrigt önskar jag att Kartago skall förstöras, liksom Systembolaget!

För övrigt önskar jag att Kartago skall förstöras, liksom Systembolaget!
För övrigt önskar jag att Kartago skall förstöras, liksom Systembolaget!
För övrigt önskar jag att Kartago skall förstöras, liksom Systembolaget!
För övrigt önskar jag att Kartago skall förstöras, liksom Systembolaget!
För övrigt önskar jag att Kartago skall förstöras, liksom Systembolaget!
 
Last edited:

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Sanningen kan både förskjuta berg, hustrur och politiskt aktiva.

Själv vurmar jag för:
  • Fysiskt tydliga invändningar mot SB:s underliga smakbeskrivningar i sina kiosker. Sätt upp dina egna (i SB:s humor-kiosker ) som inte accepterar FÖRTRYCK och som vänder sig mot alla former av artificiell sötning och fabriksproducerade BiB:ar (Med både låg kvalitet OCH ett oetiskt, omoraliskt utnyttjande av fattiga vinbönder utanför Swärje - swänska mjölkbönder borde ha medkänsla med dem, eller acceptera att själva spolas i kröken...)
  • Memes som ridikulerar SB's lättköpta "sanningar" och som beskriver hur det varje år produceras över 20.000 kvalitetsviner på Jorden och att med DAGENS system når inte ens 5% till Swäriges medborgare medan resten av världen kan välja vilka av alla dessa viner de vill ha i sina glas. Att SB bara anställt EN endaste Master of Whine, Liedl över 10 st osv, jämförelser med utbudet bland Världens på riktigt välsorterade statliga monopol... Osv...
  • Jakt efter hungriga akademiker som vill ta poäng på de mätta och trötta forskningsfuskarna på IOGT-SB. ( på min tid hette det IOGT-NTO, fö där alla norrbottningar lärde sig supa. I Wilda Wästern rullades charlataner i tjära och fjäder, och det ser jag i min fantasi med glädje hur det återinförs )
  • Andra sorters guerilla-verksamhet ❤️❤️❤️ som tex då två tongivande personer från FW hade en brak hög kvalitets provning (sär skrivning är alltid fan tastisk och hyllar det Swänska ut bildnings Systemet) på Arlanda Express biljett kontor på Centralen, Sthlm.
  • Fler roliga attacker som tex att vi alla på FW utbjuder till försäljning varsin flaska på Blocket, varje vecka!!! och på alla lokala begagnatfora via lokalpress osv med allt vad DET leder till...
  • Osv...
Jaaa... Allt är ju möjligt :)
Civil olydnad är det enda rätta svarta!
Vad tror du @vintomas , skall vi hänge oss åt lite blindprovning också nästa måndag, dvs den 1 FEB. Du har ju några puteller att överföra åt mig (samtidigt som jag önskade jag hade några att överföra åt herrn.)
Passar således på att i all ödmjukhets och samhällssubversivs verksamhets namn att inbjuda till en UNDERBAR vinprovning i Arlanda Express's inre kundmottagning den 1 feb, kl 11:00 - 12:00.
Jag tar med mig ett rött MAGNIFICENT rött vin. @vintomas tar sannolikt med sig något slags avancerat och intellektuellt vitt och vissa andra olika former av Bgn, Saké, Ita, Bdx och MUMS ! ! !

Och jag föreslår att vi kör BLINT med respektive vinkilles (hen) egna glas.

Teori: Är vi bara cooooooola, så kommer väktarna sannolikt repetera förra omgångens händelseutveckling: Att titta, förundras, se och gå vidare... Har vi tur så :)

Det nya samhälls-subversiva är : G O T T ! ! !
 

m_trobeck

Ständigt sökande. Rotlös.
Efter att ha läst (en del, långt ifrån alla) inlägg här i tråden känner jag bara att jag måste klargöra min ståndpunkt.

OM, märk väl OM, nu Systembolaget med sitt monopol skulle ge oss bättre utbud, bättre priser och högre kvalitet, varför kräver vi inte monopol på samtliga varor på marknaden! Varför skulle vin vara det enda undantaget?

Nä, för mig finns endast ett argument för Systembolagets existerande, det är folkhälsan. Det är ändå en drog vi behandlar här på forumet. Men om systembolaget verkligen hindrar alkoholrelaterade skador i samhället kan jag inte svara på. Så länge som det inte TYDLIGT visar att skadorna minskar skall jag göra allt jag kan för att få bort monopolet. Mycket av princip, det medger jag, men även för att jag är helt övertygad om att vin, precis som alla andra varor som finns, mår bäst av en öppen och fri marknad.

Mina 2 cent.

/Magnus
 
Toppen