Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

Vingubben

Medlem
Jag har en Château Giscours 2009 i förrådet. Om man ska följa Cellartracker så börjar det brinna i knutarna för denna med ett drickfönster på 2015-2025. Visserligen var väl Margaux 2009 riktigt bra överlag men inte lika lagringsdugliga som 2010...men redan? Finns det någon input från de frekventa mogen-Bordeaux-drickarna här?
Rör den inte på minst fem år. Jag har en låda Kirwan -09 som jag provade en flaska av förra året. Tokung är nog bara förnamnet. Nästa flaska blir nog på 20-årsdagen.
 

Bastardo

Medlem
Vi kanske skall skapa en omröstning angående vad champagnetillverkare menar med termen brut Tradition. :D.
Otroligt att det inte går att googla fram en definition haha. Ännu så länge finns sju tolkningar föreslagna ..
  • att det är champagnemetoden som avses
  • att man kommer hålla sig inom de sockernivåerna gällande Brut som används i Champagne.
  • att en NV Tradition legat längre tid på lees än vad som normalt krävs
  • att det är en N/V (oftast Brut) gjord på en blandning av Chardonnay, Pinot Meunier och Pinot Noir.
  • att Reumage utförts manuellt av en remueur.
  • det betyder ingenting och är bara nåt klatschigt producenten skriver för att få deras billigaste cuvéer att sälja lite bättre.
  • att det är just en tradition, dvs något som återkommer vid fasta tidpunkter.
Sen ska syndaren vakna …
Det finns en artikel på JR om Champagne, men den är på 21 000 tecken lång, så den kommer jag inte att orka att läsa igenom, varken som bok eller på nätet. Men när man söker själva termen ’brut Tradition’, så hittar man inget napp. Det kanske bara betyder att vinet är gjort med ”traditionell” metod och är något så när torrt vin. Fast gällande ”mode” inom champagne verkar vara att vinet ska vara absolut ultra torrt för att räknas över huvud taget … :cool:
 

Bastardo

Medlem
Finns det någon här som har erfarenhet av det här vinet? Det är inte så enkelt att hitta några uppgifter om det.
Blesius Graacher Domprobst Spätlese 2021, Nr 51537?
Nästan det enda, som jag kan hitta är två korta omdömen från Vivino och en annan från min betalkälla, som har betygsatt Blesius Graacher Himmelreich Riesling Spätlese 2018 med omdömet 16.5.

4,0 årgång 2021
Söta äpplen och persika samt honung. Fin syra. Härligt vinnare en halv till.
Anders Branje (4788 betyg)
Feb 6, 2024

4,2 årgång 2021
90-91p. Mythos Mosel 2022 tasting.
nielsmartin (2784 betyg)
Jul 14, 2022
 

Gloutoun

Medlem
Hej. Ny här på forumet och relativt ny i vinvärlden. Vi har några småskaliga producenter i familjen (Alsace) och skulle vilja hjälpa till med en etablering i Sverige. Hur gör jag för att enklast komma i kontakt med vinimportörer? Hur fungerar det? Bjuder man in till provning? Delta på mässa? Alla tips högt och lågt välkomnas varmt.
 

Bastardo

Medlem
Hur ’liten eller stor’ skillnad är det på Jancis Robinsons hemsida mellan dessa betyg: 17, 17++ och 17.5.? Skillnaden borde vara oerhört liten och utan någon större orsak att bry sig om, eller finns det någon som kan förklara fenomenet? Varför ens bry sig om att lägga märke till så små skillnader?
Jag har sajten själv, men kan inte hitta var någonstans det står någonting om detta.
 

magnum

Epernay, Frankrike
Hur ’liten eller stor’ skillnad är det på Jancis Robinsons hemsida mellan dessa betyg: 17, 17++ och 17.5.? Skillnaden borde vara oerhört liten och utan någon större orsak att bry sig om, eller finns det någon som kan förklara fenomenet? Varför ens bry sig om att lägga märke till så små skillnader?
Jag har sajten själv, men kan inte hitta var någonstans det står någonting om detta.
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
Hej. Ny här på forumet och relativt ny i vinvärlden. Vi har några småskaliga producenter i familjen (Alsace) och skulle vilja hjälpa till med en etablering i Sverige. Hur gör jag för att enklast komma i kontakt med vinimportörer? Hur fungerar det? Bjuder man in till provning? Delta på mässa? Alla tips högt och lågt välkomnas varmt.
Intressant fråga. Jag tror att importörer ofta får en första kontakt med producenter på branschmässor, om det inte rör sig om så pass kända eller "up and coming" producenter att de fått uppmärksamhet av vinskribenter, för då tar nog många importörer direktkontakt. (Det lär också förekomma att importörer försöker "stjäla" lönsamma eller prestigefyllda producenter från andra importörer.)

Lite utmärkande för Sverige är dock att det finns rätt få importörer som är specialister på en viss region, vilket måste bero på att importörer inte får sälja direkt till privatpersoner. De importörer som är särskilt starka på Alsace är väl... exakt inga? (Rätta mig gärna om jag har fel, för jag gillar Alsace.) Många importörer kör snarast med en producent per region för att ha ett brett sortiment. (Eller möjligen en prestigeproducent och en normalprisproducent från lite mer prestigetyngda och hyggligt "lättsålda" regioner som Champagne, Bourgogne, Bordeaux, Piemonte...) Sedan tror jag att Alsace inte säljer så där jättebra, för jag har under åren sett att flera Alsace-producenter (även sådana som är bra och hyggligt kända) brukar komma och gå i Sverige. Från flera av dem som är väletablerade är också sortimentet som importeras rätt smalt. Så frågan är hur lätt det är att hitta en "bra" svensk importör om man är Alsaceproducent? Man behöver nog ställa sig frågan vad just den producenten ska bidra med till importören? Några Alsace-viner till en mindre/medelstor importör som idag inte har något från regionen i sortimentet? Billigare viner till en importör som idag bara har någon av de mer kända Alsaceproducenterna? Viner av lite mer udda/ny profil, såsom naturviner eller orangeviner, ifall det är en sådan producent och en sådan importör?
 

KockJohan

Cioccolato Catering
Leverantör
Hej. Ny här på forumet och relativt ny i vinvärlden. Vi har några småskaliga producenter i familjen (Alsace) och skulle vilja hjälpa till med en etablering i Sverige. Hur gör jag för att enklast komma i kontakt med vinimportörer? Hur fungerar det? Bjuder man in till provning? Delta på mässa? Alla tips högt och lågt välkomnas varmt.
Alsace är extremt otrendigt just nu, ser man volymen ifrån bolaget så går den stadigt nedför år för år. iaf i de butiker i Östergötland där jag har statestik ifrån. Det är tyvärr lite som Sherry kategorin, där att det finns sitt äldre klientel, som förstår sig på dem och har alltid köpt genom åren.
Av naturliga själ så dör ju tyävrr den generation ut successivt och därmed försäljningen.

Som producent måste ni göra något extravagant, som lockar till sig en annan målgrupp.
typ gör skalmascererat. osvavlat eller pet-nat. allt detta är ju gott på Riesling tex.

Det är bara min egna syn utifrån hur konsumentens rörelsemönster ser ut i sverige idag, iaf. Lycka till :)
 

Jonas Sand

Medlem
Jag är vän med en importör som vill ha Alsace i sin portfölj men att det är svårt. Hen beskriver att de förvisso kan köpa väldigt fina viner för en moderat slant jämfört med andra regioner i Frankrike, men att det ändå inte går ihop sig särskilt bra då slutkund i Sverige inte är beredda att köpa för det pris som de behöver ta ut. Jag provade en del av det de funderade på att ta in och jag hade också backat från köp trots att det fanns en del intressanta grejer. Nu köpte de inte från denna producent men väl en annan Alsace-producent. Jag vet dock inte hur de går försäljningsmässigt.
 
Mycket bra svar från @vintomas - har inget att tillägga på själva frågan om hur skaffa importör i Sverige men mer som en kommentar kring Alsaceviner generellt:

Själv tycker jag mycket om viner (och mat) från Alsace. Enhörningsviner från kända producenter som är fantastiska pjäser för vinkällaren är inte billiga men det är långt från prisläget för bättre Bourgogne, Bordeaux, Piemonte t ex. Det går utmärkt att hitta billiga grand cru från mindre fancy producenter som verkligen levererar.

För mina fem cent så tror jag att det är en sak som spökat mer än något annat - att det för 99,995 % av jordens befolkning varit snudd på omöjligt att förstå om ett Alsacevin är torrt, halvtorrt, eller t o m halvsött. Producentnamn, vingårdsnamn, druvsort, är endast till begränsad hjälp eftersom variationen är så pass stor.

Nu är detta dock delvis åtgärdat genom den nya lagstiftningen som verkar följa det som t ex Domaine Schlumberger gjort på frivillig basis tidigare med skala för sötman. Problemet är dock att upplevelsen i munnen handlar om annat än rent sockerinnehåll så det är inte helt enkelt ändå. Det är ändå ett stort steg fram. Och den nya skalan tar också hänsyn till syra-innehållet.

Sen tror jag att Alsacevinerna skulle tjäna mycket på att det gjordes mer utbildningsinsatser vad gäller hur pass lyckade dessa viner är tillsammans med mat. Jag tror att det dricks på tok för mycket tanninrika rödviner till mat (precis som det dricks på tok för mycket snustorrt lyx-bubbel sent på natten). Vi har ju i globaliseringens era börjat äta thailändskt, indiskt, kinesiskt och japanskt - kök som alla mår bra av vita halvtorra eller halvsöta viner från Alsace med litet mer kropp och alkohol än sina tyska kusiner. Även mycket av New Nordic cuisine med pickles och dess balans av sötma och syrlighet lämpar sig väl, liksom marockansk mat med varma söta kryddblandningar, liksom mexikansk mat med chili och frukt eller för den delen västafrikansk mat.

2011 gjordes ett initiativ med stöd från offentligt franskt håll om jag vill minnas - Alsace vindagar med gå-runt-provning på operaterassen. tror dock det var mer av en engångshappening. Franska ambassaden har ett uppdrag att hjälpa franska företag som vill exportera till eller etablera sig i Sverige så det skadar inte att höra av sig till dem.
 
Last edited:

Bastardo

Medlem
Har någon av er hum om vilken betalsajt är bäst på tysk Riesling? Jag är inte helt övertygad att det skulle vara just Wine Advocate.
Helst på engelska, men om priset är skapligt kan det gå även med tyska … :cool: De har alla sina brister och det är väl nästan smaksak vilken man föredrar, men det vore kul att skaffa sig en uppfattning om i alla fall hur de känns gentemot varandra. Jag har inte för avsikt att behålla alla prenumerationer på sikt, för så mycket har man ändå inte nytta av deras tjänster. :)
P.S. Är det här citatet äkta?
”Molitor. How big is he? There are 55 Rieslings with 100 perfect points on Wine Advocate ever, and 21 of them are by Molitor. Next are 7 by Fritz Haag and 6 by Dönnhoff. THAT’S how big Molitor is.”
Källa: Har sett det på nätet, men kommer inte ihåg var.
 

magnum

Epernay, Frankrike
Har någon av er hum om vilken betalsajt är bäst på tysk Riesling? Jag är inte helt övertygad att det skulle vara just Wine Advocate.
Helst på engelska, men om priset är skapligt kan det gå även med tyska … :cool: De har alla sina brister och det är väl nästan smaksak vilken man föredrar, men det vore kul att skaffa sig en uppfattning om i alla fall hur de känns gentemot varandra. Jag har inte för avsikt att behålla alla prenumerationer på sikt, för så mycket har man ändå inte nytta av deras tjänster. :)
P.S. Är det här citatet äkta?
”Molitor. How big is he? There are 55 Rieslings with 100 perfect points on Wine Advocate ever, and 21 of them are by Molitor. Next are 7 by Fritz Haag and 6 by Dönnhoff. THAT’S how big Molitor is.”
Källa: Har sett det på nätet, men kommer inte ihåg var.
 

Bastardo

Medlem
Tack, magnum!
Jag borde ha fattat det själv att man kan söka även på väldigt långa termer … för det gör jag nästan hela tiden, men själva huvudfrågan kvarstår:
Har någon av er hum om vilken betalsajt är bäst på tysk Riesling? :)
 
Det är inget svar på din fråga utan kanske mest en dryg utläggning om meningslösheten med att läsa om poäng som andra ger.

När jag började samla på vin för runt 20 år sen så lade jag in Parker och WS poäng tillsammans med pris i ett gigantiskt excelark. Då blev det ju plötsligt uppenbart vilket vin som gav bäst poäng per krona. Men tyckte jag likadant efter några års provande? Absolut inte.

Skall man hitta en enda faktor som förutspår kvaliteten på det vin man skall dricka så är det priset. Ett dyrt vin är nästan alltid bättre än ett billigt vin. Världsmarknaden har redan prisat in vinupplevelsen när du köper det
 
Och skall man hitta några ”golden nuggets” så skall man absolut inte leta efter poäng hos kända provare. Då är det för sent.

Exempel: Arnaud Entes Meursault såldes på Systembolaget för några hundra för runt 10 år sen. En polare köpte en flaska och delade med mej. Det fanns inte i någon databas öht och det var bland det bästa vi hade druckit. Priset gick sakta uppåt men vi bunkrade så mycket vi hade råd med. Nu är det helt ouppnåeligt.
 

Pontus

Medlem
Och skall man hitta några ”golden nuggets” så skall man absolut inte leta efter poäng hos kända provare. Då är det för sent.

Exempel: Arnaud Entes Meursault såldes på Systembolaget för några hundra för runt 10 år sen. En polare köpte en flaska och delade med mej. Det fanns inte i någon databas öht och det var bland det bästa vi hade druckit. Priset gick sakta uppåt men vi bunkrade så mycket vi hade råd med. Nu är det helt ouppnåeligt.
Så kanske inte använda pris som kvalitetsparameter då? Pris och kvalitet har naturligtvis relativt stor korrelation, men det säljs enligt min uppfattning otroligt mycket dyrt, relativt mediokert vin. Nästan varje blindprovning bevisar väl det? Priset styrs som bekant av utbud och efterfrågan. Utbudet kan var lågt och efterfrågan hög på grund av reklam, varumärken, investeringar, samlande, fomo... Ska man bygga en vinsamling är det bättre att prova brett och lyssna på folk med erfarenhet än att köpa dyrt.
 

Bastardo

Medlem
Så kanske inte använda pris som kvalitetsparameter då? Pris och kvalitet har naturligtvis relativt stor korrelation, men det säljs enligt min uppfattning otroligt mycket dyrt, relativt mediokert vin. Nästan varje blindprovning bevisar väl det? Priset styrs som bekant av utbud och efterfrågan. Utbudet kan var lågt och efterfrågan hög på grund av reklam, varumärken, investeringar, samlande, fomo... Ska man bygga en vinsamling är det bättre att prova brett och lyssna på folk med erfarenhet än att köpa dyrt.
Jag har precis samma uppfattning. Ett gott vin behöver inte alltid vara så himla dyrt, tänk bara på åtskilliga Riesling-viner som får hela tiden mycket fina omdömen, utan att de kostar så mycket alls. Men så klart är allting relativt, man måste fundera själv hur mycket pengar man vill investera i en flaska vin eller flera.
De dyraste vinerna som jag har hittills köpt har kostat kanske omkring 700 spänn, vilket är ganska mycket i min värld.

Det är inte just i mitt fall frågan om att samla vin, utan bara den saken att det är bättre att skaffa lite vinflaskor än att kasta pengarna i sjön … alltså i helt onödiga saker och ting som jag ändå inte behöver. Då är det kul att botanisera bland utbudet och läsa så mycket jag bara hinner med tyngdpunkten just på recensioner och dylika. Sen får jag tänka lite utanför boxen och filosofera ut vilka viner passar för min plånbok och min smak. Och ibland får man veta detaljer som man aldrig annars skulle kunna få läsa bland annat just hos JR. En stor fördel med just den sajten är att man kan välja vems omdömen man vill söka. Jag har stor respekt för just chefen själv!

Märkligt nog, så hörsammas inte de oerhört värdefulla vintipsen av kollektivet så mycket som jag trodde. Men vi har en så oerhört skild smak gällande vin och hur pass priskänsliga vi alla är. Om jag har druckit ett lite dyrare vin förut och tyckt om det, så kan jag gott och väl köpa det igen, men inte annars. Undantaget är kanske vissa högklassiga söta viner från Alsace. De godaste av dem skulle jag gärna köpa mer av, men de är oerhört svåra att hitta, speciellt för ett vettigt pris. Jag pratar främst om SGN-viner etc. andra söta rariteter alltså Sélection de Grains Nobles.

Den här flaskan kommer jag ihåg fortfarande kristallklart och min vän, som är ingen vinkännare precis, tyckte om vinet så otroligt mycket, att han drack upp största delen av flaskan med stort nöje. Jag hann smaka av kanske lite mer än ett glas, som var oerhört utsökt och väldigt delikat. Det vinet gav han 9.5 poäng av max 10!
Som alltid, när det gäller prisvärda flaskor från Alsace, är den mycket svår att hitta och förmodligen slutsålt redan länge sen.

”Nicolas Zusslin Pinot Gris Vendanges Tardives 2015. Skördad i Orschwihr. 100 gr/l restsocker. Riktigt fin, balanserad och komplex. Ännu ganska ljus i färgen. Ligger nu i början av sitt drickfönster. Kan lagras i minst 20 år.
Pris: 350 kr/fl.”
Jag köpte den hos Philippeterroirviner.com/ Synd att han inte har kvar några finare söta viner från området, men efterfrågan är väl ganska urusel just nu i hela världen. Alla verkar bara vilja köpa ultratorra viner som är jättesura! ;)
P.S. Det finns tre flaskor söta viner från Alsace just nu hos bolis, och det är botten, tycker jag - en är slutsåld för tillfället. Med den här takten har vi snart inga söta viner kvar! Men tack och lov har jag hittat några alternativa vinaffärer på nätet och naturligtvis går det oftast att köpa viner även direkt från producenten.
Det finns nog lite mer än så, men de går inte att söka som sött vin! Uruselt, säger jag bara.
 
Last edited:
Jag kom nog helt fel in i diskussionen (som jag själv startade)

Om man ser ett vin som fått höga poäng av WS och/eller Parker och som ändå kostar peanuts så skall man dra öronen åt sej. Det mest aktuella typexemplet är Chateau Blaignan 2016 som finns på bolaget för 121 kr flaskan. Suckling ger 92 poäng vilket är i nivå med riktigt bra cru classé slott. Nu råkar vinet vara ett riktigt bra köp ändå, men inte en pinne över 85 poäng i min mun.

Så då blev ju poängen ändå en vägledning. Jag ger upp.
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
Jag kom nog helt fel in i diskussionen (som jag själv startade)

Om man ser ett vin som fått höga poäng av WS och/eller Parker och som ändå kostar peanuts så skall man dra öronen åt sej. Det mest aktuella typexemplet är Chateau Blaignan 2016 som finns på bolaget för 121 kr flaskan. Suckling ger 92 poäng vilket är i nivå med riktigt bra cru classé slott. Nu råkar vinet vara ett riktigt bra köp ändå, men inte en pinne över 85 poäng i min mun.

Så då blev ju poängen ändå en vägledning. Jag ger upp.
92 är väl väldigt lågt för Suckling? ”100 poäng från Suckling” är väl ett väletablerat skämt om rätt mediokra viner? :rolleyes: Skulle jag skriva att man kan köpa höga poäng av honom utan att ha bevis för det, skulle jag riskera att ägna mig åt förtal, så det låter jag bli. Han kanske sätter höga poäng på en del mediokra viner av helt andra skäl än betalning.
 
Toppen