Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

Krug88

Medlem
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

Andreas L skrev:
Redan för 10 år sedan minns jag att Billecart började med det...
Har aldrig sett det på Billecart heller...
Vad var det för vin du såg det på Larsson?
 

Ilza

Medlem
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

shorepower skrev:
Ilza skrev:
Är det någon som har bra tips på var man kan få hem ett mindre antal (~6 st) flaskor av blandade bättre & lagrade flaskor till rimlig peng?
Även om man har en del kul liggandes finns det ont om lagrat då jag bara ägnat mig åt detta ett par år nu och tyvärr går lagringen segt (samt det där svinnet av flaskor som testas).

Min tanke är att eftersom jag fyller jämnt så är det ett lysande tillfälle att bjuda sig själv och bekanta på lite roligare viner till en bra middag, önskar då lite blandat skumpa, vitt, rött och budgeten ligger kring 1500-2000 flaskan inkl frakt mm. Förslag på inköp ses som en bonus ;D
Som kayaker skirver, finns många ställen. alla utomlands, frw.co.uk har också en hel del att välja på. Om vi ska ge förslag så måste du nog ge lite smakpreferenser, områden, år (riktigt gammalt, lite yngre etc).

Du har ju också auktionsverket som kör. Enstaka flaskor kan vara lite vanskliga att köpa då man aldrig vet lagring etc. Bor du i södra Sverige så kan du ju också åka över sundet till Danmark för att handla

En annan sak är när du behöver vinet, är det i närtid kan du skippa frw då de inte har ett lager.

Tack för svar, även om det finns många försäljare är många som jag hittat begränsade inom områden eller att de inte har lagrade flaskor.
För att ta rare-wine som exempel hade de väldigt mycket rött men begränsat på annat. Har ingen brådska med att få vinerna (säg 8 veckor i tidsram) så frw är kanske ett alternativ. Hanterar de frakten eller är det något man behöver fixa själv och vad kommer det isf kosta?
 
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

Ilza skrev:
shorepower skrev:
Ilza skrev:
Är det någon som har bra tips på var man kan få hem ett mindre antal (~6 st) flaskor av blandade bättre & lagrade flaskor till rimlig peng?
Även om man har en del kul liggandes finns det ont om lagrat då jag bara ägnat mig åt detta ett par år nu och tyvärr går lagringen segt (samt det där svinnet av flaskor som testas).

Min tanke är att eftersom jag fyller jämnt så är det ett lysande tillfälle att bjuda sig själv och bekanta på lite roligare viner till en bra middag, önskar då lite blandat skumpa, vitt, rött och budgeten ligger kring 1500-2000 flaskan inkl frakt mm. Förslag på inköp ses som en bonus ;D
Som kayaker skirver, finns många ställen. alla utomlands, frw.co.uk har också en hel del att välja på. Om vi ska ge förslag så måste du nog ge lite smakpreferenser, områden, år (riktigt gammalt, lite yngre etc).

Du har ju också auktionsverket som kör. Enstaka flaskor kan vara lite vanskliga att köpa då man aldrig vet lagring etc. Bor du i södra Sverige så kan du ju också åka över sundet till Danmark för att handla

En annan sak är när du behöver vinet, är det i närtid kan du skippa frw då de inte har ett lager.

Tack för svar, även om det finns många försäljare är många som jag hittat begränsade inom områden eller att de inte har lagrade flaskor.
För att ta rare-wine som exempel hade de väldigt mycket rött men begränsat på annat. Har ingen brådska med att få vinerna (säg 8 veckor i tidsram) så frw är kanske ett alternativ. Hanterar de frakten eller är det något man behöver fixa själv och vad kommer det isf kosta?
Tyvärr kan det ta längre än 8 veckor. FRW är en förmedlare av vin, en del ligger in bond i England och då kan det gå fort, en del kommer från Frankrike, där kan det ta längre. FRW kan förmedla transport och använder oftast Seabrook (se denna tråd http://www.finewines.se/vin/kopa-vin-vi ... och-annat/ ). Vet att bland annat Elvis har skickat via dem (6-12 flaskor). Det blir rätt dyrt med ett fåtal flaskor.

Ring till FRW och lyssna, det är lättare att sitta i telefon så vet du vad som finns och inte finns. Du kan ju ta en del via rare och en del via andra också.

Finns väl ett helt gäng till som köpt denna typ av viner som kan ge lite råd.
 

magnum

Epernay, Frankrike
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

Ilza skrev:
shorepower skrev:
Ilza skrev:
Är det någon som har bra tips på var man kan få hem ett mindre antal (~6 st) flaskor av blandade bättre & lagrade flaskor till rimlig peng?
Även om man har en del kul liggandes finns det ont om lagrat då jag bara ägnat mig åt detta ett par år nu och tyvärr går lagringen segt (samt det där svinnet av flaskor som testas).

Min tanke är att eftersom jag fyller jämnt så är det ett lysande tillfälle att bjuda sig själv och bekanta på lite roligare viner till en bra middag, önskar då lite blandat skumpa, vitt, rött och budgeten ligger kring 1500-2000 flaskan inkl frakt mm. Förslag på inköp ses som en bonus ;D
Som kayaker skirver, finns många ställen. alla utomlands, frw.co.uk har också en hel del att välja på. Om vi ska ge förslag så måste du nog ge lite smakpreferenser, områden, år (riktigt gammalt, lite yngre etc).

Du har ju också auktionsverket som kör. Enstaka flaskor kan vara lite vanskliga att köpa då man aldrig vet lagring etc. Bor du i södra Sverige så kan du ju också åka över sundet till Danmark för att handla

En annan sak är när du behöver vinet, är det i närtid kan du skippa frw då de inte har ett lager.

Tack för svar, även om det finns många försäljare är många som jag hittat begränsade inom områden eller att de inte har lagrade flaskor.
För att ta rare-wine som exempel hade de väldigt mycket rött men begränsat på annat. Har ingen brådska med att få vinerna (säg 8 veckor i tidsram) så frw är kanske ett alternativ. Hanterar de frakten eller är det något man behöver fixa själv och vad kommer det isf kosta?
Hej, utgår från att du med lagrade menar äldre årgångar, specifikt vad skulle du vilja ha? Det som trixar till det lite är att du vill ha singel flaskor så beroende på vad du exakt vill ha kan det vara riktigt svårt att hitta allt hos en handlare samt att vissa handlare inte säljer enstaka flaskor.
 

Andreas L

Medlem
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

Krug88 skrev:
Andreas L skrev:
Redan för 10 år sedan minns jag att Billecart började med det...
Har aldrig sett det på Billecart heller...
Vad var det för vin du såg det på Larsson?

Framförallt på rosén men jag tror också på standard-cuvéen med gamla etiketten. Bar à vin tiden minns du. De hade det då men kanske la av med det senare.
 

SwedeDane

Comtes
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

shorepower skrev:
Tyvärr kan det ta längre än 8 veckor.

Det kan jag skriva under på, är uppe i 9 veckor nu utan att de kan säga när de kommer.
 

Ilza

Medlem
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

magnum skrev:
Hej, utgår från att du med lagrade menar äldre årgångar, specifikt vad skulle du vilja ha? Det som trixar till det lite är att du vill ha singel flaskor så beroende på vad du exakt vill ha kan det vara riktigt svårt att hitta allt hos en handlare samt att vissa handlare inte säljer enstaka flaskor.

Min tanke var typ 2 flaskor champagne, 3 flaskor rött (1 bdx, 1 amerikan, 1 piemonte då jag gillar variation, men har ten tanke om att gå på bdx, rhone, bourg om jag får problem att hitta handlare) samt eventuellt en flaska dessertvin, är tyvärr lite för förtjust i kött för att komma på bra menyer till enbart skumpa :D

Kanske får köra på förslaget från Shorepower och jaga på dryckesauktionerna som kommer snart, har dock blivit lite avskräckt med tanke på alla kommentarer härinne om vad alla galningar köper för men om man behöver betala frakt från 3 handlare jämnar det nog ut sig.
 

Contraste

Medlem
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

Någon som provat Savart? Bra? tydligen liten odlare i Écueil

Tack på förhand!
 

Mmm

Medlem
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

Sydsvenskan har idag (20/11) startat en artikelserie om alkohol, och jag måste säga att jag är lite förvånad över de officiella gränser som "staten" har satt för ett "riskbeteende".

Om man (som man) dricker fyra glas vin (eller mer) vid ett tillfälle/månad eller dricker mer än 14 glas vin i veckan anses man alltså tillhöra en grupp som har problem med sitt drickande. För kvinnor gäller 3 glas vin/tillfälle alt. 10 glas i veckan.

Det som inte är riktigt klart är hur stort ett glas vin är. Om man kan pressa ut sju glas vin ur en flaska skulle alltså jag och min fru vara i svår fara om vi delar en flaska Las Cases en gång i månaden... Känns inte riktigt så.

Enligt tidningen tillhör c:a 1 miljon svenskar riskzonen med de nämnda kriterierna.
 

Caviste

Leverantör
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

Contraste skrev:
Någon som provat Savart? Bra? tydligen liten odlare i Écueil

Tack på förhand!

Du kan få min partiska syn på Savart, FWIW.

Jag är säker på att Frédéric är berömd om fem år, tyvärr åker nog priserna med på den resan som vanligt... Han gör inte mycket vin, ca 35000 fl per år varav hälften utgörs av vanliga brut, men det han gör håller mycket hög kvalitet. Dame de Coeur är en brutal BdB som behöver ligga några år. Fréd deggade 300 flaskor av den i år... Mina favoriter är Rosén och Calliope.

Om du bor i Stockholm och är intresserad av att prova några av Savarts viner i början av nästa vecka, skicka mig ett mejl på info @ caviste.se asap

Ps. Jag representerar Savart i Sverige och ovanstående bör läsas med det i åtanke.


Martin
ITB
 

Bubblaren

Medlem
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

Vad tror ni om Selosse initial till julmaten - skinka, älgbullar, kokt julkorv, lättrökt grågås, rökt reninnanlår, prinskorv, gravad lax m julkryddor, räkor och skaldjurspaté??
 
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

Bubblaren skrev:
Vad tror ni om Selosse initial till julmaten - skinka, älgbullar, kokt julkorv, lättrökt grågås, rökt reninnanlår, prinskorv, gravad lax m julkryddor, räkor och skaldjurspaté??
Om det tror jag inte.

Den enda Selosse som du eventuellt kan trycka in allt det där med är Substance men jag är tveksam framförallt som du lär ha hovmästarsås och en mängd andra tillbehör till detta. Om du vill ha vin så är väl Riesling alternativet. Finns bättre personer än mig på att kombinera vin och mat på forumet dock.
 

Bubblaren

Medlem
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

shorepower skrev:
Bubblaren skrev:
Vad tror ni om Selosse initial till julmaten - skinka, älgbullar, kokt julkorv, lättrökt grågås, rökt reninnanlår, prinskorv, gravad lax m julkryddor, räkor och skaldjurspaté??
Om det tror jag inte.

Den enda Selosse som du eventuellt kan trycka in allt det där med är Substance men jag är tveksam framförallt som du lär ha hovmästarsås och en mängd andra tillbehör till detta. Om du vill ha vin så är väl Riesling alternativet. Finns bättre personer än mig på att kombinera vin och mat på forumet dock.

Ingen Hovmästersås på det här julbordet. Det ends som är "stickigt" är senapen.

Jag vill ha champagne - inte vin :)
 
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

Bubblaren skrev:
shorepower skrev:
Bubblaren skrev:
Vad tror ni om Selosse initial till julmaten - skinka, älgbullar, kokt julkorv, lättrökt grågås, rökt reninnanlår, prinskorv, gravad lax m julkryddor, räkor och skaldjurspaté??
Om det tror jag inte.

Den enda Selosse som du eventuellt kan trycka in allt det där med är Substance men jag är tveksam framförallt som du lär ha hovmästarsås och en mängd andra tillbehör till detta. Om du vill ha vin så är väl Riesling alternativet. Finns bättre personer än mig på att kombinera vin och mat på forumet dock.

Ingen Hovmästersås på det här julbordet. Det ends som är "stickigt" är senapen.

Jag vill ha champagne - inte vin :)

Tror inte på Initial dock. Ung chard verkar helt fel. Cuvée eller Substance är mitt tips. Men som sagt, mat och vin är ett område jag jobbar på, håller mig till enkla kombos
 

Bubblaren

Medlem
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

shorepower skrev:
Bubblaren skrev:
shorepower skrev:
Bubblaren skrev:
Vad tror ni om Selosse initial till julmaten - skinka, älgbullar, kokt julkorv, lättrökt grågås, rökt reninnanlår, prinskorv, gravad lax m julkryddor, räkor och skaldjurspaté??
Om det tror jag inte.

Den enda Selosse som du eventuellt kan trycka in allt det där med är Substance men jag är tveksam framförallt som du lär ha hovmästarsås och en mängd andra tillbehör till detta. Om du vill ha vin så är väl Riesling alternativet. Finns bättre personer än mig på att kombinera vin och mat på forumet dock.

Ingen Hovmästersås på det här julbordet. Det ends som är "stickigt" är senapen.

Jag vill ha champagne - inte vin :)

Tror inte på Initial dock. Ung chard verkar helt fel. Cuvée eller Substance är mitt tips. Men som sagt, mat och vin är ett område jag jobbar på, håller mig till enkla kombos

Mitt julbord blir allt mer franskt. Blir även ostron och anklevermousse.

Så om inte Selosse, hur ska jag tänka då?
 
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

Bubblaren skrev:
shorepower skrev:
Bubblaren skrev:
shorepower skrev:
Bubblaren skrev:
Vad tror ni om Selosse initial till julmaten - skinka, älgbullar, kokt julkorv, lättrökt grågås, rökt reninnanlår, prinskorv, gravad lax m julkryddor, räkor och skaldjurspaté??
Om det tror jag inte.

Den enda Selosse som du eventuellt kan trycka in allt det där med är Substance men jag är tveksam framförallt som du lär ha hovmästarsås och en mängd andra tillbehör till detta. Om du vill ha vin så är väl Riesling alternativet. Finns bättre personer än mig på att kombinera vin och mat på forumet dock.

Ingen Hovmästersås på det här julbordet. Det ends som är "stickigt" är senapen.

Jag vill ha champagne - inte vin :)

Tror inte på Initial dock. Ung chard verkar helt fel. Cuvée eller Substance är mitt tips. Men som sagt, mat och vin är ett område jag jobbar på, håller mig till enkla kombos

Mitt julbord blir allt mer franskt. Blir även ostron och anklevermousse.

Så om inte Selosse, hur ska jag tänka då?
En cuvee med mer pinot, 1911 kanske eller en substance skulle jag köra om jag nu skulle köra skumpa
 

Per Stade

Lege artis
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

shorepower skrev:
Bubblaren skrev:
shorepower skrev:
Bubblaren skrev:
shorepower skrev:
Bubblaren skrev:
Vad tror ni om Selosse initial till julmaten - skinka, älgbullar, kokt julkorv, lättrökt grågås, rökt reninnanlår, prinskorv, gravad lax m julkryddor, räkor och skaldjurspaté??
Om det tror jag inte.

Den enda Selosse som du eventuellt kan trycka in allt det där med är Substance men jag är tveksam framförallt som du lär ha hovmästarsås och en mängd andra tillbehör till detta. Om du vill ha vin så är väl Riesling alternativet. Finns bättre personer än mig på att kombinera vin och mat på forumet dock.

Ingen Hovmästersås på det här julbordet. Det ends som är "stickigt" är senapen.

Jag vill ha champagne - inte vin :)

Tror inte på Initial dock. Ung chard verkar helt fel. Cuvée eller Substance är mitt tips. Men som sagt, mat och vin är ett område jag jobbar på, håller mig till enkla kombos

Mitt julbord blir allt mer franskt. Blir även ostron och anklevermousse.

Så om inte Selosse, hur ska jag tänka då?
En cuvee med mer pinot, 1911 kanske eller en substance skulle jag köra om jag nu skulle köra skumpa


Vad säger du om Bollinger GA?
Är också sugen på champagne till julbordet!
 
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

Per Stade skrev:
shorepower skrev:
Bubblaren skrev:
shorepower skrev:
Bubblaren skrev:
shorepower skrev:
Bubblaren skrev:
Vad tror ni om Selosse initial till julmaten - skinka, älgbullar, kokt julkorv, lättrökt grågås, rökt reninnanlår, prinskorv, gravad lax m julkryddor, räkor och skaldjurspaté??
Om det tror jag inte.

Den enda Selosse som du eventuellt kan trycka in allt det där med är Substance men jag är tveksam framförallt som du lär ha hovmästarsås och en mängd andra tillbehör till detta. Om du vill ha vin så är väl Riesling alternativet. Finns bättre personer än mig på att kombinera vin och mat på forumet dock.

Ingen Hovmästersås på det här julbordet. Det ends som är "stickigt" är senapen.

Jag vill ha champagne - inte vin :)

Tror inte på Initial dock. Ung chard verkar helt fel. Cuvée eller Substance är mitt tips. Men som sagt, mat och vin är ett område jag jobbar på, håller mig till enkla kombos

Mitt julbord blir allt mer franskt. Blir även ostron och anklevermousse.

Så om inte Selosse, hur ska jag tänka då?
En cuvee med mer pinot, 1911 kanske eller en substance skulle jag köra om jag nu skulle köra skumpa


Vad säger du om Bollinger GA?
Är också sugen på champagne till julbordet!
Prova, tror mer på en GA (02?) än en Inital. Vet inte om skumpa funkar jättebra dock (om det inte är ett fransk julbord med hummer, oston, foie gras etc)
 

Bubblaren

Medlem
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

shorepower skrev:
Per Stade skrev:
shorepower skrev:
Bubblaren skrev:
shorepower skrev:
Bubblaren skrev:
shorepower skrev:
Bubblaren skrev:
Vad tror ni om Selosse initial till julmaten - skinka, älgbullar, kokt julkorv, lättrökt grågås, rökt reninnanlår, prinskorv, gravad lax m julkryddor, räkor och skaldjurspaté??
Om det tror jag inte.

Den enda Selosse som du eventuellt kan trycka in allt det där med är Substance men jag är tveksam framförallt som du lär ha hovmästarsås och en mängd andra tillbehör till detta. Om du vill ha vin så är väl Riesling alternativet. Finns bättre personer än mig på att kombinera vin och mat på forumet dock.

Ingen Hovmästersås på det här julbordet. Det ends som är "stickigt" är senapen.

Jag vill ha champagne - inte vin :)

Tror inte på Initial dock. Ung chard verkar helt fel. Cuvée eller Substance är mitt tips. Men som sagt, mat och vin är ett område jag jobbar på, håller mig till enkla kombos

Mitt julbord blir allt mer franskt. Blir även ostron och anklevermousse.

Så om inte Selosse, hur ska jag tänka då?
En cuvee med mer pinot, 1911 kanske eller en substance skulle jag köra om jag nu skulle köra skumpa


Vad säger du om Bollinger GA?
Är också sugen på champagne till julbordet!
Prova, tror mer på en GA (02?) än en Inital. Vet inte om skumpa funkar jättebra dock (om det inte är ett fransk julbord med hummer, oston, foie gras etc)

Det finns en fransk del på det här julbordet: skaldjurspaté, ostron och anklevermousse.

Har ngr 02:eek:r av Clouet, Bonnaire och troligen ngn mer.
 

Per Stade

Lege artis
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

shorepower skrev:
Prova, tror mer på en GA (02?) än en Inital. Vet inte om skumpa funkar jättebra dock (om det inte är ett fransk julbord med hummer, oston, foie gras etc)

Har både GA 99 och 02 men slås av eftertankens kranka blekhet efter
att ha druckit en Mas de Boislauzon igår kväll till en biff. Ett lite mulligare
rödtjut, som denna, passar nog bra till köttbullarna, prinskorven och skinkan
men sillen och gravlaxen kommer nog få vinet att smaka bleckplåt.
Julbordet är ju en stor röra av olika rätter så i sanningens namn så är nog
en riktigt besk lager det enda som funkar genomgående.
Vilket inte hindrar att vi kan dricka lite champagne som aperitif.
 
Toppen