This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!
Min erfarenhet kring standard Amarone är att de brukar bete sig som bäst runt 5-8 år medans snäppet upp håller ihop fint 10-12 år. Sedan finns det säkert en hel del Amarone av än bättre kvalitet som klarar sig längre. Givetvis även en fråga om tycke och smak.Hej! Har en Amarone 2009 från Tenuta Sant’Antonio. Nu undrar jag, börjar det bli bråttom att dricka upp denna, är den redan förbi sin topp?
Toppen tack för insikt! Blir det att testa denna inom närtid då!Min erfarenhet kring standard Amarone är att de brukar bete sig som bäst runt 5-8 år medans snäppet upp håller ihop fint 10-12 år. Sedan finns det säkert en hel del Amarone av än bättre kvalitet som klarar sig längre. Givetvis även en fråga om tycke och smak.
Enda sättet att vet är att öppna flaskan.
Kom på att @JC:s Vintankar kanske kan bidra med mer? Brukar ha bra koll på Amarone.Hej! Har en Amarone 2009 från Tenuta Sant’Antonio. Nu undrar jag, börjar det bli bråttom att dricka upp denna, är den redan förbi sin topp?
Jag drack två fl 2017 och tyckte då att den just gått över toppen, så jag hade öppnat den rätt så omgående.Hej! Har en Amarone 2009 från Tenuta Sant’Antonio. Nu undrar jag, börjar det bli bråttom att dricka upp denna, är den redan förbi sin topp?
Ah ja då får jag hålla tummarna att det klarar sig någorlunda! Tack för insikterna! Återkommer när den är drucken!Jag drack två fl 2017 och tyckte då att den just gått över toppen, så jag hade öppnat den rätt så omgående.
Hoppas den håller ihop på ett bra sätt. Återkom gärna med dina tankar!
Enligt Cellatracker.com så är det ett ok vin. Däremot är jag tveksam när en person skriver att den inte normalt stt tycker om Barolo men gillar detta. Kanske inte är så Barolo'ig då?3. Hittade även ett erbjudande på philippsonwines (https://philipsonwine.com/se/produkter/2013-barolo-cantina-terre-del-barolo), Cantine Terre Del Barolo för 140kr / flaskan. Vilket för Barolo låter väldigt lockande. Någon som vet om det är för bra för att vara sant och inget vidare vin?
Vilket typ av vin? Ju mer kompakt och stängt, desto mer luft. Om ett vin som man förväntar sig ska dofta/smaka en viss sak men vid öppnande inte ger detta (ligger liksom bakom men inte blommat ut) så behövs mer luft oftast. Svårt det där men luft brukar inte skada enligt min erfrarenhet, om det inte är väldigt gamla viner, då kan det snabbt bli alltför oxiderat.1. Hur vet man hur länge ett vin behöver luftas innan servering?
Erfarenhet.2. Hur bedömer man lagringspotential i ett vin utan att söka upp någon annans rekommendation?
1: Är det viktigt att vinet blir bra till middagen så kör med säkra kort. Det vill säga, köp minst två flaskor och prova vinet i god tid innan (helgen före), då kan du dekantera hälften och jämföra samt se hur det utvecklar sig några timmar efter öppning. Också ett bra sätt att få just den erfarenhet du efterfrågar.Som novis sitter jag på mängder av frågor! Hoppas det är okej!
1. Hur vet man hur länge ett vin behöver luftas innan servering?
Tänker att man kan ju vänta och smaka efter, men tråkigt om man har bjudning och middagen är klar och vinet inte riktigt är "redo".
2. Hur bedömer man lagringspotential i ett vin utan att söka upp någon annans rekommendation?
3. Hittade även ett erbjudande på philippsonwines (https://philipsonwine.com/se/produkter/2013-barolo-cantina-terre-del-barolo), Cantine Terre Del Barolo för 140kr / flaskan. Vilket för Barolo låter väldigt lockande. Någon som vet om det är för bra för att vara sant och inget vidare vin?
Enligt Cellatracker.com så är det ett ok vin. Däremot är jag tveksam när en person skriver att den inte normalt stt tycker om Barolo men gillar detta. Kanske inte är så Barolo'ig då?
Vår vän @Patrik Sellin satte 88 poäng på vinet 2017. Osäker på hur väl det åldras.
Vilket typ av vin? Ju mer kompakt och stängt, desto mer luft. Om ett vin som man förväntar sig ska dofta/smaka en viss sak men vid öppnande inte ger detta (ligger liksom bakom men inte blommat ut) så behövs mer luft oftast. Svårt det där men luft brukar inte skada enligt min erfrarenhet, om det inte är väldigt gamla viner, då kan det snabbt bli alltför oxiderat.
Erfarenhet.
Har du haft möjlighet att prova vinet innan? Om inte, så är det mycket svårt men man kan ju alltid hoppas på att vinet man sparar håller sig lika bra som liknande viner. Genom att köpa fler än en flaska av ett vin möjliggör att man kan dricka en flaska relativt ungt för att sedan ta beslut om man ska spara nästa flaska/flaskor några år till.
Jag har gått bet ett antal gånger, oftast för att jag inte haft möjlighet att prova vinet innan köp. Att gå på rekommendationerna på CT (Cellartracker) kan vara vanskligt då ens smakpreferenser kan skilja sig markant. En del gillar att dricka viner på den unga frukten medans andra önskar mer undervegetation och höstlöv.
Tack så mycket! Värdefull hjälp! Får ta och fortsätta testa viner helt enkelt! Och kanske helt enkelt ta en chansning på Barolo'n!1: Är det viktigt att vinet blir bra till middagen så kör med säkra kort. Det vill säga, köp minst två flaskor och prova vinet i god tid innan (helgen före), då kan du dekantera hälften och jämföra samt se hur det utvecklar sig några timmar efter öppning. Också ett bra sätt att få just den erfarenhet du efterfrågar.
2: What @thunberg said.
3: Känner inte till producenten men känns onekligen lite billigt. Men för det priset och 6-pack kanske värt en chansning? Går ju alltid att laga mat på i värsta fall.
Årgångstabellerna är extremt generella.Tack så mycket! Värdefull hjälp! Får ta och fortsätta testa viner helt enkelt! Och kanske helt enkelt ta en chansning på Barolo'n!
En annan fråga, ser att årgångstabeller finns på systembolaget, är dessa en bra grund att utgå ifrån? Eller något att man ska tänka på kring årgångstabeller?
Jag har gjort samma, ringde in till kundtjänsten och dom avbokade beställningen, smärtfritt och enkelt.Skulle visa en person hur man gör en beställning på Systembolaget och lyckades även skicka iväg den, vilken inte var meningen.
Kan man återkalla en beställning på något vis innan den börjar processas? Eller är det bara att låta bli att hämta ut den när den väl kommer?
Jag har gjort samma, ringde in till kundtjänsten och dom avbokade beställningen, smärtfritt och enkelt.
Chatten kan vara enkel att ha och göra med också.
Öppna den dan innan. Ta ett litet smakprov, på med korken och in i kylen. Ta fram strax före servering.Tänkte suga i mig en Fritz Haag Brauneberger Juffer Sonnenuhr Riesling Auslese 2020 på nyårsafton. Hur bör den behandlas för att sjunga så fint som möjligt, trots den ringa åldern?
Det är väl en ordervara och då är det leverantören som sätter priset. De har valt att höja priset på sin vara och det har inget med den generella höjningen av alkoholskatten.Apropå upptäckt prisökning vid årsskiftet (från champagnetråden idag):
Visa bifogad bild 28033
Öppnade och provsmakade Produttori Langhe Nebbiolo 2020 nyss, den var trevlig och jag gick in för att beställa och lägga undan några. Kanske är det en petitess i sammanhanget men där har priset höjts 12 kr (fr 219 -> 231) jämfört med november 2022 (har kollat fysiskt kvitto!).
Är även detta relaterat till nämnda alkoholskattehöjning 1:a jan (vet inte hur alkoholskatten beräknas men låter lite skumt om champagner stigit med 2 kr..)?
Eller nya rutiner för prishöjning, ett försök till smyghöjning eller annat..?