Halloj forumiter!
@feskhandlarn ,
@v00alex ,
@Beo ,
@Sörplarn,
@Thirsty &
@Vingubben
Tankenöt för vinnördar. Behöver lite input på hur följande viner ska matchas med maten.
11 champagner från 1996 och 9 rätter exklusive dessert. Inte helt lätt att ro ihop den optimala kombon. Därför frågar jag er för att få nya infallsvinklar.
Har spånat och lutar själv åt följande ordning ( inom parentes har jag skrivit det som på pappret ska försöka vara orsaken till att vinet matchar maten):
Mingel med Kalix löjrom - Paillard BdB eller St. Vincent (lättast eller yngst stil )
***
Tartar på havskräfta, rökt tomat, mandel & ingefära - Dom Ruinart (rök/krut med rökt tomat)
Hälleflundra, grillad grädde, fänkål, rålakrits & pistage - Enchanteleur (krut och kraft till kraftiga smaker)
Svensk bläckfisk, broccoli & konjakssås - Duval Leroy, Femme (ingen aning om stilen...)
Eldad havskräfta, grönsparris, granskott, äggula & ängsyra - St. Vincent magnum (magnum bör matcha ängsyran bäst) eller RD
Rotselleritagliatelle, ostron, hjärtmusslor, salicorn & torkad tång - Jacquesson & Jacquesson Rosé (någonstans ska de vara...)
Vitsparris, beurre blanc, löjrom, gräslök & brödsmulor - Bollinger R.D. (brödig) eller Paillard BdB
*** De här vinerna känns som enklaste/bästa matchningen
Kalvbräss, hasselnöt, riven ost, svartvitlök & sherrysky - Grande Année (hasselnöt, sherry)
Kyckling jordärtskocka, champinjon & dragon - Dom Perignon (champinjon)
Korv på hängmörad entrecôte - Krug (Krugparfymen kan påminna om oxbuljong)
***
Mörk choklad, hallon & fryst grädde - Rieussec jero
Färskostglass, kolasås & lakritsmaräng - Rieussec jero
Lagrad hushållsost, spritade gula russin, selleri & rågbröd - Rieussec jero
***
Bonusflaskor!
Vad har ni som vet för förslag på ordning. Eventuellt kan man även flytta rätter men tänkte att det är lite överkurs. Kombinationerna är många och det blir svårt att inte få några svarta får alls.