Visa bifogad bild 32487
Besökte för några veckor sedan Tenuta di Carleone utanför Radda in Chianti. Riktigt fina fruktiga viner med elegans och parfym som kännetecken. I allmänhet lång jäsning och maceration, och med rätt stor andel hela klasar. Stilen betonar frukten och skyr ektoner. Vinmakare är Sean O’Callaghan som tidigare arbetade för Riecine under många år.
Den vita Pianvecchio består av 70 % vermentino och 30 % riesling. Ett friskt och mineraliskt vin med vita blommor och päron som främsta aromer.
Rosaton på sangiovese är till skillnad mot många andra italienska roséer ljus, nästan pärlande i munnen med aromer av röda vinbär.
Il Randagio är en bordeauxblend med 50 % Cabernet sauvignon och 50 % merlot. Två till tre månaders maceration med 50 % hela klasar. Enbart lagrat på betongtank. Det beskrivs som ett vardagsvin, och har en fint parfymerad doft av mogna jordgubbar med ett stråk av svarta vinbär. I munnen lätt kropp med något tydligare cabernet-frukt och lite mynta.
Chianti Classico 2021, från en fin årgång, jäser 30-45 dagar med 40 % hela klasar, och lagras 12 månader på fat av olika storlekar. Stor fruktighet i form av mogna jordgubbar och söta körsbär. Inbäddade tanniner och balanserande syror.
Uno 2020 består av vinet från chianti classicons bästa jästtank. Den lagras i tonneau och cementtankar. Doften domineras av mogna söta röda bär. Ren och snygg med små bitiga tanniner. God att dricka nu och om tio år.
Uno 2021 är mer stängd på näsan, men visar stor koncentration med linjär rödfrukt och blåa blommor i munnen. Behöver några år för att veckla ut sig, men lovar mycket.
Il Guercio 2021 är 100 % sangiovese och jäser två månader med 50-60 % hela klasar. Det macererar sedan ytterligare 4 månader. Vidare 12 månaders lagring på betongägg. Det är närmast burgundiskt vin - lätt, rent, men bra koncentration i frukten och bra balans. Mycket gott!
Alla vinerna rekommenderas, även om de bättre kostar en slant. Trist bara att priserna på vineriet visade sig vara marginellt dyrare än på enoteket inne i stan.