Inte "idag dricker vi", men jag hittade lite anteckningar från en försommarprovning som jag renskriver först nu. Temat var ganska löst definierat, men franska viner var det, och de flesta av vinerna har det gemensamt att de produceras i små volymer eller är ovanliga av andra orsaker.
Först en fördrink:
2017 Antoine Chevalier Champagne Blanc de Blancs Extra Brut Carkonnia
Inga anteckningar och ingen bild, men kryddigt äpple och rostat bröd minns jag, en mycket fräsch BdB, 91p (magnum, endast 45 flaskor, 30 månader på jästen, dosage 2gr/l)
Första flighten var vit.
Visa bifogad bild 32858
2012 Domaine François Cotat Sancerre Les Monts Damnés
Intensiv doft av bivax, gula frukter, gröna örter och ogräs
Rik, kaxig, intensiv smak, utmärkt syra och mineralstinn kropp, lång kryddig eftersmak med lite kräftspad och apelsinskal. En komplex och mycket snygg sauvignon blanc.
92-93p
Visa bifogad bild 32859
2014 Richard Leroy Chenin Les Noëls de Montbenault
En kraftig sherryton, reduktion en masse är det första som möter upp i glaset. Under den finns citrusmarmelad, kola och blommor. Det finns mer här, men sharryväggen ligger i vägen för att upptäcka resten av komplexiteten.
I smaken te, äpple, honung, rejält med syra, bra grejer, men som sagt, lite väl mycket sherry i den här flaskan (men inget ont om sherry!).
4000 flaskor, “Servera till stekt ägg”
90p
Visa bifogad bild 32860
2021 Buisson-Charles Bourgogne-Aligoté Hors Classe
Lite sluten, men så småningom vita blommor, päron, citrus och lychee.
Rent och lättdrucket, men med grepp och bra längd. Provningens yngsta vin.
90p
Visa bifogad bild 32861
2019 Clément Perseval Chamery Blanc Les Rouleaux
Ett
vin tranquille, "stilla champagne", 302 flaskor.
Knallpulver, ananas, krusbär och sega råttor.
Läskande, ganska skarp syra och varmt kryddigt avslut.
Inte illa, men jag föredrar champagne med bubblor, “Servera till ceviche med rökta popcorn”.
89p
Visa bifogad bild 32862
2015 Le Grappin Beaune 1er Cru Grèves Blanc
Först en rejäl ladgårdsdunst, som snabbt luftas bort. Sen en gyllene vit borgognedoft:, citrus, äpple, honungsmelon och hö, med tydliga, men inte överdrivna ekfat, en förtjusande doft.
En mycket fin krämig smak, mineraldriven citrus med vackra syror, suverän längd med lite honung och rök i slutet. Provningens bästa vita!
1370 flaskor, en ovanlig chardonnay bland all pinot i Les Grèves i Beaune. Granne med rankorna som klämmer ur sig Bouchards Vigne de L’Enfant Jésus.
93p
Visa bifogad bild 32863
2012 Maison Leroy Bourgogne Blanc
Typisk fin bougognedoft med citrus och rostade ekfat.
Rik, len, balanserad med en nötig citrusdominerad smak, en riktigt bra vit bourgogne (men den kanske inte motiverar de skyhöga priser som namnet Leroy uppbringar på andrahandsmarknaden, trots att det är bas-cuvéen).
91p
Visa bifogad bild 32864
1999 Domaine de la Vougeraie Corton-Charlemagne Le Charlemagne
Kraftigt fuktskadad etikett. En färg med ålder, gyllene mörkgul.
En mogen doft av citronmarmelad, citronskal, blommor och fat.
Fyllig, murrig och varm, men har tappat lite syra och var förmodligen bättre för ett decennium sedan.
90p
Nästa flight var röd.
Först ut några rariteter, två Concorde-viner. Ombord på Concorde bjöds endast det bästa, vinerna var utvalda av Michael Broadbent på Christies. Efter nedläggningen av Concorde, en följd av kraschen i Paris i juli 2000, såldes de överblivna vinerna till en vinhandlare som förmedlade det till några av sina kunder.
Visa bifogad bild 32856
Två av dessa flaskor har vi här:
Visa bifogad bild 32865
1990 Jean Boillot & Fils Volnay 1er Cru Les Chevrets
Doften av ett ljuvligt te och kokt sammansmält röd frukt, katrinplommon, köttbuljong med lite dill, en fin fullmogen doft.
En kraftfull, sofistikerad, fullvuxen smak, med härlig balans och med tanniner som fortfarande kan bjuda lite motstånd. Imponerande.
94p
Visa bifogad bild 32866
1992 Bonneau du Martray Corton
Rökt kött (prickig korv!), läder, torkade röda bär, svamp, tobak, gammelfrukt och läder, en lyxig 32-årig parfym.
Ypperlig mogen smak, örtkryddig, frukt och struktur som håller, så bra!
93-94p
Visa bifogad bild 32867
1978 Gaston Grivot Vosne-Romanée 1er Cru Vosne-Romanée Les Beaumonts
Först, en skitig septisk tank fylld med innehållet från ett bortglömt övervuxet dike. Efter några timmar har avgrundsaromerna dunstat bort och släpper fram lite urgammal jordgubb, körsbärslikör, tjärpapp och leverpastej, en glimt av vad som kunde ha varit.
Smaken är tunn med döda syror, ett förlorat vin.
Ersättaren visar sig dock vara ett riktigt lyckokast:
Visa bifogad bild 32868
1990 Louis Jadot Chambolle-Musigny 1er Cru Les Amoureuses
Fint åldrad röd frukt, rödbetor, torkade blommor, träkrydda och karljohansvamp. Man sniffar länge, länge!
Elegant, smidigt och lent med platonsk sinnlig frukt och finpolerad struktur, eteriskt och långt. Ett fantastiskt vin! Älska mogen bourgogne!
95p
I tredje flighten blev det sötare.
Visa bifogad bild 32869
2020 Domaine de la Taille aux Loups Montlouis-sur-Loire Demi-Sec
Vita vinbär, russin, päron, mintkaramell.
Fin druvjos, lite parfymerad, fräscha syror och fin sötma. En halvtorr Chenin.
91p
Visa bifogad bild 32870
1961 Marc Brédif Vouvray Moelleux
Målarfärg, läder och bränt socker.
Vresig, whiskey-toner, sälta, inte längre i bästa form.
Och så till sist en hundraåring:
Visa bifogad bild 32871
1923 Domaine de Terrebrune (Notre Dame d'Allençon) Bonnezeaux
Kokos, creme brulée, nybakade chokladmuffins, aprikoslikör, nötskal, en komplex och förförisk doft.
Stor söt sofistikerad smak med inslag av aprikospuré och kaffe, sammansatt, mångbottnad, otrolig längd. Storartat!
Detta var en sentida omkorkning vid slottet, med nya etiketter, därav den handskrivna etiketten.
95p
De röda bourgognerna från 90-taler var absolut höjdpunkten i denna provning. Det var viner man minns (men inte har råd med).