Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Är högst tveksam till just Guinness, men på (gammel)farfars tid kunde det faktiskt finnas lite konjak i skumpan, eftersom det förekom att liqueur d'expédition bestod av socker löst i konjak. Eftersom man på denna tid doserade skumporna med en rejäl mängd socker så borde det kunna ha varit en rätt hyggligt skvätt konjak i flaskan. Möjligen var det "konjak" - lokalt producerad eau de vie eller rentav marc - snarare än just druvsprit från Cognac. Idag finns det en del hus som använder liqueur d'expédition som lagrats länge på små ekfat, vilket nog kan vara en rest från denna tradition att använda fatlagrad sprit till detta ändamål.
Så en cocktail på några droppar fatlagrad sprit och resten champagne kanske inte behöver vara helt fel? :)
Tipset kommer faktiskt från Decanter.
Och empiriskt vet jag att det funkar riktigt bra! Tyvärr inte alltid, tycker mig noterat att det failar med de allra mest gracila skumporna. Men, vad gör väl det att riska ett glas ung Skumpa då belöningen ju kan motsvara 10-15 års mognadsprocess? :cool:
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
Även känd som The Sternwood Cocktail, eller The General Sternwood Cocktail.
"A third of a glass of brandy under the Champagne and the Champagne cold as Valley Forge. Colder if you can get it colder." - Hm, en tredjedel konjak är nog lite mer än jag tänkte på när jag skrev "några droppar"... :)
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Rapport från Pinot noir-temat som inte riktigt kommer igång.
Tog i morse fram en flaska 2009 Chambolle Villages för att förberedas inför kvällens besök på La Rochelle. En blick i hustruns ögon och jag bytte raskt till en 2005 Pichon Baron istället.
Intressant jämförelse: Pichon Baron var billigare att köpa in.
Jag tycker om när hon ler :kyss:
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
"A third of a glass of brandy under the Champagne and the Champagne cold as Valley Forge. Colder if you can get it colder." - Hm, en tredjedel konjak är nog lite mer än jag tänkte på när jag skrev "några droppar"... :)
Vissa Champagner skulle absolut må bra av en grövre behandling, men knappast alla.
 

Cavisten Vinhandel

Leverantör
Visa bifogad bild 2248 Då plockade jag fram en H. Billiot 2008. Billiot är nog en champagne som inte vem som helst tycker om. Billiot gör tuffa champagner. Jag skulle absolut inte ge Billiot till ngn som knappt har druckit champagne (eller det kanske man ska :)?). 2008 är full av citrus (lite för mkt just nu för mig) mineral, frisk, stor syra. En bra champagne men den behöver en hel del år innan den lugnar ner sig och blir riktigt trevlig

Men det är väl klart man skall ge Billiot till ngn (men jag är ju part i målet så att säga ;)).
Kul att du gillade den i alla fall. Många 2008 är väl generellt inte speciellt utvecklade och Billiot är knappast ngt undantag (ingen malo heller för basvinerna).
2005 finns på BS om ngn skulle vilja prova: http://www.systembolaget.se/77969
Även några andra viner från Billiot finns där för dom som är nyfikna på huset:
Cuvée Laetitia: http://www.systembolaget.se/77891
Cuvée Julie: http://www.systembolaget.se/77890
2005 Millésime: http://www.systembolaget.se/77969
Brut Réserve: http://www.systembolaget.se/77968

http://www.finewines.se/threads/champagne-h-billiot-fran-cavisten-vinhandel.2164/
 

Mmm

Medlem
En bra vinvecka så här långt :)

Parade ihop Cheval Blanc 1970 med Leoville Las Cases 1970. Las Casen var oväntat bra, och kanske Cheval Blanc underpresterade något. Det fanns en oren ton som dock gick att vädra bort. Båda vinerna "past prime" men njutfulla (de kämpade väl sej över 90-strecket, men knappt mer). Allt sattes liksom i perspektiv när vi öppnade en Calon-Segur 1996. Har druckit den förr och det är en fullständigt magnifik Bordeaux. Denna flaskan var bättre än någonsin, hade lätt gett den 97-98 poäng om jag hade en betalsajt för sånt :)

Dagen efter parades Chapoutier Hermitage la Sizeranne 1990 med Ogier Lancement 2005. Gamla Chapoutierviner är väldigt bra, tror inte jag haft en dålig flaska från perioden 1990-1995. Lancement såklart mer kraftfull men ändå sublim. Absolut topp bägge två.

Synd på Cheval Blanc bara, enda lilla besvikelsen.
 

chambertin

Medlem
En bra vinvecka så här långt :)

Parade ihop Cheval Blanc 1970 med Leoville Las Cases 1970. Las Casen var oväntat bra, och kanske Cheval Blanc underpresterade något. Det fanns en oren ton som dock gick att vädra bort. Båda vinerna "past prime" men njutfulla (de kämpade väl sej över 90-strecket, men knappt mer). Allt sattes liksom i perspektiv när vi öppnade en Calon-Segur 1996. Har druckit den förr och det är en fullständigt magnifik Bordeaux. Denna flaskan var bättre än någonsin, hade lätt gett den 97-98 poäng om jag hade en betalsajt för sånt :)

Dagen efter parades Chapoutier Hermitage la Sizeranne 1990 med Ogier Lancement 2005. Gamla Chapoutierviner är väldigt bra, tror inte jag haft en dålig flaska från perioden 1990-1995. Lancement såklart mer kraftfull men ändå sublim. Absolut topp bägge två.

Synd på Cheval Blanc bara, enda lilla besvikelsen.
Ja det finns tydligen bra veckor och så dina veckor då.:)
Härliga viner !

Det var väl runt slutet 80-talet som Chapoutier ryckte upp sig har jag för mig efter ett tveksamt 70- och 80-tal med många underpresterande viner.
 
  • Like
Reactions: Mmm

Skumpagne

Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa
En bra vinvecka så här långt :)

Parade ihop Cheval Blanc 1970 med Leoville Las Cases 1970. Las Casen var oväntat bra, och kanske Cheval Blanc underpresterade något. Det fanns en oren ton som dock gick att vädra bort. Båda vinerna "past prime" men njutfulla (de kämpade väl sej över 90-strecket, men knappt mer). Allt sattes liksom i perspektiv när vi öppnade en Calon-Segur 1996. Har druckit den förr och det är en fullständigt magnifik Bordeaux. Denna flaskan var bättre än någonsin, hade lätt gett den 97-98 poäng om jag hade en betalsajt för sånt :)

Dagen efter parades Chapoutier Hermitage la Sizeranne 1990 med Ogier Lancement 2005. Gamla Chapoutierviner är väldigt bra, tror inte jag haft en dålig flaska från perioden 1990-1995. Lancement såklart mer kraftfull men ändå sublim. Absolut topp bägge två.

Synd på Cheval Blanc bara, enda lilla besvikelsen.
Har bara testat en Calon-Segûr 1944 men håller med att dom är riktigt fina :D
 
  • Like
Reactions: Mmm

Patrik Sellin

fd Innertällmo Bryggeri
Riesling från gamla DDR, har nog kommit en hel del framåt sedan den tiden, mer franskt än tyskt, rejält torrt, höga syror, gott, men mer ett matvin (något med majonnäs för att dämpa syran?) än ett "sällskapsvin". Mycket bättre än väntat - Kul!
drei herren.jpg
 

Mattias Schyberg

Administratör
Började gårdagen med att testa ett vintips av @Grapeskull som han ännu inte provat själv. Ville ha ett blindvin att servera till frugan, men av det svårare slaget, vilket jag fick med råge...

image.jpg


Jag startade en Tråd någon gång i början på året där jag funderade på hur det skulle funka att blanda olika vin ungefär som om det vore en drink...Jag behöver inte fundera på detta längre då 2010 La Lagune & Jaboulet Vin de France Evidence par Caroline redan har gjort något liknande. Vi pratar alltså om ett vin som består av hälften Bordeaux (CS) och hälften norra Rhône (Syrah). Vinerna har inte jäst tillsammans men lagrats en viss tid på fat därefter. Tydligen var detta vanligt förr, dvs att man förstärkte vissa enklare Bordeaux-viner med syrahfrukt från norra Rhône för att öka fylligheten och få en djupare/tätare färg.

Frugan lyckades inte gissa rätt på detta såklart. Jag klandrar henne inte. ;)

Nåväl, hur skall man beskriva denna "styggelse" till vin? Det är absolut ett kvalitativt vin, men samtidigt kan jag inte släppa känslan av att det är någon form av oharmonisk häxbrygd jag har i glaset. Det är ett större problem i aromen än i smaken.

Tydliga gröna stråk åt gräs, friska svarta vinbär, ceder och mynta. Typisk CS-frukt av väldigt primärfruktig och omogen karaktär således. Andelen Syrah gör sig påmind genom drag av välhängt kött, olivpesto och små stråk av peppar. Ett friskt och välbalanserat vin i munnen med pigga syror och trevlig struktur.

Kommer inte att köpa vinet igen, om jag inte gör det för kuriosans skull. Kul idé med att blanda på detta vis, men resultatet blev nog mer 1+1=1 istället för 1+1=3. Betyget hamnar ändå på 87p, då det trots allt finns en hel del kvaliteter utöver den subjektiva upplevelsen.

Kvällen avslutades i @Jimmy Örnewalds famn där vi beställde lite Steak Frites och bad om att få in ett rött blindvin.

image.jpg


2008 M. Chapoutier St. Joseph Les Granits
Vissa typer av vin är väldigt tacksamma att få blint. Just när det gäller kallklimatssyrah så är det sällan jag går bet. Inte denna gång heller. Vi snackar här om ett skolboksexempel, dock av osannolikt slankt slag som faktiskt påminner ganska rejält om en rejält kryddig PN, typ tysk Spätburgunder. Massor av peppar, pors (kanske även malört) och eneträ. Sval, lite omogen frukt som drar åt hallon och björnbär (typiskt för 08 i norra Rhône?) samt lite stenkross i bakgrunden. God och komplex arom. I munnen känns det oerhört lättfotat, på gränsen till tunt, med sträv, grönstjälkig och kådaliknande frukt. Bra syra och hyfsad längd.

Riktigt gott, men det känns lite som att druvmaterialet inte har fått mogna tillräckligt innan skörd. Utöver denna skönhetsfläck så är det ett sublimt vin. Känner mig förlåtande och ger det 90p.
 
Toppen