Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

2004 Hermanos Pérez Pascuas Ribera del Duero Gran Reserva Viña Pedrosa
Provades över två kvällar med lite olika rätter.
Doft: Dill, körsbär, svarta vinbär(?).
Smak: Körsbär, vanilj och andra fattoner och en aning dill. Medel-hög syra och kraftiga tanniner som blev mjukare och rundare efter drygt tre timmars luftning. Satt som en smäck till de olika torkade spanska köttsorterna. Vinner säkerligen på ytterligare lagring, men otroligt trevlig redan nu.

image.jpg image.jpg image.jpg image.jpg image.jpg
  • Spanska lufttorkade charkuterier och ostar
  • Wagyuentrecote med rostad potatis och palsternackor
  • Anka med sås på apelsin, konjak, kalvbuljong, sherryvinäger och oliver
 

Mattias Schyberg

Administratör
image.jpg


Hemmakväll igår med lite trevliga viner.

En Bordeaux-blend från Argentina fick börja att förgylla kvällen, dessutom med lite ålder. 2006 Bodega Benegas Benegas-Lynch Meritage Libertad andas mycket Napa-cab i stilen. Stor och rejäl men ändå med finess och hull på de rätta ställerna. Mogen och avrundad frukt med plommon, mörka körsbär och svarta vinbär. Mjukt och balanserat till tusen med fina mognadstoner av höstlöv, tobak, läder och torkade fikon tillsammans med lite mjölkchoklad, mentol och blyerts. I munnen är det lent med viss eldighet och aningen söt frukt.

Ett härligt vin med precis rätt ålder. Charmigt och balanserat.Det hade gärna fått ha lite mer intensitet och jävlar anamma, men jag klagar inte. 90p

Vin nummer två för kvällen var ett impulsköp på SB som jag plockade på mig av ren nyfikenhet. Jag gillar sydafrikanska viner, men brukar inte vara så förtjust i deras PN-viner. Just detta skrivs det dock ofta gott om så jag tänkte det kunde få en chans. Vinet ifråga är 2012 Bouchard Finlayson Pinot Noir Galpin Peak, ett vin som jag har för mig att @chambertin hypat upp lite grann?

Häftig näsa med en rejäl dos av stall, rotfrukt och sandelträ. Trots sin ringa ålder så känns det moget på något vis. Enligt mig så doftar det verkligen som en mogen Bourgogne av medelgod standard, vilket förvånade mig en aning. Hittar även drag av kafferost, lagerblad och lite SA-funk men även en fin jordighet samt feta plommon och körsbär. I munnen så bryts illusionen att det är en Bourgogne helt. Det är fylligt och mustigt, mer rustikt och maskulint än förlagan. Rejäl syra som känns aningen besvärande och ettrig i dagsläget. Kanske behövs lite tid på rygg?

Riktigt bra PN utan tvekan. Hur gott som helst. 89p

Avslutade kvällen med en picolo-flaska med 2010 Dr Loosen Riesling Berenauslese som leverade precis vad jag förväntade mig. Några små whiff av diesel, fina drag av passionsfrukt, aprikos, kanderade citrusskal, lite marsipan och en rejäl sötma som dock inte går över styr. Bra kompletterande lemonadsyra.

Magiskt gott, men tidigare flaskor har känts ännu bättre av någon anledning. 88p
 

chambertin

Medlem
Visa bifogad bild 2701

Hemmakväll igår med lite trevliga viner.

En Bordeaux-blend från Argentina fick börja att förgylla kvällen, dessutom med lite ålder. 2006 Bodega Benegas Benegas-Lynch Meritage Libertad andas mycket Napa-cab i stilen. Stor och rejäl men ändå med finess och hull på de rätta ställerna. Mogen och avrundad frukt med plommon, mörka körsbär och svarta vinbär. Mjukt och balanserat till tusen med fina mognadstoner av höstlöv, tobak, läder och torkade fikon tillsammans med lite mjölkchoklad, mentol och blyerts. I munnen är det lent med viss eldighet och aningen söt frukt.

Ett härligt vin med precis rätt ålder. Charmigt och balanserat.Det hade gärna fått ha lite mer intensitet och jävlar anamma, men jag klagar inte. 90p

Vin nummer två för kvällen var ett impulsköp på SB som jag plockade på mig av ren nyfikenhet. Jag gillar sydafrikanska viner, men brukar inte vara så förtjust i deras PN-viner. Just detta skrivs det dock ofta gott om så jag tänkte det kunde få en chans. Vinet ifråga är 2012 Bouchard Finlayson Pinot Noir Galpin Peak, ett vin som jag har för mig att @chambertin hypat upp lite grann?

Häftig näsa med rejäl dos av stall, rotfrukt och sandelträ. Trots sin ringa ålder så känns det moget på något vis. Enligt mig så doftar det verkligen som en mogen Bourgogne av medelgod standard, vilket förvånade mig en aning. Hittar även drag av kafferost, lagerblad och lite SA-funk men även en fin jordighet och feta plommon. I munnen så bryts illusionen att det är en Bourgogne helt. Det är fylligt och mustigt, mer rustikt och maskulint än förlagan. Rejäl syra som känns aningen besvärande och ettrig.

Riktigt bra PN utan tvekan. Hur gott som helst. 89p

Avslutade kvällen med en picolo-flaska med 2010 Dr Loosen Riesling Berenauslese som leverade precis vad jag förväntade mig. Några små whiff av diesel, fina drag av passionsfrukt, aprikos, kanderade citrusskal, lite marsipan och en rejäl sötma som dock inte går över styr. Bra kompletterande lemonadsyra.

Magiskt gott, men tidigare flaskor har känts ännu bättre av någon anledning. 88p
Trevliga viner @Matlen !
Hajpade gjorde jag väl inte riktigt :
http://www.finewines.se/threads/ida...gar-och-diskussioner.2030/page-177#post-68768
 

Håkan

Medlem
Kör hårt med Birichino, ikväll blev det Grenachen (2012). Tycker helt klart att detta var den svagare av de tre (Pinot, Cinsault och Grenache), väldigt lätt, frisk, lättdrucken, men var är komplexiteten? För er som tycker att alla viner skall smaka som en Beaujoulais så är ni hemma här. Vi andra vill nog ha lite mer... För övrigt gillar jag Birichinos Malvasia Bianca skarpt, där har ni också något att ge till era besserwisserprovare. Skulle vara imponerad av den provare som tog den direkt:D.
 

sunqan

Vinös
Arrogant Frog Chardonnay. Har en nära-döden upplevelse med det vinet på tåget till Götlaborg med en meny bestående av tomat och mango sallad med lufttorkad? skinka och stekt torsk med vitvinssås och kokt potatis samt fruktsallad. Lägg därtill en svettluktande servitör så förstår ni hur jag njuter

Visa bifogad bild 2690

av att snart vara hemma.
Saknar verkligen tyckasyndomknappen :)
 

ae

Medlem
Birichino Cinsault 2012 (väldigt lätt, frisk men kanske något anemisk), Lomboc Santa Rita Hills Pinot Noir 2012 (strålande Pinot, i Bourgogne hade den gått på det dubbla) och Lioco Chardonnay 2011 (något oxiderad (störde inte), lätt fatbehandlig, bra syra och trevlig frukt, har börjat ett nytt liv, vem behöver Bourogne.

Var själv väldigt förtjust i Cinsault 2012. Som en beaujolais från södra rhone. Håller också med dig om grenachen - ointressant. Alkoholen slog igenom ganska hårt också.

Var det Russian River el Sonoma Coast av Lioco? Kan verkligen rekommendera Laguna PN 2012 från samma tillverkare. Ruggigt god!
 

Håkan

Medlem
Var själv väldigt förtjust i Cinsault 2012. Som en beaujolais från södra rhone. Håller också med dig om grenachen - ointressant. Alkoholen slog igenom ganska hårt också.

Var det Russian River el Sonoma Coast av Lioco? Kan verkligen rekommendera Laguna PN 2012 från samma tillverkare. Ruggigt god!
Det var Sonoma Coast, skall kolla Pinoten, inne i ett stim av Jänkare just nu. Cinsaulten var jättebra, den hade komplexitet som Grenachen saknar men samma lätthet som här blev något positivt.
 
2004 Hermanos Pérez Pascuas Ribera del Duero Gran Reserva Viña Pedrosa
Provades över två kvällar med lite olika rätter.
Doft: Dill, körsbär, svarta vinbär(?).
Smak: Körsbär, vanilj och andra fattoner och en aning dill. Medel-hög syra och kraftiga tanniner som blev mjukare och rundare efter drygt tre timmars luftning. Satt som en smäck till de olika torkade spanska köttsorterna. Vinner säkerligen på ytterligare lagring, men otroligt trevlig redan nu.

Visa bifogad bild 2696 Visa bifogad bild 2697 Visa bifogad bild 2698 Visa bifogad bild 2699 Visa bifogad bild 2700
  • Spanska lufttorkade charkuterier och ostar
  • Wagyuentrecote med rostad potatis och palsternackor
  • Anka med sås på apelsin, konjak, kalvbuljong, sherryvinäger och oliver
Har bara testat reservan och standardbuteljeringarna - och gillat pedrosa skarpt. Gran Reservan 2005 lanseras i början av december såg jag, samma pris som 2004:an om jag minns rätt. Tyckte du att prisnivån var rimlig?
 

mnor

Medlem
Testade att anamma städskumpa igår vilket var väldigt trevligt även om städningen blev något lidande...
2002 Pascal Doquet Champagne Vieilles Vignes Le Mesnil
20141117_200901.jpg

Doft: Moget grönt äpple och söta päron
Smak av apelsin, honungsmelon, grape med ett avslut av lime

Mycket bra champagne med mycket syra och bra lagringspotential. Med värme i glaset så ersätts lime smaken av söt grape för att med riktigt mycket värme smaka sött rött äpple. Absolut gott att dricka nu, men det finns en potential i vinet som (förhoppningsvis) får mig att hålla på mina resterande flaskor några år. Priset var 550 sek från Franska Vinlistan vilket jag anser vara ett bra konkurrensmässigt pris eftersom champagnen helt klart är bättre än flertalet av de så kallade prestige champagnerna mellan 700 - 1000 sek.
 

Emanuel

Instagram; Swedish Champagne Dude
Testade att anamma städskumpa igår vilket var väldigt trevligt även om städningen blev något lidande...
2002 Pascal Doquet Champagne Vieilles Vignes Le Mesnil
Visa bifogad bild 2707
Doft: Moget grönt äpple och söta päron
Smak av apelsin, honungsmelon, grape med ett avslut av lime

Mycket bra champagne med mycket syra och bra lagringspotential. Med värme i glaset så ersätts lime smaken av söt grape för att med riktigt mycket värme smaka sött rött äpple. Absolut gott att dricka nu, men det finns en potential i vinet som (förhoppningsvis) får mig att hålla på mina resterande flaskor några år. Priset var 550 sek från Franska Vinlistan vilket jag anser vara ett bra konkurrensmässigt pris eftersom champagnen helt klart är bättre än flertalet av de så kallade prestige champagnerna mellan 700 - 1000 sek.

Ah, trevligt, jag köpte deras Grand Cru Coeur de Terroir 1995 i samma kampanj men har inte hunnit smaka den än.
-Ser fram emot att poppa en nästa gång jag städar.
 
Har bara testat reservan och standardbuteljeringarna - och gillat pedrosa skarpt. Gran Reservan 2005 lanseras i början av december såg jag, samma pris som 2004:an om jag minns rätt. Tyckte du att prisnivån var rimlig?
Ganska prisvärd enligt mina ramar i alla fall :). Jag skulle säga att 2001 La Rioja Alta Gran Reserva 904, som jag minns som ännu bättre, är mer prisvärd i nuläget. Jag kan dock inte avgöra hur Pedrosan kommer utvecklas på några års sikt. Men om jag minns rätt var väl 2001 bättre än både 2004 och 2005 rent generellt.
 

MartinE

Medlem
Ganska prisvärd enligt mina ramar i alla fall :). Jag skulle säga att 2001 La Rioja Alta Gran Reserva 904, som jag minns som ännu bättre, är mer prisvärd i nuläget. Jag kan dock inte avgöra hur Pedrosan kommer utvecklas på några års sikt. Men om jag minns rätt var väl 2001 bättre än både 2004 och 2005 rent generellt.
Ouch! The P-word... o_O

Dessutom två gånger. Var försiktig med det här! ;)
 

MartinE

Medlem
Får försöka komma ihåg det. Jag tar gärna emot tips på hur man ska formulera sig när man får frågor gällande prisnivån utan att bara skriva "bra" eller "dålig" :)
Får man en direkt fråga kan det så klart vara svårt att värja sig. Men vi brukar koncentrera oss på saker som smak, doft och utseende! :)

Fast det är klart, då och då hänger vi oss åt mindre raseriutbrott över dagens prissättning på exempelvis Salon och Bollinger... :rolleyes:
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
En vanligt enkel tisdagskväll i Tokyoområdet, bland drygt 40 miljoner andra medmänniskor och Världens mesta kök.
Trådkommentar:
Varför ens bekymra sig över Champagne då sååå många andra bubblande viner levererar Prisvärdhet, prisnjutning, prisvälkommenhet och prisextra än de från just detta område?
Bara dem som fötts till att förgöra familjerikedomar, uttalar att prisvärdhet är oväsentligt. Bara idioter anser att prisvärdhet har att göra med ett vins kvalitet.

Kvällen då:

Ikväll drack vi en fantastisk Barolo samt en dyr Bourgogne som (på precis samma sätt som den ovan bashade Champisen) levererade exceptionellt dålig bang för pengarna, låg prisvärdhet och ingenting för dem med nedkrupen föräldrapenning.

2004 Cavallotto Barolo Riserva Bricco Boschis Vigna San Giuseppe
93 points

A muscular, yet elegant, Barolo in its early maturity. Flexing muscles alright, but will come into more of a "being" with some further age. Geee, how I wish we had more of this...
Herbally minty with clear licorice and Nebbiolo specifics (tar and violets prance).
Not at all as tannic as BoneDoc testifies to, and married the perfect umami-soup (onion soup) as well as the lamb-racks with basil sauce.
Very early maturity. Will only bring more pleasure for those who can wait more than we did...


2009 Alain Hudelot-Noellat Chambolle-Musigny
86 points

Absolutely delicious wine, just like Cola Zero and Metsu Cola are delicious drinks. Usui (watery) and transparent in all the ways you'd think of the concept.
At the price? Ha-ha-ha! Only fools would consciously choose this wine over half-price higher quality PN's from Napa, Oregon, Washington, Australia, Austria, New Zeeland etc.
A very typical PN with muddled transparency and difficulties to keep its act together. Very satisfying with food and could change its gears to the various courses in the manner that only PN can do. Nose: oak and barnyard. Palate: acidic driven, some fruit and muddled earth. Daaah...
It muscled itself up for the various courses, but always felt shorter than its suit.
As a wine: we were very happy. At the price point, more like a joke...

NV Sánchez Romate Hnos. Jerez-Xérès-Sherry Iberia Cream
90 points
...and a very inspiring glass of Sherry for the cheese plate:, with just the perfect balance of sweetness, acid and fruit. With an intensity that sooo many sweet wines lack. Quite outstanding and, in all honesty, quite a surprise. Had been opened for over ayear, so rather well aerated :)
And what a surprise!
Too small a glass to honestly and thoroughly dive in to this wine, that is quite a beauty.

...and we ended the fabulous dinner with a glass of sweet wine from the little short sweet-wine-list and decided upon their sherry:
...and what a very inspiring glass of Sherry this was for the cheese plate: with mature PX insignia and just the perfect balance of sweetness, acid and fruit. With an intensity that sooo many sweet wines lack. Quite outstanding and, in all honesty, quite a surprise. Had been opened for over year, so rather well aerated :)
Not quite there yet, but very, very fine! Next visit at Yani will mean one much deeper analyzed glass of this juice.
W/Kosugi sensei at the ever so fabulous restaurant Tani before going for amazing tanned drinks at The World Famous Milestone Bar in Yoyogi Uehara (Tokyo).


...and at Milestone Bar we decided to have several PX finished whiskeys, where the outstanding winner was Lagavulin's PX version. Yowza!
image.jpg

@Mats du bara måste söka upp denna Rhum! Blint skulle jag varit tvärsäker på Armagnac av en bättre sort... Jädrarns bra! Ben Riach på bilden lovar jag du skall få smaka då jag innehar en flaska. Yumper!
 
Last edited:
Toppen