Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Körde fredagsmys med CH och en annan vän med löjrom och skumpa istället för det sedvanliga.

Började med en Leclerc Briant Divine 2002
Gissade 02 och en blandning med dominerande PN så långt rätt, men var mer inne i Ambonnay och Bouzy och snurrade på Egly och Bara. Jag provade denna när den kom och de ledde till att jag inte köpte några fler, tråkig blaskig citrus kom jag ihåg. CH memorerade den tydligen som avloppsvatten så jag känner mig ärad då han bjuder mig på den blint.:rolleyes:

Men den har nu utvecklat en fin mognad och är nu ett riktigt bra vin. Har nog aldrig varit med om en sådan förvandling på ett vin till det bättre och det var vi två om att tycka.

Pol Roger BdB 2004
Finns tydligen några kvar på SB (2006 är listat) och denna provade jag inte blint. Men en trevlig typisk BdB med lite jäst på näsan. Vinet kom ändå i skymundan i konkurrensen.

Aljibes CF
CH hade med sig månadens vin som vi hade till ryggbiff från Hasselbacken, potatismos och café de paris. Anis, grön paprika och mycket peppar med en tunn känsla i munnen som jag förknippar med lätta PN. Provades inte blint men ett riktigt bra vin även om jag själv gillar den fylligare skolan.

Billecart Salmon Nicolas F 1996
Offrade en helflaska av detta vin som jag lyckligtvis köpte på mig av när det kom. Bästa flaskan jag provat hittills med rejäla mognad med klassiks bröd och nöt men med bakomliggande syra i klassisk 96-anda. Kvällens bästa vin tyckte samtliga 3 st om jag minns rätt. Men vi kunde ändå surt konstatera att man inte köpte fler ½ flaskor som var billigare per liter än helflaskorna vid släpp!? (300 kontra 800 kr)

Cammile Savart 2008
Bonusflaska om Divine 02 hade smakat avlopp... Men hur många gånger har en bonusflaska klarat livhanken på en vinprovning? Kom inte ihåg så mycket av denna och det kan väl sägas att jag föredrar mogna champagner. Det får dock inte tolkas som ett det skulle vara dåligt men unga champagner står sig slätt sådana här kvällar.

Leclerc Briant Divine 1996
Då vi var hos mig var det jag som fick falla för grupptrycket och hämta en bonus. Då Divine 2002 levererade med råge var valet enkelt. Det fick bli en 96 som inhandlades för länge sedan och var en av de första champagnerna jag köpte som inte var vanlig NV. Börjar förstå vurmandet för Divine om de utvecklas som kvällens två gjorde. Liknande i stil med Billen och jag tror att även här var alla eniga om att det var kvällens tvåa. Etiketten hör till den kitschiga skolan men ska tydligen bytas ut men innehållet behöver de inte skämmas över, åtminstone inte efter ordentlig lagring. Väntar nu med spänning på 2008. Kan för övrigt tipsa om Leclercs NV som också håller hög kvalitét och är bättre i mitt tycke än olagrad Divine.
 
Last edited:

Mattias Schyberg

Administratör
Förkylningar är ett gissel. Som tur är så har jag klarat mig bra, men min kära livskamrat har varit löjligt sjuk de senaste dagarna och helt tappat luktsinnet.

Lite vin har det dock blivit, nu senast så blev det en klassisker som frugan plockat upp hos SB och som jag dessutom druckit flera gånger den senaste tiden, dock sällan blint, vilket det blev nu.

2006 Bodega Benegas Cabernet Franc Benegas Lynch

En riktigt härlig första sniff avslöjar mognadstoner med fin piptobak, plommon och körsbär för att sedan avslöja lager efter lager av nyanser. Dammig mineralitet, tjära och blyerts möter söta och chokladiga fat med bra harmoni.

Ganska typisk sitt ursprung och redan innan jag fått in vinet i munnen så var jag tämligen övertygad om att det var ett vin från Argentina i glaset, men mognadstonerna gjorde mig aningen osäker.

I munnen så är det lent, fylligt och balanserat utan att tappa skärpa och fokus. Mustigt och elegant med makalöst fin längd och intensitet.

Riktigt bra vin helt i min smak. Gissade på en mogen bdx-blend från Argentina och gav det 92p. Lite surt att jag inte gissade på just detta vin, när jag trots allt nämnde det som referens för hur moget vin från Argentina kan smaka för att motivera min gissning. ;)
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Vad skall man annars hitta på under en måndagskväll?
2006 Pichon Baron, 94p
2008 Comtesse de Lalande, 95p
2012 La Bastide Blanche, 85p

Tüsk Riesling-grappa

Gäst: @Livermore
Diverse enklare tilltugg

Bdx:erna hade dekanterats hela dagen, comtessen dessutom flera ggr. Båda vinerna är rätt lika varandra, Baronen något mindre hårt knuten. Comtessen en gnutta mer framtidshopp. Rena, fina, välgjorda, återhållna med stora skopor tanniner på exceptionellt intensiva M-fylliga kroppar. Riktigt goda viner. 5 kvar av dem båda, nästa pardans efter 2020.

Den senaste årgången av LBB imponerade tyvärr inte. Är ett strävt, ung-fruktigt, ngt obalanserat vin med uttalad ton av blåbärssoppa men betydligt mindre komplext än min favorit från dem: 2010.

Vi älskar måndagar!
 
Last edited:

Livermore

Medlem
Vad skall man annars hitta på under en måndagskväll?
2006 Pichon Baron, 94p
2008 Comtesse de Lalande, 95p
2012 La Bastide Blanche, 85p

Tüsk Riesling-grappa

Gäst: @Livermore
Diverse enklare tilltugg

Bdx:erna hade dekanterats hela dagen, comtessen dessutom flera ggr. Båda vinerna är rätt lika varandra, Baronen något mindre hårt knuten. Comtessen en gnutta mer framtidshopp. Rena, fina, välgjorda, återhållna med stora skopor tanniner på exceptionellt intensiva M-fylliga kroppar. Riktigt goda viner. 5 kvar av dem båda, nästa pardans efter 2020.

Den senaste årgången av LBB imponerade tyvärr inte. Är ett strävt, ung-fruktigt, ngt obalanserat vin med uttalad ton av blåbärssoppa men betydligt mindre komplext än min favorit från dem: 2010.

Vi älskar måndagar!

Håller helt med om poängen, riktigt förtjust i båda. Baronen var lite bättre i början men tyckte comtessen växte under kvällen och hade liite mer att komma med i slutet.
 

Vino fino

Medlem
Billecart Salmon Nicolas F 1996
Offrade en helflaska av detta vin som jag lyckligtvis köpte på mig av när det kom. Bästa flaskan jag provat hittills med rejäla mognad med klassiks bröd och nöt men med bakomliggande syra i klassisk 96-anda. Kvällens bästa vin tyckte samtliga 3 st om jag minns rätt. Men vi kunde ändå surt konstatera att man inte köpte fler ½ flaskor som var billigare per liter än helflaskorna vid släpp!? (300 kontra 800 kr)
Intressant att läsa om NF, inte så ofta den dyker upp här. Vad tyckte du om mognaden på denna (halvflaska)? Dags att dricka upp? Håller en stund till?

Har en helflaska '90 liggandes som jag går och ojar mig över, vill ta den vid rätt mognad och kan inte riktigt bestämma mig.
 

Beo

Medlem
90552 Boekenhoutskloof Syrah 2012
Från gårdagens provning.
Sa att den fortfarande finns men det är 2011 som är listad. 2012 var en web-lanserad årgång.
IMG_9284.jpg
 

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Intressant att läsa om NF, inte så ofta den dyker upp här. Vad tyckte du om mognaden på denna (halvflaska)? Dags att dricka upp? Håller en stund till?

Har en helflaska '90 liggandes som jag går och ojar mig över, vill ta den vid rätt mognad och kan inte riktigt bestämma mig.

Det var helflaska vi provade och den var närmast perfekt i mognad. Men med tanke på den bakomliggande syran så kommer den fortsätta utvecklas! Gillar du när det är markerad syra så skulle ja öppna upp båda dina NF snart. Med tanke på att det ena är en halvflaska och borde utvecklas snabbare än min och att 1990 är en mogen årgång i stilen, vet flera här som tycker den är överskattad. (Håller inte med) Men gillar du den mogna vinösa stilen så kan du nog va lugn och då skulle ja öppna 1990 först.

Bille är ett stort hus som hamnar under radan av många av någon outgrundlig anledning. Ett eget favorithus!
 

Vino fino

Medlem
Det var helflaska vi provade och den var närmast perfekt i mognad. Men med tanke på den bakomliggande syran så kommer den fortsätta utvecklas! Gillar du när det är markerad syra så skulle ja öppna upp båda dina NF snart. Med tanke på att det ena är en halvflaska och borde utvecklas snabbare än min och att 1990 är en mogen årgång i stilen, vet flera här som tycker den är överskattad. (Håller inte med) Men gillar du den mogna vinösa stilen så kan du nog va lugn och då skulle ja öppna 1990 först.

Bille är ett stort hus som hamnar under radan av många av någon outgrundlig anledning. Ett eget favorithus!
Tack för återkoppling!
 

Mattias Schyberg

Administratör
Vinferno med göteborgsgänget igår och temat var Syrah/Shiraz. Allt provades blint och diverse poängsättning skedde innan avtäckning, dessutom med relativt lite tid med varje vin. Tack alla inblandade för en fantastisk kväll med riktigt roliga viner! Jag gillade Syrah innan, men knappast mindre efter denna tillställning. Syrah är så förbannat mångsidig och härlig!

Heat 1

1996 E. Guigal Côte-Rôtie Château d'Ampuis
Helt underbart vin på alla sätt och vis. Druvtypisk karaktär med mogna drag av läder, tobak, björnbär och animaliska toner. Fin stenighet och små inslag av stall lurar i bakgrunden. Fantastisk fin intensitet, syra och runda tanniner. Kvällens vin för mig, nära på magiskt bra! 94p

2012 Trisaetum Pinot Noir Artist Series No. 20
Jo, jag kunde inte låta bli att ta med en PN av bra slag för att luras lite. För min del så var det såklart lätt att plocka blint och således blev min bedömning oblind. Mycket fruktigt och härligt aromatiskt med rabarber, hallon och jordgubbar. Fina fattoner med lite sandelträ och kaffe. Bra syra och lite greppiga tanniner. Riktigt saftigt och gott, skulle garanterat göra sig bra i ett sammanhang med andra pinotviner, men klarade sig även bra som en dark horse. Några avslöjade bluffen, men inte alla. 91p

2010 Boekenhoutskloof Syrah
Mitt andra vin för kvällen. En gammal trotjänare, helt befriad av rök skulle det visa sig. Trodde faktiskt att det var en spanjor då jag hittade mycket dill. Mörk frukt med rejäla fattoner, kryddnejlika, mörk sten, chark och lite mognadstoner trots sin ringa ålder. Fylligt och välbalanserat med lite eldig eftersmak. Näst bäst i heatet för mig och riktigt jädra gott. 92p

2010 Le Macchiole Scrio Toscana IGT
Mörk frukt (björnbär, plommon), lakrits, svarta oliver och rejält mycket fatrost. Eldigt och aningen sötfruktigt i munnen med bra intensitet. Lite småtrist i sammanhanget. Fick inga känslosvall, men såg det ändå som ett hyggligt kvalitetsvin. Hade ingen direkt gissning på ursprung på detta (inget som jag noterade i alla fall). 90p

2011 Trapiche Iscay Syrah-Viognier
Stall, brett och peppar initialt som sedan kompletteras med lite grus, kryddnejlika och mängder av svarta vinbär och viol (Bassets vingummin). Väldigt bra syra och intensitet, men lite tunt och obalanserat vid detta tillfälle. gissade såklart på Chile med tanke på den godislika svartavinbärstonen, vilket var nära på sätt och vis, men ändå långtifrån rätt då jag inte förknippar denna ton med Argentina. Störde mig aningen på vingummitonen och gav det möjligen lite orättvist lågt betyg på grund av detta, men jag får stå mitt kast. 89p

2006 E. Guigal Côte-Rôtie Château d'Ampuis
Kompetent och typiskt för regionen, men lite väl mycket kafferost som störde komplexiteten. Mörk frukt, lite spillolja och oliv möter lagerblad och lakrits. Massor av struktur och intensitet med lång delikat eftersmak. Svingott, men behöver nog vila bort lite av fattonerna innan det når några toppbetyg. 92p

Heat 2

2007 E. Guigal Côtes du Rhône
Välbalanserat, moget och härligt charmigt. Kvällens stora överraskning. Mycket körsbär, lakrits och chokladiga fat med lite angenäm stallighet. Fylligt, eldigt med bra intensitet. Var tämligen säker på att det var en hygglig Barossa-Shiraz i glaset, men här blev jag helt bortkollrad. Alltid trevligt när enklare vin levererar klart över förväntan. 90p

2012 Torzi Matthews Shiraz 1903 Old Vines Domenico Martino
Här osar det chark, rostade fat, oliver, svarta vinbär/björnbär och gummi i mängder. Riktigt trevligt vin med härlig intensitet och fin frukt. Trots rökigheten så tvekade jag aldrig på att gissa att det var en aussie i glaset, detta på grund av den speciella gummitonen som jag brukar hitta där samt den hyfsat varma frukten. Riktigt gott och härligt vin. 91p

2009 Domaine Auguste Clape Cornas
Har druckit årgång 2008 av detta vin vid ett par tillfällen och har blivit besviken båda gångerna. 2009 är dock en väsentligt bättre årgång på pappret, men vinet levererade inte ändå tydligen. Massor av brettiga stalltoner och blommiga drag av lavendel direkt vid start som sedan övergår i lite drag av spya. Bra intensitet i munnen, men aningen kort smak med avsaknad av mittparti. Ofokuserat, spretigt och stängt är min dom. Många andra gillade det dock som tusan. Trots detta ett klart dugligt vin ur ett objektivt perspektiv, men inget för mig. 88p

2010 C J Pask Syrah Gimblett Road
Korrekt men påtagligt enkel Syrah med peppar, björnbär och lite chark och visst tusan kommer det såklart från norra Rhône, men tyvärr, här blev det helgalet. Väl oxiderat (hade stått öppnat i flera dagar). Ganska gott men tyvärr inte helt ok. Gav det ändå 85p, vilket var lite fegt med tanke på oxidationstonerna.

2012 Boekenhoutskloof Syrah
Rejält fatat och fylligt vin med mycket kaffe, sandelträ, choklad, kryddnejlika och chark ihop med lite mynta, olja och mogna björnbär. Fin intensitet och rakryggat med bra längd. Svingott och någon pinne bättre än när jag drack det för några veckor sedan. Min favorit i heatet. Var helt klart inne på att det var en aussie av riktigt bra slag. 92p

2006 Saxenburg Shiraz Select
Grönt med drag åt något paprikaliknande, bränd jord, rök, fänkol och kryddpeppar. Mörk odefenierbar frukt åt det torkade hållet. Fin stenmineralitet, hav och chark i bakgrunden. Aningen eldigt och bumligt i munnen med fyllig kropp. Uppenbar Syrah från Sydafrika. Ingen tvekan här. Jädrigt gott vin helt i min smak, men inte utan skönhetsfläckar ur ett objektivt perspektiv. 90p

Bonusviner

Samtliga av dessa viner dracks utan tanke på poäng eller noteringar och det är väldigt lite jag minns tyvärr. Lämnar det därför till er andra att reda ut. Inget av dem imponerade i alla fall...

2012 Château Haut Nadeau

2013 Giacomo Borgogno & Figli Barbera d'Alba Superiore

2001 Reichsgraf von Kesselstatt Piesporter Goldtröpfchen Riesling Auslese

2002 Wegeler Oestricher Lenchen Riesling Spätlese Vintage Collection
 

ChristianB

DipWSET
Inget avancerat ikväll men eftersom jag blev snuvad på gårdagens vin så kände jag absolut för att hugga ett glas ikväll! 2011 Waterford Estate Cabernet Sauvignon:

Doften är efter en halvtimme-timme i glas något sluten fortfarande, eller snarare ungdomligt återhållen. Svarta vinbär, lite cederträ, tillsammans med en vackert rökig nyans som får mig att tänka på nytända grillkol. Vinet är torrt, slankt, medium syra, medium (+) tanniner och med väl integrerad, medium (+), alkohol. Kroppen är medium så det är ändå ett förhållandevis elegant vin jag har i glaset. Inte särskilt komplext och skulle säkert göra sig bättre till en bit kött, men helt ok; smaken är väldigt rökig och det märks att vinet är ungt, med toner av svarta vinbärsblad, rostade fat, ceder och en aning torr kakao. Elegansen balanserar dock lite på gränsen till att vara för tunt. 87 p.
 

Magnus L

urydhtfilgukj
Vinferno med göteborgsgänget igår och temat var Syrah/Shiraz. Allt provades blint och diverse poängsättning skedde innan avtäckning, dessutom med relativt lite tid med varje vin. Tack alla inblandade för en fantastisk kväll med riktigt roliga viner! Jag gillade Syrah innan, men knappast mindre efter denna tillställning. Syrah är så förbannat mångsidig och härlig!

Heat 1

1996 E. Guigal Côte-Rôtie Château d'Ampuis
Helt underbart vin på alla sätt och vis. Druvtypisk karaktär med mogna drag av läder, tobak, björnbär och animaliska toner. Fin stenighet och små inslag av stall lurar i bakgrunden. Fantastisk fin intensitet, syra och runda tanniner. Kvällens vin för mig, nära på magiskt bra! 94p

2012 Trisaetum Pinot Noir Artist Series No. 20
Jo, jag kunde inte låta bli att ta med en PN av bra slag för att luras lite. För min del så var det såklart lätt att plocka blint och således blev min bedömning oblind. Mycket fruktigt och härligt aromatiskt med rabarber, hallon och jordgubbar. Fina fattoner med lite sandelträ och kaffe. Bra syra och lite greppiga tanniner. Riktigt saftigt och gott, skulle garanterat göra sig bra i ett sammanhang med andra pinotviner, men klarade sig även bra som en dark horse. Några avslöjade bluffen, men inte alla. 91p

2010 Boekenhoutskloof Syrah
Mitt andra vin för kvällen. En gammal trotjänare, helt befriad av rök skulle det visa sig. Trodde faktiskt att det var en spanjor då jag hittade mycket dill. Mörk frukt med rejäla fattoner, kryddnejlika, mörk sten, chark och lite mognadstoner trots sin ringa ålder. Fylligt och välbalanserat med lite eldig eftersmak. Näst bäst i heatet för mig och riktigt jädra gott. 92p

2010 Le Macchiole Scrio Toscana IGT
Mörk frukt (björnbär, plommon), lakrits, svarta oliver och rejält mycket fatrost. Eldigt och aningen sötfruktigt i munnen med bra intensitet. Lite småtrist i sammanhanget. Fick inga känslosvall, men såg det ändå som ett hyggligt kvalitetsvin. Hade ingen direkt gissning på ursprung på detta (inget som jag noterade i alla fall). 90p

2011 Trapiche Iscay Syrah-Viognier
Stall, brett och peppar initialt som sedan kompletteras med lite grus, kryddnejlika och mängder av svarta vinbär och viol (Bassets vingummin). Väldigt bra syra och intensitet, men lite tunt och obalanserat vid detta tillfälle. gissade såklart på Chile med tanke på den godislika svartavinbärstonen, vilket var nära på sätt och vis, men ändå långtifrån rätt då jag inte förknippar denna ton med Argentina. Störde mig aningen på vingummitonen och gav det möjligen lite orättvist lågt betyg på grund av detta, men jag får stå mitt kast. 89p

2006 E. Guigal Côte-Rôtie Château d'Ampuis
Kompetent och typiskt för regionen, men lite väl mycket kafferost som störde komplexiteten. Mörk frukt, lite spillolja och oliv möter lagerblad och lakrits. Massor av struktur och intensitet med lång delikat eftersmak. Svingott, men behöver nog vila bort lite av fattonerna innan det når några toppbetyg. 92p

Heat 2

2007 E. Guigal Côtes du Rhône
Välbalanserat, moget och härligt charmigt. Kvällens stora överraskning. Mycket körsbär, lakrits och chokladiga fat med lite angenäm stallighet. Fylligt, eldigt med bra intensitet. Var tämligen säker på att det var en hygglig Barossa-Shiraz i glaset, men här blev jag helt bortkollrad. Alltid trevligt när enklare vin levererar klart över förväntan. 90p

2012 Torzi Matthews Shiraz 1903 Old Vines Domenico Martino
Här osar det chark, rostade fat, oliver, svarta vinbär/björnbär och gummi i mängder. Riktigt trevligt vin med härlig intensitet och fin frukt. Trots rökigheten så tvekade jag aldrig på att gissa att det var en aussie i glaset, detta på grund av den speciella gummitonen som jag brukar hitta där samt den hyfsat varma frukten. Riktigt gott och härligt vin. 91p

2009 Domaine Auguste Clape Cornas
Har druckit årgång 2008 av detta vin vid ett par tillfällen och har blivit besviken båda gångerna. 2009 är dock en väsentligt bättre årgång på pappret, men vinet levererade inte ändå tydligen. Massor av brettiga stalltoner och blommiga drag av lavendel direkt vid start som sedan övergår i lite drag av spya. Bra intensitet i munnen, men aningen kort smak med avsaknad av mittparti. Ofokuserat, spretigt och stängt är min dom. Många andra gillade det dock som tusan. Trots detta ett klart dugligt vin ur ett objektivt perspektiv, men inget för mig. 88p

2010 C J Pask Syrah Gimblett Road
Korrekt men påtagligt enkel Syrah med peppar, björnbär och lite chark och visst tusan kommer det såklart från norra Rhône, men tyvärr, här blev det helgalet. Väl oxiderat (hade stått öppnat i flera dagar). Ganska gott men tyvärr inte helt ok. Gav det ändå 85p, vilket var lite fegt med tanke på oxidationstonerna.

2012 Boekenhoutskloof Syrah
Rejält fatat och fylligt vin med mycket kaffe, sandelträ, choklad, kryddnejlika och chark ihop med lite mynta, olja och mogna björnbär. Fin intensitet och rakryggat med bra längd. Svingott och någon pinne bättre än när jag drack det för några veckor sedan. Min favorit i heatet. Var helt klart inne på att det var en aussie av riktigt bra slag. 92p

2006 Saxenburg Shiraz Select
Grönt med drag åt något paprikaliknande, bränd jord, rök, fänkol och kryddpeppar. Mörk odefenierbar frukt åt det torkade hållet. Fin stenmineralitet, hav och chark i bakgrunden. Aningen eldigt och bumligt i munnen med fyllig kropp. Uppenbar Syrah från Sydafrika. Ingen tvekan här. Jädrigt gott vin helt i min smak, men inte utan skönhetsfläckar ur ett objektivt perspektiv. 90p

Bonusviner

Samtliga av dessa viner dracks utan tanke på poäng eller noteringar och det är väldigt lite jag minns tyvärr. Lämnar det därför till er andra att reda ut. Inget av dem imponerade i alla fall...

2012 Château Haut Nadeau

2013 Giacomo Borgogno & Figli Barbera d'Alba Superiore

2001 Reichsgraf von Kesselstatt Piesporter Goldtröpfchen Riesling Auslese

2002 Wegeler Oestricher Lenchen Riesling Spätlese Vintage Collection


Håller i stora drag med. Gillade Clape väldigt mycket dock och hittade gott om rök i boekenhoutskloof 2010, dock inget i 2012an. Kvällens överraskning var helt klart Guigal CdR 2007.
 

chambertin

Medlem
Vinferno med göteborgsgänget igår och temat var Syrah/Shiraz. Allt provades blint och diverse poängsättning skedde innan avtäckning, dessutom med relativt lite tid med varje vin. Tack alla inblandade för en fantastisk kväll med riktigt roliga viner! Jag gillade Syrah innan, men knappast mindre efter denna tillställning. Syrah är så förbannat mångsidig och härlig!

Heat 1

1996 E. Guigal Côte-Rôtie Château d'Ampuis
Helt underbart vin på alla sätt och vis. Druvtypisk karaktär med mogna drag av läder, tobak, björnbär och animaliska toner. Fin stenighet och små inslag av stall lurar i bakgrunden. Fantastisk fin intensitet, syra och runda tanniner. Kvällens vin för mig, nära på magiskt bra! 94p

2012 Trisaetum Pinot Noir Artist Series No. 20
Jo, jag kunde inte låta bli att ta med en PN av bra slag för att luras lite. För min del så var det såklart lätt att plocka blint och således blev min bedömning oblind. Mycket fruktigt och härligt aromatiskt med rabarber, hallon och jordgubbar. Fina fattoner med lite sandelträ och kaffe. Bra syra och lite greppiga tanniner. Riktigt saftigt och gott, skulle garanterat göra sig bra i ett sammanhang med andra pinotviner, men klarade sig även bra som en dark horse. Några avslöjade bluffen, men inte alla. 91p

2010 Boekenhoutskloof Syrah
Mitt andra vin för kvällen. En gammal trotjänare, helt befriad av rök skulle det visa sig. Trodde faktiskt att det var en spanjor då jag hittade mycket dill. Mörk frukt med rejäla fattoner, kryddnejlika, mörk sten, chark och lite mognadstoner trots sin ringa ålder. Fylligt och välbalanserat med lite eldig eftersmak. Näst bäst i heatet för mig och riktigt jädra gott. 92p

2010 Le Macchiole Scrio Toscana IGT
Mörk frukt (björnbär, plommon), lakrits, svarta oliver och rejält mycket fatrost. Eldigt och aningen sötfruktigt i munnen med bra intensitet. Lite småtrist i sammanhanget. Fick inga känslosvall, men såg det ändå som ett hyggligt kvalitetsvin. Hade ingen direkt gissning på ursprung på detta (inget som jag noterade i alla fall). 90p

2011 Trapiche Iscay Syrah-Viognier
Stall, brett och peppar initialt som sedan kompletteras med lite grus, kryddnejlika och mängder av svarta vinbär och viol (Bassets vingummin). Väldigt bra syra och intensitet, men lite tunt och obalanserat vid detta tillfälle. gissade såklart på Chile med tanke på den godislika svartavinbärstonen, vilket var nära på sätt och vis, men ändå långtifrån rätt då jag inte förknippar denna ton med Argentina. Störde mig aningen på vingummitonen och gav det möjligen lite orättvist lågt betyg på grund av detta, men jag får stå mitt kast. 89p

2006 E. Guigal Côte-Rôtie Château d'Ampuis
Kompetent och typiskt för regionen, men lite väl mycket kafferost som störde komplexiteten. Mörk frukt, lite spillolja och oliv möter lagerblad och lakrits. Massor av struktur och intensitet med lång delikat eftersmak. Svingott, men behöver nog vila bort lite av fattonerna innan det når några toppbetyg. 92p

Heat 2

2007 E. Guigal Côtes du Rhône
Välbalanserat, moget och härligt charmigt. Kvällens stora överraskning. Mycket körsbär, lakrits och chokladiga fat med lite angenäm stallighet. Fylligt, eldigt med bra intensitet. Var tämligen säker på att det var en hygglig Barossa-Shiraz i glaset, men här blev jag helt bortkollrad. Alltid trevligt när enklare vin levererar klart över förväntan. 90p

2012 Torzi Matthews Shiraz 1903 Old Vines Domenico Martino
Här osar det chark, rostade fat, oliver, svarta vinbär/björnbär och gummi i mängder. Riktigt trevligt vin med härlig intensitet och fin frukt. Trots rökigheten så tvekade jag aldrig på att gissa att det var en aussie i glaset, detta på grund av den speciella gummitonen som jag brukar hitta där samt den hyfsat varma frukten. Riktigt gott och härligt vin. 91p

2009 Domaine Auguste Clape Cornas
Har druckit årgång 2008 av detta vin vid ett par tillfällen och har blivit besviken båda gångerna. 2009 är dock en väsentligt bättre årgång på pappret, men vinet levererade inte ändå tydligen. Massor av brettiga stalltoner och blommiga drag av lavendel direkt vid start som sedan övergår i lite drag av spya. Bra intensitet i munnen, men aningen kort smak med avsaknad av mittparti. Ofokuserat, spretigt och stängt är min dom. Många andra gillade det dock som tusan. Trots detta ett klart dugligt vin ur ett objektivt perspektiv, men inget för mig. 88p

2010 C J Pask Syrah Gimblett Road
Korrekt men påtagligt enkel Syrah med peppar, björnbär och lite chark och visst tusan kommer det såklart från norra Rhône, men tyvärr, här blev det helgalet. Väl oxiderat (hade stått öppnat i flera dagar). Ganska gott men tyvärr inte helt ok. Gav det ändå 85p, vilket var lite fegt med tanke på oxidationstonerna.

2012 Boekenhoutskloof Syrah
Rejält fatat och fylligt vin med mycket kaffe, sandelträ, choklad, kryddnejlika och chark ihop med lite mynta, olja och mogna björnbär. Fin intensitet och rakryggat med bra längd. Svingott och någon pinne bättre än när jag drack det för några veckor sedan. Min favorit i heatet. Var helt klart inne på att det var en aussie av riktigt bra slag. 92p

2006 Saxenburg Shiraz Select
Grönt med drag åt något paprikaliknande, bränd jord, rök, fänkol och kryddpeppar. Mörk odefenierbar frukt åt det torkade hållet. Fin stenmineralitet, hav och chark i bakgrunden. Aningen eldigt och bumligt i munnen med fyllig kropp. Uppenbar Syrah från Sydafrika. Ingen tvekan här. Jädrigt gott vin helt i min smak, men inte utan skönhetsfläckar ur ett objektivt perspektiv. 90p

Bonusviner

Samtliga av dessa viner dracks utan tanke på poäng eller noteringar och det är väldigt lite jag minns tyvärr. Lämnar det därför till er andra att reda ut. Inget av dem imponerade i alla fall...

2012 Château Haut Nadeau

2013 Giacomo Borgogno & Figli Barbera d'Alba Superiore

2001 Reichsgraf von Kesselstatt Piesporter Goldtröpfchen Riesling Auslese

2002 Wegeler Oestricher Lenchen Riesling Spätlese Vintage Collection

Väldigt bra anteckningar Mattias och jag skiljer mig väl bara på några få viner i ngn mån och det var förstås 2009 A.Clape Cornas och jag var en av dem som uppskattade den mycket. Framför allt den lite skitiga brettiga tonen och den utsökta balansen och eleganta smakprofilen var det som tilltalade. 2010 Boekenhoutskloof Syrah var för mig överfatad eller saknade frukt för att bära upp trätanninerna men 2012 Boekenhoutskloof Syrah var däremot ett helt annat vin med allt på plats och utan störmoment för mig.

Även för mig var nog Guigals 1996 Ch.d'Ampuis kvällens vin och det var härligt att uppleva att den 6:e och sista av mina flaskor levererade så bra nu. Det är nog bara att vänta ut 2006 av samma vin så att den kommer igenom ekpipen och ut på andra sidan.

Bara att ta sig hem och vila upp sig till nästa event. :)
 

Magikern

Medlem
Väldigt bra anteckningar Mattias och jag skiljer mig väl bara på några få viner i ngn mån och det var förstås 2009 A.Clape Cornas och jag var en av dem som uppskattade den mycket.

Clape var nog inte i sin bästa fas just nu. En gissning är att det kommer att vara betydligt bättre och helt annorlunda om 5 år. Vet inte om det kommer att närma sig D´Ampuis 96 smakmässigt dock?
 

Mattias Schyberg

Administratör
Clape var nog inte i sin bästa fas just nu. En gissning är att det kommer att vara betydligt bättre och helt annorlunda om 5 år. Vet inte om det kommer att närma sig D´Ampuis 96 smakmässigt dock?
Det är ju just det som diskuterats innan. Huruvida ett vin upplevs slutet eller ej (tunnelbegreppet) är olika från person till person. Några gillade ju Clape väldigt mycket nu och några "dissade" det. Ett bra exempel således på att det inte finns någon objektiv sanning rörande detta begrepp. :)
 

Magikern

Medlem
Det är ju just det som diskuterats innan. Huruvida ett vin upplevs slutet eller ej (tunnelbegreppet) är olika från person till person. Några gillade ju Clape väldigt mycket nu och några "dissade" det. Ett bra exempel således på att det inte finns någon objektiv sanning rörande detta begrepp. :)

Skulle nog snarare gissa på en tråkig mellanfas. Tunnelviner smakar och doftar i stort ingenting.
 

Daniel A

Administratör
Rapport från en helg i London. Väldigt intensivt vindrickande utspritt på två kvällar. Är inte van vid att skriva ner intrycken, så det är lite hafsigt. Men övning ger färdighet, har jag hört. Viss hafsighet kan dock förklaras med sena timmar (hick) och inget annat.


1987 Lopez de Heredia, gran reserva Vina Tondonia (Rioja blanco)
Det här vinet är något av en favorit, så när födelsedagsåret dök upp på källarlistan var det bara att slå till. Eftersom det är en rätt tungdrucken pjäs bjöd jag glada grannar vid bardisken. Färgen är djupt gul/gyllene och en person frågade “is this really a white wine?”. Åh, jodå. Fast kanske inte riktigt vad de flesta associerar till vita viner…
Med näsan i glaset: smått oxiderat, äpple, matsvamp (positivt menat!). Efter ett tag: vaga citrustoner och honung. Fantastiskt. Lagom oxiderad karaktär på tungan, honung, nötaktigt, med hög men balanserad syra. Kraftigt och med seriöst lång eftersmak. Hur gott som helst. Drack över hela kvällen - lite tillgängligare med mat (fisk, rotfrukter och någon sky smaksatt med gröna oliver). 95p.

1969 D’Oliveiras Serical
När det här hälldes upp i glaset fylldes halva baren av den varma madeiradoften. Blev nästan bedövad när jag körde näsan i glaset - ett ordentligt kraftpaket! Väldigt nötigt med lite torkad frukt. Extremt intensiv smak, hög syra, inte så sött. Eftersmaken hänger kvar ungefär en minut för varje år det här vinet har på nacken. Sercial är lika med “wow!”. Bästa madeiran jag smakat som varit relativt “ung”. 95p.

3YjIAXk.jpg


1922 D’Oliveiras Boal
En av personerna som fick ett glas av min 87a bjöd storstilat tillbaka (!). Hittar lite rostade nötter och en hint av apelsin. Kraftig syra, men väl integrerad med sötman. Jag skrev tydligen “smakar som en mer livfull 1908 Boal”, och det får väl betraktas som en hyfsat elitistisk kommentar. Vet inte om jag i efterhand kan utveckla det. Kan rekommendera att testa dock. ;) Fantastiskt vin. 94p.

2002 Domaine Huet, Clos du Bourg, moelleux 1ére trie
Mycket beprövad favoritmark här. Vit rioja, madeira och nu vouvray. Har dock inte fått i mig många moelleux:er, så det här var på tiden. Och vilket vin sedan! Fruktigt, mogna päron och honung i såväl nos som mun. Väldigt friskt och fylligt. Inte lika sött som jag förväntade mig - förmodligen den höga syrans förtjänst. Kort eftersmak plockar bort ett par pinnar från upplevelsen. 90p.

1949 Domaine Huet, Haut Lieu, demi sec
Extremt mörkt gul färg. Luktar lite jordkällare. Svårt att säga vad som finns i den här. Subtila smaker som jag inte lyckas plocka ut. Komplex som tusan - händer mycket i munnen. Men det är mer intressant än gott. Restsötman finns där, men syran är borta så det blir lite platt. En besvikelse. En lite sämre flaska, kanske; diverse recensioner säger att den här fortfarande kan glänsa. 85p.

1996 Château Cantemerle, Haut-Médoc
Jag drack inte bara vitt! Begränsad erfarenhet av Bordeaux - första jag skrev ner var “så det här är mogen Bordeaux?”. Mycket trevlig bekantskap. Gräs och örter, kanske lite svarta vinbär. Kryddigt och moget. Balanserat, visar sin ålder men tillräckligt mycket tanniner kvar. Mums! 90p.

2000 Château de Fieuzal, Pessac-Léognan
Min nyfunna vän Cantemerle gjorde mig sugen på att stanna i området. Men näe… inte alls lika kryddig som ovannämnda. Väldigt lätt, inte mycket tanniner som kan bära upp det här. Platt och tråkigt. Åsikter på CT antyder att det kanske var en kass flaska, eller att den bara stått öppen för länge. 78p.

2012 Graci, Etna Rosso
Det här var mycket roligare. Ungt och friskt. Hög syra! Tanninrikt och lite spretigt. Lämnar munnen torr, så hade föredragit det med mat. Från och med nu måste det nog alltid ligga en Etna rosso i hemmet. 89p.

1995 Château de Beaucastel, Châteauneuf-du-Pape
Har varit och snuddad vid toppen och är på väg ner. Riktigt trevligt och moget vin. Finns lite tanniner kvar. Ganska lätt och bärigt. Silkeslent. 90p.

2010 Crios de Susana Balbo, Tannat, Mendoza
Kände att det började bli för mycket gamla världen. Druckit och uppskattat en del Madiran-viner (1990 Château Montus, Cuvée Prestige, är bland det bästa jag fått i mig), så det kändes kul att testa tannat från Argentina. Riktigt fylligt, fruktigt och strävt. Hyfsat tungdrucket, men väldigt trevligt. Lite kort eftersmak. Prisvärt som tusan (kan inte säga det om mycket av det ovannämnda…). 88p.

2011 Château de Pibarnon, Bandol blanc
Aldrig testat vit Bandol. Blev avskräckt. Påminde om en kass Pouilly-Fumé. Blommigt, med en massa nässlor. Lite söta toner (?). Ingen vidare syra. 84p.

(Det här inlägget sponsrades av Alto Moncayo - Veraton, som stått öppen i kylen en vecka nu. Fortfarande lika subtil som ett knytnävslag. In i kylen igen!)
 

Mattias Schyberg

Administratör
Idag har jag druckit alkoholfri Gewurtztraminer i väntan på the real stuff. Eller...det är inte ens vin utan läsk, men halvtorr läsk med smak av ros, ingefära och citrus.

Det smakar faktiskt relativt likt en gewurtz och dessutom gillar jag läsken mycket. Inte överdrivet söt och med härligt parfymig rosvattensmak med drag av ingefära och syrlig citrus. Gott!

image.jpg
 

Mattias Schyberg

Administratör
Rapport från en helg i London. Väldigt intensivt vindrickande utspritt på två kvällar. Är inte van vid att skriva ner intrycken, så det är lite hafsigt. Men övning ger färdighet, har jag hört. Viss hafsighet kan dock förklaras med sena timmar (hick) och inget annat.


1987 Lopez de Heredia, gran reserva Vina Tondonia (Rioja blanco)
Det här vinet är något av en favorit, så när födelsedagsåret dök upp på källarlistan var det bara att slå till. Eftersom det är en rätt tungdrucken pjäs bjöd jag glada grannar vid bardisken. Färgen är djupt gul/gyllene och en person frågade “is this really a white wine?”. Åh, jodå. Fast kanske inte riktigt vad de flesta associerar till vita viner…
Med näsan i glaset: smått oxiderat, äpple, matsvamp (positivt menat!). Efter ett tag: vaga citrustoner och honung. Fantastiskt. Lagom oxiderad karaktär på tungan, honung, nötaktigt, med hög men balanserad syra. Kraftigt och med seriöst lång eftersmak. Hur gott som helst. Drack över hela kvällen - lite tillgängligare med mat (fisk, rotfrukter och någon sky smaksatt med gröna oliver). 95p.

1969 D’Oliveiras Serical
När det här hälldes upp i glaset fylldes halva baren av den varma madeiradoften. Blev nästan bedövad när jag körde näsan i glaset - ett ordentligt kraftpaket! Väldigt nötigt med lite torkad frukt. Extremt intensiv smak, hög syra, inte så sött. Eftersmaken hänger kvar ungefär en minut för varje år det här vinet har på nacken. Sercial är lika med “wow!”. Bästa madeiran jag smakat som varit relativt “ung”. 95p.

3YjIAXk.jpg


1922 D’Oliveiras Boal
En av personerna som fick ett glas av min 87a bjöd storstilat tillbaka (!). Hittar lite rostade nötter och en hint av apelsin. Kraftig syra, men väl integrerad med sötman. Jag skrev tydligen “smakar som en mer livfull 1908 Boal”, och det får väl betraktas som en hyfsat elitistisk kommentar. Vet inte om jag i efterhand kan utveckla det. Kan rekommendera att testa dock. ;) Fantastiskt vin. 94p.

2002 Domaine Huet, Clos du Bourg, moelleux 1ére trie
Mycket beprövad favoritmark här. Vit rioja, madeira och nu vouvray. Har dock inte fått i mig många moelleux:er, så det här var på tiden. Och vilket vin sedan! Fruktigt, mogna päron och honung i såväl nos som mun. Väldigt friskt och fylligt. Inte lika sött som jag förväntade mig - förmodligen den höga syrans förtjänst. Kort eftersmak plockar bort ett par pinnar från upplevelsen. 90p.

1949 Domaine Huet, Haut Lieu, demi sec
Extremt mörkt gul färg. Luktar lite jordkällare. Svårt att säga vad som finns i den här. Subtila smaker som jag inte lyckas plocka ut. Komplex som tusan - händer mycket i munnen. Men det är mer intressant än gott. Restsötman finns där, men syran är borta så det blir lite platt. En besvikelse. En lite sämre flaska, kanske; diverse recensioner säger att den här fortfarande kan glänsa. 85p.

1996 Château Cantemerle, Haut-Médoc
Jag drack inte bara vitt! Begränsad erfarenhet av Bordeaux - första jag skrev ner var “så det här är mogen Bordeaux?”. Mycket trevlig bekantskap. Gräs och örter, kanske lite svarta vinbär. Kryddigt och moget. Balanserat, visar sin ålder men tillräckligt mycket tanniner kvar. Mums! 90p.

2000 Château de Fieuzal, Pessac-Léognan
Min nyfunna vän Cantemerle gjorde mig sugen på att stanna i området. Men näe… inte alls lika kryddig som ovannämnda. Väldigt lätt, inte mycket tanniner som kan bära upp det här. Platt och tråkigt. Åsikter på CT antyder att det kanske var en kass flaska, eller att den bara stått öppen för länge. 78p.

2012 Graci, Etna Rosso
Det här var mycket roligare. Ungt och friskt. Hög syra! Tanninrikt och lite spretigt. Lämnar munnen torr, så hade föredragit det med mat. Från och med nu måste det nog alltid ligga en Etna rosso i hemmet. 89p.

1995 Château de Beaucastel, Châteauneuf-du-Pape
Har varit och snuddad vid toppen och är på väg ner. Riktigt trevligt och moget vin. Finns lite tanniner kvar. Ganska lätt och bärigt. Silkeslent. 90p.

2010 Crios de Susana Balbo, Tannat, Mendoza
Kände att det började bli för mycket gamla världen. Druckit och uppskattat en del Madiran-viner (1990 Château Montus, Cuvée Prestige, är bland det bästa jag fått i mig), så det kändes kul att testa tannat från Argentina. Riktigt fylligt, fruktigt och strävt. Hyfsat tungdrucket, men väldigt trevligt. Lite kort eftersmak. Prisvärt som tusan (kan inte säga det om mycket av det ovannämnda…). 88p.

2011 Château de Pibarnon, Bandol blanc
Aldrig testat vit Bandol. Blev avskräckt. Påminde om en kass Pouilly-Fumé. Blommigt, med en massa nässlor. Lite söta toner (?). Ingen vidare syra. 84p.

(Det här inlägget sponsrades av Alto Moncayo - Veraton, som stått öppen i kylen en vecka nu. Fortfarande lika subtil som ett knytnävslag. In i kylen igen!)
Om du nu är ovan vid att rapportera dina intryck så kan jag meddela att detta inlägg med råge räcker för MVG. :)
 
Toppen