Mattias Schyberg
Administratör
Älskar vetgirighet!Spännande att följa detta. Hur många flaskor har du undanstoppade för att kunna testa utvecklingen? (Och mer allmänt, hur många bör man ha för att kunna utvärdera en mognadsprocess?)
För att utvärdera helt vetenskapligt så skulle man nog behöva "frysa ner" vinerna för att kunna jämföra dem mot varann vid ett och samma tillfälle (med olika lagringsbetingelser). "Shelf life studies" där ett lagrat prov jämförs mot en infryst referens från samma batch används flitigt på många andra produkter inom livsmedelsindustrin, men just vin klarar inte av att frysas in på det sättet utan att det förstörs till viss del (vetenskaplig källa saknas, helt enligt hörsägen). Väldigt synd att det verkar vara på det viset.
Minnet och gamla anteckningar är svårt att ha som referens vid jämförande analyser, då jag-variationen bidrar med för mycket brus. En känsla om hur det ligger till kan vi dock få men det är framförallt roligt att följa utvecklingen på ett personligt plan oavsett hur ovetenskapligt det blir.