Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

kayaker

Cyklist
Se där ja. Det dröjer ett bra tag innan liknande event dyker upp i stan gissar jag?

Vi får väl ta med viner av samma kaliber på nästa BYOB. Du ordnar väl WOTN hoppas jag? Palmer 09 hade du nog vunnit med. ;)
Sommelierernas dag anordnas varje år. Jag var med 2010 eller 2011, innan flytten till Stockholm, när det officiellt bara var för branschfolk och således helt avgiftsfritt och jag har nog aldrig smakat så många och så bra viner från olika områden vid ett enda tillfälle som då, ibland från olika årgångar. Jag provade säkert 40+ Champagner så att tandkött och tandhalsar "skrek".
Förmodligen det bästa vinevenemanget som är tillgängligt för forumets vinnördar.
 

Mattias Schyberg

Administratör
Sommelierernas dag anordnas varje år. Jag var med 2010 eller 2011, innan flytten till Stockholm, när det officiellt bara var för branschfolk och således helt avgiftsfritt och jag har nog aldrig smakat så många och så bra viner från olika områden vid ett enda tillfälle som då, ibland från olika årgångar. Jag provade säkert 40+ Champagner så att tandkött och tandhalsar "skrek".
Förmodligen det bästa vinevenemanget som är tillgängligt för forumets vinnördar.
Håller helt med. Mitt tredje år i rad och jag har aldrig blivit besviken!

Själva mässan är fortfarande "officiellt" endast för branschfolk, medan dagen innan mer är öppet för allmänheten med diverse master classes med mera. Det har dock inte hindrat mig de senaste åren.
 

Magikern

Medlem
Sommelierernas dag anordnas varje år. Jag var med 2010 eller 2011, innan flytten till Stockholm, när det officiellt bara var för branschfolk och således helt avgiftsfritt och jag har nog aldrig smakat så många och så bra viner från olika områden vid ett enda tillfälle som då, ibland från olika årgångar. Jag provade säkert 40+ Champagner så att tandkött och tandhalsar "skrek".
Förmodligen det bästa vinevenemanget som är tillgängligt för forumets vinnördar.

Såg inbjudan men kan i efterhand
Håller helt med. Mitt tredje år i rad och jag har aldrig blivit besviken!

Själva mässan är fortfarande "officiellt" endast för branschfolk, medan dagen innan mer är öppet för allmänheten med diverse master classes med mera. Det har dock inte hindrat mig de senaste åren.

Kan lite postumt säga att jag förmodligen varit tveksam ändå efter att ha läst om det. Hade lite skeptiskt antagit att det bara varit kvar halvplonk och uppenbara barnarov om man inte köat en halvtimme innan öppning. Nu vet jag ju hur bra det är. ;)

Det var lite samma med munskänkarnas provningar för min del, hade ingen aning om att framför allt maten höll så hög klass. :)

Hur som helst hade fler provningsnoter från Sommelierernas dag varit jätteskoj.
 
Last edited:

Pontus

Medlem
Branschmässa. Allt var gratis. Privatpersoner fick dock betala en enkel summa på 200 pix för att därefter prova obegränsat. Inte mycket till kostnad således.

Det fanns mängder av bra vin från de flesta hörn av vinvärlden, självklart mängder av bra bdx. Löjligt hög nivå totalt sett. :)

Behöver man anmäla sig som privatperson, eller är det bara att gå dit?
 

grappa

Medlem
Tittade också in igår på Sommelierernas dag och kan bara instämma med Mattias. Väldigt hög klass på varorna. 4 h och 80 viner men hann bara med delar av utbudet. Gick mest på nyfikenhet och mindre på "klassvarorna". Inte så mycket till smaknoter tyvärr.
Höjdpunkter:
En Fransk Albarinho (aldrig testat) Laurent Miguel, distriktet Lagrasse.
Vit Chateau Musar, 2006. Häftigt vin!
En vinmakare som specialiserar sig på vin från gamla stockar, Tres Tres Viellie Vignes. Testade såväl deras Coteau du Vendomois från ovanliga druvan Pineau d'Aunis som var en riktig rackare av strävhet och deras Les Comtes de Vocane på Gamay från Beaujolais.
Michel Gros, Vosne Romané, Clos de Réas, riktigt läcker.
La Mujer Canon, vin från Madrid (fösta gången jag testar), riktigt bra vin.
 

Mattias Schyberg

Administratör
Tittade också in igår på Sommelierernas dag och kan bara instämma med Mattias. Väldigt hög klass på varorna. 4 h och 80 viner men hann bara med delar av utbudet. Gick mest på nyfikenhet och mindre på "klassvarorna". Inte så mycket till smaknoter tyvärr.
Höjdpunkter:
En Fransk Albarinho (aldrig testat) Laurent Miguel, distriktet Lagrasse.
Vit Chateau Musar, 2006. Häftigt vin!
En vinmakare som specialiserar sig på vin från gamla stockar, Tres Tres Viellie Vignes. Testade såväl deras Coteau du Vendomois från ovanliga druvan Pineau d'Aunis som var en riktig rackare av strävhet och deras Les Comtes de Vocane på Gamay från Beaujolais.
Michel Gros, Vosne Romané, Clos de Réas, riktigt läcker.
La Mujer Canon, vin från Madrid (fösta gången jag testar), riktigt bra vin.
Såg du inte mig där i vimlet? Hade ju varit trevligt att skaka tass! :)
 
J

Joakim Staf

En vertikal med Az Michele Taliano Barbaresco "Ad Altiora" 2009-2012 .Grymt bra viner
image.jpeg


Utlåtande kommer imorgon kväll, när dimman har lättat och smaklökarna är i takt igen
 

Daniel A

Administratör
1995 E. Guigal, La Doriane - Condrieu
@Vino fino ! Minns jag rätt när jag minns att du nämnt att Condrieu med ålder kan vara riktigt trevligt? Eller var det @StefanAkiko ? Båda två? Oavsett: TACK! Vilken grej. Jobbade i Stockholm igår, och kunde inte motstå Eriks Vinbar. Den här flaskan har jag spanat på tidigare, men aldrig slagit till på. Vitvinsnekrofilen i mig var framme igår dock!

iN6T0gT.jpg



Vilka mognadstoner! Blöt höstskog, mylla, bokna äpplen, valnötter, vag saffranston, torkad aprikos, och en rad andra knappt förnimmbara dofter. Komplext är det helt klart. På tungen kommer årets överraskning: syran är förhållandevis pigg! Frukt finns det där också. Äpplen, nötter, viss kryddighet. Det här vinet bär sin ålder med stolthet! 92p.

Så… undra hur lång tid det kommer dröja innan jag får nöjet att smaka 20+ år gammal Condrieu igen? :D
 

Vino fino

Medlem
1995 E. Guigal, La Doriane - Condrieu
@Vino fino ! Minns jag rätt när jag minns att du nämnt att Condrieu med ålder kan vara riktigt trevligt?
Stämmer bra. 20-årig Condrieu är överlägsen 3-årig Condrieu... :)

Jag/vi har varit inne på det i andra trådar, men det finns många vintyper som tvärsäkert avfärdas (av folk som aldrig provat) som lagringsodugliga men som i själva verket är fantastiska kandidater till en vital ålderdom. Exempelvis långlagrad Sauvignon Blanc, Beaujolais, Muscadet, m.fl.
 

hultman

Medlem
Var på provning av 82/83 i Margaux igår med Munskänkarna. Giscours, Palmer och Margaux stod i fokus. Imponerades över 83 Palmer som jag satte som tvåa totalt, utmanade på allvar 82 Margaux som dock var strået vassare. 83 Margaux trea och 82 Palmer fyra. Giscours hade inte en chans och sattes snabbt vid doftning, upplevde att det passerat bäst före sedan länge. Någon föredrog Giscours men sannolikt pga deras "spännande" källardofter och lite svamp. Alla provades halvblint men först provades 83orna, därefter 82. Avslutningsvis drack vi 61 Margaux som var oerhört livfull. Mycket röda vinbär och bra kropp, lite kortare frukt än vanligt men väl kompenserat av resten.

61 Margaux bäst av de alla, tveklöst. Aldrig upplevt större doft.
 

Attachments

  • image.jpg
    image.jpg
    60,8 KB · Visningar: 238

chambertin

Medlem
Känns fattigt att komma med mina Malbec-noter efter @hultman härliga eskapader i Margaux. Grym provning !

Hade i alla fall en provning som jag höll på temat Malbec för ett tag sedan. Var ju sent ute med planeringen och trodde jag kunde få med ngn intressant Cahors men det blev inget av det så Argentinsk Malbec för hela slanten blev det.

2012, Arnaldo B.Etchart Malbec
Ganska stor doft med mkt rostade fat, plommon, té och svarta vinbär. Inte speciellt komplext utan mer rätt på. Ung och eldig i smaken, bra syror men ganska kort och väldigt mjuka tanniner. (86P)
(60% Malbec, 25% CS, 15% Tannat)

2012, Clos de los Siete
Först väldigt blyg doft med mkt svarta vinbär,lakrits,ljusa röda bär, fat (inte så rostat som Etchart) och en svag puff av Aceton i början. Växer ut mer med luft men bibehåller en mer Bdx-aktig profil hela tiden. Smaken är ganska kraftfull med täta tanniner uppbackat av bra fruktsyra och ett rent och långt avslut. (89P)
(53% Malbec, 18% CS, 17% Merlot, 11% Syrah, 1% Petit Verdot)

2012, Catena Alta Historic Rows Malbec
Stor intensiv doft med lite rostade fat, kakao, mkt plommon och mogna svarta vinbär samt en del malo-ton efter hand. Läcker och intressant från början men växer än mer under kvällen. Smakmässigt det mest intressanta (för mig) under kvällen med härlig intensitet och tät frukt uppbackat med aningens kärva tanniner i nuläget. Ganska tydlig fruktsötma i dagsläget men vg längd och avslut finns det inget att klaga på. Kvällens vin för min del och ser gärna några flaskor av detta i källaren för att se vad det kan bli av den. (93P)
(100% Malbec)

2013, Quara Single Vineyard Malbec
Stor intensiv köttig och lite rökig doft med varmfruktig ton. Mycket svarta vinbär, vanilj, smörkola och viol men kanske lite klumpig. Smaken är mjuk, okomplicerad och medellång. Har en uns bitterhet (pressvin, kärnor ?) som inte är helt angenämt men som dämpas av en liten sötma. (87P)
(100% Malbec)

2012, Catena Zapata Nicasia Vineyard
Enormt intensiv doft med massor av allt (fat, smörkola, cederträ, stjärnanis, björnbär…). Kraften man misstänker från doften finns där även i smaken som är tuggbar med mycket fattanniner, massiv frukt och tanniner. Eftersmaken hänger i en rejäl lång minut eller två och har inga orena drag eller skavanker. Lite mycket av allt dock för min del och finliret som kanske finns bakom body-buildern syns och märks inte vilket är synd. Potentialen finns där säkert med en del år på rygg men är svårt för mig att avgöra då jag inte druckit särskilt mycket Malbec av den här kalibern, vare sig ungt eller moget. (92P nu, kanske 95P som moget)
(93% Malbec, 7% CF)
 

LeChat

Medlem
image.jpeg


Köpte en låda, 12 st, av denna 2010 Produttori del Barbaresco, minns inte när. De flesta är uppdruckna och har inte haft någon jättebra relation till dessa flaskor men ikväll tycker jag faktiskt att det börjar likna något! Faten känns mer integrerade. Läskande, lagom tanniner och bra syra. Det finns en angenäm beska som jag inte vet var den kommer ifrån men jag tror att den blivit extra tydlig med den låga serveringstemperaturen 12-13 grader. Men gott är det :) .....tyvärr bara 3 flaskor kvar :(
 

chambertin

Medlem
Visa bifogad bild 6309

Köpte en låda, 12 st, av denna 2010 Produttori del Barbaresco, minns inte när. De flesta är uppdruckna och har inte haft någon jättebra relation till dessa flaskor men ikväll tycker jag faktiskt att det börjar likna något! Faten känns mer integrerade. Läskande, lagom tanniner och bra syra. Det finns en angenäm beska som jag inte vet var den kommer ifrån men jag tror att den blivit extra tydlig med den låga serveringstemperaturen 12-13 grader. Men gott är det :) .....tyvärr bara 3 flaskor kvar :(
Finns en hel del Produttori hos Philipson Wine (Dk).
 

jlp1

Medlem
Blev besviken igår, kanske borde jag inte bli förvånad. Nivån på vinerna jag dricker har ökat minst 100% det senaste året och när jag i går provade ett par enklare viner jag plockat upp bland nyheterna på Systembolaget så haglade besvikelserna tungt...

Visa bifogad bild 1323

2010 Coranto Reserva Carignan (78p) (www.systembolaget.se/6450)
Ja, vad skall man säga. Hade hoppats på lite intressant druvkaraktär, då Carignan har varit intressant när jag testat andra mer kvalitativa viner på druvan (har dock inte koll på vad som utmärker druvkaraktären). Detta var tyvärr trist. Grönt till tusen med mängder av svartavinbärsgummin och en ekfatskaraktär som var allt annat än charmig. Viss syra och tannin fanns där, vinet var ganska fylligt, men eftersmaken var besk med rimlig längd som dock enbart var till besvär. Kommer inte dricka mer än det glas jag tog. Det blir till att vaska. Kanske börjar jag bli bortskämd?

2011 Terra di San Leonardo (84p) (www.systembolaget.se/91187)
Klart trevligare vin på alla sätt och vis, men att detta påstås vara en Bordeaux-blend förvånar mig oerhört. Ingen cabbighet att hitta alls. Detta andas Italien dock, utan tvekan. Hög syra och röda bär åt plommon och körsbär i en oljig och aningen söt tappning med mängder av torkade blommor. Känns som en ripasso ungefär, men med viss skitig komplexitet. Ganska trevligt och lättdrucket och med tanke på priset så kanske man inte borde förvänta sig mer. Trevligt bordsvin utan finess, typ.
Testar Coranto just nu och för 49:- som det är sänkt till så är det riktigt gott, doft en 5:a och smak en 4:a för priset.
 
Toppen