chambertin
Medlem
Har spenderat helgen i Kapstaden och gjort några vingårdsbesök i närheten. Börjar med det första igår. Här en sammanfattning från anteckningar och minnet.
Klein Constantia:
Hade bokat besök här med guidning och visning runt källare och vingårdarna. Verkligen proffsigt och kunnigt av Alan Wickstrom som visade runt. Efteråt provning av deras bästa Estate range-viner och så sist Vin de Constance förstås. Enda stället jag inte tog antecknngar på eftersom jag stod och diskuterade med Alan om vinerna och allt annat under tiden.
2015 Estate Range Sauvignon Blanc
Har hafte en längre period där SB inte alls intresserat mig förutom då det vankas getost av det färskare slaget. Speciellt avog har jag nog varit till dom extrema krusbär- och fläderbomberna som knappt liknar vin längre. Det här är ganska långt ifrån den typen av vin och spelar mer på läskande syror och inte så utmärkande aromer från jäsningen. För tankarna mer mot övre Loire än Nya Zealand så att säga. (85P)
2015 Estate Range Metis Sauvignon Blanc
En SB med helt annorlunda karaktär med lite mer skit och gamla fat i bakgrunden och flinta/sten-mineral så det nästan dammar om det. Ingen fläder eller krusbär utan mer viat vinbär och vinbärsblad. Läskande syra även här men mer och fylligare munkänsla än den vanliga Estate.
Detta vin görs som en karbonkopia på Pascal Jolivets viner i ett nära samarbete egendomarna emellan. Bara naturlig jäst, ingen omrörning av vinet på jästen och lång lagring med jäst på äldre fat. Inget svavel förutom vid buteljering. Druvorna skyddas efter ankomst till vineriet med kvävgas så att man kan få ut maximalt med självrunnen must ur druvorna innan dom pressas. (89P)
2015 Estate Range Riesling
Helt torr Riesling med ljuvligt ung och blommig doft med päron, litchie och gröna äpplen. Mer drag åt Rheinhessen och Pfalz än Mosel i stilen. Balanserad frisk syra men frukten i förarsätet gör den klart njutbar redan nu. (85P)
2015 Estate Range Chardonnay
Inte så mkt minne av denna men ganska fatig men intressant och komplex doft som inte riktigt backades upp fullt ut i smaken just nu. Såklart väldigt ung och i en lite alkoholsvagare stil som inte är så svulstig (svalt klimat i Constantia med svala vindar från havet nästan hela året) så det här kan nog bli riktigt trevligt med 1-2 år till på rygg. (86P)
2013 Estate Range Red Blend
En mix av CS, Petit Verdot och Malbec där Cabernet- och Malbeckomponenterna dominerar intrycket idag ihop med en varsam men tydlig fatbehandling. Ganska expressiv doft med både svala och varma intryck. I munnen trycker tanninerna från eken till ganska ordentligt men är i bra balans med övriga delar. Inget att spara till barnbarnen kanske men om man inte dricker det nu på frukten så kommer den helt klart att visa lite mer balans och utveckling med 2-4 år på rygg. Stilmässigt så landar jag någonstans mellan en Bdx och en Bdx-blend från Bolgheri. (88P)
2013 Vin de Constance
Och så då vinet som jag främst kommit för. Supertät och myskig Muscat-näsa med massor av fat utan att bli träigt. Ekdelen får mig att tänka på gammal Tawny men utan stjärnanisen. Russintoner i stil som hos en Trockenbeerenauslese men med en helt annorlunda och minder klumpig känsla poppar ur glaset och bedövar nästan näsan. Den här är mycket tydligare Muscat än t.ex 2008 (som jag cyklade iväg mot Barsac första gången jag fick den blint) men det kanske mest beror på att den är så mycket yngre och att denna årgången fått lite kortare tid på fat än de tidigare (ny vinmakare fr.o.m årgång -12). I munnen exploderar den med lager på lager av kanderad frukt, torkade aprikoser, rostad citrus, eneträ (?!) och vanilj/ek/fugde. Tanninerna från eken ger verkligen fint stöd åt vinet och sötman är hög men blir aldrig jolmig (172g/l). (95P)
Klein Constantia:
Hade bokat besök här med guidning och visning runt källare och vingårdarna. Verkligen proffsigt och kunnigt av Alan Wickstrom som visade runt. Efteråt provning av deras bästa Estate range-viner och så sist Vin de Constance förstås. Enda stället jag inte tog antecknngar på eftersom jag stod och diskuterade med Alan om vinerna och allt annat under tiden.
2015 Estate Range Sauvignon Blanc
Har hafte en längre period där SB inte alls intresserat mig förutom då det vankas getost av det färskare slaget. Speciellt avog har jag nog varit till dom extrema krusbär- och fläderbomberna som knappt liknar vin längre. Det här är ganska långt ifrån den typen av vin och spelar mer på läskande syror och inte så utmärkande aromer från jäsningen. För tankarna mer mot övre Loire än Nya Zealand så att säga. (85P)
2015 Estate Range Metis Sauvignon Blanc
En SB med helt annorlunda karaktär med lite mer skit och gamla fat i bakgrunden och flinta/sten-mineral så det nästan dammar om det. Ingen fläder eller krusbär utan mer viat vinbär och vinbärsblad. Läskande syra även här men mer och fylligare munkänsla än den vanliga Estate.
Detta vin görs som en karbonkopia på Pascal Jolivets viner i ett nära samarbete egendomarna emellan. Bara naturlig jäst, ingen omrörning av vinet på jästen och lång lagring med jäst på äldre fat. Inget svavel förutom vid buteljering. Druvorna skyddas efter ankomst till vineriet med kvävgas så att man kan få ut maximalt med självrunnen must ur druvorna innan dom pressas. (89P)
2015 Estate Range Riesling
Helt torr Riesling med ljuvligt ung och blommig doft med päron, litchie och gröna äpplen. Mer drag åt Rheinhessen och Pfalz än Mosel i stilen. Balanserad frisk syra men frukten i förarsätet gör den klart njutbar redan nu. (85P)
2015 Estate Range Chardonnay
Inte så mkt minne av denna men ganska fatig men intressant och komplex doft som inte riktigt backades upp fullt ut i smaken just nu. Såklart väldigt ung och i en lite alkoholsvagare stil som inte är så svulstig (svalt klimat i Constantia med svala vindar från havet nästan hela året) så det här kan nog bli riktigt trevligt med 1-2 år till på rygg. (86P)
2013 Estate Range Red Blend
En mix av CS, Petit Verdot och Malbec där Cabernet- och Malbeckomponenterna dominerar intrycket idag ihop med en varsam men tydlig fatbehandling. Ganska expressiv doft med både svala och varma intryck. I munnen trycker tanninerna från eken till ganska ordentligt men är i bra balans med övriga delar. Inget att spara till barnbarnen kanske men om man inte dricker det nu på frukten så kommer den helt klart att visa lite mer balans och utveckling med 2-4 år på rygg. Stilmässigt så landar jag någonstans mellan en Bdx och en Bdx-blend från Bolgheri. (88P)
2013 Vin de Constance
Och så då vinet som jag främst kommit för. Supertät och myskig Muscat-näsa med massor av fat utan att bli träigt. Ekdelen får mig att tänka på gammal Tawny men utan stjärnanisen. Russintoner i stil som hos en Trockenbeerenauslese men med en helt annorlunda och minder klumpig känsla poppar ur glaset och bedövar nästan näsan. Den här är mycket tydligare Muscat än t.ex 2008 (som jag cyklade iväg mot Barsac första gången jag fick den blint) men det kanske mest beror på att den är så mycket yngre och att denna årgången fått lite kortare tid på fat än de tidigare (ny vinmakare fr.o.m årgång -12). I munnen exploderar den med lager på lager av kanderad frukt, torkade aprikoser, rostad citrus, eneträ (?!) och vanilj/ek/fugde. Tanninerna från eken ger verkligen fint stöd åt vinet och sötman är hög men blir aldrig jolmig (172g/l). (95P)