Tjena.
Ny medlem och vinmakare här. Har aldrig varit speciell bra på beskrivningar och noteringar, vet bara vad jag gillar. Men ska försöka bidra med några erfarenheter från sista tiden.
Smak går ju som sagt i vågor. Jag har fortfarande en rätt stor Amarone-samling från min ungdom. Efter det snöade jag in på lättare viner some Pinot, Beaujolais etc. Och nu sist har det varit en naturvinskick i några år - ju jästigare, ofiltrerat etc, desto bättre. Men börjar återvända till mer klassiska attribut. Och just sista månaderna har vi haft chansen att smaka på mer klassiska Kalifornier. Och ett par nyare Europeer.
USA-viner:
Ett av mina absoluta favoriter nånsin, är
Alban Vineyards Syrah från Edna Valley i Paso Robles. Årgång 2014. Har aldrig varit nån stor kännare eller konsument av Syrah, men den här är tamejfan perfekt. En utmärkt balans mellan alla tanniner, fyllighet och avslut. Vinet var inte direkt billigt runt $55, men efter man smakat det så kan jag bara säga det är värt varenda slant. Köpte precis två flaskor till, och fler lär det bli.
För några år sedan var jag och frugan uppe i Napa på en sån där weekend-trip med vinprovning. Köpte ett par flaskor med oss från
Stag's Leap (ej att förväxlas med Stags' Leap). Några sitter i källaren än, men deras lite billigare
Artemis Cab Sauvignon 2014 öppnade vi för några veckors sedan till en helt vanlig veckodagsmiddag. Herregud, vilket fulländat vin! Perfekt balans åt alla håll. Ångrade med en gång att jag inte hade köpt mer av det. Ett typexempel på den mer traditionella typen av kaliforniska viner (dit
Ridge Vineyards också hör smakmässigt), som är nånstans mittemellan nya och gamla världen. Fantastiskt hantverk. Rekommenderas varmt. Tror det ligger på runt $45 här.
Kultklassikerna från Kalifornien inom Pinot Noir,
Williams Selyem, testade vi också. Detta var 2016 års årgång. Mkt bra, välbalanserat, kanske med en aning rökighet. Kändes fylligare än Pinot gör normalt. Tyckte kanske det var lite i överlag att ta $65 för detta vin, men det var synnerligen gott. För mig, dock, är det nästan omöjligt att slå
King Estates från Oregon på Pinot (som dessutom är mkt billigare). För mig är det helt enkelt mållinjen när det gäller Pinots. Vinkännare jag känner kommer alltid dragandes med svindyra Pinots som ska vara så himla bra. Senast var det
Paul Lato en vinkille jag känner hävdade var den bästa Pinot han druckit. Det var gott, men hade för mig personligen inte en chans mot King Estate. Paul Lato kostade också $95, medans King Estate är kanske en tredjedel av det.... Nåja.
Bryan Harrington är en intressant vinmakare från San Francisco. Han gör lite vad jag gör, dvs jobbar ofta med lite bortglömda och ovanliga druvsorter. Hans
Harrington Mission testade vi mest för att det finns så få som gör vin på Mission-druvan. Hans viner är naturligt jästa, och detta vin är karboniskt macererat (stavning?). Fantastiskt gott. Sprudlande och lite hoppigt i munnen, väldigt lätt i rödtonen och med mkt frukt, men utan att vara det minsta sött eller sakna struktur. Ett perfekt sommarrött. Gillade det så mkt att jag köpte faktisk fler av det efteråt. Senare, när jag skördade våra Mission-rankor, fick jag reda på att han köper druvor från exakt samma vingård som oss! Men vårt vin blir betydligt fylligare i tonen - mer tanniner och längre avslut. Och djupare färg.
Ett par Europeer:
Hade hört så himla mycket om
Josko Gravners Ribolla Gialla. Kultikt orange vin som får dra på skalen i 6 månader i amfora, och sen lagras på ek i 6 år. Eftersom jag gör ett liknande vin på Marsanne, så var jag extra nyfiken på just detta. Inte ett billigt vin, och efterfrågan är stor. Runt $100 per flaska. Tyvärr gjorde vi misstaget att kyla vinet lite för mkt, rookie som man är på orange viner. Så i början var det inte helt lätt att ta till sig. Enorma tanniner, nästan överväldigande. men efter ett tag, när det fått luftats lite och varmt upp sig, kom ett helt nytt vin fram. Helt plötslig avtog tanninerna litegrann och det kom nån slags torkad frukt och långt avslut. I slutändan var vi båda eniga om att det var ett fantastiskt vin, men det kräver rätt tillfälle. Inte nåt man sitter och småsippar på i goda vänners lag och beställer mer flaskor av, utan ett vin "on a mission". Dvs, nog bäst att dricka med en måltid. Gärna en rejäl måltid - nåt man i vanliga fall skulle dricka rött till.
Alto Montcayo 2015 var ett spanskt Grenache-vin som en kompis var helt lyrisk över. Och jag höll med. Trots 16% alkoholhalt, kändes det inte alls hett eller spritaktigt, snarare tvärtom. Vinet är så himla fylligt och stort att det känns nästan som ett nya världen-vin. Och mkt riktigt, när jag efteråt läste på lite mer, så visar det sig att vinmakaren är en Australisk snubbe. Det märks. Druvorna är sent plockade och vinet känns mer som nåt från dom hör regionerna. Men otroligt gott i all sin storhet. Rekommenderas varmt.
Visa bifogad bild 15047 Visa bifogad bild 15048 Visa bifogad bild 15050 Visa bifogad bild 15051 Visa bifogad bild 15052 Visa bifogad bild 15053 Visa bifogad bild 15054 Visa bifogad bild 15055