Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Vingubben

Medlem
52C0DEA5-FD00-4FC3-AB3B-BA47555FEC48.jpeg

Château de Bois-Brincon Anjou Terre de Gres 2016
Övermogna äpplen, Päron, dadlar och humle i doften. På tungan är det första om slår en en perfekt mix av syra och sötma. Oxiderat med en mycket lång eftersmak. Annanas, lime och en lite trevlig beska. Fantastiskt vin. 93p
 

Wintermute

Medlem
Block Nine Caiden's Vineyards Pinot Noir 2015. Kalifornisk Pinne, helt utan svullen syltkänsla. Hallon och lingon, med ett uns katrinplommon. Kryddlåda med nejlikor, kryddpeppar och en aning kaffe i eftersmaken. Snygga tanniner. Kan nog lagras ytterligare något år. Jag tar i lite och säger en bit över 90 poäng.
Fjorton månader senare. Det har tillkommit en förnimmelse av övermogen frukt, amerikanska blåbär, rödbetor och kålrot. Eftersmak av gistna fat. Fortfarande ett mycket bra vin. Funkade bra till ryggbiff med tryffelsmör och stekt grönkål.
 
5B62A01E-B299-4BF1-B372-E013EA0DC9FF.jpeg
1999 Pierre Coursidon, Saint-Joseph L’Olivaie.
Inte allt för inspirerande. Visst det funkar fortfarande och visar upp lite typiska karaktärsdrag. Men på det stora hela är det lite för tunt och saknar kroppen för att vara riktigt bra. Det funkar till vardags och även om vinet fortfarande lever så finns det ingen poäng att låta det bli så hör gammalt.

1997 Ridge, York Creek, Petite Sirah
Det här är riktigt bra. 21 år ungt skulle jag säga. Färgen är mörk, nästan lila, inte minsta tendens till tegel. Doftar mörka frukter. Smaken domineras av mörka frukter även om man kan känna viss förnimmelse av sekundäraromer. Tanninerna har helt klart börja mjukna upp även om jag inte tror att de var brutala från början. Har en flaska till i källarn och den kommer jag inte röra förrän tidigast 2025. Det här är riktigt bra.

Vet inte hur Lytton Estate, som nyligen släpptes på SB, står sig i jämförelse med York Creek men det hör är ett vin som klarar lång lagring även om det är rätt trevligt som ungt.
 

Laigaard

Medlem
Älskar den här skumpan. Tycker att, för mycket brödighet i Champagne ger ett unket intryck. Rent av äckligt. Är jag ensam om det?

Beror lite på vilka andra komponenter som tar uttryck. Mycket jästtoner är trevligt men det ska vara i balans med frukt, fat och tertiära inslag.

Jag har svårt för champagne med dominerande gul frukt och grapebeska.
 
Visa bifogad bild 15168
Château de Bois-Brincon Anjou Terre de Gres 2016
Övermogna äpplen, Päron, dadlar och humle i doften. På tungan är det första om slår en en perfekt mix av syra och sötma. Oxiderat med en mycket lång eftersmak. Annanas, lime och en lite trevlig beska. Fantastiskt vin. 93p
vad kul! Jag läste recensionen av @Patrik Sellin och tänkte att detta kunde vara något för mig. Nu stärkt i den tanken :)
 

Patrik Sellin

fd Innertällmo Bryggeri
Visa bifogad bild 15168
Château de Bois-Brincon Anjou Terre de Gres 2016
Övermogna äpplen, Päron, dadlar och humle i doften. På tungan är det första om slår en en perfekt mix av syra och sötma. Oxiderat med en mycket lång eftersmak. Annanas, lime och en lite trevlig beska. Fantastiskt vin. 93p
Kul! Plockade upp en flaska igår för att testa om den är lika bra som den var på provningen. På dig verkar det som det är fallet.
 
Dessa genomgående trevliga viner dracks i helgen i goda vänners lag:

IMG_3901.JPG

Le Rocher des Violettes 2016 Chenin (Xavier Weisskopf) - från en av de senaste lådorna från Pompette. Verkar som den tog slut direkt. Har även druckit en cab franc från samma låda som var om möjligt ännu bättre. Hög standard på dessa lådor får jag säga!
Gulfruktig och med massa (våt) lammull. Känns som det är mycket mogen frukt men ingen eller enbart gamla ekfat. Vilket är trevligt. Ren och fin i munnen med massor av syra. Riktigt god.

Bordeaux-tema:

IMG_3899.JPG


La Mission Haut Brion 2002
Robert P skrev så här om vinet när det låg i fat: "Extensive amounts of dry tannin in the finish may prove to be a liability after bottling. Nevertheless, this 2002 possesses plenty of power, a dense ruby/purple color, and a sweet nose of hot rocks intermixed with black currants, plums, cherries, and spice box. Medium-bodied and tannic, it cuts a large swath across the palate. The tannin will need to be monitored. If it becomes better integrated, this wine will be outstanding as well as long lived. At this stage, it is similar in structure to the 1996 and 1988. Anticipated maturity: 2008-2020."

Själv kan jag konstatera att detta är riktigt gott och en Bordeaux blend i min smak. Finfin näsa med våt piptobak, flera sorters bär, litet kryddor och läder men inte så mycket som man skulle kunna tro. Visst finns där ett grepp, men mer syradrivet, tanninerna är perfekt sandpappermjuka och lyxiga vid det här laget. Elegant och mineraldrivet, med en syra som inte släpper taget. Kanske inte kommer spara nästa flaska mer än några år till. Tror att det är ungefär 50 % Cabernet Sauvignon, 40 % merlot och 10 % Cabernet Franc.

Fisher Vineyards Cabernet Sauvignon Lamb Vineyard 1997

Kändes att det var riktigt mycket söt fin frukt under. Men tyvärr helt korkad.

Rhône-tema:

IMG_3900.JPG


Guigal Côte-Rôtie Brune et Blonde 2010

Först är den rätt ogin och stängd. Man känner att det finns kvalitet men det kommer inte helt till uttryck. I typ sex timmar, trots dekantering förblir det så och jag börjar känna mig rätt besviken. Och sen, magi! Helt plötsligt har den öppnat upp och är både parfymerat blommig och full av kanel och till och med litet grillat sidfläsk med hoisinsås. Samtidigt mjuknar texturen och den känns helt underbar i munnen. Riktigt höjdarvin, men glöm inte att dekantera om det ska drickas närmaste decenniet.

Montirius Vacqueyras Le Clos 2015
50 % Syrah och 50 % Grenache. Lagrad på cementtank. Litet reduktion aromer (typ tulpanstjälkar i vatten som fått stå ett par dagar), men därunder finns en ren fin fruktighet som är riktgt läcker. Hörnen är avrundade och detta är fantastiskt drickbart. Har garderobslagrats. Detta var tredje flaskan och alla tre har varit konsistenta och riktigt bra. Detta är i mitt tycke ett rejält snäpp upp från t ex deras Garrigues (också Vacqueyras) och Terre d'ainé (Gigondas) som i och för sig är mer Grenache-dominerade. Verkligen prisvärt.

Arnot-Roberts Sonoma Coast Syrah 2016 (ej bild)
Jag sätter detta i paritet med Guigals Brune et Blonde, dock med förbehållet att detta är mer ofärdigt och ett helt annat uttryck, dvs egentligen är dessa viner varandras motsatser, där det ena är blommigt och ekat och det andra är rått kött, kylskåpskalla blåbär, rent och strängt och med en munvattnande syra.
 
Last edited:
Testat två bubbliga nyheter från fasta sortimentet.
La Farra är en prosecco som var, i mitt tycke, helt charmlös och med tunna smaker. Aldrig mer.
Michelle var däremot riktigt god och hade kunnat bli lite av ett husbubbel om inte sockerhalten hade tvingat mig från att avstå. Men riktigt hög bang for buck.
Jag tycker att https://www.systembolaget.se/dryck/mousserande-viner/loxarel-a-pel-747001 är ett trevligt bubbel i det fasta sortimentet - stram och torr och fin, visserligen inte så mycket komplexitet att tala om, men håller ihop fint. för 99 kr.
 

Vingubben

Medlem
vad kul! Jag läste recensionen av @Patrik Sellin och tänkte att detta kunde vara något för mig. Nu stärkt i den tanken :)
Kul! Plockade upp en flaska igår för att testa om den är lika bra som den var på provningen. På dig verkar det som det är fallet.
Hade en skvätt kvar i kylen som jag drack idag tillsammans med en lagrad Comte. Undebart. Den är så aromatisk (på ett bra sätt) så jag tror att den skulle funka riktigt bra med en Stilton eller liknande. Kommer att plocka upp ett gäng flaskor på måndag.
 

thunberg

Flaskfantast
Administratör
2012 Piaggia (Vannucci) Carmignano Il Sasso
Klarröd med begynnande mognadsfärg i kanten. Första doften med en liten skvätt i glaset direkt efter öppnandet bjuder på ceder, coctailbärslag, kanel, vitpeppar. Efter ett tag framträder körsbär och kryddnejlika. En sval, slank känsla i munnen med dadlar, körsbär, mogna blå plommon och fat. Mognad men just nu på den fina linjen mellan ungt och moget. Korta sandiga tanniner, lätt syra med en lätt till medel kropp.
88 p (50+5+12+15+6)
 

Mattias Schyberg

Administratör
Tänk att vin och mat kan vara så förbenat trevligt en söndag i december.

Vi hade julavslutning med en av mina provningsgrupper igår på vinbaren Barsac. Som så ofta vid den här typen av tillställningar tenderar det att bli för mycket av det goda, men jag klagar verkligen inte. Många utropstecken blev det, men också en del besvikelser, även om det givetvis är få grejer som var mediokert med något enstaka undantag.

CE845E96-C7DC-4396-AB15-4216ACD9A41F.jpeg


Först ut och kvällens enda muscadet (från 2010) blev magisk ihop med våra inledande ostron föga förvånande. De tre vinerna nedtill dracks i samband med mingel och kollektiv matlagning. Seven Springs imponerade mest på mig (klassisk oregon i härlig, elegant stil), men visst känns även Henriot -08 som en lovande champagne som mest troligt kommer att bli superb med lite mognadskomplexitet. Freisan var allt annat än intressant i sammanhanget.

215A8694-7F2B-42C5-8ACA-A4DCF610E752.jpeg


Magiskt heat på pappret. Visst tusan kändes Selosse igen även i sin lätt sötade stil, men jag blev mest besviken på att den kändes aninen mesig i jämförelse med konkurrensen. Den växte visserligen några tum under måltiden, men ändå. Le Mont vann mitt hjärta ganska överlägset med sin perfekt avvägda sötma till chilihettan. Rieslingen behöver nog inte nämnas. I perfekt form och klassisk, men aningen för söt i sammanhanget. Maten bestod av kräfta med mango, chili och annat smått och gott.

E6B0CB14-6AA3-4BAC-9B0E-90FBC2349253.jpeg


Enkel carpaccio med pinjenöt, parmesan och tryffel. Makalöst trevlig barolo. Fortfarande ung, men med fin komplexitet och klassiska tradd-markörer av tjära, nypon, svamp, lakrits och torkade körsbär. Puligny-Montrachet från -99 är svårt att klaga på. Rysligt fin och smörig karaktär. Inte så nötig och fatig som jag hade hoppats, men fantastiskt bra!

E8D00D77-932C-41B1-AE96-4D1B5BA11597.jpeg


Piggvar med en brokig samling viner. Pinoten från Bouzy var ingen höjdare bör sägas, men kul att prova. Henriot -96 från magnum levererade toppklass med mängder av hasselnöt och krut. Stor tumme upp! Pitasso var nog ganska bra, men var för "plastig", generisk och murrig för att få applåder.

54161576-FBAB-4900-B6F9-BF65F63B1C30.jpeg


Wallenbergare med ankleversås. Fy bubblan vad läckert med den mest vitala 50-tals-bordeaux jag provat. Mängder av tjära, torkad frukt och gamla murkna fat. Bäst i heatet blev den klassiska och stilsäkra Pontet-Canet -96. Väl värt att nämna är att Couly-Duteil -89 stod upp riktigt jäkla bra i konkurrensen och upplevedes klart fräschast av de tre. Ett kap för sin peng! Ni som köpte på er bör känna er mycket nöjda och känn ingen stress att korka upp.

FCAEA090-16BC-42D5-8F60-72BBA5A2379F.jpeg


Kalvbräss och kalvfilé med rotselleri och härlig sås. Cornasen var lite väl kaffe och choklad-fatig i början, men kvickande till med luft. Ingen höjdare i slutändan oavsett. Roagna -04 var fortfarande väl ung och sluten, men visst levererades nebbiolo av hög klass.

D458E0B9-BF6C-4A52-8FFC-D128A11175A7.jpeg


Creme brulee och en trio sötisar. Sauternes tog hem segern med gigantisk marginal. Snorläcker saffransbomb i oerhört karamelliserad stil. Italienaren ska vara bra på pappret, men för mig blev det en ganska ljummen upplevelse.

A4355A4E-74E1-4BF0-977F-1A3D2C47A5C9.jpeg


Lite blandade bonusar. Sarget fick mig upp i semi-brygga. Mängder av kaffekaramell och stall i läcker stil. Kanske inte den där riktigt höga intensiteten i munnen, men arommässigt var det ett av kvällens utropstecken. Goutorbe var riktigt god, men minns inte så mycket mer, likaså gick etna ganska obemärkt förbi.

Grym kväll! :)

Ps. Om ni undrar vilken rätt som jag ansvarade för ihop med ett par andra så var det carpaccion. Det var lätt fixat! :D
 

Dan

Medlem
Ny på forumet, har druckit en hel del vin genom åren men tänkte bredda kunskaperna och hittade då till detta eminenta forum! Sannolikt blir det ingen billig resa men hoppas på många trevliga vinupplevelser på vägen..

I lördags vara det kalkonmiddag med vänner, till maten drack vi Irony 2017 från Kalifornien, inget man hoppar högt över men det funkade fint till fågeln med fyllning och sås på sky/port/grädde. När vi satt och ljög efter middag och dessert kunde jag inte sluta tänka på Egly-Ouriet - Vignes de Vrigny-flaskorna som låg ute i bilen. Enda posten från småpartisläppet 7/12 som jag inte fick tag på över webben så de plockades upp på bolaget i Gårda på vägen till middagen. Det var ingen i sällskapet som sade emot så en sådan korkades upp, lagom kyld efter en eftermiddag/kväll i baksätet på bilen :)

Ska inte ge mig på några smaknoteringar eller betygsättning förutom att den kändes annorlunda än mycket champagne jag druckit tidigare, en nästan lite fadd smak men på ett bra sätt. Kanske relaterat till valet av 100% Pinot Meunier? En av de bättre skumporna jag druckit på länge i alla fall. Ser fram emot att avnjuta återstående två flaskor i lite mer städat tillstånd och förhoppningsvis kunna göra en djupare analys..

Jag noterade förresten att det på Cellartracker finns årgång angivet på Vignes de Vrigny, men är den inte att betrakta som NV? Avses isf degorgeringsår eller hur tolkar ni det?
 

Adamanko

Medlem
Ny på forumet, har druckit en hel del vin genom åren men tänkte bredda kunskaperna och hittade då till detta eminenta forum! Sannolikt blir det ingen billig resa men hoppas på många trevliga vinupplevelser på vägen..

I lördags vara det kalkonmiddag med vänner, till maten drack vi Irony 2017 från Kalifornien, inget man hoppar högt över men det funkade fint till fågeln med fyllning och sås på sky/port/grädde. När vi satt och ljög efter middag och dessert kunde jag inte sluta tänka på Egly-Ouriet - Vignes de Vrigny-flaskorna som låg ute i bilen. Enda posten från småpartisläppet 7/12 som jag inte fick tag på över webben så de plockades upp på bolaget i Gårda på vägen till middagen. Det var ingen i sällskapet som sade emot så en sådan korkades upp, lagom kyld efter en eftermiddag/kväll i baksätet på bilen :)

Ska inte ge mig på några smaknoteringar eller betygsättning förutom att den kändes annorlunda än mycket champagne jag druckit tidigare, en nästan lite fadd smak men på ett bra sätt. Kanske relaterat till valet av 100% Pinot Meunier? En av de bättre skumporna jag druckit på länge i alla fall. Ser fram emot att avnjuta återstående två flaskor i lite mer städat tillstånd och förhoppningsvis kunna göra en djupare analys..

Jag noterade förresten att det på Cellartracker finns årgång angivet på Vignes de Vrigny, men är den inte att betrakta som NV? Avses isf degorgeringsår eller hur tolkar ni det?
Välkommen. Skönt att se att EO får bra betyg då jag har två flaskor hemma själv.
 

jrick

Medlem
Ny på forumet, har druckit en hel del vin genom åren men tänkte bredda kunskaperna och hittade då till detta eminenta forum! Sannolikt blir det ingen billig resa men hoppas på många trevliga vinupplevelser på vägen..

I lördags vara det kalkonmiddag med vänner, till maten drack vi Irony 2017 från Kalifornien, inget man hoppar högt över men det funkade fint till fågeln med fyllning och sås på sky/port/grädde. När vi satt och ljög efter middag och dessert kunde jag inte sluta tänka på Egly-Ouriet - Vignes de Vrigny-flaskorna som låg ute i bilen. Enda posten från småpartisläppet 7/12 som jag inte fick tag på över webben så de plockades upp på bolaget i Gårda på vägen till middagen. Det var ingen i sällskapet som sade emot så en sådan korkades upp, lagom kyld efter en eftermiddag/kväll i baksätet på bilen :)

Ska inte ge mig på några smaknoteringar eller betygsättning förutom att den kändes annorlunda än mycket champagne jag druckit tidigare, en nästan lite fadd smak men på ett bra sätt. Kanske relaterat till valet av 100% Pinot Meunier? En av de bättre skumporna jag druckit på länge i alla fall. Ser fram emot att avnjuta återstående två flaskor i lite mer städat tillstånd och förhoppningsvis kunna göra en djupare analys..

Jag noterade förresten att det på Cellartracker finns årgång angivet på Vignes de Vrigny, men är den inte att betrakta som NV? Avses isf degorgeringsår eller hur tolkar ni det?
Den är NV, denna upplaga som såldes nu på Systembolaget ska vara 2014/2013/2012. Jag gissar att folk skriver in ”årgångar” men menar degorgering eller inköpsår. Svårt att veta hur någon som lägger in 2018 som årgång på en champagne nu tänker...
 

Dan

Medlem
Tack för svar jrick! Det var det jag misstänkte, det fanns hur som helst även en NV att välja på CT när jag tittade lite närmare :)
 

Poussard

Medlem
Tack för svar jrick! Det var det jag misstänkte, det fanns hur som helst även en NV att välja på CT när jag tittade lite närmare :)
Det händer att jag skriver in årgång på en NV om vinet är från ett visst år men i övrigt inte uppfyller kraven för en vintage. Ville bara tillägga det.
 
Toppen