Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Keen

slan
Tänk om alla Bourgogne Blanc kunde smaka så här :).
2014 Arnaud Ente Bourgogne Blanc Chardonnay
Komplexitet vida över den klassificering den har. Årgången gör väl iofs sitt till.
Fantastiskt fin balans och en enorm finish. Otroligt bra vin! Undrar varifrån druvorna kommer?
Visa bifogad bild 20616

Drack den i lördags och kan bara instämma!
 

Attachments

  • 6249D9DA-EE24-4EFA-99A9-D3B385591AFF.jpeg
    6249D9DA-EE24-4EFA-99A9-D3B385591AFF.jpeg
    68,9 KB · Visningar: 118

LeChat

Medlem
719E3133-D91D-453C-8911-69429118C9F1.jpeg

2016 Domaine Léon Barral Faugères


Blev sugen på ett andra möte med denna Faugeres. Som förväntat var den enormt bra även denna gång. Faktiskt bättre i nuläget än den 2016 Pegau Reservee som jag drack för någon vecka sedan. Pegaun kommer säkert att utvecklas till något riktigt bra den med, men måste tyvärr säga att de animaliska, brettiga dragen som jag tycker utmärker just Pegau inte var lika tydliga. Årgången, tidpunkten eller flaskvariation? Det får tiden utvisa. Men ikväll var det ju Leon Barral: Genuint vin, jävligt trevligt!
 

LarsW

Medlem
Är till vanligt ingen Chablis-fan men omöjligt att inte bli charmad av viner som dessa.

Brocard Grand Cru Vaudesir 1998

Först en besvärande källar/kork doft dom tacksamt nog vädrades bort efter dekantering.
Sniffarvin deluxe! Kolaremmar. Persika. Romerska bågar. Hav och tång. Röda äpplen. Doften lovar så mycket...

...som smaken dessvärre inte infriar. Lite tunt men hittar citron och bokna äpplen. Earl grey och stenfrukt. Moget! Kort eftersmak.

För den magnifika doften får det i alla fall 88p

Brocard Grand Cru Bougros 2008 Magnum

Första intrycket när jag doftade på den var "Vilken trevlig BdB!"
I näsan är det citrus och krossade ostronskal. Rostad mandel. Diskret doft av krut och vanilj.

Härligt moget och samtidigt friskt i munnen. Som champagne utan bubblor!
Citron i alla dess former, grillad, konserverad och nypressad. Persika och igen vanilj... men denna är väl inte ekad? Kolafudge. En upplevelse av sötma samtidigt som det är gnistertorrt, har upplevt liknande hos Trimbach. Medel lång eftersmak.
Jättegod just nu! Vidöppet dricksfönster som nog är öppet flera år till.
Klar vinnare i kväll och jättekul med en så god Chablis!

91p

20200818_204526.jpg
 

sunqan

Vinös
Tänk om alla Bourgogne Blanc kunde smaka så här :).
2014 Arnaud Ente Bourgogne Blanc Chardonnay
Komplexitet vida över den klassificering den har. Årgången gör väl iofs sitt till.
Fantastiskt fin balans och en enorm finish. Otroligt bra vin! Undrar varifrån druvorna kommer?
Visa bifogad bild 20616
Synd bara att den gått upp så i pris... 2008 kostade 295 spänn 2011, 2014 hade gått upp till 519 2017, den verkar inte funnits hos bolis i senare årgångar. 2017 går att hitta för 1800-1900 på wine searcher, så det är väl där nånstans bolispriset borde ligga.

Frågan är - hur är lagringsbarheten, det finns ingen äldre än 2010 på winesearcher... ett vin för 300 som funkar att lagra 5-7 år är väl ok, men ett för 1800 känns sådär...
 

Vingubben

Medlem
Är till vanligt ingen Chablis-fan men omöjligt att inte bli charmad av viner som dessa.

Brocard Grand Cru Vaudesir 1998

Först en besvärande källar/kork doft dom tacksamt nog vädrades bort efter dekantering.
Sniffarvin deluxe! Kolaremmar. Persika. Romerska bågar. Hav och tång. Röda äpplen. Doften lovar så mycket...

...som smaken dessvärre inte infriar. Lite tunt men hittar citron och bokna äpplen. Earl grey och stenfrukt. Moget! Kort eftersmak.

För den magnifika doften får det i alla fall 88p

Brocard Grand Cru Bougros 2008 Magnum

Första intrycket när jag doftade på den var "Vilken trevlig BdB!"
I näsan är det citrus och krossade ostronskal. Rostad mandel. Diskret doft av krut och vanilj.

Härligt moget och samtidigt friskt i munnen. Som champagne utan bubblor!
Citron i alla dess former, grillad, konserverad och nypressad. Persika och igen vanilj... men denna är väl inte ekad? Kolafudge. En upplevelse av sötma samtidigt som det är gnistertorrt, har upplevt liknande hos Trimbach. Medel lång eftersmak.
Jättegod just nu! Vidöppet dricksfönster som nog är öppet flera år till.
Klar vinnare i kväll och jättekul med en så god Chablis!

91p

Visa bifogad bild 20620
Premox på Vaudesiren kanske? Låter lite så på din beskrivning.
 

The Wall

Medlem
2012 Mauro Vannucci Il Sasso Piaggia Carmignano

Middag utomhus och det är normalt StandArt som tjänstgör, men nyfikenheten galopperade iväg så Gold och, efter viss beslutsvånda, även Zalto Universal fick komma ut i det fria. Beslutsvånda? Jo, Il Sasso innehåller 70% sangiovese, 20% ”cabernet”, dvs sauv och franc, och 10% merlot samt 14% alkohol och med tanke på att cab sauv brukar kunna göra sig påmind även om det så är subtila kvantiteter funderade jag på Zalto Bx. Här gör jag en paus och funderar lite och kommer fram till att det är nog inte alltför ansträngande att hämta ytterligare ett glas. Ok, Zalto Bx är också med i matchen. Direkt från flaska till glas eftersom jag var lite sent hemkommen.

Zalto Universal är först ut; förutom den sedvanliga bittermandeln och körsbärskärnorna doftar det påtagligt eldigt och lite vilse, jag anar en tunnel. Det kommer lite grön paprika så småningom och möjligen aning svartvinbärsblad, men de är långt ifrån så tydliga som jag förväntade mig.

Zalto Bx är näst på tur; nästan som Universal men klart mer öppen och på gränsen till flyktig, dock att det dyker upp etylacetat i doften...som dessutom är på god väg att dominera. Aj då. Snurrar vidare på glaset och hittar lite torkad tång (växten, inte verktyget). Lite sjöbod på Gotlands norra västkust sas.

Gabriel StandArt; tätare och mer kompakt och koncentrerad doft, tunnelkänslan kommer tillbaka liknande Zalto Universal, men lite ”mindre/kortare”. Ok, mer doft i Universal, men inte nödvändigtvis bättre.

Gabriel Gold; doftmässigt samma intryck som i StandArt, men jag kom just på en praktisk skillnad, det känns annorlunda (till det bättre) med ett supertunt glas på överläppen under näsan jämfört med det lite kraftigare StandArt.

I munnen, samma ordning som ovan, Universal är först ut: syrligt, eldigt, viss beska, kvardröjande eftersmak, känns tyvärr som att merlot gör sig påmind lite för mycket för min smak (merlot från Italien brukar behöva många år på rygg för att mina smaklökar ska godkänna druvan).

Zalto Bx; lite beskare och lite syrligare än i Universal, kanske även något eldigare, men märkligt nog inte till det negativa. Viss parfymerad känsla, typ kaprifol, dyker upp i smaken strax innan eftersmaken.

StandArt; beskt och på gränsen till småsurt. Jaha. Nä, jag skyller allt på merlot i nuläget.

Gold; japp, samma smak som i StandArt, men omedvetna förhoppningar om en förbättring dyker upp redan när jag greppar glaset och för det till munnen pga dess lätta vikt och tunna kupa. Räddar glasets helhetsupplevelse smaken? Nä, tyvärr inte.

Så hur var vinet då egentligen innan det glasmässigt sönderanalyserades? Fungerade det till grillade fläskkotletter med italiensk kryddning samt ugnsbakad potatis med vitlökssmör? Jadå, till maten gick det rätt bra men en Chianti Classico hade nog klarat uppgiften bättre. Smakmässigt har vinet hamnat i den merlot-tunnel som jag ofta hittar i unga viner från Italien, eller Toscana om man vill vara lite mer exakt. Le Volte med sina 50% merlot, 30% sangiovese och 20% cab sauv är ett bra exempel. Hopplöst för mig när vinet är ungt, men finfint efter sisådär 15-18 år. Nu minns jag inte om druvsammansättningen ändrats över tid, men har för mig att merlot alltid ingått.

Jag frågade min störiga fru om hennes åsikt och fick till svar ”du är knäpp”. Det var kanske inte riktigt så uttömmande som jag hade tänkt mig, men jag anar att hon hade förväntat sig Poliziano 2008. Ah well, nästa gång kanske.
56938FDD-E9D9-40AC-B545-4E2C5DB4FA6C.jpeg

240506C6-C530-4B59-867C-FA8AC258BF21.jpeg
 

Sigdarve

Medlem
Är till vanligt ingen Chablis-fan men omöjligt att inte bli charmad av viner som dessa.

Brocard Grand Cru Vaudesir 1998

Först en besvärande källar/kork doft dom tacksamt nog vädrades bort efter dekantering.
Sniffarvin deluxe! Kolaremmar. Persika. Romerska bågar. Hav och tång. Röda äpplen. Doften lovar så mycket...

...som smaken dessvärre inte infriar. Lite tunt men hittar citron och bokna äpplen. Earl grey och stenfrukt. Moget! Kort eftersmak.

För den magnifika doften får det i alla fall 88p

Brocard Grand Cru Bougros 2008 Magnum

Första intrycket när jag doftade på den var "Vilken trevlig BdB!"
I näsan är det citrus och krossade ostronskal. Rostad mandel. Diskret doft av krut och vanilj.

Härligt moget och samtidigt friskt i munnen. Som champagne utan bubblor!
Citron i alla dess former, grillad, konserverad och nypressad. Persika och igen vanilj... men denna är väl inte ekad? Kolafudge. En upplevelse av sötma samtidigt som det är gnistertorrt, har upplevt liknande hos Trimbach. Medel lång eftersmak.
Jättegod just nu! Vidöppet dricksfönster som nog är öppet flera år till.
Klar vinnare i kväll och jättekul med en så god Chablis!

91p

Visa bifogad bild 20620
"Som champagne utan bubblor" Precis så tycker jag om chablis.
 

The Wall

Medlem
Har nästa bara druckit torra vita viner från Champagne och Bourgogne. Vad rek. forat från Bordeaux i prisklassen 200-400?
Även 3 de Valandraud brukar vara bra, men den är just nu slut hos leverantören plus att den behöver tid på rygg. Plan B; Ch La Tour Seran, helt ok.
 
Toppen