Till den tredje rätten (grillad entrecôte med grillad knipplök, rostad lök och brynt smör med citronjuice samt timjan) i lördags var vi inne på både Italien och Spanien. Beslutsvånda som löstes enkelt med "en av varje".
2010 Bibi Graetz Soffocone di Vincigliata
Med 90% sangiovese, 7% canaiolo och 3% colorino är
Gabriel Gold ett givet val för oss; relativt mogen doft, lite bränt pinjeträ, mycket knuten direkt ur flaska ner i glas, men efter fyra timmar i karaff öppnar det upp sig betydligt och ger ett harmoniskt men diskret intryck med de gamla vanliga sangiovese-markörerna. I munnen lite slankt, dock inte på något negativt sätt, möjligen lite begynnande ålderskrämpor och hade lite umph i början av kvällen jämfört mot slutet av kvällen.
Vi var nyfikna så vi halade även fram
Zalto Universal; här är tonerna av ”åldrad sangiovese” klart påtagligare kombinerat med lite nagellack eller äldre oljebaserad målarfärg. I munnen känns vinet lite eldigare (14%) intryck än i Gold.
Utmärkt vin till maten.
God med begynnande ålderskrämpor eller bara en italiensk tunnel?
2008 Viña Tondonia Viña Bosconia Reserva
Vi passar även på att prova ett nyligen släppt vin som lockar, mest för att vi dricker för lite spanska viner hemma. Vilket glas ska vi ta då? Medan vinet får genomgå samma karaffbehandling som Soffocone (fyra timmar) funderar vi på glas och lyckas bestämma oss med en takt av nästan ett glas i timmen.
Zalto Bordeaux är först ut; initialt en doft av biltvätt och den magiska doften av ny bil. Lite oväntat. Något senare kommer det fram lite dill och diskreta vaniljtoner men inte riktigt lika ”in your nose” som yngre och enklare Riojor inte sällan presterar. Lite kakaotoner och behagliga persiljestjälkar dyker också upp. I munnen känns vinet syrligt med bra smak. Lite beska i eftersmaken och den hänger i och övergår till lite värmd och torkad dill. Behagliga 13,5% alkoholhalt.
Riedel Sommeliers OW syrah; mer knuten doft än i Zalto, men doften drar åt grå gymnastikmatta (!) istället för ny bil. I munnen känns intrycken tydligare än i Zalto med en lite mer harmonisk syra och grillad majs (!) i eftersmaken.
Riedel Veritas OW syrah; tydligare dilltoner än i de två föregående glasen, lite kakao och även stall. I munnen lite beskare och syrligare, mörk choklad och i eftersmaken dyker det upp islatte.
Återigen helt olika intryck och det märkligaste var att eftersmaken blev så pass annorlunda i de två Riedelglasen. Bra till maten, men en hedersam andraplats efter Soffocone matmatchningsmässigt.
Ny bil eller grå gymnastikmatta? Val av glas verkar ha viss betydelse.
Grillen användes flitigt under lördagen. Det brynta smöret dämpade dessvärre det visuella intrycket av "nästan rare".