This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!
Gilla för val av vin, noter osv. intensiv avsky och extrem ogilla på TCA. Skruvkork är kanske inte lika charmigt, men hellre ett ”kritsch” och perfekt vin än ”plopp” och TCA.Frescobaldi Lamaione 1997
Inköpt på plats i början av milleniet på en av SAS Wineclub-resor.
Lagrad temperaturkontrollerat i 14 grader i snart 20 år.
Köpte 3 flaskor, drack den andra för 5 år sen och den var goooood!
Nu dags för den sista till en lammstek med tillbehör.
I näsan är det kork.... sen är det mer kork och kork och kork och KORK!
Av rent akademiskt intresse smakar jag på det. Man skönjer nästan skönheten som döljer sig bakom all KORK!
Suck!
När ska vi bli av med denna misshandel som drabbar alltför många av våra viner?
Är det inte dags att lämna medeltiden med tanke på förlutningsmedel för vin?
Aja... måste ju ha vin till lammet.
Som ersättning föll valet på:
Luddite Shiraz 2012
I näsan är det mynta, körsbär, blåbär och hallonbåtar. Lite animaliska toner, parmaskinka och blodpudding. Och visst är det ek där!
I munnen är det röda och blåa bär: Körsbär, blåbär och frystorkade hallon. Hö, läder och vanilj. Timjan och mintpastill. Syran är fortfarande ganska stram och det är härligt bett i tanninerna. Lite väl eldigt av alkoholen som inte försvinner, tänker en god stund till i källaren kommer göra gott, tänker 5+ år minst.
Inte riktigt där ännu men gott redan nu om man har en kraftig köttbit till!
91+p
Visa bifogad bild 23013
Amarone kan faktiskt bli drickbart om man väntar något decennium eller två, men man riskerar att få en alkoholsmocka. Gissar att flaskan inte är köpt i Sverige pga 17%.Tog fram den flaska jag haft längst i min vinkarriär, Brigaldara Amarone della Valpolicella Classico 2011 som jag fick som födelsedagspresent av min bror för sju år sedan. Då jag inte ännu upptäckt Piemonte
Mognaden är perfekt
Och det hade kanske resterande varit också om det inte varit för den höga alkoholen (17%!) som tar över något.
Kul ändå att uppleva. Tack brorsan!
Visa bifogad bild 23018 Visa bifogad bild 23019 Visa bifogad bild 23020
Amarone kan faktiskt bli drickbart om man väntar något decennium eller två, men man riskerar att få en alkoholsmocka. Gissar att flaskan inte är köpt i Sverige pga 17%.
Provade för några år sen Messorio 99 mot l'Evangile 98, kändes inte riktigt snällt mot Messorio som blev rätt syltigt i jämförelse. Tror nog bara att Masseto är den enda Toscanska Merloten som står på mot Bordeaux, och inte i kvaliteten utan i stilen. Jag hade två Messorio 99or och den andra provade jag i ensamt majestät och då tyckte jag den var magnifik.Drack även två röda under helgen:
Visa bifogad bild 23014
2010 Tertre Rôteboeuf
80% Merlot and 20% Cabernet Franc från St Emilion
Börjar få aningens, aningens teglad kant.
I doften de finaste mörka körsbärspralinerna doppade i mörk choklad, grafit, lakrits, mocha, läder, tobak, järn, kryddor. Stor komplex doft. Finns även en klar vanilj/rostat ton som visar att eken inte är helt integrerad ännu.
I munnen oerhört balanserat trots 15,5% alkohol. Saftig mörkröd frukt. Mycket tanniner men de är förvånansvärt sammetslena, men visst finns det ett strävt grepp fortfarande. Full bodied med krämig, tuggig konsistens. Väldigt lång finish med mörka körsbär. Avslutar lite strävt. Här kan man snacka om ett hedonistiskt, sexigt vin. Stort men samtidigt elegant.
Fantastiskt vin, men det verkar vara lite delade meningar om det. Vissa älskar det och ger 100 p andra tycker det är för extraherat och att terroiren inte kommer fram. Har druckit lite för lite St Emilion för att kunna ha en åsikt om det. Jag gillar verkligen detta och är så nyfiken på hur det kommer att utvecklas. Det här var första flaskan av ett gäng, så kommer att kunna följa det under en lång tid!
Satte upp detta vin mot ett annat vin med mycket Merlot - nämligen:
2015 Le Macchiole Messorio Toscana IGT
100% Merlot
Drack detta i december förra året halvblint med Paleo (CF) och Scrio (Syrah) i flighten och det körde över de andra två ganska rejält då. Men i sällskap av Tertre Rotebeuf ligger det i lä. Man kan absolut känna samma stil av vin med körsbär, choklad, tobak, den maffiga kroppen, strukturen och en hyfsat lång finish i jämförelse. Men det är fortfarande alldeles för ungt, har blåröd färg fortfarande och har för sträva tanniner. Skulle vara kul att få tag på en 10a för att jämföra med samma årgång. Men visst är 15 ett bra vin som kommer att bli kanon om ett antal år.
Bra helg!
Radigaffi funkar också. I alla fall för mig. Kan även tänka mig att Patrimo skulle kunna vara med i matchen.Provade för några år sen Messorio 99 mot l'Evangile 98, kändes inte riktigt snällt mot Messorio som blev rätt syltigt i jämförelse. Tror nog bara att Masseto är den enda Toscanska Merloten som står på mot Bordeaux, och inte i kvaliteten utan i stilen. Jag hade två Messorio 99or och den andra provade jag i ensamt majestät och då tyckte jag den var magnifik.
Hur menar du med att det endast är Masseto som kan stå upp mot Bx? Vad skiljer Masseto stilmässigt från Messorio eller Redigaffi som gör att den har de egenskaperna?Provade för några år sen Messorio 99 mot l'Evangile 98, kändes inte riktigt snällt mot Messorio som blev rätt syltigt i jämförelse. Tror nog bara att Masseto är den enda Toscanska Merloten som står på mot Bordeaux, och inte i kvaliteten utan i stilen. Jag hade två Messorio 99or och den andra provade jag i ensamt majestät och då tyckte jag den var magnifik.
Hej, jag glömde Redigaffi, vilket jag aldrig provat (var nära en gång men min kompis hittade inte flaskan). Masseto tycker jag är mer komplex och bygger inte lika mycket på kraft som Messorio. Tyvärr är det länge sen jag provade Masseto eftersom den spårat ut i pris.Hur menar du med att det endast är Masseto som kan stå upp mot Bx? Vad skiljer Masseto stilmässigt från Messorio eller Radigaffi som gör att den har de egenskaperna?
Jag kände samma sak att det var lite taskigt att jämföra med TR, för Masseton briljerade verkligen i sammanhanget med sina syskon från samma årgång. Men det är ju i princip alltid så när man jämför två bra viner mot varandra, den ena blir alltid sämst och kommer lite på skam även om den är suverän som solitär.
Här provade jag Macchioles viner sida vid sida årgång 2015. Tyckte Messorion vad bättre än forumfavoriten Paleo då. Men alla lite för unga naturligtvis.Hej, jag glömde Redigaffi, vilket jag aldrig provat (var nära en gång men min kompis hittade inte flaskan). Masseto tycker jag är mer komplex och bygger inte lika mycket på kraft som Messorio. Tyvärr är det länge sen jag provade Masseto eftersom den spårat ut i pris.
Jag har aldrig provat Macchioles viner mot varandra och när jag tittade i min bok ser jag att jag har högre poäng på Scrio än Messorio. Men det baseras på väldigt få samples (97, 99 och 01), där 99 Scrio är en av de bästa Syraher jag druckit.
Svårt ibland med att prova 15.5% Merloter från Toscana mot Pomeroler med 13%, antingen kan Pomerolen verka urtrist eller så kan Toscanaren verka vara en syltig alkoholbomb.
Superkul att prova mot varandra. Får helt klart uppgradera mig på Supertuscans. Ekar rätt tomt i källaren där (förutom några årgångar Sammarco och några ströflaskor Sassicaia)Här provade jag Macchioles viner sida vid sida årgång 2015. Tyckte Messorion vad bättre än forumfavoriten Paleo då. Men alla lite för unga naturligtvis.
https://www.finewines.se/posts/165499/
De som finns tillgängliga på SB nu väger in på 16,5%. Jag hade fått för mig att de flesta producenter vill ange 15% som max på SB, men hade tydligen inte helt rätt. För några år sedan dök Santa Duc upp med en extra klisterlapp med annan alkoholhalt än den på etiketten angivna.Jag är rätt säker på att den är köpt på bolaget. Den fanns och finns kvar i standardsortimentet.
Ytterligare ett vin som druckits i helgen. Lika bra som de övriga!
Visa bifogad bild 23025
2011 François Rousset-Martin Château-Chalon Voile No 8 Les Vignes Aux Dames
Vinet har legat 8 år under flor innan det buteljeras istället för 6 år som är det vanligaste.
Lätt i kroppen och elegant som en fjäril. Laserskarp syra. Oerhört skir känsla. Packad med energi. Mer citrus, stenig mineralitet och sälta än den vanliga nötigheten man brukar mötas av i ett gult vin, även om nötigheten också finns där. Tight och mycket spännande att se vad som kommer med ålder.
Ja det tror jag är rätt, även om den var oerhört njutbar även som ung. Just energin i vinet är så otroligt tilltalande,Tack för att du "tog en för laget" på den här! Jag lägger min ensamma flaska långt bak, långt ner.
Drack samma vin i helgen och håller mig dig.Alto Moncayo Veraton 2016
Efter en hel dag ute i solen med en del vin innan för västen och en livlig diskussion vid matbordet så blev det ingen större analys/diskussion av vinet mer än att jag avbröt diskussion med ”jävlar vad gott”
det jag fick med mig var tung härlig kropp, mörk frukt, kryddigt, bläck, pepprig och en lång eftersmak, en aning hög alkoholhetta men som inte alls var något problem till köttet. måste nog öppna en flaska till snart för att se om det verkligen var så gott
min känsla var även att detta är ett vin jag gärna dricker hyfsat ungt. Kan ge det 1-2år till men vet inte om jag kommer kunna hålla mig mer än så.. har dock ingen erfarenhet av äldre ågrångar av grenacha & alto moncayo så ska inte säga för mycket