Smörkoladuell på enkel nivå i Bourgogne
Efter middagen tog Prunotton lite oväntat (nä) slut och vi hade under lång tid tänkt att genomföra en liten Bourgogne Blanc-duell med fem olika viner, men tre-ish har gått åt så de två kvarvarande flaskorna fick helt enkelt rycka in med kort varsel.
2019 Château de Fuissé Bourgogne Blanc ställdes mot
2018 Christophe Cordier Bourgogne Blanc ”Vielles vignes”, båda i varsitt glas
Zalto Bourgogne, direkt från kylen (vinet alltså, inte glasen) utan att passera den libyske vin-diktatorn, dvs Muammar Kharaffi. Båda producenterna är hemmahörandes i Pouilly-Fuissé så en viss derbykänsla infinner sig oundvikligen. På förhand kan nämnas att den ena kostar en 50-lapp mer än den andra och ingen väger in över 300 sekiner. Let’s get ready to rumble in the vineyard. Typ.
2019 Château de Fuissé Bourgogne Blanc
Ynglingen först; en doft av mineral och citrus och en gnutta tropisk frukt…typ mango i förgrunden, men ursprunget går ändå inte att ta miste på. Ger lite initialt lite kryddigt intryck (”is that whole white pepper corn I scent before me..?), jag tänker Grekland och södra Italien, dvs assyrtiko och grillo. Det dyker även upp lite nyskalade potatisskal vid närmare eftersniff. En viss eldighet finns där, gissningsvis pga 13,5% som verkar vara ett tema för kvällen visar det sig.
I munnen då? Kryddigheten består, men är inte lika ”på smaklökarna” som assyrtiko och grillo, det finns bra umph i vinet och så småningom kommer det även lite smörkola i eftersmaken. Det känns som att vinet kräver sin mat för att blomma ut, men är ändå fin på egen hand. Ger ett på något sätt ett lite rustikt intryck.
2018 Christophe Cordier Bourgogne Blanc ”Vielles vignes”
Här har vi mineraler, lite citrus, en del gråpäron, tydlig smörkola blandat med avfyrat knallpulver. Om Fuissé var Mâconnais-iskt rustikt (om uttrycket tillåts) har vi nu elegans i glaset istället; det här drar doftmässigt mera norrut, lite åt Meursault-hållet, fast inte riktigt med samma elegans som de norra alstren, vilket inte är negativt utan endast en iakttagelse.
Om vi klunkar i oss lite då? Jupp, initialt finns det viss eldighet (13,5%? Japp, du gissade rätt) och lite citrus, men sedan kommer en smörkola-invasion av sällan skådad upplevelse; det är smörkola som dominerar. Punkt. När vinet sedan svalts är det smörkolan som hänger kvar. Och kvar. Och lite till. Det är gott, det är bra, det är möjligen lite enkelt, men det gör på intet sätt bort sig.
Summering? Vi hade tänkt att ta med bland annat Olivier Leflaive ”Les Sétilles”, men den gick åt i ett annat sällskap med april månads vin och Vincent Bouzeraeu (noter kommer…) och våra minnen från det vinet är att det känns lite elegantare (Meursault-elegantare kanske?) än kvällens två duellanter. Om vi hade tid och tålamod skulle vi givetvis hälla på någon form av karaff (smal, bred, en eller två gånger…?) men nu öppnade vi foderluckorna och tankade på, men en spontan känsla är att någon timme eller tre i karaff lär knappast skada, plus att intrycken lär förändras till det bättre. Vin till grillad fisk i sommar? Boom! Något vin att sippa i kvällssolen? Boom! Ett vin till fisk/skaldjur med vitvinssås? Boom! Vin till Bouillabaisse? Boom! Vinerna känns nästan lika användbara som mogen riesling, typ.
Ok, en massa hyllningar, men som smålänningen skulle fråga ”vad kostar det?” (eftersom västgöten frågar ”kostar det något?” är denne diskad). Jo, nu kommer det roliga; ynglingen Fuissé väger in på 205 kr och Cordier väger in på, sätt dig ner, 165 kr. Vad är haken? Om du drabbas av akut törst finns inget av vinerna på hyllan hos din lokala hökare (otippat…) utan det kräver lite planering i form av klick, klick, klick, föredömligt kort väntan (jag killgissar att årgång 2019 och 2018 initierar långa steg och ofta hos importörerna) och sedan kan du hämta ut godsakerna. Dvs vinerna finns i BS. Nu visar det sig tydligen att snål-importören kräver att Cordier beställs i sexpack, men min killgissning är att det kommer att gå åt innan du hinner tänka ”vaffan..?”. Eftersom det är känt sedan länge att någon form av självförvållat köpstopp bara gäller för viner som kostar mer än 100 FW-kronor, dvs 300 SEK, klarar sig båda två med god marginal inom veckans klick-budget.
Vänster, höger, sex av varje eller samtliga alternativ? Hmm, svårt fall doktorn grät, men tog det säkra för det osäkra och gick, föga förvånande, på det senare alternativet.