Drack dessa två i helgen över två dagar. Fantastiska viner båda två. Selossen var helt magisk.
Visa bifogad bild 23011
NV Jacques Selosse Substance
Deg juli 17.
Bärnstensfärgad
I doften en enorm komplexitet. Känns som det är helt öppen direkt och man blir nästan attackerad av lager på lager av olika doftnoter - en hel blomsteraffär (hyacint), orientaliska kryddor, ingefära, kanderad apelsin, mormors hårda karamell, gräddkola, farinsocker, honung, viss rökighet, något slags skumgodis (inte banan) och trocadero (som tydligen är en blandning av apelsin och äpple). Väldigt intensivt, koncentrerat, kraftfullt, komplext och dynamiskt.
I smaken är det minst lika komplext och en stor del av noterna återkommer här. Stort, kraftfullt, koncentrerad kropp. Lager på lager på midpalate och finishen är superlång och fylld med kvalitetsnoter. Oerhört fin balans mellan alla komponenter.
Dag 2 var det lite spretigare och kanske inte lika precist.
Den bästa Selosse jag druckit. Sjukt bra vin.
1995 Charles Heidsieck Champagne Blanc des Millénaires
Köptes jan 17 via Franska Vinlistan. Någon som har koll på datum för deg på den batchen?
Gyllene grönskimrande i färgen.
I doften mer återhållsamt och finstämt jmfrt med Substancen, men ändå stor koncentration med toner av grillad citrus, gula äpplen, lite krutrök, lite bröd, florala aromer och en svag nötighet (paranöt?).
I munnen mycket slankare jmfrt med Substancen. Elegant och finlemmat, medelstor kropp. Inte lika mycket lager på lagerkänsla men superfin balans. Lång finish men tappar lite komplexitet i finishen och det blir nästan bara friska toner av grillad citrus.
Dag 2 kommer det fram mer ostronskal och apelsin. Bjuder mer på sig själv dag 2.
Känns som det absolut inte är någon brådska att dricka nästa flaska.
Inmundigades med Oscietrakaviar dag 1 och ankleverparfait dag 2. Mycket trevligt.