Det var lite diskussioner här på forumet om vad som skiljer Rabaja-bas från Rabaja i Barbaresco när 2019 Cascina Luisin Rabaja-Bas släpptes för några månader sedan. Vad jag lyckats utröna är Rabaja-bas en hyfsat ny avstyckning från Rabaja, och består av de äldsta vinstockarna i Rabaja. 2019 var första årgången för Rabaja-bas (åtminstone från Luisin).
Källor
https://panachesweden.se/viner/barbaresco-rabaja-bas/
och denna video:
Hur som helst, hur smakar vinet? Spoiler: Det är strålande bra!
2019 Cascina Luisin Barbaresco Vecchie Viti Rabajà-bas
Doften bjuder på nyponrosor, en gudomlig salmiak, bigarråer, palsternacka, lite tjära och en grillad grytstek. En underbar nebbioloparfym!
Vinet är ungt, men redan så elegant, i munnen en ljusstråle av slankt skinande ung röd frukt, höga syror i givakt, finkorniga tanniner som bjuder på ett rejält motstånd (mat hjälper), avslutas med en perfekt formad saftig svans. Vackert!
Ett vin som presterar högt över sin prisklass. Det här går att dricka nu, men har säkerligen en uppsida med ett halvdussin år i källaren.
93-94p (med potential för mer med lagring).
Visa bifogad bild 32771