Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Wintermute

Medlem
Lackner-Tinnacher Sauvignon Blanc Ried Flamberg 2018.
Ganska krallig, passionsfrukt som dominerande frukt. Eftersmak med ganska mycket aceton, härdplast, handsprit, beska, kanske fat (även om jag inte har läst på om huruvida den är fatlagrad). Funkar bättre till mat än utan. Idag säger jag 86p.
Maten till var torskrygg, potatis, hollandaise, ostronskivling, pancetta och bakade småtomater.
20250322_190020.jpg
 

pinoten

Medlem
1742670156995.jpeg

Förra veckans diamant, Domaine Guy Robin Chablis 1er Cru Montée de Tonnerre 2019. Lite okänd i Sverige men en av de med riktigt bra lägen, särskilt vad gäller GC. Har som så många tagit flera steg framåt sen den yngre generationen tagit över. Äpple, päron, stenfrukt, citrus och bra mineralitet samt en fyllighet som mognaden ger. Perfekt tid att poppa denna nu. 93-94p.

1742670932129.jpeg

Dagens diamant, Vega Sicilia Pintia Toro 2014. Mörka bär, vanilj, choklad, ektoner. Bra längd och blir bättre vartefter kvällen lider. Sparar nästa flaska några år till. 94p.
 

matage

Medlem
2017 Alheit Cartology Bushwine
87% Chenin Blanc 13% Semillon
Visa bifogad bild 34005
Första gången jag testar Cartology och jag gillar det men det är också galet svårt att beskriva..

Coravinat ner i glaset får jag Lime/citron med en touch grönt äpple följt av bivax och grillad majs (Jänkar-chardonnay-popcorn men ändå inte)..
Det var länge sen jag hade så svårt att sätta en doft/smak associationsmässigt...

Över tid och med lite mer värme:
På nosen kartong, gul frukt och en anstrykning lättrostad kaffeböna tillsammans med "bibliotek" (malkulor? möbelpolish? pomada/vaselin?)
Det är helt klart en mycket intressant, dov, lite dammig arom som jag banne mig inte kan sätta fingret på! Kul! Frustrerande!
I munnen - vit frukt, krusbär, kartong, kex, bikaka och en gnutta blommor klöver? Fläder? med avslutande trevlig mineralisk sälta.

Inget kraftpaket utan ganska finstämt vid 8 års ålder. Min saffransrisotto med fängål och grillad grön sparris tog över lite men jag är glad att jag har över halva flaskan kvar till senare tillfällen.
Ett glas till ur samma flaska.
Initialt gula prommon och våta yllevantar på nosen. "Biblioteksdoften" finns inte kvar längre.
Över tid avtar det våta yllet och ersätts av "nytvättade lakan", kex/kartong, vita blommor med en underton av gula plommon och biblioteket kommer sakta smygande igen.

Första halvtimmen dominerades smaken av tropisk frukt och ordentligt med saffran. Näranog som en sauternes minus sötman. Gott men förvirrande!
Över tid vädras saffransaromerna bort och ersätts av gula plommon, burkpäron och en hög äpplig syrlighet tillsammans med flinta och en touch salt/tång. Med värme bryts eftersmaken även av med lite torra mariekex.
Fortsatt mycket gott!

Misstänker att skillnaderna i smaknoter en vecka senare hänger ihop med maten till som sannolikt påverkar upplevelsen även på det vin som var kvar efter sista tuggan samt att jag nu gav vinet en större kupa (Veloce Syrah). Sen får jag lägga in en brasklapp pga pollen.
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Jag menar ägaren till restaurangen i Malaga. Har försökt googla på ursprung och spåren går via en man som heter Philip Gayral. Vinet refereras med hans namn hos Wine Advocate, så antar att han har köpt upp och buteljerat det.


Här är en annan intressant artikel :)

Visa bifogad bild 34016

Nu har jag hunnit läsa artiklarna också. Bra spanat!
Vann precis en '82:a Riveyrac. Dock "bara" normalbuteljeringen.
Köper allt jag kommer över, för en vacker dag kommer de inte längre att gå att få tag i...
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Inga smaknoter denna gången (finns på CT för den som verkligen vill.)

Specialmiddag - betyder att den vita mars tar ett litet nödstopp:

PXL_20250323_113456611.jpg


1975 Château Lafon-Rochet, Frankrike. 89p
En falnad flamma dock helt utan ålderskrämpor. Hustrun drack med välbehag - det funkar inte med minsta oxidation... Spöade dock Cos d'Estournel från samma årgång med kämpastora steg!

2012 Pascal Jolivet Pouilly Fumé, Frankrike, 91p
Inhandlades pre-COVID och har vilat hemma hos den brittiske vinhandlare sedan dess. Otroligt vänligt av honom! Kanonbra med den mild fin framtoning.

Till skillnad mot den Comte Lafond vi drack häromsistens, var denna PF helt utan kattpiss, medan Comte Lafond (Sancerre) drog åt samma håll som karikatyrer från Nya Zealand...

@Chez Kentato i Kamakura
 
Last edited:

Vingubben

Medlem
IMG_6131.jpeg


Jean-Luc Colombo, Cornas, Les Ruchets 2018

Köpt på plats för ett par år sedan men ser ut som man kan köpa denna årgång på bolaget till rätt bra pris i ett internationellt perspektiv. Rätt fläskig med vinbär, blåbär, salmiak, rökt sidfläsk och ek. Upplevde en lite mer tillgänglig senast så kanske lite tunnel just nu. 93p
 

Patrik Sellin

fd Innertällmo Bryggeri
Gårdagens måndagsprovning med tema Alsace:
zind trimbach.jpg

2020 Zind-Humbrecht Pinot Gris Rangen de Thann Clos St. Urbain: Polerat med en lätt sötma och ganska mycket vanilj. Levde inte helt upp till förväntningarna. Delade meningar i gruppen, men mer ris än ros. Jag ger det 91p
2021 Zind-Humbrecht Riesling Heimbourg: Lite snipigt med mycket hög syra och inte så mycket mer. Stor besvikelse. 85p
2021 Zind-Humbrecht Gewurztraminer Roche Roulée: Fräscht med blommor, gummi och hög syra. Ganska återhållsamt för en Gewurztraminer. 89p
2015 Trimbach Pinot Gris Réserve Personnelle: Honung och bokna äpplen, tungt och eldigt med acceptabel syra. Kul vin som kom i skuggan av Frédéric Emile 92p
2015 Trimbach Riesling Frédéric Emile: Elegant, med saffran, honung och fläder, tung koncentration och fin syra. Kvällens klara vinnare. 95p
2017 Trimbach Gewurztraminer Seigneurs de Ribeaupierre: Otroligt blommigt och sötare än resten av vinerna. För mig var det här lite överdrivet och inte riktigt min grej. Till mat blev det dock avsevärt bättre. 86p
Trimbach var äldre, sötare och bättre än Zind-Humbrecht.
 

The Wall

Medlem
God vän på långväga besök

När en god vän som övernattningsvederlag föreslår "en Giscours och en Chassagne" blir det till att leta i källaren efter något som kanske kan matcha medhavda viner samt den tänkta maten. Dessutom måste vi ju prova oss fram till vilket glas som passar till vilket vin. Nåväl, uppställningen ser ut som följer:
Torsdag.jpg


Selosse Initial deg 2013 08 02; finfin i Zalto White, äppeltoner, lite klen kolsyra
2014 Failla Chardonnay; antydan till mognad, generöst med smörkola, som väntat bäst i Zalto Balance. Veritas Oaked Chardonnay aningen slankare och intetsägande och Zalto Bou/neb för skarp.
2016 Duchesse de Magenta Chassagne Montrachet "Abbaye de Morgeot", elegant och fullkomlig i Zalto Balance, inte lika tilltalande i Veritas, men inte långt ifrån, tydligaste markörer i Zalto Bou/neb, men inte riktigt elegant.
2004 Ridge Santa Cruz Mountains; generöst med smörkola och cassis samt ett uns kakao och grön paprika. Bra i Zalto Bx, fin i Veritas Bx och bra i Sommeliers Bx.
2005 Ch Giscours; elegant och underbar i Sommeliers Bx, kanske lite anonym i Zalto Bx och "godkänd" i Veritas Bx.
2005 Gianni Voerzio Barolo "La Serra"; hamnade bara i Zalto Bou/neb och det gjorde den med bravur. Första flaskan hade antydan till TCA; lite våt wellpapp och ett lite hett sting i munnen, men det tonades ned med luftning i några timmar. Kändes inte helt kurant, men inte helt havererad heller. För att vara på den säkra sidan korkades ytterligare en flaska upp och den var helt frisk, klart bättre än flaska ett, men skillnaden flaskorna emellan krympte ju längre kvällen gick och framförallt dag två och tre.
2021 Pio Cesare Langhe Nebbiolo; kändes oväntat syltsaftig för att vara en nebbiolo. Landade i Zalto Bou/neb. Inköptes och korkades upp enbart som jämförelse till åldringen i sällskapet.
1964 Pio Cesare Langhe Nebbiolo; lite instängd och murken doft till en början, men med de magiska ingredienserna "tid" och "luft" öppnade vinet upp sig och det var underbart med en chansning från Catawiki som levererade. Kanske ingen smak alla (hustrun) uppskattar, men för oss som gillar en slank nebbiolo med mognad är det finfint. Det är klart, en bättre Barolo av samma årgång från tex Borgogno kör i cirklar runt Langhe Nebbilo, men så är det en helt annan prisnivå också.

Till Selosse serverades skivad Salmalax med furikake, soja och teriyake - bra matchning.
Till de två vita serverades ugnsrostad och tärnad rotselleri med brynt smör - utmärkt matchning samt skreifilé sous vide med citronzest, vitpeppar och brynt smör - även det utmärkt matchning.
Till alla röda serverades vinmarinerad och brässerad oxkind med risotto på parmesanbuljong med "hemlig" pepparblandning (från Massimo Bottura) - magisk matchning.

Alla viner, utom Selosse, fick känna på frisk luft i 2 timmar (de vita) respektive 4 timmar (de röda) innan middagen, vilket gjorde vinerna mycket gott. Lite klena noter, men fokus låg på middag och umgänge den här kvällen.

Mätta och belåtna kröp vi till kojs på torsdagskvällen och tog en kort sovmorgon på fredagen för att undvika bilköerna på E4:an på morgonen.
 
Last edited:
Toppen