Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi

SV: Idag dricker vi

Pomerol skrev:
Är det inte så att syra är konstant men upplevs olika beroende på vinets fas i uteveckling?
Kan och borde så vara, men jag talade om den upplevda syran och tror Bubblaren gjorde det också.

Pomerol skrev:
Hur menar du då?
2001 var ett bottenår i Champagne.
 
SV: Idag dricker vi

Pomerol skrev:
Ok. Och det betyder att en enskild champagne inte kan vara god?
Nja, ledsen att det kom ut som överkategoriskt. Att det är ett bottenår kan förklara att den enskilda champagnen inte är god. Med tillräckligt hård gallring antar jag att det kanske skulle gå att göra hyggligt bubbel ändå, men riktigt bra är nog svårt.
Att det är av årgång 2001 är nog en mycket större brist än att det är en blanc de blancs, som SUPRA nämnde som skäl.
 

Pomerol

Medlem
SV: Idag dricker vi

Darth Angelus skrev:
Nja, ledsen att det kom ut som överkategoriskt. Att det är ett bottenår kan förklara att den enskilda champagnen inte är god. Med tillräckligt hård gallring antar jag att det kanske skulle gå att göra hyggligt bubbel ändå, men riktigt bra är nog svårt.

Förmodligen.
 

Lando

Medlem
SV: Idag dricker vi

Igår blev det Tommasi Amarone och 1995 Taylor's Quinta de Vargellas till hemgjord pizza respektive Lindt's choklad med apelsin. Äntligen fick jag dricka det fördömda portvinet och mycket gott var det!
 

Bubblaren

Medlem
SV: Idag dricker vi

Lando skrev:
Igår blev det Tommasi Amarone och 1995 Taylor's Quinta de Vargellas till hemgjord pizza respektive Lindt's choklad med apelsin. Äntligen fick jag dricka det fördömda portvinet och mycket gott var det!

Testa nästa gång med t ex Valrhona choklad till. Jag tycker att min barndoms favoritchoklad, Lindt, har blivit "plastig" och trist med åren.

Dags för en chokladtråd?? (eller kanske finns, måste kolla!)
 

SUPRA

Bäst
SV: Idag dricker vi

Darth Angelus skrev:
Att det är av årgång 2001 är nog en mycket större brist än att det är en blanc de blancs, som SUPRA nämnde som skäl.

Man får hoppas. Jag har testat en del BdB, dock inga prestige vad jag kan minnas, och har alltid tyckt att syran varit alltför stark.

Jag har för mig att betyget för den PP jag drack var 80/86.

Kanske börjar bli dags att korka upp en CdM och få sig en resa?

Edit: betyget
 
SV: Idag dricker vi

SUPRA skrev:
Man får hoppas. Jag har testat en del BdB, dock inga prestige vad jag kan minnas, och har alltid tyckt att syran varit alltför stark.
Syran på ung blanc de blancs är vass, utan tvekan. Så långt är jag med dig. De senaste gångerna har jag inte haft så stort problem med det.

SUPRA skrev:
Jag har för mig att betyget för den PP jag drack var 80/88.
Det får nog ses som mycket bra, för en 2001:a.

SUPRA skrev:
Kanske börjar bli dags att korka upp en CdM och få sig en resa?
Jag tror inte det skulle smaka illa. Men CdM är inte en så typisk bdb. Den är lite fylligare och husets stil finns där.
 

magnum

Epernay, Frankrike
SV: Idag dricker vi

SUPRA; har du någon annan årgång av PP, 2000 kanske? 2001 är INTE bra. Jag gillar Pierre Peters med 01an kan man vara utan...(endast ca 3000 flaskor gjorda)

När jag var i champagne senaste serverade jag PP 2000 på magnum till några odlare i Bouzy ALLA gav PP högsta betyg. Tydlig Le Mesnil karraktär, dom flesta gissade på Salon!!!
 

v_skogh

Medlem
SV: Idag dricker vi

magnum skrev:
SUPRA; har du någon annan årgång av PP, 2000 kanske? 2001 är INTE bra. Jag gillar Pierre Peters med 01an kan man vara utan...(endast ca 3000 flaskor gjorda)

När jag var i champagne senaste serverade jag PP 2000 på magnum till några odlare i Bouzy ALLA gav PP högsta betyg. Tydlig Le Mesnil karraktär, dom flesta gissade på Salon!!!

Du som har rätt bra koll på PP, hur är 99:an idagsläget?
 

SUPRA

Bäst
SV: Idag dricker vi

Kanske ska förtydliga, jag har ju inte precis sågat PP vid knäna. I grund och botten tyckte jag det var en okej skumpa.
fin färg, fina bubblor osv. däremot är min slutsats så här långt att jag med min smak ska hålla mig undan från unga skumpor
och kanske i synnerhet unga BdB.

Jag har druckit Duval-Leroy BdB (icke årgång) tidigare och slogs av samma känsla, för mycket syra och jag tror inte det hjälper att tugga ett paket Extra samtidigt ;)

En handlare i Danmark ställde en relevant fråga till mig en gång när jag var på jakt efter lite äldre vintage:
"Men gillar du smaken av lagrad Champagne?"
Då hade jag inget klockrent svar, men det börjar som sagt falla på plats. ;)
Som vanligt är det dyraste man råkar gilla.

Jens Dolk påstår ju att han gillar den skarpa syran, det är bara att gratulera
(även om jag inte tror honom) för som av en händelse är det just de skumporna som råkar vara billigast att förtära.
 

magnum

Epernay, Frankrike
SV: Idag dricker vi

v_skogh skrev:
Du som har rätt bra koll på PP, hur är 99:an idagsläget?
Lysande tycker jag, druckit 3 flaskor och en magnum sista veckorna. Magnumen var lite för ung, men OK att dricka nu bättre balans och längd än på flaska.
Flaskorna är på topp med en härligt, fet, fyllig kropp och en väl utvecklad smak. Perfekt att dricka nu!

Har du köpt några 2000? annorlunda i stil, högre syra, bra köp!
 

Bubblaren

Medlem
SV: Idag dricker vi

magnum skrev:
Lysande tycker jag, druckit 3 flaskor och en magnum sista veckorna. Magnumen var lite för ung, men OK att dricka nu bättre balans och längd än på flaska.
Flaskorna är på topp med en härligt, fet, fyllig kropp och en väl utvecklad smak. Perfekt att dricka nu!

Har du köpt några 2000? annorlunda i stil, högre syra, bra köp!

Har inte testat ngn av mina 99:eek:r ännu då jag trodde det var för tidigt, men jag får nog allt ta och öppna en inom kort.
Av 98:an har jag fler kvar än 99:an.

Är annars bra sugen på att ta en Selosse snart, de ligger och "bränner" lite, d v s jag vill dricka dem nu!
 

Lando

Medlem
SV: Idag dricker vi

SUPRA skrev:
Tror inte BdB är min favorit, på tog för mycket syra för min smak.
Hittar smak av äpple (snarare äppelkart), lite päron, mineral/jord och citrustoner i eftersmaken.

Visst gillade du Orpale också, har för mig att du älskade den precis som jag och det är ju en BdB?
 

SUPRA

Bäst
SV: Idag dricker vi

Ja, Orpale 1996 gillade jag verkligen. Drack den på nyårsafton. Var det verkligen en BdB, det reflekterade jag aldrig över. :-\
Oj! Det sätter ju onekligen saken i en annan dager men inte mig emot. Dessutom står det att den också behöver riktigt lång lagring.
Och den är gissningsvis dubbelt så dyr, men där fick jag verkligen valuta för pengarna tycker jag.
 

v_skogh

Medlem
SV: Idag dricker vi

magnum skrev:
Lysande tycker jag, druckit 3 flaskor och en magnum sista veckorna. Magnumen var lite för ung, men OK att dricka nu bättre balans och längd än på flaska.
Flaskorna är på topp med en härligt, fet, fyllig kropp och en väl utvecklad smak. Perfekt att dricka nu!

Har du köpt några 2000? annorlunda i stil, högre syra, bra köp!

Ska prova en 99a inom kort med andra ord.
Köpte dessvärre inga 00or men har testat vid två tillfällen, båda på magnum vill jag minnas. Va inte särskilt imponerad det var jag visserligen inte när jag drack 99an första gången heller. Men det finns inga 00or kvar att köpa idag va?
 

CH

Medlem
SV: Idag dricker vi

Det finns -00or i beställningssortimentet på både hel & halv magnum och några -01or ute bland vinkällarbutikerna på halv magnum.
 

magnum

Epernay, Frankrike
SV: Idag dricker vi

v_skogh skrev:
Ska prova en 99a inom kort med andra ord.
Köpte dessvärre inga 00or men har testat vid två tillfällen, båda på magnum vill jag minnas. Va inte särskilt imponerad det var jag visserligen inte när jag drack 99an första gången heller. Men det finns inga 00or kvar att köpa idag va?
Med vin är det mesta en mognads fråga ;)
 

Jos

Medlem
SV: Idag dricker vi

Halv Pol Roger -99 kvar från igår. Nästan lika mycket bubblor kvar och känns lika fräsch men fortfarande lite ung och otillgänglig. Lite trist och snipig är den allt. Sällskapet tyckte dock att den var jättegod.
 
Toppen