Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi

SV: Idag dricker vi

Krug88 skrev:
Det låter som om ni hade trevligt!
Kom inte loss förrän vid 22,30, så det fanns ingen chans att hinna med att joina er tyvärr...
Jag var hemma 02:30 så du hade lugnt hunnit. Andreas kom efter 23 någon gång :)
 

Andreas

Medlem
SV: Idag dricker vi

J. Selosse, V.O.
EK.
Frukt.
Godis.
Kanske inte det mest unika vinet från JS. Men satan vad gott.
Skulle kunna dricka det varje dag. Till lunch. Och middag.

Andreas
 

Andreas

Medlem
SV: Idag dricker vi

Andreas skrev:
J. Selosse, V.O.
EK.
Frukt.
Godis.
Kanske inte det mest unika vinet från JS. Men satan vad gott.
Skulle kunna dricka det varje dag. Till lunch. Och middag.

Andreas





efter 2 timmar, massor av julkryddor i munnen. Stearin.
Magisk. Vilken julskumpa!!!
 

Mmm

Medlem
SV: Idag dricker vi

Suttit hela kvällen och genomlidit en julfest med dålig Zinfandel - kommer hem till en dammiddag där flickorna blandar mina Domaine Leflaive Batard Montrachet med sodastreamvatten. "De såg billigast ut".

Det är bara mitt fel - och jag måste köpa mer supa-vin.
 
SV: Idag dricker vi

Mmm skrev:
kommer hem till en dammiddag där flickorna blandar mina Domaine Leflaive Batard Montrachet med sodastreamvatten.

Gaaaaah! Å andra sidan var ju grundvinet bättre än i majoriteten av champagner...
 

Jos

Medlem
SV: Idag dricker vi

Mmm skrev:
Suttit hela kvällen och genomlidit en julfest med dålig Zinfandel - kommer hem till en dammiddag där flickorna blandar mina Domaine Leflaive Batard Montrachet med sodastreamvatten. "De såg billigast ut".

Det är bara mitt fel - och jag måste köpa mer supa-vin.

Kan ju inte blivit så dåligt ändå??
 

Mmm

Medlem
SV: Idag dricker vi

Jag lyckades rädda en halv flaska.... Jag ville inte ens prova deras ruskiga grogg - men visst verkade de nöjda, glada och tacksamma mot gubben. Att börja rabbla priser i det läget hade bara missat målet.
 

Krug88

Medlem
SV: Idag dricker vi

Mmm skrev:
Suttit hela kvällen och genomlidit en julfest med dålig Zinfandel - kommer hem till en dammiddag där flickorna blandar mina Domaine Leflaive Batard Montrachet med sodastreamvatten. "De såg billigast ut".

Det är bara mitt fel - och jag måste köpa mer supa-vin.
Fy fan, jag gråter för dig :'(
 
SV: Idag dricker vi

Frankofilen skrev:
Gaaaaah! Å andra sidan var ju grundvinet bättre än i majoriteten av champagner...
Champagnefantast hör jag ;D

Mmm skrev:
Jag lyckades rädda en halv flaska.... Jag ville inte ens prova deras ruskiga grogg - men visst verkade de nöjda, glada och tacksamma mot gubben. Att börja rabbla priser i det läget hade bara missat målet.
Gör som en kvinna skulle ha gjort. Var idag allmänt låg, variera i humör, pendla mellan ilska och håglöshet. Sedan har du något att ta upp de närmaste 3-4 åren om du behöver komma ur en knipa. Kräver skicklighet dock men väl utfört så har det en stor effekt
 
SV: Idag dricker vi

Öppnade en David Lelapart l'Amateur 2005 Inital svag på näsan men sedan citrus, nyhyvlat trä, honung. Smak av mineraler och citrusfrukter, lite gröna äpplen. Vinet växte hela kvällen i glaset. Ingen dosage som gör att kritan kommer fram riktigt bra. Hög syra men för att vara så ung ändå bra balans. Känns som 2005 kan bjuda på ett bra champagnenår och att Davids champagner fortsätter sin resanär när hans instegsvin levererar så här.
 

Lando

Medlem
SV: Idag dricker vi

Mmm skrev:
Suttit hela kvällen och genomlidit en julfest med dålig Zinfandel - kommer hem till en dammiddag där flickorna blandar mina Domaine Leflaive Batard Montrachet med sodastreamvatten. "De såg billigast ut".

Det är bara mitt fel - och jag måste köpa mer supa-vin.

:(
 
SV: Idag dricker vi

CH skrev:
Låter som ni har ungefär samma åsikt som jag, Keen, Jos och El burro grande hade när vi provade den för 6 månader sedan.
Ja och nej, den var sluten och tog tid på sig att öppna upp. Som några av personalen på Grappe föreslog, kanske den skulle dekanteras. Dock fanns inget av tvål äppelcider etc som ni kände utan istället så tycker jag det här är ett stort vin och i botten ett större vin än den Cristal vi drack men det behöver tid, mycket tid.

Som jämförelse, Raphaël Bereche som också provade Salonen tyckte den var lite för söt, han föredrar Salon utan dosage vilket han tydligen får via en vän som jobbar på Salon.
 

Pomerol

Medlem
SV: Idag dricker vi

Nyligen fick jag nöjet att prova en rad viner från Châteauneuf-du-Pape. När det gäller Rhone är det mest rena syrahviner som gällt för mig, möjligtvis med en skvätt roussanne, marsanne eller viognier. Visst har jag stött på viner från Châteauneuf-du-Pape, uppskattat dem, lagt några i källaren, besökt området men jag har aldrig riktigt brunnit för Châteauneuf-du-Pape. Det var därför mycket givande att få prova viner med mycket skiftande kvalitet, druvsammansättningar etc.

Först ut var två vita viner: Les Closiers 2007 (96982 - 299 kr) och Château La Nerthe 2004 (96370 – 289 kr). Les Cloisers hade bra syra, riktigt torrt, fylligt och en stor dos av gula äpplen men även rejält citrusdriven. La Nerthe var mer ursprungstypisk; fylligare, ganska låg syra, torr (möjligtvis med ett uns sötma). Vinet var fullpackat med utvecklad frukt; allt från mogna gula äpplen till exotiska dito. Lägg till en del smör, två delar rostade fat, fetma i konsistensen och en något eldig avslutning så är vi hemma. Underbart matvin (så länge man beaktar den låga syran) och jag drar associationer till de vita vinerna i norr.

Därefter följde tre röda viner som alltid finns på Systembolagets hyllor: Xavier, Château Mont-Redon och Domaine du Vieux Lazaret. I min värld fick jag här min syn på olika inriktningar av Châteauneuf-du-Pape bekräftad.

Först och främst Xavier med sin mörkröda färg. Stor, generös doft, av mörkt frukt (plommon, blåbär, svarta körsbär etc.) och något syltig i doften. Smaken var mycket fyllig, ganska frisk och sträv men inte riktigt i balans. Doften gick igen i smaken; generös fruktigt med en lång eftersmak. Gott? Jovars. Men rejält tillrättalagd och stylad upplevde jag Xavier. Kanske en bra brygga för den som vill hitta till Europa från Australien shirazblandningar? Dock inget för mig.

Skolexempel nummer två stod Mont-Redon för. Färgen var glesare, åt mer tegel. Doften var stor med tydliga inslag av fat (rostade toner, kaffe, choklad etc), kompakt mörkt frukt, lagerblad och peppar. Först och främst möts gommen av ett bra balanserat vin, därefter bekräftar smaken doften. Förmodligen begår jag ett helgerån mot de som brinner för området man jag upplevde det som ett personligt vin, långt från stylade Xavier.

Domaine du Vieux Lazaret får avsluta skolexemplen. Färgen är åt den rödare håller, lika så doften med sina röda bär (röda körsbär, jordgubbar, lite röda vinbär och ett och annat hallon). Till detta lite kryddighet och fat samt möjligtvis ett lagerblad. Smaken är fyllig, ganska sträv och har en hög syra. Generös fruktig (samma röda bär som i doften) utan att bli extraherad.

Efter de vita och de tydliga exemplen på tre olika stilar följde ytterligare en flight på fem viner.

Dom Roger Perrin 2007
Klar, relativt tät mörkröd färg med ljus kant.
Korrekt, medelstor doft, mycket fruktig (mörka bär), rostade fat, något eldig.
Korrekt, mycket fyllig, sträv och balanserande syra. Generös fruktig med mängder av mörk frukt. Lång eftersmak. Ungdomlig.

Stack inte ut i denna flight men när jag provade en skvätt som fanns kvar i flaskan två dagar senare hade den blommat ut. Någon som har förslag på drickfönster? Om inte annat tänker jag nog vänta ytterligare 3-5 år innan jag öppnar mina.

Cuvée du Vatican 2007
Klar, relativt tät, brunröd färg med ljus kant.
Korrekt, medelstor doft, mycket fruktig (mörka bär), vanilj.
Korrekt, mycket fyllig, mycket sträv, mycket friskt. Mycket fruktigt (mörka bär), knutet, stramt och komplext och mycket lång eftersmak.

Det blev många ”mycket” men vinet känns så nu och riktigt ungt och knutet nu. Det ska bli spännande att se vad som händer!

Domaine La Barroche Terroir 2007
Klar, gles rödbrun färg med ljus kant.
Korrekt, stor doft med generös frukt (röda bär; jordgubbsmarmelad etc.), mineral och en kemisk ton (björnklister).
Korrekt, medelfyllig, medel strävhet och medel syra (mycket bra balans), röd frukt (se doft), elegant och lång frisk eftersmak.

Det här vinet skilde sig från mängden i och med sin elegenta prägel. Två dagar senare hade vinet slagit ut och bjöd på en större komplexitet och mer fat.

Clos des Papes 2006
Klar, tät rödsvart färg med något ljusare kant.
Korrekt, stor doft, fruktig (kompakt mörk frukt), rostade fat, violer, lagerblad, peppar, animaliska toner, begynnande mognad. Komplexitet!
Korrekt, fylligt, hög syra och strävhet, underbar balans, underbar frukt och komplexiteten får mig att inte finna ord utan bara njuta.

Underbar. Efter två dagar underbarare.

Cristia Vieilles Vignes 2007
Klar, mycket tät, rödsvart färg med lila kant.
Korrekt, mycket stor generös fruktig doft, vanilj, björnklister, blommor, viol och en viss eldighet.
Korrekt, mycket fylligt, hög syra och mycket strävt i en riktigt bra balans. Frukten riktigt generös, något odefinierbart sticker dock ut och stör. Knuten. Komplext.

Spännande vin! Så generös frukt så det kändes som Jean-Luc Thunevin hade flyttat till Châteauneuf-du-Pape. Efter två dagar var vinet fortfarande bråkigt, kinkigt och bara frukt, frukt, frukt. Dag nummer fem, när alla viner fallit ihop som korthus, så levde Cristia och bitarna hade fallit på plats.
 

Jos

Medlem
SV: Idag dricker vi

Pomerol skrev:
Nyligen fick jag nöjet att prova en rad viner från Châteauneuf-du-Pape. När det gäller Rhone är det mest rena syrahviner som gällt för mig, möjligtvis med en skvätt roussanne, marsanne eller viognier. Visst har jag stött på viner från Châteauneuf-du-Pape, uppskattat dem, lagt några i källaren, besökt området men jag har aldrig riktigt brunnit för Châteauneuf-du-Pape. Det var därför mycket givande att få prova viner med mycket skiftande kvalitet, druvsammansättningar etc.

Först ut var två vita viner: Les Closiers 2007 (96982 - 299 kr) och Château La Nerthe 2004 (96370 – 289 kr). Les Cloisers hade bra syra, riktigt torrt, fylligt och en stor dos av gula äpplen men även rejält citrusdriven. La Nerthe var mer ursprungstypisk; fylligare, ganska låg syra, torr (möjligtvis med ett uns sötma). Vinet var fullpackat med utvecklad frukt; allt från mogna gula äpplen till exotiska dito. Lägg till en del smör, två delar rostade fat, fetma i konsistensen och en något eldig avslutning så är vi hemma. Underbart matvin (så länge man beaktar den låga syran) och jag drar associationer till de vita vinerna i norr.

Därefter följde tre röda viner som alltid finns på Systembolagets hyllor: Xavier, Château Mont-Redon och Domaine du Vieux Lazaret. I min värld fick jag här min syn på olika inriktningar av Châteauneuf-du-Pape bekräftad.

Först och främst Xavier med sin mörkröda färg. Stor, generös doft, av mörkt frukt (plommon, blåbär, svarta körsbär etc.) och något syltig i doften. Smaken var mycket fyllig, ganska frisk och sträv men inte riktigt i balans. Doften gick igen i smaken; generös fruktigt med en lång eftersmak. Gott? Jovars. Men rejält tillrättalagd och stylad upplevde jag Xavier. Kanske en bra brygga för den som vill hitta till Europa från Australien shirazblandningar? Dock inget för mig.

Skolexempel nummer två stod Mont-Redon för. Färgen var glesare, åt mer tegel. Doften var stor med tydliga inslag av fat (rostade toner, kaffe, choklad etc), kompakt mörkt frukt, lagerblad och peppar. Först och främst möts gommen av ett bra balanserat vin, därefter bekräftar smaken doften. Förmodligen begår jag ett helgerån mot de som brinner för området man jag upplevde det som ett personligt vin, långt från stylade Xavier.

Domaine du Vieux Lazaret får avsluta skolexemplen. Färgen är åt den rödare håller, lika så doften med sina röda bär (röda körsbär, jordgubbar, lite röda vinbär och ett och annat hallon). Till detta lite kryddighet och fat samt möjligtvis ett lagerblad. Smaken är fyllig, ganska sträv och har en hög syra. Generös fruktig (samma röda bär som i doften) utan att bli extraherad.

Efter de vita och de tydliga exemplen på tre olika stilar följde ytterligare en flight på fem viner.

Dom Roger Perrin 2007
Klar, relativt tät mörkröd färg med ljus kant.
Korrekt, medelstor doft, mycket fruktig (mörka bär), rostade fat, något eldig.
Korrekt, mycket fyllig, sträv och balanserande syra. Generös fruktig med mängder av mörk frukt. Lång eftersmak. Ungdomlig.

Stack inte ut i denna flight men när jag provade en skvätt som fanns kvar i flaskan två dagar senare hade den blommat ut. Någon som har förslag på drickfönster? Om inte annat tänker jag nog vänta ytterligare 3-5 år innan jag öppnar mina.

Cuvée du Vatican 2007
Klar, relativt tät, brunröd färg med ljus kant.
Korrekt, medelstor doft, mycket fruktig (mörka bär), vanilj.
Korrekt, mycket fyllig, mycket sträv, mycket friskt. Mycket fruktigt (mörka bär), knutet, stramt och komplext och mycket lång eftersmak.

Det blev många ”mycket” men vinet känns så nu och riktigt ungt och knutet nu. Det ska bli spännande att se vad som händer!

Domaine La Barroche Terroir 2007
Klar, gles rödbrun färg med ljus kant.
Korrekt, stor doft med generös frukt (röda bär; jordgubbsmarmelad etc.), mineral och en kemisk ton (björnklister).
Korrekt, medelfyllig, medel strävhet och medel syra (mycket bra balans), röd frukt (se doft), elegant och lång frisk eftersmak.

Det här vinet skilde sig från mängden i och med sin elegenta prägel. Två dagar senare hade vinet slagit ut och bjöd på en större komplexitet och mer fat.

Clos des Papes 2006
Klar, tät rödsvart färg med något ljusare kant.
Korrekt, stor doft, fruktig (kompakt mörk frukt), rostade fat, violer, lagerblad, peppar, animaliska toner, begynnande mognad. Komplexitet!
Korrekt, fylligt, hög syra och strävhet, underbar balans, underbar frukt och komplexiteten får mig att inte finna ord utan bara njuta.

Underbar. Efter två dagar underbarare.

Cristia Vieilles Vignes 2007
Klar, mycket tät, rödsvart färg med lila kant.
Korrekt, mycket stor generös fruktig doft, vanilj, björnklister, blommor, viol och en viss eldighet.
Korrekt, mycket fylligt, hög syra och mycket strävt i en riktigt bra balans. Frukten riktigt generös, något odefinierbart sticker dock ut och stör. Knuten. Komplext.

Spännande vin! Så generös frukt så det kändes som Jean-Luc Thunevin hade flyttat till Châteauneuf-du-Pape. Efter två dagar var vinet fortfarande bråkigt, kinkigt och bara frukt, frukt, frukt. Dag nummer fem, när alla viner fallit ihop som korthus, så levde Cristia och bitarna hade fallit på plats.
Wow, snyggt jobbat!

Tack för TN även om jag inte håller med dig om allt ;)
 

Lando

Medlem
SV: Idag dricker vi

Ja det var rolig läsning Pomerol, särskilt som jag för en gångs skull har provat flertalet själv. Kul också att någon gillar Mont-Redon! ;)

Också gött att höra att 2006 Clos des Papes är fantastisk, jag har bara en men funderar på fler, finns i best. sort. nu.
 
Toppen