NonPlusUltra
Medlem
SV: Idag dricker vi
Var på bröllop i helgen och drack lite smått och gott:
Jacques Selosse, Rosé är och förblir en av mina absoluta roséfavoriter, och smått perfekt till förrätt eller plockrätt. Just dessa flaskor var från senaste släppet (deg 2010) och lustigt nog råkar jag ha druckit både deg 2006 och 2008 den senaste månaden och kan därmed med viss fog säga att den bara blir bättre och bättre! Trots sin ungdom redan fantastiskt njutbar och med en längd i slutfinishen som få roséer kan tävla med... Lägg därtill en underbar näsa av kryddiga jordgubbar spetsat med orientalisk frukt, den djupt oranga, närmast karamellfärgsliknande färgen och man har ett vin som även den ovane skumpa-drickaren uppskattar från första droppen till sista...
Krug, Grand Cuvée
Ja, vad säger man, annat än att det är dags att ännu en gång slå fast det här vinets unika kvaliteer! I det här fallet var deg-datum 2006, vilket i mitt tycke är en smått idealisk ålder för att ta udden av den rakbladsvassa syran en smula och få fram den där omisskänliga komplexa rostade honungtonerna som stavas Krug! Bland de bättre GC jag har druckit. Serverades till en kall havssaltad Torsk med misoemulsion och grönsaker från Ugglarp.
Jacques Selosse, Substance
Ibland hör man åsikten att Substance inte passar till mat – antingen för att den är för kraftig eller för att det helt enkelt är synd på så rara ärtor... Den sista åsikten har jag lättare att ta till mig, men serverad till rätt mat tycker jag det är en fantastisk måltidsskumpa (uj, ser att det ordet ger noll träffar på Google). I det här fallet matchades den med helvegetarisk varmrätt i form av saltbakad selleri och jordätskockor med stora toppmurklor och lättstekt sparris till – och detta passade Substance (deg 2009) som hand i handske. Mycket bättre än så här kan det nog inte bli...
Jacques Selosse, Il etait une fois
“Flytande kärlek” - Shorepower sammanfattade denna unika ”likör” bra häromdagen! Uppgifterna är många om hur den egentligen framtställs – den lär t.ex. vara gjord på druvjuice som Anselme inte kan vinifiera för att INAO:s regler om uttag per hektar annars överskrids. Klar är i alla fall att den kommer från 3 olika år (i detta fall troligen 98/99/00) och har fått tillbringa 4-6 år på små ekfat ute i det fria... Smaken är underbar, med en massa russin, nötter och torkad frukt men det som i mitt tycke gör den så speciell är dess härliga (och för likörer smått unika) syra/sötma balans. Serverades till en för tillfället komponerad dessert med citronkaka, citroncreme, curd och citronsorbet – och frågan är om denna inte gifte sig lika bra med vinet som dagens brud med brudgummen.
Och, ok – undertecknad var förvisso brudgum så ni bör väl se merparten av ovanstående som den partsinlaga det är. Tar dock inte på något vis åt mig äran för annat än möjligen vinvalet – maten stod fantastiska Stefan Eriksson för, med jubel och applåder till följd precis som vanligt!
Var på bröllop i helgen och drack lite smått och gott:
Jacques Selosse, Rosé är och förblir en av mina absoluta roséfavoriter, och smått perfekt till förrätt eller plockrätt. Just dessa flaskor var från senaste släppet (deg 2010) och lustigt nog råkar jag ha druckit både deg 2006 och 2008 den senaste månaden och kan därmed med viss fog säga att den bara blir bättre och bättre! Trots sin ungdom redan fantastiskt njutbar och med en längd i slutfinishen som få roséer kan tävla med... Lägg därtill en underbar näsa av kryddiga jordgubbar spetsat med orientalisk frukt, den djupt oranga, närmast karamellfärgsliknande färgen och man har ett vin som även den ovane skumpa-drickaren uppskattar från första droppen till sista...
Krug, Grand Cuvée
Ja, vad säger man, annat än att det är dags att ännu en gång slå fast det här vinets unika kvaliteer! I det här fallet var deg-datum 2006, vilket i mitt tycke är en smått idealisk ålder för att ta udden av den rakbladsvassa syran en smula och få fram den där omisskänliga komplexa rostade honungtonerna som stavas Krug! Bland de bättre GC jag har druckit. Serverades till en kall havssaltad Torsk med misoemulsion och grönsaker från Ugglarp.
Jacques Selosse, Substance
Ibland hör man åsikten att Substance inte passar till mat – antingen för att den är för kraftig eller för att det helt enkelt är synd på så rara ärtor... Den sista åsikten har jag lättare att ta till mig, men serverad till rätt mat tycker jag det är en fantastisk måltidsskumpa (uj, ser att det ordet ger noll träffar på Google). I det här fallet matchades den med helvegetarisk varmrätt i form av saltbakad selleri och jordätskockor med stora toppmurklor och lättstekt sparris till – och detta passade Substance (deg 2009) som hand i handske. Mycket bättre än så här kan det nog inte bli...
Jacques Selosse, Il etait une fois
“Flytande kärlek” - Shorepower sammanfattade denna unika ”likör” bra häromdagen! Uppgifterna är många om hur den egentligen framtställs – den lär t.ex. vara gjord på druvjuice som Anselme inte kan vinifiera för att INAO:s regler om uttag per hektar annars överskrids. Klar är i alla fall att den kommer från 3 olika år (i detta fall troligen 98/99/00) och har fått tillbringa 4-6 år på små ekfat ute i det fria... Smaken är underbar, med en massa russin, nötter och torkad frukt men det som i mitt tycke gör den så speciell är dess härliga (och för likörer smått unika) syra/sötma balans. Serverades till en för tillfället komponerad dessert med citronkaka, citroncreme, curd och citronsorbet – och frågan är om denna inte gifte sig lika bra med vinet som dagens brud med brudgummen.
Och, ok – undertecknad var förvisso brudgum så ni bör väl se merparten av ovanstående som den partsinlaga det är. Tar dock inte på något vis åt mig äran för annat än möjligen vinvalet – maten stod fantastiska Stefan Eriksson för, med jubel och applåder till följd precis som vanligt!