StefanAkiko
Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Har så förtvivlat ont om tid numer med nytt bolag och nya kunder och anställda i mina gamla bolag. Vet inte om jag skrivit om dessa viner här eller ej...
2010 Suprema 30 Meses, Favorit. 95p
Har bara en flaska kvar av dett aunderbara vin.
Fixar inte att hitta Tempranillomarkörer i dettav in, trots att jag letar med etiketten framför mig. Ett fantstiskt vin!
1998 Chateau Caronnes StGemme, F
Extremt korkskadat vin. Örkel!
Dessa två flaskors sista glas sparades som ett experiment.
FRÅGA: Dör Tawny verkligen kort tid efter buteljering och ändå snabbare efter uppkorkning?
SVAR: Tawny lever och utvecklas vackert många år efter buteljering. Efter de ploppats frodas de under mer än ett år. Gäller även om vinet inte är alltför fantastiskt och om lagringen sker i rumstemperatur.
NV Royal Oporto (Real Companhia Velha) Porto Oiro da Cepa Reserva Particular de A. F. M., 90p
Sista glaset, ett och ett halvt år efter öppning, har stått i rumstemperatur med en ny kork.
Det här är en gnutta mindre bra än för ett år sedan,. Vinets smak är "grumlig" och allr är integrerat på fel sätt. Inget sticker ut på något bra vis, det är platt och lite för sött i förhållande till syran.
Trots det är det ett bra vin! Perfekt med ost och en god vän. Dess genomskinliga whiskey-bruna färg är en skönhet i sig själv.
Men jag skulle inte köpa en andra flaska. Livet är för kort och det finns sååå många bättre gula badankor!!
1975 Offley Porto Baron de Forrester Reserve, 95p
Det sista glaset som jag hade väntat på i ett år. Vinet förvarat stående i en korkförsluten flaska i rumstemperatur (som varmast 22C).
Åh, min fruktiga Gud!
Det här förblir en fantastisk skönhet och kan se fram mot minst 50 eller till och med 100 år av vidare utveckling.
Allt du någonsin skulle önska från en elegant tawny med låg sockerhalt. (Påverkar inte din åldersdiabetes alltför mycket!)
2014 Finca Genoveva, förfärligt vin.
Vassa och höga syror som är svåra att njuta av. Saknar balans. Kommer aldrig bli någonting.
Italienskt naturvin på Chardonnay.
Salubrin i all ära, men vid sidan av sårvård och Chateau Musar har jag svårt att se det goda med det...
2004 Cristalino Cava Brut Nature Spanien > Cava Macabeo-Xarello-Parellada Blandning: 90 poäng
Gyllene färg. Bubblorna försvunna på grund av usel kork. Doft av lätt oxiderat vin med inslag av äppelmos och jord.
Jag var nära att hälla ut det.
Men i munnen är det här vinet vackert. En touch av karamell blandad med hallonsylt (fantisera bort sötman) med renhet och precision i syra, balans och frukt. Detta är en skönhet.
Om det bara hade haft bubblor...
2017 Pileum Cesanese del Piglio Superiore Riserva Bolla di Urbano, 86p
(Italien > Latium > Cesanese del Piglio Superiore)
Ett ganska trevligt, intensivt och matvänligt vin. Min första bekantskap med Cesanese-druvan, och jag ser fram emot fler möten med glädje.
Djup, uttrycksfull, tanninrik på ett snyggt sätt, balanserad och fundamentalt välgjord. Borde nå sin topp ca år 2030.
2007 Mas Martinet Priorat, Clos Martinet, 96p
Vilket magnifikt Prioratvin detta är! Dekanterat i två timmar och avnjutet över tre timmar.
Ett vin med ren frukt, smältande tanniner (tidigare än förväntat) och en attraktiv konstitution. Underbart, underbart vin! Något att vara stolt över att ha smakat. Efter fem flaskor kan jag bara säga att detta är ett fantastiskt vin och jag önskar jag hade fler flaskor kvar...
Sista flaskan av fem. Förra året avnjöt jag av en flaska från 1996. Den var totalt annorlunda, men minst lika fantastisk.
Jag letar ständigt efter detta vin, men det är svårt att hitta i Japan :-(
2021 Budureasca Pinot Noir Vine In Flames Dealu Mare, 87p
Det tog mig till dag två att känna igen detta som en Pinot Noir. Vinet har några brister: stjälkiga tanniner, lite kort eftersmak, mörk plommonfrukt och är inte balanserat.
Trots detta har det en ganska attraktiv personlighet. Det överträffar de flesta enklare viner från Bgn och tack vare sin personlighert är det njutbart.
Juli månads andra rumänska Pinot Noir - den förra var avsevärt bättre!
2010 Suprema 30 Meses, Favorit. 95p
Har bara en flaska kvar av dett aunderbara vin.
Fixar inte att hitta Tempranillomarkörer i dettav in, trots att jag letar med etiketten framför mig. Ett fantstiskt vin!
1997 Störrlein Randersackerer Marsberg Riesling Kabinett trocken, 96p
Vilken fantastisk torr Riesling!
Gyllene bärnstensfärgad med en doft som påminner om Zombieland, men i munnen är det en skönhet!
Syran är djup och balanserad. Frukten avtar fint och avslöjar karaktär och styrka. Strukturen är vidöppen med den ljuvligaste tolkningen av drickbara våta stenar. Slät, som att kyssa din älskade för första gången. Fantastisk balans och intensitet som är extremt sällsynt att stöta på. Livet blir bättre när sådana här viner finns!
Korken hade en skarp och ganska märklig arom, som påminde om TCA, men också om gammalt skräp... Vinets doft speglade detta. Korken var kort men endast 15% våt.
Om du har några flaskor kvar, vilket är osannolikt eftersom detta vin inte ens fanns på CellarTracker innan jag lade in det, föreslår jag att du kontrollerar nivåerna. Om de är okej kan detta vin leva länge, men det är fantastiskt vackert idag.
Rumänien!
2017 Chateau Cojusna Piatra Neagra, Moldavien, 89p
Beställde tre flaskor och denna flaska anlände med läckage på en 36 grader varm dag. (Enda flaskan som läckte.)
Inga tecken på värmeskada, helt enkelt ett ungt vin med vansinnigt intressanta egenskaper som de flesta unga viner saknar: Djup, bred och komplex uttryck av subtila örter över vinets utsökta balans, karaktär och komplexitet.
Mina återstående två flaskor kommer att få vila i minst 5 år.
Detta är fantastisk kvalitet, kostar nästan ingenting!
Resten av flaskan avnjöts 3 dagar senare, då den stått i rumstemperatur utan kork i 48 timmar. Ändå var vinet perfekt, inget konstigt. Bara ett briljant vin!
2010 Suprema 30 Meses, Favorit. 95p
Har bara en flaska kvar av dett aunderbara vin.
Fixar inte att hitta Tempranillomarkörer i dettav in, trots att jag letar med etiketten framför mig. Ett fantstiskt vin!
1998 Chateau Caronnes StGemme, F
Extremt korkskadat vin. Örkel!
Dessa två flaskors sista glas sparades som ett experiment.
FRÅGA: Dör Tawny verkligen kort tid efter buteljering och ändå snabbare efter uppkorkning?
SVAR: Tawny lever och utvecklas vackert många år efter buteljering. Efter de ploppats frodas de under mer än ett år. Gäller även om vinet inte är alltför fantastiskt och om lagringen sker i rumstemperatur.
NV Royal Oporto (Real Companhia Velha) Porto Oiro da Cepa Reserva Particular de A. F. M., 90p
Sista glaset, ett och ett halvt år efter öppning, har stått i rumstemperatur med en ny kork.
Det här är en gnutta mindre bra än för ett år sedan,. Vinets smak är "grumlig" och allr är integrerat på fel sätt. Inget sticker ut på något bra vis, det är platt och lite för sött i förhållande till syran.
Trots det är det ett bra vin! Perfekt med ost och en god vän. Dess genomskinliga whiskey-bruna färg är en skönhet i sig själv.
Men jag skulle inte köpa en andra flaska. Livet är för kort och det finns sååå många bättre gula badankor!!
1975 Offley Porto Baron de Forrester Reserve, 95p
Det sista glaset som jag hade väntat på i ett år. Vinet förvarat stående i en korkförsluten flaska i rumstemperatur (som varmast 22C).
Åh, min fruktiga Gud!
Det här förblir en fantastisk skönhet och kan se fram mot minst 50 eller till och med 100 år av vidare utveckling.
Allt du någonsin skulle önska från en elegant tawny med låg sockerhalt. (Påverkar inte din åldersdiabetes alltför mycket!)
2014 Finca Genoveva, förfärligt vin.
Vassa och höga syror som är svåra att njuta av. Saknar balans. Kommer aldrig bli någonting.
Italienskt naturvin på Chardonnay.
Salubrin i all ära, men vid sidan av sårvård och Chateau Musar har jag svårt att se det goda med det...
2018 Tacama Alicante Bouschet Selección Especial, 88p
Årets första peruvianska vin. En BIG BOY som är balanserad och fin. Förnämlig kompis!2004 Cristalino Cava Brut Nature Spanien > Cava Macabeo-Xarello-Parellada Blandning: 90 poäng
Gyllene färg. Bubblorna försvunna på grund av usel kork. Doft av lätt oxiderat vin med inslag av äppelmos och jord.
Jag var nära att hälla ut det.
Men i munnen är det här vinet vackert. En touch av karamell blandad med hallonsylt (fantisera bort sötman) med renhet och precision i syra, balans och frukt. Detta är en skönhet.
Om det bara hade haft bubblor...
2017 Pileum Cesanese del Piglio Superiore Riserva Bolla di Urbano, 86p
(Italien > Latium > Cesanese del Piglio Superiore)
Ett ganska trevligt, intensivt och matvänligt vin. Min första bekantskap med Cesanese-druvan, och jag ser fram emot fler möten med glädje.
Djup, uttrycksfull, tanninrik på ett snyggt sätt, balanserad och fundamentalt välgjord. Borde nå sin topp ca år 2030.
2007 Mas Martinet Priorat, Clos Martinet, 96p
Vilket magnifikt Prioratvin detta är! Dekanterat i två timmar och avnjutet över tre timmar.
Ett vin med ren frukt, smältande tanniner (tidigare än förväntat) och en attraktiv konstitution. Underbart, underbart vin! Något att vara stolt över att ha smakat. Efter fem flaskor kan jag bara säga att detta är ett fantastiskt vin och jag önskar jag hade fler flaskor kvar...
Sista flaskan av fem. Förra året avnjöt jag av en flaska från 1996. Den var totalt annorlunda, men minst lika fantastisk.
Jag letar ständigt efter detta vin, men det är svårt att hitta i Japan :-(
2021 Budureasca Pinot Noir Vine In Flames Dealu Mare, 87p
Det tog mig till dag två att känna igen detta som en Pinot Noir. Vinet har några brister: stjälkiga tanniner, lite kort eftersmak, mörk plommonfrukt och är inte balanserat.
Trots detta har det en ganska attraktiv personlighet. Det överträffar de flesta enklare viner från Bgn och tack vare sin personlighert är det njutbart.
Juli månads andra rumänska Pinot Noir - den förra var avsevärt bättre!
2010 Suprema 30 Meses, Favorit. 95p
Har bara en flaska kvar av dett aunderbara vin.
Fixar inte att hitta Tempranillomarkörer i dettav in, trots att jag letar med etiketten framför mig. Ett fantstiskt vin!
1997 Störrlein Randersackerer Marsberg Riesling Kabinett trocken, 96p
Vilken fantastisk torr Riesling!
Gyllene bärnstensfärgad med en doft som påminner om Zombieland, men i munnen är det en skönhet!
Syran är djup och balanserad. Frukten avtar fint och avslöjar karaktär och styrka. Strukturen är vidöppen med den ljuvligaste tolkningen av drickbara våta stenar. Slät, som att kyssa din älskade för första gången. Fantastisk balans och intensitet som är extremt sällsynt att stöta på. Livet blir bättre när sådana här viner finns!
Korken hade en skarp och ganska märklig arom, som påminde om TCA, men också om gammalt skräp... Vinets doft speglade detta. Korken var kort men endast 15% våt.
Om du har några flaskor kvar, vilket är osannolikt eftersom detta vin inte ens fanns på CellarTracker innan jag lade in det, föreslår jag att du kontrollerar nivåerna. Om de är okej kan detta vin leva länge, men det är fantastiskt vackert idag.
Rumänien!
2017 Chateau Cojusna Piatra Neagra, Moldavien, 89p
Beställde tre flaskor och denna flaska anlände med läckage på en 36 grader varm dag. (Enda flaskan som läckte.)
Inga tecken på värmeskada, helt enkelt ett ungt vin med vansinnigt intressanta egenskaper som de flesta unga viner saknar: Djup, bred och komplex uttryck av subtila örter över vinets utsökta balans, karaktär och komplexitet.
Mina återstående två flaskor kommer att få vila i minst 5 år.
Detta är fantastisk kvalitet, kostar nästan ingenting!
Resten av flaskan avnjöts 3 dagar senare, då den stått i rumstemperatur utan kork i 48 timmar. Ändå var vinet perfekt, inget konstigt. Bara ett briljant vin!