Lite kort om helgens (torsdag-söndag) bravader. Påpekas bör att samtliga viner dracks
oblint och med
gott om tid att njuta av såväl etiketter som innehåll!
David Léclapart L'Amateur 2009: Angenäm, ciderlik och blommig doft med tydligt oxiderade toner. Inslag av gula äpplen, mineral, rostat bröd, lite jäst och citrus. Knastertorr smak; något bitter till en början. Gröna och gula äpplen, mineral och kärnhus (av äpple). Först mycket sluten, men den öppnar upp sig något efter några timmars lutning! Mycket bra, men bör lagras!
84 p.
David Léclapart L'Apôtre 2003: Lätt oxiderad doft med inslag av mineral, gröna äpplen, päron, toffée och kaffebönor. Mycket torr smak; först väldigt sluten men sedan mer utvecklad. Gula äpplen, mineral, gräddkola och en aning toffée. En mycket ren och naturlig champagne! Fantastisk redan idag, men kan utvecklas ytterligare med några års lagring. Inte lika ciderlik som många av Léclaparts champagner brukar vara.
90 p.
Orpale 1996: Fantastisk, kraftfull, utvecklad och något komplex doft. Gula äpplen, citron, bröd, apelsin och en aning mandelmassa. Efter hand rostade toner med inslag av rostat bröd och smörkola. Utvecklad, torr och mycket frisk smak av gula äpplen, mogna krusbär, clementin, kex och citrusskal. Lång, mycket torr eftersmak. I november 2013 skrev jag att "Nittiosexan av Orpale är ett monstruöst vackert vin som sakta men säkert närmar sig toppen av sin förmåga". Idag har det tagit ytterligare ett steg!
94 p.
1996 Bollinger R.D. 1996: Underbar, utvecklad, brödig, lätt rökig och komplex doft med inslag av choklad, smör, gröna äpplen, rostat bröd, kex, smörkola och aprikos. Frisk, torr, fruktig, utvecklad och medelfyllig smak av mörk choklad, aprikos, äpplen, lime och grapefrukt. Mycket lång eftersmak. Fullkomligt magisk!
95-96 p.