BYOB igår med ett härligt göteborgsgäng och en hel del roliga viner. Undantaget vinglöggen, som inte lyckades imponera eller lura någon särskilt väl. Jag är dessutom helt oskyldig denna gång. Tack alla för era bidrag till en smått magisk kväll!
WOTN framröstades innan hemgång, dvs efter avtäckning med resultat enligt följande:
2005 Cerbaiona (Molinari) Brunello di Montalcino (4 röster)
2007 Yangarra Estate Grenache High Sands (4 röster)
Visa bifogad bild 6365
Visa bifogad bild 6366
Visa bifogad bild 6367
Visa bifogad bild 6369
Visa bifogad bild 6370
Heat 1 - Bubblor
NV Saint-Sauveur Frédéric Thomas A Vertus Premier Cru (0 bäst)
Trevligt, välbalanserat och generöst bubbel med tydligt champagne-DNA. Det slinker ner utan problem och bjuder på lite klassisk brödighet med gul äpplefrukt, svavel, honung och citrus. Viss antydan till sötma i avslutet. Riktigt gott, men inget att göra vågen för. (86p)
2007 Jean Moutardier Champagne Millésimé (Samtliga bäst)
Klart mer ambitiöst med mycket mogen frukt åt det bokna hållet. Fina drag av järnspån, hasselnöt och grapefrukt. Hög och läskande syra. Aningen tunn frukt men riktigt bra längd. Ett svinbra bubbel i hanterbar prisklass som dock snubblade till precis vid mållinjen och landade snöpligt på (89p). Många var vi som gillade det mycket, några gillade det möjligen något snäpp mer än mig.
Heat 2 - Vitt
2014 Sandhammarens Briljant Solaris (0 bäst)
Ja, vad säger man om detta? Skräp utan tvekan. Funderade på om det handlade om en Prosecco utan bubblor (Glera). Fläder, päron och allmän tuttifrutti. Lite kartigt och tunt. Smakar verkligen inte illa, men det är alldeles för enkelt för att vara intressant på allvar. (79p)
2011 Domaine Turner Pageot Coteaux du Languedoc La Rupture (0 bäst)
Kul vin med massor av (fat)karaktär samt fyllig och generös kropp. Grillkrydda, feta fat och något tung tropisk frukt. Skitigt och oljigt med lite honungstoner i bakgrunden. Gissade själv på en stöddig CB från SA först och främst, alternativt en Marsanne/Rousanne från södra Rhone. Att det handlade om en SB från Languedoc var det nog ingen som var i närheten av. Kul vin i matvänlig men bombastisk stil. Jag är generös och belönar det med hela (90p). Oblint så kanske jag hade fegat ur, men blint är blint.
1989 Domaine du Closel Savennières (2 bäst)
Blir så trött på mig själv. Flintarök är så in i bänken förknippat med Loire för mig, ändå så flög mina tankar åt en fetare Riesling från Tyskland på detta. Visst, aromen har utan tvekan drag åt bilverkstad och petroleum, men det var inte så mycket mer som stämde överens fullt ut trots allt. Hög syra och fin krispighet med vit blommighet, lime, mandelmassa och persika. Med facit i hand så hittade jag såklart lite ylle och honung också. Riktigt gott vin, men lite svag i frukten, vilket drog ner helhetsbedömningen en aning. (89p)
2011 Domaine Dock Klevener de Heiligenstein 'Instant Douceur' (6 bäst)
Dags för dumstruten igen. Här var jag jäkligt tydlig med att jag minsann visste mycket väl att det var en gewurtz i glaset. Funderade även kring Pinot Gris eller någon Marcel Deiss-blend. Jag var nog fan beredd att sätta en njure tror jag. Blommigt och druvigt med härlig tropisk aprikosfrukt och lite mysig undervegetation åt svamp. Små duttar av sötlakrits kompletterar fint. Härlig balans med mycket sötma och rimlig syra. Fet, intensiv och smäktande god. (90p)
Heat 3 - Rött
2005 Cerbaiona (Molinari) Brunello di Montalcino (4 bäst)
Klockren Brunello. Härligt mustig körsbärsfrukt med stråk av hallon och fina fattoner. Inslag av vanilj, läder, tjära och balsamico. Intensivt, strävt med lång fin eftersmak. Ganska mycket Nebbiolo över det hela, men de flesta lämnade aldrig Toscana i sina gissningar. Med etiketten framför mig så inser jag att mitt betyg är av det låga slaget, men så kan det bli när man provar blint. (92p)
2011 Adega Algueira S.L. Ribeira Sacra Algueira Merenzao (1 bäst)
Ännu ett jäkligt vin som de flesta misstog för PN, eller så vill jag minnas i alla fall, det kanske mest var jag. Härligt slank och rödfruktig med hallon, rabarber, lakrits och malört samt ett uns sandelträ och flinta. Stramt med härlig blodapelsinsyra. Tänkte PN från NZ eller Tyskland primärt eller möjligen en tyngre Bourgogne. Ack så fel. Väldigt ung och primärfruktig. Blev inte direkt lyrisk även om det utan tvekan är ett riktigt bra vin. (89p)
2011 K Vintners The Creator (2 bäst)
En riktigt bra Malbec från Argentina eller en Tempranillo/bdx-blend från Ribera blev min gissning på den här godsaken. Visst, lite opersonligt vin på något vis, men hur härligt som helst ändå. Stramt med mängder av fat. Plommonfrukt med drag av ceder, tobak, kokos, vanilj och målarfärg. Lite kryddor möter upp ihop med lite trycksvärta och soja. Härlig längd och fin frukt som aldrig passerar gränsen åt det bombastiska. Jag gillade vinet mycket. (92p)
2013 Passorosso Passopisciaro (1 bäst)
Här blev det ett rejält magplask utan tvekan. Nästan så jag undrade om allt stod rätt till med flaskan ifråga. Bränd plast (bakelit), drag åt det reduktiva hållet med lite kryddor åt lagerblad. Röd och syrlig frukt åt tranbär. Surkartigt och tunt i munnen. Skyhög syra, men vad hjälper väl det. Tyckte inte om det alls och har svårt att se någon nämnvärd kvalitet rent objektivt heller. Minns inte vad jag gissade på vinet, troligtvis hade jag ingen kvalificerad gissning över huvud taget. (80p)
Heat 4 - Rött
2007 Yangarra Estate Grenache High Sands (4 bäst)
Mitt vin för kvällen och jag blev faktiskt väldigt överraskad att det levererade så bra som det gjorde. Hade ganska låga förväntningar. Australien och Grenache i kombination kan ju mycket väl innebära en frukt- och alkoholbomb av stora mått, men så blev inte fallet alls. Supergamla stockar och odling på hög höjd verkar ha gjort susen. Här bjuds man på härligt mörka körsbär med inslag av fänkål, mandel, dill och en helt underbar ton av mögelost. Vi var tre i sällskapet som kände precis samma ton oberoende av varann. Fin komplexitet således med hög intensitet och lite eldighet med en hel del tanninstruktur. Jäkligt bra längd. Inte ett magiskt vin möjligen, men för mig så blev det faktiskt kvällens stora utropstecken! (93p)
2008 Giacomo Borgogno & Figli Barolo (4 bäst)
Uppenbar Barolo av snorungt slag. Röda äppleskal, syrliga körsbär, hallon, rosor och målarlåda på näsan. Snipig och syrastinn i munnen med ettriga tanniner. Det finns mycket kvaliteter att hämta i vinet helt utan tvekan, men i denna unga kostym så har jag svårt att känna njutningen eller den komplexitet som möjligen kommer att komma med åren. Nä, det här var faktiskt inte särskilt gott alls just nu och jag kan tyvärr inte sätta poäng efter potential. (89p+)
2010 Fattoria Galardi Terra di Lavoro Roccamonfina IGT (1 bäst)
Kvällens uppenbara bdx-blend från SA....trodde jag. En riktigt bra variant dessutom. Härligt rökig med drag av jord, röd paprika, kaffe, tjära, plommon och svarta vinbär. Superintensivt med massiv struktur och sanslöst bra längd. Me like a lot, men var helt ute och cyklade. (93p)
Blossa Vinglögg (visst hade det varit kul om någon valde detta som bäst!)
Luktar: glögg, smakar: glögg och det visade sig vara just: glögg
Heat 5 - Bonus
2008 Thelema Merlot
Riktigt trevligt bonusvin med skönt balanserad kostym. Mörk och kryddig frukt med plommon, lagerblad, kakao och bränd jord. Lite peppar och kött kompletterade helheten fint och fick mig att tänka Syrah eller möjligen Mencia. Nailade slutligen Sydafrika, men just Merlot var jag aldrig inne på. Pinotage fanns med som ett alternativ. Riktigt gott och välgjort av något enklare slag. (88p)