Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag lagar vi...

Foodcoma

Medlem
Dags för långlunch i sedvanligt experimentiell och lagom oseriös seriositet.

Mosbricka (det var ju ändå första Maj) - Serverad på klassiskt manér med plastgaffel
- Prinskorv på Lamm i ett Hokkaido Milk Bread bakat på det avsilade smöret från en Brown Butter Bourbon.
- Hummersallad med rostad hummerolja, picklad gurka / Tryffel & Parmesankräm, umamiketchup (tryffel + sjöpung) och rostad lök.
- Stenbecks-mos
Visa bifogad bild 23158

Foie Gras Donuts med Tranbärspulver
På allmän begäran. Anklevern från @KockJohan funkar kanon till detta :)
Visa bifogad bild 23159

Kött å potatis
- Wagyu-entrecote, trippelfriterade fries och hemvevad bea. För säkerhets skull med lite anklever på toppen.
Visa bifogad bild 23160

Glass å Choklad
Chokladfondant med rökt chokladganache, hallonsorbet, färska hallon, vaniljglass och salt rosepepparmaräng
Visa bifogad bild 23161

Vickningspizza
- Creme Fraiche, vit sparris, rödlök, löjrom
- Mozarella, nån getostvariant, vit sparris, confiterad anka
Visa bifogad bild 23163

Dompa -78 och Diebolt Vallois till de två fösta rätterna.
Gruaud Larose -85 och Kirwan -05 till köttet
Macvin Rouge till desserten
Hugot 08 och Keller Riesling Trocken -19 till pizzan

En riktigt bra 10-timmarslunch om jag får säga det själv :)
Visa bifogad bild 23162

Wow. Duktigt avis på denna fantastiskt dekadenta måltid. +++ Misstänker att du sov tämligen gott inatt? :cigarr:
 

LarsW

Medlem
Dags för långlunch i sedvanligt experimentiell och lagom oseriös seriositet.

Mosbricka (det var ju ändå första Maj) - Serverad på klassiskt manér med plastgaffel
- Prinskorv på Lamm i ett Hokkaido Milk Bread bakat på det avsilade smöret från en Brown Butter Bourbon.
- Hummersallad med rostad hummerolja, picklad gurka / Tryffel & Parmesankräm, umamiketchup (tryffel + sjöpung) och rostad lök.
- Stenbecks-mos
Visa bifogad bild 23158

Foie Gras Donuts med Tranbärspulver
På allmän begäran. Anklevern från @KockJohan funkar kanon till detta :)
Visa bifogad bild 23159

Kött å potatis
- Wagyu-entrecote, trippelfriterade fries och hemvevad bea. För säkerhets skull med lite anklever på toppen.
Visa bifogad bild 23160

Glass å Choklad
Chokladfondant med rökt chokladganache, hallonsorbet, färska hallon, vaniljglass och salt rosepepparmaräng
Visa bifogad bild 23161

Vickningspizza
- Creme Fraiche, vit sparris, rödlök, löjrom
- Mozarella, nån getostvariant, vit sparris, confiterad anka
Visa bifogad bild 23163

Dompa -78 och Diebolt Vallois till de två fösta rätterna.
Gruaud Larose -85 och Kirwan -05 till köttet
Macvin Rouge till desserten
Hugot 08 och Keller Riesling Trocken -19 till pizzan

En riktigt bra 10-timmarslunch om jag får säga det själv :)
Visa bifogad bild 23162
Dekadens i dess vackraste form!:)

Vilken version av cigarr är det? :cigarr:
H. Upmann's magnumserie, 46 eller 50?
 

Kostjan

Mot bättre vetande
Dags för långlunch i sedvanligt experimentiell och lagom oseriös seriositet.

Mosbricka (det var ju ändå första Maj) - Serverad på klassiskt manér med plastgaffel
- Prinskorv på Lamm i ett Hokkaido Milk Bread bakat på det avsilade smöret från en Brown Butter Bourbon.
- Hummersallad med rostad hummerolja, picklad gurka / Tryffel & Parmesankräm, umamiketchup (tryffel + sjöpung) och rostad lök.
- Stenbecks-mos
Visa bifogad bild 23158

Foie Gras Donuts med Tranbärspulver
På allmän begäran. Anklevern från @KockJohan funkar kanon till detta :)
Visa bifogad bild 23159

Kött å potatis
- Wagyu-entrecote, trippelfriterade fries och hemvevad bea. För säkerhets skull med lite anklever på toppen.
Visa bifogad bild 23160

Glass å Choklad
Chokladfondant med rökt chokladganache, hallonsorbet, färska hallon, vaniljglass och salt rosepepparmaräng
Visa bifogad bild 23161

Vickningspizza
- Creme Fraiche, vit sparris, rödlök, löjrom
- Mozarella, nån getostvariant, vit sparris, confiterad anka
Visa bifogad bild 23163

Dompa -78 och Diebolt Vallois till de två fösta rätterna.
Gruaud Larose -85 och Kirwan -05 till köttet
Macvin Rouge till desserten
Hugot 08 och Keller Riesling Trocken -19 till pizzan

En riktigt bra 10-timmarslunch om jag får säga det själv :)
Visa bifogad bild 23162
Mosbrickan är kunglig!
Den idén måste jag låna
 

MHilv

Medlem
Dags för långlunch i sedvanligt experimentiell och lagom oseriös seriositet.

Mosbricka (det var ju ändå första Maj) - Serverad på klassiskt manér med plastgaffel
- Prinskorv på Lamm i ett Hokkaido Milk Bread bakat på det avsilade smöret från en Brown Butter Bourbon.
- Hummersallad med rostad hummerolja, picklad gurka / Tryffel & Parmesankräm, umamiketchup (tryffel + sjöpung) och rostad lök.
- Stenbecks-mos
Visa bifogad bild 23158

Foie Gras Donuts med Tranbärspulver
På allmän begäran. Anklevern från @KockJohan funkar kanon till detta :)
Visa bifogad bild 23159

Kött å potatis
- Wagyu-entrecote, trippelfriterade fries och hemvevad bea. För säkerhets skull med lite anklever på toppen.
Visa bifogad bild 23160

Glass å Choklad
Chokladfondant med rökt chokladganache, hallonsorbet, färska hallon, vaniljglass och salt rosepepparmaräng
Visa bifogad bild 23161

Vickningspizza
- Creme Fraiche, vit sparris, rödlök, löjrom
- Mozarella, nån getostvariant, vit sparris, confiterad anka
Visa bifogad bild 23163

Dompa -78 och Diebolt Vallois till de två fösta rätterna.
Gruaud Larose -85 och Kirwan -05 till köttet
Macvin Rouge till desserten
Hugot 08 och Keller Riesling Trocken -19 till pizzan

En riktigt bra 10-timmarslunch om jag får säga det själv :)
Visa bifogad bild 23162
Sinnes :eek: Gjorde du allt det själv? Fan va gott hur som :)
 

MHilv

Medlem
Första rabarbern fick gå till en enkel men ack så god rabarberpaj med vaniljglass och dagen efter till en dessertpizza.
20210501_203946.jpg
20210502_175334.jpg
Älskar rabarber! :)
 

matage

Medlem
Mosbrickan är kunglig!
Den idén måste jag låna
Det gör du rätt i!
Mosbrickan genererade en del jubel vid bordet när den serverades och smakerna funkade finfint till mogen skumpa dessutom :)

Sinnes :eek: Gjorde du allt det själv? Fan va gott hur som :)
Nja - Även om det blev lite överambitiöst i slutändan jag tog en del genvägar för att hinna och få det att funka..
Korv, munkar, glass, fondant och pizzadeg köptes färdiga.
Jag var inne på att göra egen korv men insåg att det var lite risky när man aldrig gjort det förr. Fondanter är dessutom min nemesis så jag trimmade köpe-fondant med en hemgjord kärna av rökt ganache.

Munkar har jag på shortlist att göra själv men just nu kör jag köpta minimunkar som jag bara öpnnar, gröper ur fyllningen och bränner på i ugn tills de karamelliseras innan jag fyller med anklevern. En riktig höjdare om jag får säga det själv,
 

MHilv

Medlem
Pasta norma i samband med månadens vin rek. Tänkte att jag inte hade ätit detta innan men när jag läste lite recept så var det typ tomatsås, aubergine och ost. Kokade ihop en tomatsås på vitt vin, san marzano tomater mm. Stekte auberginen i rikligt med olivolja som sedan fick gå i tomatsåsen. Passade sedan på att även steka surdegskrutonger för lite krisp. Serverades med ricotta, basilika och parmesan. Bra sälta, syra och sötma!
20210507_181410.jpg
 

gece

Man vänjer sig.
Hello, pizza lovers. And cheese lovers. Har ett viktigt meddelande. Allas vår favoritost Mont d'Or ska ju bakas i ugn, vilket fick mig att tänka att den kanske funkar på pizza. Herrejävlar vad rätt jag hade.

IMG_20210508_210033764~2.jpg


Här en slags capricciosa-liknande historia med Mont d'Or, rödlök, champinjoner och kallrökt skinka. Briljant.

Slut på meddelande.
 

ZQT

Medlem
Dags för långlunch i sedvanligt experimentiell och lagom oseriös seriositet.

Mosbricka (det var ju ändå första Maj) - Serverad på klassiskt manér med plastgaffel
- Prinskorv på Lamm i ett Hokkaido Milk Bread bakat på det avsilade smöret från en Brown Butter Bourbon.
- Hummersallad med rostad hummerolja, picklad gurka / Tryffel & Parmesankräm, umamiketchup (tryffel + sjöpung) och rostad lök.
- Stenbecks-mos
Visa bifogad bild 23158

Foie Gras Donuts med Tranbärspulver
På allmän begäran. Anklevern från @KockJohan funkar kanon till detta :)
Visa bifogad bild 23159

Kött å potatis
- Wagyu-entrecote, trippelfriterade fries och hemvevad bea. För säkerhets skull med lite anklever på toppen.
Visa bifogad bild 23160

Glass å Choklad
Chokladfondant med rökt chokladganache, hallonsorbet, färska hallon, vaniljglass och salt rosepepparmaräng
Visa bifogad bild 23161

Vickningspizza
- Creme Fraiche, vit sparris, rödlök, löjrom
- Mozarella, nån getostvariant, vit sparris, confiterad anka
Visa bifogad bild 23163

Dompa -78 och Diebolt Vallois till de två fösta rätterna.
Gruaud Larose -85 och Kirwan -05 till köttet
Macvin Rouge till desserten
Hugot 08 och Keller Riesling Trocken -19 till pizzan

En riktigt bra 10-timmarslunch om jag får säga det själv :)
Visa bifogad bild 23162

Föredömligt, vilken jävla vinnarmåltid
 

jeps

Medlem
Blev himmelskt gott ikväll. Grillad marulk som fick sällskap av grillad slanggurka, kokt vit sparris, grillad grön sparris, en citronstinn hollandaisesås och lite gröna blad från trädgården. Otroligt gott. Knastertorr och alldeles för ung riesling, Wittmann Westhofener -19, fick ackompanjera.
 

Attachments

  • 0FEF97A5-991B-42DB-BD0C-2FF3155F34B4.jpeg
    0FEF97A5-991B-42DB-BD0C-2FF3155F34B4.jpeg
    53,7 KB · Visningar: 156
Last edited:

Per Stade

Lege artis
Riktig Coq au vin lagas på ungtupp inte kyckling, som det står i många recept.
Ett helt annat kött och smak.
Att det brukar vara kyckling i recepten kanske beror på att det inte finns tupp på ICA.
Min svärson har en bror som har lite höns och det blir många tuppar av kycklingarna.
När de börjar bli könsmogna så slåss de med varandra.
Så han blir tvungen att slakta tupparna med ojämna mellanrum.
Och som tur är vill ingen annan ha dem.
Med god hjälp av en av sönerna lagade vi coq au vin i slowcooker och använde Per Morbergs recept.
7 timmar senare drack vi lite champagne under tiden potatisen kokade.
91F517D5-5CED-44DA-ACB3-F92F6604AD5C.jpeg


Till det mörka köttet, som har kokat i rött vin och blivit en stark och mustig gryta behövs ju ett gott vin.
Rött tänker ni och jag också.
Men sonen hade en bättre idé.
Vi provar med lite vitt och började med Domaine Cordier 2018 Bourgogne Blanc Vieilles Vignes och fortsatte med
2018 Saint-Véran.
Och tro det eller ej, vinet skar som en vass kniv genom det starka och mustiga.
Kanske inte en sommarrätt, men ack så gott.
04130548-001D-4C61-BDC9-3D53B9E159D4.jpeg
 
Toppen