This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!
"162ème", alltså bas 2006. Mycket märkligt om den är tunnare än vanligt, jag minns det som en riktigt bra och klassisk release redan något år efter de släpptes (vilket var ca 10 år sedan). Dum fråga men är releasen korrekt identifierad? Borde vara lättare för en 2007-bas att vara lite tunnare än en 2006-bas om man ser till årgångskaraktären. Intressant att Krug alltså brukar smaka cola för dig! Det är ärligt talat ingen association jag brukar få (utan en smaknot jag mer förknippar med "varma" röda viner med inslag av torkad frukt). Edit: kan det vara den tonen som en del kallar kaffebönor eller möjligen kaffe?Tog en för laget och stämde av 162eme.
Det är faktiskt en av de mindre bra eme enligt mig.
Den saknar krug-colan och var inte överdrivet fruktig. Härlig och god med bra syra. Goda mörka frukter och krut i doften men lite tunn för att vara grande Cuvée.
Visa bifogad bild 33491
Det är en 162 med 2006 som bas och äldsta vin från 90."162ème", alltså bas 2006. Mycket märkligt om den är tunnare än vanligt, jag minns det som en riktigt bra och klassisk release redan något år efter de släpptes (vilket var ca 10 år sedan). Dum fråga men är releasen korrekt identifierad? Borde vara lättare för en 2007-bas att vara lite tunnare än en 2006-bas om man ser till årgångskaraktären. Intressant att Krug alltså brukar smaka cola för dig! Det är ärligt talat ingen association jag brukar få (utan en smaknot jag mer förknippar med "varma" röda viner med inslag av torkad frukt). Edit: kan det vara den tonen som en del kallar kaffebönor eller möjligen kaffe?
Måste varit kul att testa den med så många år korken! Bra att veta att de kan ligga så länge om man får tag på dem. Själv har jag bara druckit denna variant från Egly-Ouriet på restaurang vid två tillfällen, när de sannolikt varit nydegorgerad. Det var en ögonöppnare att en ren meunier kan vara så bra. Jag minns när systembolaget för ett antal år sedan släppte den på TS för strax över 400 kr, innan jag hade hunnit prova den. 400 kr för en meunier tyckte jag då lät dyrt och skippade att köpa. Det har jag ångrat många gånger sen dess.Egly-Ouriet Les Vignes de Vrigny
37 månader på jästen och deggad 2009 borde innebära bas 2005.
Druckit denna många gånger nu då bade jag och far köpte på oss när vi besökte Egly i 2009.
Detta var en bra flaska!
Konserverad citron och krita i näsan. Jästig brödighet. Noriblad. En mandarinlik sötma som också kan vara honung. Krossade ostronskal och havssälta. Mäktig!
I munnen är det moget men friskt. Komserverad citron kommer tillbaka och dominerar utan att mobbas. Bröd, grädde och honungssötma. Mogen så det räcker men inte på något sätt trött. Lång och fin eftersmak.
Som sagt. Mycket bra flaska av denna champagne och en av de bättre jag druckit.
Detta är den andra skumpan med 100% Pinot Meunier jag druckit på en vecka som imponerar något så grymt! Kul!
93p
Visa bifogad bild 33504
Det har vart lite flaskvarition de sista åren men alltid varit god. Gårdagens flaska var som sagt mycket god.Måste varit kul att testa den med så många år korken! Bra att veta att de kan ligga så länge om man får tag på dem. Själv har jag bara druckit denna variant från Egly-Ouriet på restaurang vid två tillfällen, när de sannolikt varit nydegorgerad. Det var en ögonöppnare att en ren meunier kan vara så bra. Jag minns när systembolaget för ett antal år sedan släppte den på TS för strax över 400 kr, innan jag hade hunnit prova den. 400 kr för en meunier tyckte jag då lät dyrt och skippade att köpa. Det har jag ångrat många gånger sen dess.
Mina noter från dagen. Kändes som vi var väldigt överens om vad som var bra och vad som var dåligt.Varit dålig på att skriva men här kommer noter från en julprovning med manfall värdigt en kioskdeckare men eftersom både jag och @LarsW hade ärenden i vinkällaren så beslöt vi oss för att öppna lite vin i alla fall. Lars tog med sig fyra stoppers men det visade sig att stopper endast funkade för en flaska...
Visa bifogad bild 33467
Hugot M18
Jag har fått det här vinet två gånger blint innan och tokgillat, så höga förväntningar minst sagt. I början kände jag lite blommor och persika med smak av röda äpplen och lite godis. Ungt men ändå rätt utvecklat. Bra men inte superbra fast efter vi gjorde ett återbesök några timmar senare så small det till! Mer bananblommig och parfym, nästan fulländat på doften och väger man in pris och lagringstid så är det här nog det bästa vinet jag provat. 96 Buteljenpoäng kan jag dra till med nu när jag köpt på mig.
Slutsats: öppnar ni och inte fattar storheten så vänta några timmar.
De Venoge Princes NV BdB
Citrus, äpplen och lite vanilj. Smakar mest citrus och med en besvärande skalbeska i avslutet. Typiskt ren ung stängd supertrist BdB i husstil. Detta var enda flaskan som åkte med hem igen. Jag gissade hus BdB och De Venoge men det senare var för att jag visste att flaskan inte gick ner i presentkartongerna som vi använde för att blinda flaskorna.
Hade lagrats i minst tre år men det märktes inte. Om 5-10 år kanske det händer något men lockar verkligen inte till köp. Går ju inte att stapla flaskorna ändå...
Philipponnat Klåss dö Gåsses 1995
Wow vilken skillnad! Klart moget med honung, svamp och välstädad källare. "Välstädad" snor jag från Lars för att beskriva den där lilla källartonen som inte stör och inte är tokkork. Efter avtäckning kom jag på att jag ofta känner den tonen i korklagrade viner men det tänkte jag inte på blint. Lång smak av farinsocker, mosade äpplen samt lite karamell och brynt smör. Rejäl marekerad syra gjorde att jag gissade på min egen 96a.
Kraftigt maxat vin till skillnad från sista vinet. Min favorit i början.
Billecart Salmon GC 1996
Även här moget med honung, mandel och lite blommigt. I bakgrunden kommer kaffe och choklad. Mer balanserat än vinet tidigare så jag gissade 95 här... Mycket bra men det här vinet är mer elegant och för kontemplatören. Billen har även mer glasutvekling än Phillen och kommer tåla 5-10 år till utan problem. Å andra sidan var min näst sista flaska inte så här pigg utan mer som Phillen.
I slutet av kvällen är det här min favorit. Magiskt.
Tyvärr sista flaskan men har några magnum. Hade väl inte varit något problem om vinet fortfarande gjordes men sista årgången som tillverkades är 98.
Slutsats: Grande Cuvée är supergott oavsett producent.
Nu blir det att ladda batterierna för nyår.
Visa bifogad bild 33647
Spontan BYOB med @Ekdahl @Crist(al)ian 77 @Appel och @feskhandlarn
Inledde med Vilmart Grand Cellier 2008 som föråkare. Kom lite sent så inga noter men den var trevlig. Stack ut med lite skalbeska som gav karraktär men som jag normalt inte förknippar med Vilmart.
Pouillon, Les Vallnons 2008
Dämpad doft med lite syrliga karameller. Hög syra men lite kort i smaken. Tydlig ek och utvecklades fint i glaset. Habilt vin som dock kom sist i flighten.
Bereche, Reflet d’Antan bas 2010, deg 2015
Parfym och cider på näsan. Kändes som reletivt hög dosage, och med en fin balans. Kraft och elegans på samma gång. Klar vinnare med fyra av fem förstaröster.
Roederer Rosé, Late release 1998
Öppen doft med hallon och röda bär. Bra balans och alla var inne på hus rätt tidigt. Roderer var en tidig gissning och själv gissade jag 2012. Visst fanns det mognadstoner men ingen gissade på 90-tal. Riktigt bra vin som knep 2:a platsen med en förstaröst.
Pouillon, Les Vallnons 2008
Lätt gräston och påtgligt låg dosage. Inte funkig men ändå tydligt odlare. Gissde själv på en BdB med tio år på nacken. Näst sist med rätt lika poäng som fösta flaskan men ingen noterade att det var samma vin. Även efter avtäckning var det svårt att förstå att det var samma vin. Två flaskor som utvecklats tämligen olika men inget fel på någon av dom. Ett rätt udda vin så hur stor är sannolikheten?
Jag var på plats på Vilmart sommaren 2016 och köpte då Grand Cellier 2011 (samt Coeur de Cuvee 2008), så är inte omöjligt att årgång 2008 släpptes 2013 och nu borde ha över 11 år på korken.Glömde anteckningsboken till källaren och anteckningspappret från källaren...
Vilmart Grand Cellier 2008
Typisk bananblommig ekodlare men även äpplen och persika samt viss kryddighet som jag förknippar med Vilmart. Skönt balanserad och är definitivt i drickfönstret utan att upplevas så mogen. Väldigt god och denna hade jag nog rankat trea eller fyra om den var med i flajten.
Har inte mycket Vilmart i källaren och det beror mest på att de är lite anonyma i sin ungdom trots ek, Så Vilmart är undantaget som bekräftar regeln att ekade odlare är redo tidigt. Vet inte om det går att utläsa degdatum men gissar 10 år på korken. Klart bästa GCn jag druckit.
Pouillon, Les Valnons 2008
Fick väldigt mycket BdB-känsla på denna med fin ren citrus. Eken missade jag helt och jag tänkte hus´typ Deutz på den här...
Bereche, Reflet d’Antan bas 2010, deg 2015
Wow! Årets vin redan? Underbart tokekat kraftpaket från odlare med reservvin och 100 % vinmakning som gör att man får ta del av all expertis som finns hos producenten. Blommigt och bokna äpplen, lång smak och alldeles underbart Selosselikt. Egly nämndes och jag uteslöt inte en pinotselosse. Mitt favoritvin av Bereche så kul att jag även gillade det blint för annars är det svårt att motivera inköpen med dagens priser.
Roederer Rosé, Late release 1998
Lätt krutig med kola och smultron. Ren superfin frukt. Mogen doft men ungdomlig frisk och energirik smak. Solklar husstil och Roederer är första intrycket även om Henriot ligger nära till hands med. Gissade 08 med 13 som reserv och efter ledtråd att det var helt fel åldermässigt så gissade jag 2002...
Stört omöjligt att gissa ålder på sensläppta flaskor direkt från producenters källare är min erfarenhet. Jag ligger oftast 10-20 år fel tidsmässigt.
Oavsett väldigt gott och en av de bästa om det bästa "vanliga" årgångsvinet jag druckit från Roederer.
Pouillon, Les Valnons 2008
Till skillnad från fösta glaset så kände jag tydlig ekodlarekaraktär på detta vinet. Klart bananblommig och lite äppelmustig. Gott men inte i närheten av glas två. Gissade att det här kunde vara min flaska men hoppades verkligen att glas två var mitt vilket även två andra gjorde.
Inte första gången två flaskor av samm vin dyker på blint i samma flajt och som vanligt är det ingen som noterar det. Mest intressant var att några tyckte första Valnonsen var lik Reflet medan jag och några andra tyckte sista Valnonsen var lik Reflet. Ingen tyckte däremot att de båda Valnonserna var lika varandra...
Min ranking:
- Bereche Reflet
- Roederer Rosé 1998
- Pouillon Valnons (glas 4) 2008
- Puillon Valnons (glas 1) 2008
Edit: hittade pappret!
Total ranking med inverterad poäng (antal förstaröster):
- Bereche Reflet - 6 p (4)
- Roederer Rosé 1998 - 12 p (1)
- Pouillon Valnons (glas 4) 2008 - 14 p
- Puillon Valnons (glas 1) 2008 - 18 p
Kollade min CT nu och jag köpte mina GC 2008'or i September 2013 via FVL (för det facila priset av 395:- flaskan)Jag var på plats på Vilmart sommaren 2016 och köpte då Grand Cellier 2011 (samt Coeur de Cuvee 2008), så är inte omöjligt att årgång 2008 släpptes 2013 och nu borde ha över 11 år på korken.